Op 14 februari gaat het gloednieuwe Stationsplein in Utrecht open | De Utrechtse Internet Courant Op 14 februari gaat het gloednieuwe Stationsplein in Utrecht open | De Utrechtse Internet Courant

Op 14 februari gaat het gloednieuwe Stationsplein in Utrecht open

Op 14 februari gaat het gloednieuwe Stationsplein in Utrecht open
Het bollendak boven het Stationsplein. Foto: Robert Oosterbroek
Het Stationsplein Utrecht wordt op 14 februari geopend. Om 15.00 uur opent het eerste deel van het nieuwe plein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne.

Het Stationsplein Utrecht wordt op 14 februari geopend. Om 15.00 uur opent het eerste deel van het nieuwe plein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne.

Het plein met het karakteristieke bollendak vormt de entree naar Hoog Catharijne en station Utrecht Centraal. Onder het plein zit de ‘grootste fietsenstalling ter wereld’. Het eerste deel van het Stationsplein opent op 14 februari, maar in de maanden daarop wordt nog gewerkt aan de gevel van Hoog Catharijne, krijgt het dak nog verlichting en worden de laatste bollen geplaatst. En op de plek van de stationstraverse wordt gewerkt aan het tweede deel van het plein en fietsenstalling.

Over enkele maanden lopen er dagelijks duizenden mensen over het semi-overdekte plein met een reuzedak van zo’n 24 meter hoog. Het dak steunt op zeven pilaren en heeft gaten met een diameter van zeven meter die worden opgevuld met grote luchtkussens van kunststof.

DUIC sprak eind vorig jaar de architect van het plein en de megastalling eronder, Joost Ector. Hij zei toen onder meer: “Als het goed gelukt is wordt deze plek straks een aantrekkelijk herkenningspunt of misschien wel een beeldmerk voor Utrecht. Daar ben ik heel benieuwd naar. Het wordt dus wéér een spannend moment.” Lees hier dat interview nog eens terug.

 

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Jammer dat het zo’n relatief klein dak is. Hier waait de regen en sneeuw gewoon onder. Het had nog veel imposanter en grootser moeten zijn.

 2. Ives

  Eindeluk lopen onder de poffertjespan

 3. G.H.

  Ben heel benieuwd, het begint steeds meer vorm te krijgen.
  Kan inderdaad een markant punt worden.

 4. Henk

  De vraag is, waarom zou je er lopen? Je fiets parkeer je onder het station waarna je via de tunnel de perrons op gaat en naar het centrum is er een prettigere en snellere route die je niet door dat vervloekte Hoog Catharijne stuurt…

 5. Fred

  Het is zo ontzettend pijnlijk om te zien hoe Klepierre op deze plek weer zoveel mogelijk 2m in de openbare ruimte heeft weten te proppen. Van een fatsoenlijke zichtlijn op dit leuke dak is haast geen sprake.

 6. Jasper

  Ben heel benieuwd, wordt prachtig daar, kijk er naar uit!

 7. Pieter

  @Henk, ik zal je helpen: die ‘prettigere en snellere route’ gaat juist over dit plein en dan links- of rechtsaf in plaats van door Hoog Catherijne. En als je na het fietsparkeren iets te eten wil halen, kom je ook op dit plein uit. En sommige mensen komen lopend!

 8. Jan

  @Henk er zijn gek genoeg heel veel mensen die naar Utrecht komen voor een dagje winkelen. Die lopen van de trein zo Hoog Catharijne in.

 9. Jasper

  Fred. Het aantal m2 van Klepierre blijft vrijwel gelijk. De patatstraat wordt in geruild voor het Paviljoen. Komende vanaf het Smakkelaarsveld of vanaf het Moreelsepark heb je straks een fantastisch zicht op dit dak…

 10. w

  Henk ziet alle reizigers die lopend met trein vertrekken en arriveren even over het hoofd haha..

 11. wer

  Als ik de laatste paracetamol uit een 10strip druk en het dan tegen t licht houdt, heb je ‘t zelfde effect…

 12. Wim

  Voor de mensen die alleen maar de sporen wil oversteken is er dan alleen een heerlijke traverse die fungeert als tochtgat , waar je dus een stevige ziekte kan oplopen.
  Ik mag hopen dat er toch goede wind beschutting komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).