Suver Nuver opent wietolieinformatiepunt in Lombok | De Utrechtse Internet Courant Suver Nuver opent wietolieinformatiepunt in Lombok | De Utrechtse Internet Courant

Suver Nuver opent wietolieinformatiepunt in Lombok

Suver Nuver opent wietolieinformatiepunt in Lombok
Het pand waarin het wietolieinformatiepunt moet komen. Foto: Google.
Taboes doorbreken, dat is wat Utrechters Sander Groenenberg (26) en Ragnar (26) willen gaan doen met hun informatiepunt over wietolie, dat op 4 december aan de Laan van Nieuw Guinea geopend wordt. 

Taboes doorbreken, dat is wat Utrechters Sander Groenenberg (26) en Ragnar (26) willen gaan doen met hun informatiepunt over wietolie, dat op 4 december aan de Laan van Nieuw Guinea geopend wordt. 

Het pand zal vanaf die datum elke maandag geopend zijn voor mensen die vragen hebben over het medicinaal gebruik van wietolie. De olie zelf, die vanwege het THC-gehalte wel onder de Opiumwet valt, zal er niet te krijgen zijn. Daarvoor moeten geïnteresseerden lid worden van de stichting Suver Nuver. De stichting betaalt de huur van het pand en is ook de drijvende kracht achter vergelijkbare initiatieven in Zwolle, Groningen, Amsterdam en Eindhoven.

Helpen

Dat er taboes doorbroken moeten worden, staat voor Sander vast. “Mensen associëren wiet nog steeds met criminaliteit en verslaving, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.” Hij ontdekte jaren geleden tijdens een cursus wietolie maken bij een vergelijkbare stichting dat wietolie voor sommige mensen levensveranderende effecten kan hebben. “Ik zelf gebruikte wiet wel eens recreatief”, vertelt hij. “Maar daar sprak ik met mensen met reuma en kanker, die me vertelden dat ze zonder wietolie niet verder hadden willen leven.” Ook een vriend met de ziekte van Crohn merkte het verschil. Sander raakte geïnspireerd en werd als vrijwilliger actief voor stichting Suver Nuver, die toen alleen nog in Friesland actief was. “Ze vertelden me wat ze meemaakten. Ik wilde die mensen helpen.”

Na een poos als vrijwilliger te hebben gewerkt, ontstond bij Suver Nuver en Sander het idee om een informatiepunt in Utrecht op te zetten. Suver Nuver wilde wel de huur betalen, maar het bleek erg lastig om een pand te vinden waarvan de verhuurder geen bezwaar had tegen de wietolieclub. Na een half jaar zoeken viel het oog op het leegstaande winkelpand aan de Laan van Nieuw Guinea in Lombok. De verhuurder bleek positief tegenover het initiatief te staan, en de verbouwing kon beginnen. Op 4 december gaat de zaak open.

Geen coffeeshop

De doelgroep van de stichting is een heel andere dan die van coffeeshops, bezweert Sander. “Bij ons punt in Leeuwarden komen per dag zo’n dertig tot vijftig mensen met vragen langs, voornamelijk in de leeftijd van tussen de vijftig en zeventig jaar. Wietolie is niet rookbaar en deze mensen willen dan ook niet geestelijk bedwelmd raken”, zegt hij. “Zij hebben klachten als slaapgebrek, chronische pijn en eetproblemen.”

Sinds oprichter Rinus Beintema de stichting startte, is de organisatie gegroeid tot ruim 7000 leden. Legaal zijn de praktijken van de stichting niet, ondanks dat de stichting zonder winstoogmerk handelt. Maar bang voor een politie-inval is Sander niet. “We gaan er al sinds het begin bedachtzaam mee om. De oprichter hoopte ook op een proefproces, in de hoop dat wietolie daarna legaal kan worden. Maar niemand lijkt er zijn vingers aan te willen branden”, zegt hij. “Sterker nog, we hebben ook politieagenten en advocaten onder onze leden.”

Transparantie vindt hij belangrijk, en dat moet het informatiepunt volgens hem ook uitstralen. Het wordt geen coffeeshop, wietolie zal er dan ook niet verkrijgbaar zijn. Wel komt er een team vrijwilligers, dat klaar staat om alle mogelijke vragen over het gebruik van medicinale wietolie en symptoombestrijding te beantwoorden. Als mensen geïnteresseerd raken, kunnen ze lid worden van Suver Nuver, dat pakketjes wietolie thuis bezorgt. De stichting verwacht dat leden een kostendekkende donatie naar draagkracht voor de wietolie doen.

4 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Lastige discussie dit. De farmaceutische industrie heeft veel macht en onderdrukt allerlei onderzoek naar de helende werking van wietolie. De meeste ‘bewijzen’ die nu rondzingen zijn gebaseerd op anekdotisch bewijs en niet op basis van gedegen onderzoek.
  Dit kan wel gevaarlijke situaties geven als iedereen dit maar gaat nemen als een soort wondermiddel. Niemand kent de lange termijn effecten van het nemen van wietolie.

  Aan de andere kant als de publieke opinie (Wiet is eng!!11) hierover niet veranderd, gaat dat echt goede onderzoek er ook niet komen. Ik hoop dat Suver Nuver voorzichtig is en geen Jomanda achtige praktijk wordt.

 2. papa

  Wietolie hebben we net als cbd olie gewoon nodig in ons dieet, wij hebben een ECS in ons lichaam die aangevuld moet worden
  Het wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt dus lange termijn is geen probleem

 3. W.H. de Groen

  Een prijzenswaardig initiatief waar velen blij mee zullen zijn.
  Suver Nuver is reeds een begrip wanneer het over medicinale wietolie gaat en daarbij ben ik blij dat de Farmaceutenmaffia hier enig weerstand gaan ontmoeten.

 4. Jeanette

  Aan de ene kant willen we de dure, bevoogdende en aansprakelijkheid angstige wietolie van de Apotheek niet.
  Maar aan de andere kant hebben we de (bijgeschoolde) huisarts nodig zeker als er veel medicijnen – en ook die tegen de bijwerkingen van start medicatie – willen afbouwen.
  Ik ben al 5 jaar aan het pionieren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).