Taakstraffen voor vier personen die Utrechtse schrijver Pim Lammers hebben bedreigd Taakstraffen voor vier personen die Utrechtse schrijver Pim Lammers hebben bedreigd

Taakstraffen voor vier personen die Utrechtse schrijver Pim Lammers hebben bedreigd

Taakstraffen voor vier personen die Utrechtse schrijver Pim Lammers hebben bedreigd
Pim Lammers.
Vier personen die de Utrechtse schrijver Pim Lammers online hebben bedreigd zijn veroordeeld tot een taakstraf. Eén andere verdachte is vrijgesproken. Lammers ontving begin dit jaar talloze doodsbedreigingen vanwege een verhaal dat hij in 2015 schreef.

Vier personen die de Utrechtse schrijver Pim Lammers online hebben bedreigd zijn veroordeeld tot een taakstraf. Eén andere verdachte is vrijgesproken. Lammers ontving begin dit jaar talloze doodsbedreigingen vanwege een verhaal dat hij in 2015 schreef.

Het CPNB, de organisatie achter de Kinderboekenweek, koos Pim Lammers (29) eerder dit jaar als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht vanwege de kinderboeken die hij schreef. Na deze keuze van het CPNB kwam op sociale media kritiek op een verhaal voor volwassenen dat Lammers in 2015 schreef. Het verhaal ‘De trainer’, dat gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer, leidde tot boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de schrijver, waardoor hij uiteindelijk besloot zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht.

Bijl en mes

Vrijdag stonden vijf personen terecht die Lammers online zouden hebben bedreigd. Een 22-jarige man uit Hoevelaken, een 19-jarige man uit Venlo, een 31-jarige man uit Kaatsheuvel, een 33-jarige vrouw uit Venlo en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam verschenen vrijdag voor de rechter. Via sociale media stuurden zij berichten als ‘Jij gaat dood jonge’, ‘Uitgeteerde pedo jou zouden ze moeten ophangen vies duivelsgebroed’ en ‘Vuile pedofiel die Pim!’. Bij sommige berichten werd volgens de rechtbank een plaatje van een bijl of mes toegevoegd.

Vier van de vijf verdachten gaven toe de berichten te hebben gestuurd. Zij zouden onder meer gehandeld hebben vanuit emotie. De 19-jarige man uit Venlo ontkende dat hij Lammers heeft bedreigd. Hij zou namelijk niet zelf de berichten hebben verzonden, maar een van zijn vrienden zou dat hebben gedaan via zijn account.

Signaal

Lammers zelf was niet aanwezig bij de zitting. De officier las zijn verklaring voor en daaruit bleek dat hij tot op de dag van vandaag last heeft van de gevolgen. De rechter benadrukte daarop dat gebruikers van sociale media vaak hun ogen sluiten voor de gevolgen van de soms grove manier waarop zij hun onvrede uiten. De rechter wilde het signaal afgeven dat het strafrecht grenzen stelt aan wat men, bijvoorbeeld via sociale media, tegen anderen kan zeggen.

Een verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. Deze straf is hoger omdat deze bedreiging ook voor anderen zichtbaar was. Drie andere verdachten werden veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur. Zij stuurden de bedreigingen in een privébericht naar Lammers. De helft van het aantal uur van elke taakstraf is voorwaardelijk, omdat de rechter het naar eigen zeggen belangrijk vindt dat de verdachten twee keer nadenken voordat zij op de verzendknop drukken. De 19-jarige man uit Venlo heeft het voordeel van de twijfel gekregen en is vrijgesproken.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. The true Vlerk

    Ik begrijp dit niet zo goed: ‘De helft van het aantal uur van elke taakstraf is voorwaardelijk, omdat de rechter het naar eigen zeggen belangrijk vindt dat de verdachten twee keer nadenken voordat zij op de verzendknop drukken’. Een volledige straf zou dit niet kunnen bewerkstelligen?

    Eigenlijk wilde ik hier een vraag stellen: (niet zeker of ik het antwoord ken)

    staat de straf in verhouding tot wat Lammers meemaakte, en hoe dit ongetwijfeld doorwerkt?

    Wat vinden de reageerders hier?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).