Politie Utrecht gaat de fout in: coronaboetes op huisfeestje hadden niet uitgeschreven mogen worden Politie Utrecht gaat de fout in: coronaboetes op huisfeestje hadden niet uitgeschreven mogen worden

Politie Utrecht gaat de fout in: coronaboetes op huisfeestje hadden niet uitgeschreven mogen worden

Politie Utrecht gaat de fout in: coronaboetes op huisfeestje hadden niet uitgeschreven mogen worden
De politie in Utrecht is de fout ingegaan met het uitschrijven van boetes op een huisfeestje. Vorige week donderdag kregen meerdere aanwezigen op een huisfeestje een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen. Maar in de noodverordening die geldig is in Utrecht staat niks over een maximumaantal mensen in een woonhuis.

De politie in Utrecht is de fout ingegaan met het uitschrijven van boetes op een huisfeestje. Vorige week donderdag kregen meerdere aanwezigen op een huisfeestje een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen. Maar in de noodverordening die geldig is in Utrecht staat niks over een maximumaantal mensen in een woonhuis.

In de Utrechtse wijk Rijnsweerd werd donderdagavond een huisfeest gegeven. De politie was na een melding van geluidsoverlast poolshoogte komen nemen en trof daar meerdere mensen aan. Negen aanwezigen kregen een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen. De coronamaatregelen zouden niet nageleefd zijn, onder meer omdat er te veel mensen in de woning aanwezig waren.

Geseponeerd

In de noodverordening, het juridische kader van de coronamaatregelen, van de Veiligheidsregio Utrecht staat echter niks over een maximumaantal personen in een privéwoning. Het kabinet heeft wel een dringend advies afgegeven voor een maximum van drie personen, maar dat maakt het niet juridisch bindend.

De politie berichtte zelf over de boetes via Instagram, waarop DUIC navraag deed over de rechtmatigheid. De politie heeft het uitgezocht en laat weten dat er inderdaad een fout is gemaakt. Vier van de negen boetes worden geseponeerd. De andere boetes werden uitgeschreven toen de gasten buiten stonden en daar geen afstand van elkaar hielden. In de publieke ruimte moeten mensen 1,5 meter afstand houden, dus die boetes blijven wel staan.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Indu

  Gefeliciteerd dat je geen boete hebt gekregen, zou ik zeggen.
  Maar ja, het pleit je niet vrij van asociaal gedrag natuurlijk.

  Dikke pluim voor de politie.

 2. wollie

  zaterdagavond door mijn wijk gewandeld: 7 huisfeestjes. de studenten zongen alsof hun leven ervan af hing.

 3. M. uit O.

  @wollie: het enige huisfeest waar ik recent kennis van heb genomen was die van mijn in de bouw werkende buurman, waar notabene een ingehuurde volkszanger tussen de schuifdeuren zijn kunsten stond te vertonen. Dan kunt u wel tekeer gaan tegen studenten (onder reageerders op DUIC lijkt dit zeer salonfähig te zijn), maar de rest van de bevolking kan er blijkbaar ook wat van.

 4. Uuutje

  @ Wollie

  En? Heb je aangebeld bij deze 7 huisfeesten? Kan je bij studenten gewoon doen hoor. Dit zijn vaak niet de mensen waar je bang voor hoeft te zijn. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid, dus ook in het aanspreken op gedrag.

  Verder fijn dat het NL-recht werkt en dat fouten gecorrigeerd worden. Laat ook zien dat we allerminst in een politiestaat wonen. Ook l moeten we altijd waakzaam zijn. Gelukkig hebben we daar ook rechters voor,

 5. Inez

  Nou ja zeg, dit schept toch een enorm precedent. Iedereen in Utrecht is dus vrij om de grootste huisfeesten te geven? Waar slaat dat op? Het beleid van de overheid wordt dus door Utrecht om zeep geholpen. Bedankt.

 6. Bromsnor

  Bromsnor is blij dat de rechtsstaat naar behoren functioneert.

 7. MJPD

  @wollie
  Als u de politie had gebeld, dan had u 7 keer Hfl 2,50 kopgeld kunnen ontvangen.

 8. Uuutje

  @ Inez

  Dat is niet zo. bij geludisoverlast kan je nog steeds de politie bellen en de politie kan bij meer als 4 gasten nog steeds het huisfeest beëindigen. Alleen staat de boete ter discussie.

 9. G.H.

  Die ‘buitenboetes’ ook zeker niet betalen, dames/heren gasten!
  Want als je überhaupt al buiten staat vanwege een door een paar eenstrepers veronderstelde onrechtmatigheid (het gezamenlijk binnen zijn), dan heb je best kans dat de rechter een streep door die boetes haalt, of het bedrag verlaagt.

 10. Kees Truijens

  Dat krijg je als de regering alles intelligent en vrijblijvend wil regelen. Ook in mijn buurt hoor ik nog regelmatig studentenfeestjes.

 11. G.H.

  @Bromsnor: eh… het is dat de politie victorie kraaide over de uitgedeelde boetes, en DUIC daarop vragen is gaan stellen.
  De journalistiek functioneert hier dus naar behoren.

  De rechtstaat functioneerde hier zeker niet, want er werden boetes uitgedeeld voor niet-strafbare feiten, en zonder de journalistiek waren die ook zeker niet geseponeerd.

  De rechtspraak had hier dan vermoedelijk wel gefunctioneerd en de boetes verscheurd als ze voor waren gekomen, maar daarvoor zouden de ten onrechte vervolgde burgers dan wel zelf verzet hebben moeten aantekenen. Dat moet je dan maar net weten/durven/kunnen.

 12. Esrin W.

  Zoals ik al zei: als je nu na 6 maanden nog huisfeestjes geeft dan kan je gelijk door naar stap 3 de politie bellen. Bij mij in de straat werkte dat pérféct. € 3,510,- euro’s zijn er toen in een half uur uitgeschreven.

 13. Uuutje

  @ Kees Truijens

  Ook studentenverenigingen en studieverengingen, net als hogeschool en universiteit, net als verhuurders van panden (of dat nu de SSH of een particulier is) hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid. Ook in het terechtwijzen van studenten.

  Dat zij na 8 maanden elkaar nog niet actief opzoeken en benaderen EN als 1 mond spreken laat zien waar het probleem zit in Nederland. Het is een kwestie van een paar telefoontjes, mailtjes, contact met de pers, om gezamenlijk op te trekken. Kan niet is in Nederland vaak, wil gewoon niet.

 14. Bernhard

  Aantal huisfeesten zal alleen maar toenemen met de domme, averechts werkende nieuwe maatregelen, die naar alle waarschijnlijk vanavond bekend worden gemaakt.

 15. Herman1963

  @Wollie: Even los van mogelijke overlast, maar studenten mogen toch een huisfeestje bouwen met hun huisgenoten? Hoe weet je dat er andere dan huisgenoten op dat feestje aanwezig waren…?

 16. Uuutje

  @ Bernhard

  Dat is alleen het geval als mensen niet zelfstandig hun verantwoordelijkheid kunnen pakken.

  Waarom denken mensen eigenlijk dat er voor de economie allesvernietigende maatregelen genomen worden en waarom denk je dat artsen aangeven het langzaam aan over een paar weken niet meer aan te kunnen. Voor de lol?

  Je bent toch echt een egoïstische sukkel als je nu nog huisfeestjes gaat organiseren, of niet dan?

 17. K.T.

  Dus als de mensen 1 voor 1 met tussen poses van een paar minuten naar buiten hadden gegaan was er niks aan de hand en hadden ze daar geen boete voor gekregen (ivm de 1.5 meter afstand) ?

 18. RvD

  @ Uuutje.
  Moet iedereen nu hard hun best doen om studenten te wijzen op de regels en op het idee achter die regels? Want als je aan een Universiteit of Hogeschool studeert kan je niet lezen en al helemaal niet zelf denken?
  Uiteraard is iedereen schuldig, behalve diegenen die de regels overtreden…. Ze werden immers niet aangesproken, dus dan ga je gewoon door met je asociaal gedragen…..

 19. Inez

  Wat Ik wil zeggen dat ik schrik van de verraders…word er kotsmisselijk van !

 20. Michael

  @Inez
  Wat zeg je nou eigenlijk?
  Eerst doe je moeilijk over de plegers, daarna over de aangevers.
  Doet niemand het goed, alleen jij?

 21. Uuutje

  @ RvD

  Het gaat niet over boete en schuld, maar hoe wij met elkaar zouden kunnen omgaan.

 22. Orford

  Bravo feesters – vandaag bijna 8,000 besmettingen. A-sociaal, ik-gericht, misdadig gedraag. Wat een attitude…

 23. Bromsnor

  @GH, de rechtsstaat functioneert omdat de politie is teruggefloten. Niet de politiek of de politie waarborgd de rechtsstaat, maar de onafhankelijke rechtspraak.

 24. Hadjememaar

  @Inez, dat de rechter die uitspraak heeft gedaan in Utrecht zitting houdt wil niet zeggen dat “utrecht” het feestje van de politie verpest. De rechtbank is landelijk en onafhankelijk.

  De politie kan nou eenmaal geen regels handhaven die er niet zijn. De regering heeft besloten geen verbod op te leggen, dus kan er in heel het land geen verbod gehandhaafd worden.

 25. Toine Goossens

  De analyse van de huidige Corona uitbraak verklaart jongeren die in Frankrijk en Spanje met vakantie zijn gegaan als de bron aan. Vervolgens is de verspreiding voortgezet via de door hen bezochte horeca en gezinnen, naar ik aanneem worden dan studentenhuizen bedoeld.

  Huisfeesten organiseren en bezoeken, inderdaad Inez, dat is verraad aan de Nederlandse bevolking. Zo dadelijk gaat Nederland weer een totale lock down tegemoet. Zullen we deze NIMBY’s dan maar op de schade aanspreken?

  Dat kan namelijk. Het is onrechtmatig gedrag jegens de burgers die het, economisch, slachtoffer worden. Zou de GGD al voldoende rechercheurs van de politie hebben ingehuurd?

 26. Lachgas

  Is het nu zo dat de overheid het recht heeft achter de voordeur te kontroleren?
  M.a.w. als je muisstil feestviert met zijn velen, dan heeft de politie geen poot om op te staan. Of hoe zit dit nu?

 27. Lombokker

  Hallo redactie,

  Waarom plaatst u mijn eerdere reactie niet?
  Die reactie waarin stond dat….

  Ik lees in het bericht een soort van trots van DUIC dat ze het gezag kunnen betrappen op een fout…
  Heel naar gedrag van DUIC.
  Je kan gelijk hebben als redactie maar hoeft dit op deze wijze te halen.
  DUIC haalt het gezag onderuit.
  Is het de redactie ontgaan dat het stormt buiten?

  Heel naar gedrag van DUIC vind ik dit alles. Zet je pijlen op de echte problemen.

  En ook vreemd dat ze deze reactie niet willen plaatsen.

 28. Robert

  Asociaal gedrag moet momenteel maar flink beboet worden.alleen zo kan je deze groep egoïsten berijken.
  Politie heeft wat mij betreft prima gehandeld 👍Top!

 29. G.H.

  @Bromsnor
  De onafhankelijke rechtspraak is hier echter helemaal niet aan te pas gekomen. Daarmee kan deze zaak ook niet aantonen dat de rechtstaat functioneert.
  (en zoals ik al aangaf: die boetes waren vast wel verscheurd als ze voor waren gekomen, maar daarvoor zouden de ten onrechte vervolgde burgers dan wel zelf verzet hebben moeten aantekenen. Dat moet je dan maar net weten/durven/kunnen.)

 30. Anne Marie ten Berge

  @ Toine, laten we niet vergeten dat het verraad van de Nederlandse regering komt. Zij, (het KABINET en de COALITIE) zegt: Wij zijn in oorlog met een dodelijk virus maar roepen niet de noodtoestand uit zoals het Statuut van het Koninkrijk voorschrijft om de bevolking te kunnen beschermen met noodwetten. Het probleem is dat veel mensen het niet doorhebben wie wie verraad. En dat degenen die verantwoordelijk zijn een schuldige aanwijzen zodat ze zelf buiten beeld hopen te blijven.

 31. wollie

  @m uit o: ik ga niet tekeer maar deel een waarneming. twee van die zeven huisfeestjes waren idd geen studenten.

  @uuutje ik heb niet aangebeld. besmette deurbellen, huuuu!

 32. Kwak

  Ah joh, laat ze lekker een feestje vieren. Zolang ze niet bij oma op bezoek gaan helpen ze alleen maar om de griepsimmuniteit op te krikken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).