Studentencomplex Tuindorp-West grondig gerenoveerd; 900 bewoners krijgen tijdelijk elders onderdak Studentencomplex Tuindorp-West grondig gerenoveerd; 900 bewoners krijgen tijdelijk elders onderdak

Studentencomplex Tuindorp-West grondig gerenoveerd; 900 bewoners krijgen tijdelijk elders onderdak

Studentencomplex Tuindorp-West grondig gerenoveerd; 900 bewoners krijgen tijdelijk elders onderdak
Studentencomplex Tuindorp-West, Van Lieflandlaan
De drie flats van het studentencomplex Tuindorp-West aan de Van Lieflandlaan in Utrecht staan aan de vooravond van een grondige renovatie. In drie rondes verspreid over drie jaar worden de gebouwen onder handen genomen en dit betekent ook dat de ongeveer 900 bewoners tijdelijk ergens anders onderdak moeten krijgen.

De drie flats van het studentencomplex Tuindorp-West aan de Van Lieflandlaan in Utrecht staan aan de vooravond van een grondige renovatie. In drie rondes verspreid over drie jaar worden de gebouwen onder handen genomen en dit betekent ook dat de ongeveer 900 bewoners tijdelijk ergens anders onderdak moeten krijgen.

Update: we hebben een nieuw bericht geschreven over de zorgen die er leven onder bewoners

SSH is eigenaar van de monumentale panden en heeft woensdag de plannen bekendgemaakt. De woningcorporatie zegt al sinds 2018 onderzoek te doen naar de mogelijke verduurzaming van het studentencomplex. Omdat hiervoor ook de buitengevels aangepakt moet worden, zijn de ongeveer 900 kamers tijdelijk onbewoonbaar tijdens de werkzaamheden, en omdat de studenten straks tijdelijk ergens anders in Utrecht onderdak krijgen ziet SSH de kans om de verduurzaming te combineren met grootschalig onderhoud.

“Tijdens de renovatie worden badkamers, toiletruimtes en keukens vervangen. De gevels, kozijnen en daken van de flats worden verduurzaamd en vanwege de monumentale status van het complex teruggebracht in originele staat. De keuken wordt door een slimmere indeling ook uitgebreid, iets waar de oorspronkelijke architect van het complex erg enthousiast over is. Na de renovatie zijn de kamers energiezuiniger en kunnen ze weer langdurig aan studenten worden verhuurd”, schrijft SSH in een persbericht.

Voordat de werkzaamheden beginnen worden de zittende huurders geraadpleegd. Zij worden volgens SSH gevraagd in te stemmen met de plannen. Alle bewoners worden de komende periode verder ingelicht over de plannen.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Monumentale status ?!?

 2. Jona

  ‘Tijdelijk ergens anders onderdak’ klopt niet helemaal, er wordt van ons verwacht om vóór 31 juli te verhuizen.

 3. Hans Meijer

  Dit bericht belicht vooral het uitgangspunt van de SSH. Er heerst namelijk erg veel ontevredenheid onder studenten die door dit plan hun huis uitgezet worden. De SSH is van plan 300 studenten hun huis uit te zetten, met als enige compensatie 600 euro en dat de getroffen studenten voorrang krijgen op hospiteeravonden. hiermee goooien ze 300 levens overhoop en verhogen ze de druk op de (studenten)huizenmarkt nog veel verder.

 4. stefan

  Nou dat werd wel tijd. In de jaren 90 was het eigenlijk al nodig om te renoveren…

 5. Karel

  Wat ik niet begrijp, is dat in 2008-2010 er al een renovatie geweest is, daarbij zijn de keukens al aangepakt… Tja de geveldelen bevatten asbest dat moet er nu uit….

 6. Maarten Schipper

  Kunnen ze dat niet beter slopen?

 7. Timo

  Zoals Jona en Hans ook al onder dit artikel schrijven; dit artikel geeft wat mij betreft een vrij eenzijdige kijk op de situatie. We krijgen inderdaad niet ‘tijdelijk ergens anders onderdak’ – we zullen zelf moeten gaan hospiteren, of al die tijd in een ‘wisselwoning op TWC’ wonen – iets waarvan ik mij afvraag over hoe de SSH dit wil gaan regelen, als 300 studenten kiezen voor deze optie). Daarnaast gaat dit om meer dan alleen een nieuw dak boven je hoofd zoeken / toegewezen krijgen – je studentenhuis (wat voor velen, – waaronder ik mijzelf reken – voelt als een tweede familie) wordt uit elkaar gehaald. Dit is zeer pijnlijk voor iedereen. Je wilt gewoon met je huisgenoten blijven wonen. Er heerst veel onzekerheid, boosheid en verdriet op dit moment onder de studenten van TWC, iets wat niet uit dit artikel valt op te maken.

 8. wollie

  zo werkt inspraak bij SSH: je mag zeggen wat je ervan vindt en dan gebeurt het alsnog.

 9. Frustration

  Dit is echt een drama voor de al overspoelde woningmarkt. Niet alleen worden mensen met een prima woning nu uit hun huis gezet, ook mensen die al tijden wachten op een studentenwoning krijgen ineens 900 wachtenden voor zich. Dit had echt beter gepland kunnen worden.

 10. W.

  @Karel: Ik ben in 2010 begonnen met studeren en ik moet zeggen dat die keukens daar toen niet bepaald de indruk wekten dat ze gloednieuw waren. Integendeel. En ik snap dat keukens het onder studenten zwaar te verduren hebben, maar zelfs dan nog…

 11. Stuif

  Ga eerst nu aan de slag op de demka brug zo gevaarlijke situaties scooter die zo hard langs komen enz ook met gladheid drama ik rij er elke dag al paar keer aangetikt door brommers en elektrische fiets die veel te hard over heen komen

 12. Statler

  Eerst vervangende huisvesting, dan renoveren. Lijkt m.i. logisch, maar is voor sommige bestuurders duidelijk een brug te ver. Je zal er als student maar aan overgeleverd zijn.
  Nemen we dit ook even mee in de beoordeling over de leefbare, menselijke maat-stad?

 13. S

  @stuif: is die brug dan ook van de ssh?!

 14. Utrecht genieter

  Is dit gedrocht een monument? Wat is de standaard ver gezakt zeg.

 15. Koel Hoofd

  De studenten die het pand verlaten zullen er nooit meer in terugkomen en met lede ogen moeten aanzien hoe andere ‘die (het) meer verdienen’ hun plekkie in gaan nemen. Zo werkt ‘sociaal renoveren’ in Utrecht al minstends 150 jaar.

 16. De Utregter

  Het is echt zonde dat deze jaren ’70 flats als ‘monumentaal’ zijn bestempeld. Architectonisch wanproduct, na-oorlogse hoogbouw die al lang niet meer doet aan de eisen anno nu.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).