‘Herman Brood Academie in Utrecht moet stoppen met opleiden artiesten’ - De Utrechtse Internet Courant ‘Herman Brood Academie in Utrecht moet stoppen met opleiden artiesten’ - De Utrechtse Internet Courant

‘Herman Brood Academie in Utrecht moet stoppen met opleiden artiesten’

‘Herman Brood Academie in Utrecht moet stoppen met opleiden artiesten’
Martin Garrix deed ook de opleiding aan de Herman Brood Academie. Bron: Wikimedia Jasper K.
Eigenlijk zou de Herman Brood Academie in Utrecht moeten stoppen met het opleiden van mensen tot ‘artiest’. De kans op werk is zo klein bij de studie dat de Commissie Macrodoelmatigheid in een advies aan de minister heeft aangegeven dat zulke opleidingen zouden moeten stoppen.

Eigenlijk zou de Herman Brood Academie in Utrecht moeten stoppen met het opleiden van mensen tot ‘artiest’. De kans op werk is zo klein bij de studie dat de Commissie Macrodoelmatigheid in een advies aan de minister heeft aangegeven dat zulke opleidingen zouden moeten stoppen.

De academie zegt tegen de NOS onaangenaam verrast en geschokt te zijn door het advies om de opleiding in zijn geheel af te schaffen. “Waar moeten talentvolle en creatieve mbo’ers dan heen om hun ambities waar te maken? Hun plek moeten we als samenleving blijven faciliteren”, zegt een woordvoerder.

De afgelopen periode heeft de Commissie macrodoelmatig mbo op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen onderzoek gedaan naar de baankansen van creatieve mbo-opleidingen. Tussen 2005 en 2016 is het aantal studenten van deze opleidingen flink toegenomen, vooral omdat meer mbo-instellingen deze opleidingen zijn gaan aanbieden. De omvang van de arbeidsmarkt voor creatief opgeleiden is hierbij achtergebleven en werkzaamheden zijn complexer geworden.

Daarom adviseert de commissie om te stoppen met de opleidingen Artiest en DTP. Het aanbod bij de opleidingen Mediavormgeving en Specialist mode/maattechniek zou beperkt moeten worden.

‘Gewoon een beroep’

Onderwijsdirecteur Marianne Toussaint van de Herman Brood Academie vindt het belangrijk dat er een mbo-opleiding blijft voor artiesten. Bij de NOS vertelt ze: “Artiest zijn is gewoon een beroep. Als er geen mbo is, dan diskwalificeer je alle talenten die op het vmbo zitten. En daar zitten toch de meeste leerlingen op school.”

De Utrechtse opleiding vindt het logisch dat wildgroei moet worden tegengaan, maar zegt ook dat er nu al een strenge selectie wordt gemaakt. “Van de duizend aanmeldingen starten er ieder jaar honderd leerlingen.” Een oplossing ziet Toussaint eerder in een betere afstemming met andere opleidingen. “Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat de hoeveelheid en kwaliteit van de afgestudeerde studenten past bij de vraag van de markt.”

4 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Wellicht omdopen naar de Dotan Academy!

  Kan je de fijne kneepjes leren. Natuurlijk wel ten koste van anderen.

 2. Herman

  Sterker nog ze hadden nooit mogen beginnen met dit soort flauwekul opleidingen.

  14.00 uur:Eerste uur componeren op nuchtere maag
  15.00 uur:Tweede uur waar koop ik drugs
  15.05 uur: Derde uur, onder invloed componeren

 3. Cico

  Terecht. De beginnende MBO’ers zijn nog kinderen en worden gewoon keihard uitgeknepen met een vage belofte dat je een Martin Garrix kan worden. Artiest is inderdaad een beroep, maar sinds wanneer moet je daar een opleiding voor volgen?

  Het is vooral in het belang van die school (€€€) dat die opleiding wordt aangeboden.

 4. Paulien

  Sterk overdreven reacties. Denk ook even aan the Brahms, of aan Rondé, die zojuist de Schaal van Richter gewonnen hebben. Allemaal HBA alumni!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).