Steeds meer Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente oefent op cyberaanval Steeds meer Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente oefent op cyberaanval

Steeds meer Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente oefent op cyberaanval

Steeds meer Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente oefent op cyberaanval
Oekraïense vluchtelingen steken bij Polen de grens over. Foto: Bas van Setten
Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat zich meldt in de Utrechtse Jaarbeurs blijft oplopen. Een week geleden stond de teller nog op 595 mensen, terwijl dat aantal nu is toegenomen tot 970 vluchtelingen. Daarnaast heeft de gemeente vanwege de toegenomen dreigingen twee oefeningen georganiseerd, waarvan één was gericht op een cyberaanval.

Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat zich meldt in de Utrechtse Jaarbeurs blijft oplopen. Een week geleden stond de teller nog op 595 mensen, terwijl dat aantal nu is toegenomen tot 970 vluchtelingen. Daarnaast heeft de gemeente vanwege de toegenomen dreigingen twee oefeningen georganiseerd, waarvan één was gericht op een cyberaanval.

De grootschalige oorlog in Oekraïne is nu bijna een maand gaande en volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigd Naties, zijn meer dan 3,7 miljoen mensen het land ontvlucht. 970 daarvan hebben zich gemeld in de Jaarbeurs.

Deze mensen zijn vervolgens opgevangen in hotels en bij gastgezinnen. Voor zover bekend verblijven 490 vluchtelingen in Utrecht en 347 in de regio. Vorige week waren er nog 325 geregistreerde Oekraïense vluchtelingen in de stad.

Hotels

Er worden momenteel in Utrecht 187 mensen opgevangen in hotels en daarmee zijn alle opvangplekken in deze sector bezet. Voor de personen die hier verblijven wordt dan ook een andere duurzame locatie gezocht, zoals bijvoorbeeld een plek bij een gastgezin.

Inmiddels hebben 225 gastgezinnen zich aangemeld en samen stellen zij in totaal 555 bedden beschikbaar. Voordat vluchtelingen bij zo’n gezin komen, wordt vooraf gekeken welke mensen goed bij elkaar passen. Dat loopt nu en inmiddels zijn 220 mensen ondergebracht bij gastgezinnen.

Cyberaanval

Daarnaast zegt de gemeente dat vanwege de oorlog de dreigingen voor Nederland, maar ook voor de gemeente, zijn toegenomen. “We bereiden ons voor op de gevolgen van digitale dreigingen en op hoe te handelen bij mogelijke maatschappelijke ontwrichting als het gevolg van incidenten”, is te lezen in een brief aan de raad.

Afgelopen week zijn daarom twee oefeningen georganiseerd. De eerste was gericht op een cyberaanval, waarmee kritieke systemen zouden worden getroffen. “De lessen hiervan worden meegenomen bij de doorontwikkeling van verschillende plannen, zoals het bedrijfscrisismanagement plan en de cybercrisisbeheersing.”

Stroom

Ook was er een oefening waar gekeken werd naar de gevolgen bij langdurige uitval van bijvoorbeeld betalingsverkeer of stroom. Hieraan namen ook het Openbaar Ministerie, politie en Veiligheidsregio Utrecht deel. “De in kaart gebrachte dilemma’s, uitgangspunten, kritieke momenten en besluiten worden de komende tijd verder uitgewerkt in scenario’s en handelingsperspectieven”, aldus de gemeente Utrecht.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Politiek begint te ontwaken uit de verkiezingsroes en dat is dringend nodig.
  Een maand is de oorlog in Oekraïne bezig, nog steeds roepen politieke dromers dat het maximaal 150.000 Oekraïners zijn die hulp zullen vragen.
  Het worden een half miljoen+ Oekraïners die Nederland als nieuw thuis gaan kiezen.
  Maand geleden had de overheid moeten besluiten voor de komende vijf jaar alle vrijkomende sociale huurwoningen beschikbaar te stellen aan gevluchte Oekraïners.

  Zeker 90% zal niet willen terugkeren naar het nationalistische Oekraïne.
  Het is een rechts-nationalistisch corrupt, conservatief FvD/PVV-paradijs.

  BIJ1 kan voor Utrecht een grote rol spelen om de sociale huurwoningen de komende jaren aan vluchtelingen te gunnen.
  BIJ1 is de partij die privéleges bestrijd door het zelf ervaren.
  Sociale huurwoningen voor iedereen is een westers privilege.
  De meeste culturen kennen uitsluitend woningen waar 3 of 4 generaties gezamenlijk wonen, tot aan de jaren 60 was dat in het westen de norm.

  We moeten Rijnenburg, maar volbouwen om daar ontheemden te kunnen huisvesten.
  Merwedekanaalzone direct aanpassen door kleinere woningen te bouwen die een groter volume aan kamers opbrengt.

  Hugo de Jonge wilde een miljoen woningen extra bouwen in 10 jaar, maar zal dat in 2 jaar moeten gaan bouwen.

 2. Ik !

  Beste Yoshua, emotioneel verhaal. Dat snap ik. Maar ook een warrig verhaal. Dat snap ik dan weer niet. Er staan in je bericht zaken die niet te checken zijn: potentieel nep-nieuws dus. Waarom doe je dat?
  Dat je FvD en PVV buiten de deur zet snap ik ook, maar is niet democratisch. Dat je BIJ1 aanvoert als oplosser voor de woningnood is ook potentieel nep-nieuws. Wat stelt BIJ1 immers, overigens een mensenpartij, voor in de (Utrechtse) politiek? Weinig dus.
  Jammer dat zo BIJ1 te kijk zet. Het helpt ook je bedoelde boodschap niet.

 3. Sharon vd Burg

  Dus Nederland moet van Yoshua terug naar de jaren 50 om vluchtelingen uit Oekraine te huisvesten?
  Dacht het niet.
  Opvangen jazeker, pamperen met meer rechten dan Nederlanders, nee. Mijn huis is niet gebouwd om ons plus mijn kinderen plus aanhang plus eventuele kinderen te herbergen.
  Eengezingswoning, het woord zegt het al!

 4. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Ik deel vaak wel je mening, maar van deze post breekt het angstzweet me echt spontaan uit.

  “Het worden een half miljoen+ Oekraïners die Nederland als nieuw thuis gaan kiezen.”
  Voordat in Okeraine de pleuris uitbrak was er al een woning tekort van 1 miljoen, dat zouden er nog een paar honderdduizend meer worden. Om dat eens handjes en voetjes te geven, 1 miljoen woningen is een stad zo groot als Amsterdam. Daar moet dan daar nog eens een stad ter grootte van Utrecht bijkomen om al die mensen te huisvesten…
  Park Nederland wordt Nederland Stad.

  “Maand geleden had de overheid moeten besluiten voor de komende vijf jaar alle vrijkomende sociale huurwoningen beschikbaar te stellen aan gevluchte Oekraïners.”
  Zeg, hoe groot wil jij eigenlijk dat de FvD, PVV of een nieuwe ultra-extreemrechtse partij gaan worden door die actie? Vele huidige inwoners staan al jaren op de wachtlijst en hebben ook nog vele jaren te gaan. En dan zouden ze nog eens jaren extra moeten gaan wachten?

  “Hugo de Jonge wilde een miljoen woningen extra bouwen in 10 jaar, maar zal dat in 2 jaar moeten gaan bouwen.”
  Hugo wil zoveel maar dit kan echt niet dankzij: de EU wet en regelgeving, milieu en klimaatactivisten, nimby’s, energiepark prioriteiten, tekorten aan handjes / materialen / bouwgrond, energietransitie problemen, af en toe een ‘korenwolfje’ en ga zo maar door want de probleemkeuze is reuze.

  “Zeker 90% zal niet willen terugkeren naar het nationalistische Oekraïne. Het is een rechts-nationalistisch corrupt, conservatief FvD/PVV-paradijs.”
  Dan kon de FvD hier wel eens vele jaren lang de verkiezingen gaan winnen. HHNNGG…. Bidet als president en Gidioot als vice-premier en minister van financien?
  Van de gedachte alleen al ga ik acuut van hyperventileren!!

  Aanhakend op dat nationalisme en corruptie.
  Jij hebt ook het uiteenvallen van Joegoslavie in de jaren negentig meegekregen, toen kwamen er treinen vol oorlogsvluchtelingen uit Joegoslavie aan, de eerste in Utrecht. Het gros van de destijds gevluchte Joegoslaven zijn teruggekeerd naar hun regio van herkomst, maar dan als Kroaten, Serviers, Slovenen, Bosniers, Macedoniers, Kosovaren en Montenegrijnen. Want het was hun land en dat wilde zij weer opbouwen want zij zijn trots op hun Roots en identiteit en laten zich niet breken. Hetzelfde gaat op voor de Oekrainers, oorlogsvluchtelingen uit een zeer nationalistische cultuur die ook veel harder is dan onze weekdierencultuur. Ze hebben het over ‘etnische Oekrainers’, wij weten niet eens meer wat onze etnische identiteit is.

  Kortom, hun nationalistische roots liggen in het corrupte Oekraine en ze zullen ook weer teruggaan om hun land en leven weer op te bouwen. Ze hebben een enorm groot en mooi land en wederopbouw geeft kansen die er in de EU gewoon niet zijn. Natuurlijk zullen er wel mensen blijven, diegene die het hier beter hebben dan dat ze daar ooit zullen krijgen. Maar sta niet raar te kijken als dat in de toekomst slechts 10% zal zijn van het totaal wat is gekomen.

 5. Scherpschutter

  @Yoshua

  Welnee. Deze oorlog is snel voorbij. Duidelijk is dat een strategisch briljant Rusland deze oorlog al lang en breed gewonnen heeft en capitulatie van Oekraïne niet ver weg meer is. Rusland zal de komende weken de troepen in Noord laten aansluiten met de troepen in Zuid (land doormidden hakken langs de Dnjepr rivier), waarna Rusland de laatste zet gaat uitvoeren; het slotoffensief op het omsingelde vermoeide Kiev dat nu met de dag zwakker en uitgeputter raakt. Oekraïne zal snel capituleren.

  Nog 2 maandjes gok ik en dan is het klaar met schieten. Oekraïne wordt in de maanden erna omgevormd tot neutrale staat (met in ieder geval het oosten onder Russisch management) en de relatieve rust zal wederkeren. Over een half jaar zijn de Oekraïnse vluchtelingen hier weer vertrokken naar een veilig Oekraïne. Die arme mensen zullen het hier ook wel zat zijn hier na maanden op een veldbed in de Jaarbeurs in een land waar ze met niemand kunnen communiceren.

  Enkelen zullen wellicht blijven, maar zoals u aangeeft zijn Oekraïners grosso modo trotse nationalisten die liefst zo snel mogelijk terugkeren naar het vaderland om de boel weer op te bouwen.

 6. Realist

  Deze vluchtelingen zullen ooit teruggaan naar het land van herkomst. Het land waar ze nog trots zijn op hun afkomst, waar de bevolking op één staat en waar oorspronkelijke normen, waarden en tradities nog belangrijk zijn. Moeilijk voor te stellen voor extreem linksen maar noodzakelijk in tijden zoals ze nu meemaken in Oekraine. Als we zoiets in Nederland mee gaan maken staan we nergens, de verdeeldheid waar Bij1 en woke links voor zorgt maakt van ons een uitermate zwak landje.

 7. Yoshua

  @Koel Hoofd,

  De Russen bezetten op dit moment slechts een paar procent van het Oekraïense grondgebied, er zijn ruim 3 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne.
  Stel het lukt de Russen om 30 procent te bezetten, de schatting is dat 20 miljoen mensen op de vlucht gaan.
  In Syrië begon de burgeroorlog in 2011 en pas in 2015 kwam de grote uitstroom die nog steeds niet is gestopt, ondanks dat de meeste gebieden veilig zijn.
  Irak begon de grote vlucht 5 jaar na de Amerikaanse bezetting, die nog steeds niet is gestopt, ondanks de meeste gebieden veilig zijn.
  Afghanistan begint een beetje opgang te komen wat betreft vluchtelingen die onze hulp nodig hebben.

  Buiten gevluchte Oekraïners zijn er nog ruim 7 miljoen mensen die bescherming willen in Europa, 3.5 miljoen wachten in Turkije.
  Overigen wachten in Noord-Afrika.
  Dat we de komende tijd een half miljoen mensen zullen moeten opvangen is reëel.

  De overheid zou kunnen overwegen een beroep te doen aan Turkse Nederlanders die gevluchte Turken willen opnemen in huis.
  Gemiddeld doen er maandelijks 270 Turken een beroep op asiel in Nederland.
  Wanneer deze mensen worden gehuisvest bij Turkse Nederlanders, scheelt dat toch weer in de opvang.

  Ik kan de mensen geen ongelijk geven, wanneer ze niet meer terug willen.
  Het is niet makkelijk om van een E-bike terug te keren naar een hoge bi.

 8. Pee

  @Yoshua
  Hoe krom kan je het zien?
  Jij drukt de Nederlanders nog verder de afgrond in , wat wel weer overeen komt met bij1 die het al niet zo op witte mannen heeft .
  En die zie jij liever dan de pvv en fvd .
  Heel veel mensen zien het liever toch anders.
  Jij bent alle raakvlakken met de werkelijkheid kwijt.

 9. Geenstijl@Utrecht

  Toch blijft het mij verbazen dat ik ook enkele mannen tussen de vrouwen rond zie lopen,kerngezond om eventueel toch iets te doen voor het land als men niet geschikt is voor gevechtshandelingen.
  Ben benieuwd hoe men dit bij een eventuele terugkeer gaat uitleggen,tenslotte mannen mochten het land niet verlaten,dan toch maar lekker in Europa blijven,bang voor vervolging.

 10. Liza

  @ redactie

  Willen jullie de niet-populistische-(zeer) rechtse reacties in het weekend ook graag plaatsen?

  Ik zelf heb er meerdere getypt en andere mensen die ik ken ook. Ze worden gewoon geblokkeerd. Ieder weekend. Hoe kan dit?

  Deze reactie graag plaatsen. Net als de eerdere reacties.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).