Filmtheater ‘t Hoogt vertrekt uit de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Filmtheater ‘t Hoogt vertrekt uit de Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Filmtheater ‘t Hoogt vertrekt uit de Utrechtse binnenstad

Filmtheater ‘t Hoogt vertrekt uit de Utrechtse binnenstad
Archieffoto filmtheater 't Hoogt. Foto: Robert Oosterbroek
Nog een paar weken en dan vertrekt ’t Hoogt uit de binnenstad. Het filmtheater zit al 46 jaar in het centrum van Utrecht. Vanaf 2019 gaat ’t Hoogt films vertonen op verschillende locaties in Utrecht onder de noemer ’t Hoogt on Tour, ter overbrugging van de verhuizing naar een nieuwe locatie.

Nog een paar weken en dan vertrekt ’t Hoogt uit de binnenstad. Het filmtheater zit al 46 jaar in het centrum van Utrecht. Vanaf 2019 gaat ’t Hoogt films vertonen op verschillende locaties in Utrecht onder de noemer ’t Hoogt on Tour, ter overbrugging van de verhuizing naar een nieuwe locatie.

Filmtheater ’t Hoogt moet weg op de huidige locatie. De eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen en de ‘nieuwbouw’ aan de Slachtstraat wordt verkocht. Zondag 30 december is de laatste dag dat de deuren opengaan voor filmvertoningen. ’t Hoogt wil zich graag in 2020 gaan vestigen in het Werkspoorkwartier. De zoektocht naar een geschikte locatie is lastig; eerder waren er plannen om te verhuizen naar de Bieb++, Kade en de City. Deze plannen gingen om verschillende redenen niet door.

Afscheid

In de laatste weken van december biedt ‘t Hoogt een programma aan waarin bezoekers en samenwerkingspartners films uit de historie van ’t Hoogt presenteren en iedereen afscheid kan nemen van het pand. Op zaterdagavond 29 december vindt een afscheidsfeest plaats.

Rianne Brouwers, directeur: “46 jaar lang heeft ’t Hoogt Utrecht dagelijks de meest bijzondere en vernieuwende films vertoond. Omdat wij pas in 2020 In het Werkspoorkwartier terecht kunnen, gaan wij komend jaar op diverse locaties specials programmeren. Een vaste zaal waar we onze dagelijkse programmering van premièrefilms volgend jaar voort kunnen zetten, hebben wij helaas niet kunnen vinden. Wel zullen we in 2019 al events gaan organiseren in het Werkspoorkwartier en op andere plekken in stad en regio.”

Werkspoorkwartier 

Filmtheater ’t Hoogt is met diverse partijen in gesprek om in 2020 in het Werkspoorkwartier een ‘culturele hotspot’ te creëren waar bewegend beeld en audiovisuele technologie centraal staan. De ambitie is om op deze plek het oude filmhuis om te bouwen tot een nieuw, podium voor beeldcultuur. Beginnende en gevestigde makers krijgen dan een podium om hun werk te laten zien aan het publiek en kinderen en jongeren moeten hier straks leren digitale media zoals film te gebruiken om hun verhaal te vertellen en verhalen van anderen beter leren begrijpen.

Tour in 2019

Onder de noemer ’t Hoogt on Tour gaat het filmtheater in 2019 de wijken in. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert het theater films, documentaires en klassiekers. Naast de maandelijkse filmvertoningen bij de Metaal Kathedraal worden er vanaf vrijdag 7 december in samenwerking met ZIMIHC theater Stefanus ook in Overvecht films vertoond. Binnenkort komen daar andere locaties bij, zoals een tijdelijke locatie in het Werkspoorkwartier.

 

16 Reacties

Reageren
  1. Rob H.

    Een club die het voor zichzelf stuk gemaakt heeft, door te hoog in de boom te gaan zitten en zich onmisbaar te achten. Als ik een film in een van de andere Utrechtse zalen kon zien, dan ging ik daar naar toe, want de zalen waren zwaar onder de maat. Iets dat in die gebouwen ook niet makkelijk te verhelpen is. Ik ga ze niet missen met Springhaver en het Louis Hartlooper complex achter de hand.

  2. Joost

    Je kunt een bioscoop of een restaurant niet verhuizen, je kunt hooguit onder dezelfde naam op een andere plek beginnen

  3. Anlies

    Gaat het café ook dicht…?

  4. Barend

    Jammer, jammer. Als binnenstadsbewoner zie ik niets in die voorgestelde Werkspoorlocatie.

  5. Joël

    Ik denk dat ‘t Hoogt zo verweven is met het pand en de huidige locatie dat een deel van de bezoekers afhaakt. Zo jammer dat dit ludieke filmhuis verdwijnt. Waar in Nederland zit je in een doorgebroken zolder naar een film te kijken? De kruip-doo-sluip-door gangetjes in het oude pand, het kraken van de trap, na kaartje gekocht hebben heel even de kou in om aan de andere kant van de steeg weer het filmhuis in te gaan. Of juist verrast worden door de boven verwachting ruime en hoge zaal 1 boven het café. Het café dat na de flinke misser van Oscar weer veranderde in een gemoedelijke huiskamer met chesterfield banken en vintage tafels. Ik zal de oude jazz middagen met Heleen Schuttevaer ook niet vergeten. Herinneringen veranderen niet van plek en zullen blijven. Ik zal vast nog wel eens met weemoed stilstaan voor het straks ontzielde pand en verzuchten dat er weer iets unieks uit Utrecht is verdwenen.

  6. Bert

    Dus de weinige bezoekers die het had, haken af vanwege steekhoudende argumenten als ‘Als binnenstadsbewoner zie ik niets in die voorgestelde Werkspoorlocatie’ (a.k.a. te ver) en het zit niet meer in een ‘unieke locatie’.

    Duidelijk dat die 15 bezoekers per voorstelling gesubsidieerd dienen te worden. Vooral omdat er totaal geen filmhuis alternatieven zijn in een stad als Utrecht.

    Oh wacht…

  7. Maria

    Mooi gezegd, Joell. Zo voel ik het ook. Ik mis het nu al.

  8. Harry

    Goed zo! Was altijd een elitair bolwerk betaald met belastinggeld.

  9. Karla

    Ik zal het café wel missen, maar om eerlijk te zijn ben ik daar ook al jaren niet meer geweest. Maar ik heb er wel mooie herinneringen aan.
    Nu maar hopen dat het een beetje leuke appartementen worden, en niet weer hokjes voor “sprinkhanen” die de stad tijdelijk consumeren. Ik wil meer echte bewoners met hart voor de stad!

  10. maarten van den oever

    het lijkt me dat er een misverstand moet zijn. Voor zover ik weet is er nog geen verkoop rond, al denkt iedereen hier dat. of het moest zijn dat de oude eigenaar afziet van verkoop en zelf appartementen gaat maken.

  11. henk

    @ Joel, ik heb er dat half miljoen aan gemeenschapsgeld per jaar niet voor over. Niet omdat er een alternatief is en zeker niet omdat GL en PvdA hun uitgerangeerde politici steevast in de raad van toezicht, en het dagelijks bestuur van ‘t Hoogt zetten. Hierdoor lijkt het meer een vehicle voor behoud van inkomen voor oud-bestuurders dan echt iets wezelijks toevoegt.

    Serieus, een raad van toezicht voor iets dat gemiddeld 15 bezoekers per voorstelling?

  12. K

    Posters van ‘t Hoogt, uit de jaren ’70, ’80 liggen bij mij dan als herinnering….

  13. Marijn

    Jammer, ik vond zaal 1 een van de fijnste bioscoopzalen in Utrecht.

  14. Joël

    Goh mijn overwegingen zijn vooral melancholisch en weemoedig. Ik zou het persoonlijk fantastisch vinden als er in het pand uiteindelijk weer een filmhuis / café zou komen in de sfeer van Louis Hartlooper en Springhaver. Met een goede mix van mainstream art house en hier en daar iets ‘moeilijkere’ films zou dit de eigen broek moeten kunnen ophouden.

  15. Cico

    Ik ga sowieso nauwelijks meer naar de bioscoop. Te duur. Voor 1x naar de bios heb je een maand streaming films. Niet dat ik de maat ben, maar ik vermoed dat meer mensen dit hebben. Alleen blockbuster bioscopen voor pubers zijn winstgevend, de kleinere films niet.
    Maar het was een hele fijne plek om te borrelen met leuke mensen. Gelukkig hebben we Spring nog.

  16. Pieter

    @ Cico

    Zelden zo’n bullcrap gehoord

    De arthouse filmtheaters in het land floreren als nooit te voren (ga maar eens voor de lol tellen hoeveel er in Amsterdam zitten bijv.). Alleen ‘t Hoogt trekt geen volle zalen, de rest wel.

    Niet alleen daar waar de grotere arthousefilms vertoond worden, zoals Louis Hartloopr of Springhaver, boeren theaters goed, maar ook de theaters waar de specifieke kleinere films vertoond worden, zoals Lantaren Venster, Natlab, LUX, etc…. doen het uitstekend qua bezoekersaantallen Allemaal theaters met vaak prachtige (nieuwe) zalen.

    Juist in deze markt zit groei, mensen willen graag ervaringen delen met elkaar; een avondje uit zijn. Zeker wanneer het om kwaliteit gaat. Zelfde reden waarom er ineens heel veel kleine (vaak particuliere) kunstmusea bij zijn gekomen de laatste jaren. Juist bedoeld voor een niche publiek.

    Kleine films zijn zelfs zo aantrekkelijk, aanlokkelijk, omdat je jezelf als aanbieder daar zo mee onderscheid, dat Netflix daar zijn hele verdienmodel op aan het baseren is en dat kan dus prima naast een fysiek theater bestaan zonder dat men last heeft van elkaar; eerder het tegenovergesteld is waar.

    Des te meer reden waarom ‘t Hoogt zich zo moet schamen. Als het je niet lukt om jezelf in deze markt te bewijzen doe je nadrukkelijk iets verkeerd. ‘t Hoogt, waar te veel nutteloze medewerkers en bestuurders op de loonlijst staan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).