Straatnieuws in Utrecht stopt na 25 jaar met papieren krant Straatnieuws in Utrecht stopt na 25 jaar met papieren krant

Straatnieuws in Utrecht stopt na 25 jaar met papieren krant

Straatnieuws in Utrecht stopt na 25 jaar met papieren krant
De laatste editie van de daklozenkrant
Straatnieuws Utrecht zal niet meer in gedrukte vorm verschijnen. Door de coronacrisis is het laatste gedrukte nummer al in maart uitgekomen. Daarmee komt een eind aan ruim 25 jaar gedrukt Straatnieuws in Utrecht. Er zijn circa 350 edities in Utrecht verkocht in al die jaren.

Straatnieuws Utrecht zal niet meer in gedrukte vorm verschijnen. Door de coronacrisis is het laatste gedrukte nummer al in maart uitgekomen. Daarmee komt een eind aan ruim 25 jaar gedrukt Straatnieuws in Utrecht. Er zijn circa 350 edities in Utrecht verkocht in al die jaren.

Het initiatief bood dak- en thuislozen, en andere kwetsbare mensen in de samenleving, de mogelijkheid zichzelf te helpen aan een bescheiden inkomen, een dagbesteding en een sociaal netwerk. Verkopers kochten de laatste jaren een krant in voor € 1,60 en konden de krant verkopen voor € 2,50.

In de afgelopen jaren is het steeds lastiger geworden om voldoende verkopers te vinden die genoeg kranten konden verkopen. Peter Smit vertelt namens het bestuur: “Het stoppen met de krant was geen eenvoudig besluit. Zo’n beslissing gaat niet over één nacht ijs, maar we leden dermate verliezen dat de bodem van de schatkist bereikt werd. Steeds minder mensen waren bereid om met een krant voor de supermarkt te gaan staan. Ik denk dat de schaamfactor daarbij een rol heeft gespeeld.”

De oplage, in 2015 nog ruim 7000 exemplaren per drie weken, was bij het laatste nummer minder dan 2000 nummers. Bij ieder nummer werd er daardoor al enige tijd flink verlies geleden. Al eerder werd het stopzetten van de krant aangekondigd.

Alternatieven

Op verschillende manieren is gekeken naar alternatieven, zo is er bespaard op de uitgaven. Met maatschappelijke partners, met sponsoren, met vrienden van Straatnieuws en met de gemeente zijn plannen bedacht om de straatnieuwsverkopers toch in staat te blijven stellen zichzelf te helpen. Door de coronacrisis is het besluit om te stoppen met de gedrukte krant versneld. Het laatste nummer is op 6 maart 2020 verschenen.

De verkopers hebben sinds april een financiële compensatie gekregen via het noodloket van de Stichting Straatnieuws Utrecht. Deze steun wordt gefinancierd door de gemeente en gaat door tot 1 juli 2020. De mogelijkheid om Straatnieuws daarna online voort te zetten wordt onderzocht.

Online verder?

Door een aantal mensen is een plan uitgewerkt om online door te gaan met Straatnieuws. In een persbericht is daarover te lezen: “Op www.straatnieuws.nl is daar al wat van te zien. Het is nog niet zeker of dit initiatief op voldoende draagvlak kan rekenen. In de komende maanden zal moeten blijken of er voldoende geld en mogelijkheden zijn om via de website ook mensen in kwetsbare posities te ondersteunen. Donaties zijn en blijven dus zeer welkom.”

7 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Nu staan de Straatnieuws-verkopers weer op straat, nu niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Is samenwerking met soortgelijke kranten in andere standen niet een mogelijkheid?

 2. Peet

  Heel kort,,,schandalig

 3. Bert

  Tsjah Ik ben benieuwd of het komt door de coronacrisis.
  Punt is denk ik vooral dat steeds minder mensen nog contant geld op zak hebben.
  Vroeger kocht ik nog wel eens in de zoveel tijd zo’n krantje van de straatnieuwsverkoper bij mijn supermarkt. Maar ik merk aan mezelf dat ik dat al tijden niet heb gedaan omdat ik echt nooit cash geld meer op zak heb.

 4. Koel Hoofd

  Heb hetzelfde probleem als Bert, kocht vroeger vaak daklozenrkant en cash op zak. Nu kaartje altijd bij me, maar cash niet want de pinautomaten verdwijnen. Daar is de zwakste nu slachtoffer van!

  Die schaamfactor, die nepbedelaars hebben daar ook mee te maken. Want die zijn al jaren lang illegale en beschamende concurrentie van de straatkrantverkopers. Gemeente heeft daar nooit iets aan gedaan want die pampert alleen de eigen achterban die er een goed gevoel van krijgt om nepstumpers binnen te halen…

 5. MJPD

  Als je in een paar jaar tijd van 7.000 naar een oplage van 2.000 gaat omdat minder mensen bereid zijn om de krant te verkopen, dan is dat verliesgevend ja. Schaamte kan ik me indenken, maar de straatnieuwsverkopers zijn hier toch (mede)oorzaak van, naast wat Bert aangeeft? Een structureel tegenvallende verkoop wordt niet als oorzaak genoemd, al zullen nu denk ik minder geneigd zijn een krant te kopen vanwege angst voor …tadaa… het coronavirus. De trigger om zelf iets (Sanders) te doen wordt min of meer weggenomen door de ‘financiële compensatie’.

 6. Willem

  @bert: heb je het artikel gelezen? Oorzaak is het tekort aan verkopers, niet het gebrek aan kopers.
  “ In de afgelopen jaren is het steeds lastiger geworden om voldoende verkopers te vinden die genoeg kranten konden verkopen.”

 7. wollie

  ‘Ik ben dakloos, heeft u vijftig cent?’
  -‘Wittevrouwensingel 88.’
  ‘Wat?’
  -‘Je woont in Lister, zit gewoon een dak op.’
  ‘…’

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).