Stoppen met gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval pakt positief uit in Utrecht, maar kan nog beter Stoppen met gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval pakt positief uit in Utrecht, maar kan nog beter

Stoppen met gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval pakt positief uit in Utrecht, maar kan nog beter

Stoppen met gescheiden inzamelen plastic, blik en pak-afval pakt positief uit in Utrecht, maar kan nog beter
Archieffoto
Utrecht stopte in 2021 met het apart inzamelen van plastic, blik en pak-afval en dat lijkt positief uit te pakken. Het lukt machines beter om het afval achteraf te scheiden, dan dat bewoners op voorhand deden. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente Utrecht gepubliceerd heeft. Toch lukt het nog niet om het toegezegde 51 procent scheidingspercentage te halen.

Utrecht stopte in 2021 met het apart inzamelen van plastic, blik en pak-afval en dat lijkt positief uit te pakken. Het lukt machines beter om het afval achteraf te scheiden, dan dat bewoners op voorhand deden. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente Utrecht gepubliceerd heeft. Toch lukt het nog niet om het toegezegde 51 procent scheidingspercentage te halen.

Jarenlang heeft een deel van de Utrechters hun afval gescheiden, maar in 2021 kwam daar verandering in. Het gescheiden inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval stopte. Door nieuwe technieken bij het afvalverwerkingsbedrijf kunnen plastic, blik en pak goed worden gescheiden uit het restafval. Dat gebeurt door machines, en die zijn daar blijkbaar beter in dan mensen.

Wanneer bewoners zelf hun afval scheiden wordt dat ‘bronscheiding’ genoemd, als machines dat achteraf doen wordt het ‘nascheiding’ genoemd. In gunstige gevallen zag men in Utrecht dat bewoners rond de 30 procent van het plastic-, blik- en pak-afval scheidden. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het afvalverwerkingsbedrijf vorig jaar 43 procent wist te behalen. Daarmee blijkt dus dat het afval nu beter gescheiden wordt. Overigens is blik niet in dit percentage meegenomen, omdat dit aandeel niet bekend is.

Verbeteringen

De gemeente heeft eerder toegezegd dat met nascheiding een percentage van 51 procent behaald zou worden. Dat is echter vanwege verschillende redenen nog niet gelukt.

Zo werd in een deel van Leidsche Rijn nog tot in 2022 aan bronscheiding gedaan. Ook werd vorig jaar bekend dat pakken, ook wel drankkartons genoemd, niet meer door de machines eruit werden gehaald. Er bleek namelijk tijdelijk geen bedrijf te vinden dat de pakken wilde recyclen. Als laatste reden wordt gemeld dat 12 procent van het ingezamelde afval in Utrecht helemaal niet nagescheiden is in 2022. Het afval ging linea recta de verbrandingsoven in. Het afvalverwerkingsbedrijf heeft laten weten dat dit is gebeurd door storingen.

9 Reacties

Reageren
  1. Bas vd Veer

    Dit was reeds in 2006 al bekend,maar de ambtenaren hadden natuurlijk al afspraken gemaakt met de kliko fabrikant, dus moesten er kliko’s komen,die eigenlijk niet nodig waren.
    En wie draait er op voor de kosten,de inwoners van Utrecht … een glas en een plas,en alles blijft zoals het was.
    En laat de barbecue maar branden …..

  2. Lauk Woltring

    Bas weer altijd even positief. Kijk nu eens naar de vooruitgang, al mag die best wat sneller.

  3. John

    Er waren ook contracten gesloten met afvalverwerkers voor korting bij gescheiden aanleveren van afval. Ook toen moesten de afvalverwerkers het gescheiden afval zelf nogmaals scheiden omdat er teveel niet bruikbaar afval tussen zat. Contracten (korting voor de gemeente) liepen af en ineens was scheiden aan de bron niet meer nodig…alles voor een beter milieu.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Eigenlijk was het al lang bekend dat de vuilverwerkers beter afval konden scheiden dan de inwoners van Utrecht, maar toch werd dit plan doorgezet.
    Hier is zelfs een uitzending van Zembla over geweest.

  5. Peter van Zoest

    Ok, Duic, daar gaan we weer: “Er bleek namelijk tijdelijk geen bedrijf te vinden DAT de pakken wilde recyclen.”

  6. Sander

    Belangrijke nuance is dat de afvalverwerkers beter kunnen (na)scheiden dan de burgers van Utrecht. In andere gemeenten (veelal buiten de Randstad) is het percentage uit voortscheiden veel hoger dan mogelijk is door nascheiden. Uiteindelijk heeft de burger in Utrecht vooral zichzelf hiermee. Waarom denk je dat we bijna de hoogste afvalbelastingen van NL hebben.

  7. LvH

    @Sander. Ik heb het idee dat de afvalstofheffing ook hoger is door alle malloten die zonder afspraak hun huisraad naast de ondergrondse containers dumpen waarvoor een extra ronde met de transporter bus nodig is.

  8. Pee

    Die afvalscheidingsstations waren er al dus waarom moesten we dan zo nodig zelf de boel scheiden , vooral nu het blijkt dat het geen zin had.

  9. Claire Obscur

    Deed hier echt iemand aan mee dan? Ik flikker al jaren alles in één Komo zak en dat gaat één op één die perscontainer in. Efficiënt. Tijd is schaars tegenwoordig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).