Stedin plaatst als hennepkwekerij ingerichte container bij winkelcentrum Overvecht Stedin plaatst als hennepkwekerij ingerichte container bij winkelcentrum Overvecht

Stedin plaatst als hennepkwekerij ingerichte container bij winkelcentrum Overvecht

Stedin plaatst als hennepkwekerij ingerichte container bij winkelcentrum Overvecht
Foto's: Instagram Handhaving Utrecht
Netbeheerder Stedin plaatst donderdag bij winkelcentrum Overvecht een container die helemaal is ingericht als hennepkwekerij.

Netbeheerder Stedin plaatst donderdag bij winkelcentrum Overvecht een container die helemaal is ingericht als hennepkwekerij.

De container moet bewoners bewust maken van de risico’s van een hennepkwekerij in de directe omgeving, schrijft Handhaving Utrecht op Instagram. Een hennepkwekerij in een woonwijk levert risico’s op, bijvoorbeeld doordat illegaal stroom wordt afgetapt en slechte aansluitingen kunnen zorgen voor kortsluiting en dus brandgevaar.

Wie de container binnenloopt, ziet een niet van echt te onderscheiden wietplantage. Er staan bakken met planten, jerrycans met vloeistof die gebruikt wordt om de planten te laten groeien en allerlei andere gereedschappen.

Tekst loopt door onder de foto

Ook is er een heel systeem van elektriciteitsverbindingen aangelegd, die een indruk moeten geven van hoe het er in een echte hennepkwekerij aan toe gaat. Stedin geeft in de container verder uitleg over hoe mensen een hennepkwekerij in hun omgeving kunnen herkennen en wat ze moeten doen als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Handhaving 030 (@handhavingutrecht)

17 Reacties

Reageren
  1. mees kees

    Ga straks zeker kijken. Goed initiatief. Zal er thuis niks mee doen(beloofd!), maar altijd leerzaam om nuttige kennis (hoe te herkennen etc.) op te doen.

  2. Ouwe

    Kun je hier ook tips krijgen om een veilige kwekerij te beginnen? Ik vraag dit voor een vriend.

  3. Wim Vreeswijk

    Ik vraag me af wat hiervan de meerwaarde is van voorlichting voor het kweken van hennep. Nederland is immers al berucht als wereldwijd grootste kweker?

  4. Willem Stek

    Kan ik de container na afloop overnemen, alles kan er wel in blijven hoeft Stedin niet leeg te halen. Wil een kweek kast voor geraniums beginnen.

  5. Theo

    Waarom wordt de hardwerkende, goudeerlijke ondernemer (die dat allemaal zonder subsidie doet!) op zo’n walgelijke manier publiekelijk gedemoniseerd?

  6. Angelique

    Wel apart dat een netbeheerder burgers waarschuwt voor dingen als hennepplantages. Waarom niet ook waarschuwen voor xtc-labs? Wat is precies het motief, vraag ik me dan af.

  7. Natte Otter

    @Angelique omdat het niet ongewooni s bij een hennepkweekerij dat men illegaal (en onveilig) stroom aftapt… bijvoorbeeld van buren. Met bijbehorende risico’s…

  8. Bill

    Denk eerder dat dit een mooie leerschool is voor de startende kweker in Overvecht. 🙂 Kan er ook nog een opleiding energiezuinig kweken bij?
    Op naar een groenere wereld!

  9. Lombokker

    @Wim&Angelique

    Er zijn drie redenen om de gemeenschap en vooral de buren van hennepkwekerijen voor te lichten en te waarschuwen omtrent de gevaren en nadelen van hennepkweek.

    Brandgevaar.
    Omdat de elektrische installatie van zo’n wiethok vrijwel altijd gebrekkig is aangelegd, bestaat er een flinke kans dat er brand uitbreekt. Dat is geen bangmakerij, want het komt regelmatig voor dat zo’n kwekerij wordt ontdekt nadat er brand is uitgebroken.

    Lekkagegevaar.
    Minder bekend omdat het minder vaak voorkomt. De ‘plantjes’ worden van water voorzien door een geautomatiseerd systeem. Als zo’n knutselwerkje gaat lekken is dat voor de onderliggende appartementen niet zo leuk. Je staat er versteld van als je hoort hoeveel schade dat op kan leveren.

    Elektriciteitsprijzen.
    De stroom wordt illegaal afgetapt: dat heet ook wel diefstal. Om toch uit de kosten te komen laten de elektriciteitsbedrijven alle andere gebruikers wat meer betalen. Zo werkt dat trouwens ook bij winkeldiefstal en zwartrijden in het OV: de mensen die wel netjes betalen, betalen in feite mee voor de boodschappen van de winkeldief en kaartje van de zwartrijder.

    Helaas realiseren veel mensen zich dit niet. Die denken dat die aardige buurman er een ‘paar centjes mee bijverdient’, en dat je een verrader bent als je er melding van maakt.

  10. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Zolang medewerkers van Stedin zelf in hun vrije uren dit soort stroomvoorziening aansluiten voor een hennepkwekerij, lijkt mij dit echt zinloos.
    Hebben zat stukjes in de kranten gestaan over dit soort praktijken.
    Lijkt ook een beetje op een verraders cultuur, de buurman koopt ventilatoren dus hij is bezig met hennepplanten, pas op mensen, straks krijg je een DDR cultuur.

  11. Pee

    @Natte Otter
    Bij je buren stroom stelen ,hoe wil je dat doen dan?
    Ze laten met die keet dus zien hoe het hoort.
    Misschien hebben ze nog wel van die geurkaartjes om de geur te herkennen.

  12. Hans

    Andere risico’s zijn:
    instortingsgevaar door onkundige aanpassingen aan de woning
    aantasting van de gezondheid door schimmelvorming vanwege extra verwarming en water-lekkage
    vergiftiging door gassen en pesticiden
    overvallen op de oogst door rivaliserende bendes

  13. Hans

    Dit eeuwenlange getob met gedogen en leveringen aan de achterdeur kan in een keer opgelost worden: laat een staatsbedrijf op legale wijze softdrugs produceren. Gecontroleerd op kwaliteit, verkrijgbaar in gecertificeerde coffeeshops. Dat haalt de wind definitief uit de zeilen van dit levensgevaarlijke gedoe.

  14. Utrechtse hippie

    In het hele begin waren er nog gewoon mensen die hun stroomafname betaalden ,ze legden geld opzij voor de eindafrekening.
    Maar toen de energie maatschappijen als opsporingspartner gingen samenwerken met de politie, kreeg je de illegale stroomafname in hennepland.

  15. Cico

    Handig lesmateriaal, als je op je zolder een kwekerij wilt beginnen. Zie je meteen waar je op moet letten.

    Maar even zonder gekheid: dit is natuurlijk absurd. Een gedoogbeleid dat gebruik oogluikend toelaat (omdat het niet te handhaven is), maar de kweek van de plant verbied. Waardoor beunhazen dus dit soort stellages gaan maken met alle bijkomende risico’s. Stel je voor dat alcohol was verboden, dan had je nu allerlei illegale destilleerderijen.

    Oplossing is uiteraard regulatie. Maar daar vergaderen we nog een paar jaar over door.

  16. Groenteboer

    Dus daar moet je vooral kijken om te zien hoe het niet moet. Alsof het probleem ligt in de kleine schuur/zolder/kelder.

    Elke zichzelf serieus nemende hobbykweker is tegenwoordig al overgestapt naar led wat een minimaal brand risico is. Meeste hebben ook nog een automatische brandblusser er boven hangen. H

    Het probleem ligt niet bij de mensen die jaarlijks een liter weten te produceren voor eigen gebruik en misschien nog vrienden/kennissen. Het probleem zit hem bij de grote jongens die hele huizen/loodsen volgooien en dan de kosten zoveel mogelijk proberen te drukken wat ten koste gaat van de veiligheid van omwonenden. Zij gebruiken ook nog die ouwe lampjes (hps) die zo snel warm worden (brandgevaar)

    Dit is gewoon weer 1 of ander projectje om budgetten op te krijgen en misschien wat moraalridders wakker te schudden zodat meld misdaad anoniem ook weer iets te doen heeft.

    Enigste manier om dit op te lossen is om het grijze gebied wit te maken. Laat mensen gewoon lekker kweken wat ze willen kweken zolang het geen bussiness wordt. Niemand ligt wakker van een tomatenkweker als buurman/vrouw maar owee als je die tomaatjes verkoopt en geen belasting er over betaald en gaat concurreren met de buurtsuper.

    Deze poppenkast is al veels te lang bezig waar andere landen ons al gepasseerd zijn qua wetgeving.

  17. Van Kooten

    Stem aankomende verkiezingen op de Tegenpartij lijst 0,geen gezeik iedereen rijk.
    Voor vrije hennepteelt,legaal snuiven en spuiten,zonder drugsdealertjes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).