Terugkeer bakkersbeeldje symboliseert voltooiing nieuwbouwbuurt Zijdebalen in Utrecht Terugkeer bakkersbeeldje symboliseert voltooiing nieuwbouwbuurt Zijdebalen in Utrecht

Terugkeer bakkersbeeldje symboliseert voltooiing nieuwbouwbuurt Zijdebalen in Utrecht

Terugkeer bakkersbeeldje symboliseert voltooiing nieuwbouwbuurt Zijdebalen in Utrecht
Het bakkersbeeldje op de Zeedijk is terug van weggeweest. Het bakkertje werd in 1944 ontworpen door kunstenaar Jo Uiterwaal en in 1950 geplaatst. Het beeld vormde jarenlang een markant onderdeel van de voormalige brood- en banketbakkerij Lubro, die hier van 1919 tot 2004 was gevestigd. Met de terugplaatsing van het bakkersbeeldje bereikt Zijdebalen zijn voltooiing.

Het bakkersbeeldje op de Zeedijk is terug van weggeweest. Het bakkertje werd in 1944 ontworpen door kunstenaar Jo Uiterwaal en in 1950 geplaatst. Het beeld vormde jarenlang een markant onderdeel van de voormalige brood- en banketbakkerij Lubro, die hier van 1919 tot 2004 was gevestigd. Met de terugplaatsing van het bakkersbeeldje bereikt Zijdebalen zijn voltooiing.

Er is jaren gewerkt aan de nieuwe woonbuurt Zijdebalen. Het gebied tussen de Zeedijk en Westerdijk in Pijlsweerd dankt z’n naam aan de buitenplaats annex zijdefabriek die er in de 18e eeuw stond. Het gebied is herontwikkeld met honderden woningen.

Woningen

“Utrecht groeit hard naar 400.000 inwoners in 2024. We bouwen daarom stevig door aan woningen en kijken eerst naar plekken die in de stad vrijkomen”, legt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) uit.

“Zijdebalen is daar een goed voorbeeld van. Hier lag eerst een groot bedrijventerrein dat de laatste jaren een steeds anoniemere plek werd. Met de bouw van bijna 500 woningen, bedrijfsruimte en horeca is het een levendig onderdeel van de stad geworden. Door aandacht te besteden aan de architectuur, het historische karakter en de openbare ruimte is het gebied weer teruggegeven aan de stad.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Artist impression, die enkele jaren geleden werd vrijgegeven, van de buurt

Hurks en Van Wijnen, de bouwer en ontwikkelaar van Zijdebalen, zijn ook tevreden met het resultaat. Arjan van Meijeren, directeur projectontwikkeling bij Van Wijnen vertelt: “Het is een prachtige wijk geworden, als je kijkt naar de architectuur, de openbare ruimte, de variatie in woningen. Een plek die écht bij de stad hoort.”

Over het beeldje

Bij de opening van de Lubro-fabriek in het gebied in 1950 werd naast de ingang op de noordelijke hoek een beeldhouwwerk geplaatst. Het heette toepasselijk De bakker op de hoek of in de volksmond het Lubrobakkertje. Het stelt een bakker voor die op zijn hoorn blaast, wat in voorbije eeuwen ‘s ochtends vroeg aankondigde dat het brood gebakken was.

Meer lezen over de geschiedenis? Dat kan in dit artikel van Arjan den Boer.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Ik vind dat dat beeldje een klein pareltje van Utrecht.
  De geschiedenis er achter is ook interessant want de kunstenaar heeft het niet gemaakt voor geld maar voor brood (hongerwinter 1944).

 2. Massegast

  De Lubro roept bij mij herinneringen op aan de jaren 50. De Lubro bakker kwam met kar aan de deur om brood te verkopen. En nog vele andere leveranciers kwamen aan de deur. Een auto in de straat was een zeldzaamheid. En inderdaad het touwtje hing door de brievenbus. Toen was geluk nog heel gewoon. En onder Drees ging het elk jaar een beetje beter. Daarna zijn we van de weg geraakt….. (Met dank aan Koot en meneer de Bie). Prachtige foto trouwens. Wordt een tijdje screensaver bij mij.

 3. Ronald

  Het bakkertje is geschonken door het personeel aan de directie ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan. Er is toen ook een jubileumboek uitgegeven. Voor wie het leuk vindt, het is hier te downloaden: https://we.tl/t-TMBsOdOvo6

 4. Kadoendra

  @Massegast

  “En onder Drees ging het elk jaar een beetje beter. Daarna zijn we van de weg geraakt….. (Met dank aan Koot en meneer de Bie).”

  Ik denk dat jij bij Koot en de Bie de typetjes Jacobsen en van Es bedoelt.
  Zelf denk ik dat je hun niet de schuld kan geven van die typetjes want die typetjes droegen een bepaalde moraal uit die er bij veel personen in Nederland al bestond.

  Overigens zijn de neo liberalen ook echte “vrije jongens”.

 5. Hetty

  Toen ik dit beeldje net op de foto zag, dacht ik, dat hij een pint bier aan zijn lippen had……
  Ik ben blij, dat de nogal weggooierige gemeente Utrecht in ieder geval dit beeldje behouden heeft

 6. De count

  mooi stukje, alhoewel nog niet zo levendig als de tekstschrijver doet voorkomen. Jammer dat er geen echte luchtfoto genomen is, maar we het met een artist impression moeten doen.

 7. Herman

  Mooi geworden hoor!

 8. Anlies

  Oh @Hetty echt hilarisch hoe je zelfs bij dit onderwerp de gemeente erbij weet te halen en een sneer te geven! Fijn weekend!

 9. Yoshua

  @Ronald,

  Ik ben je zeer dankbaar voor het boek, erg leuk om te lezen.

 10. Massegast

  @Kadoendra — Ik dacht aan het liedje ‘1948’. Geeft prachtig die tijd, met een ander levensgevoel (laten we het het ‘Lubro-gevoel’ noemen) dan nu, weer. Jacobse en van Es zijn van later datum. Die gingen op een bepaalde manier om met dat ‘van de weg geraakt zijn’. Semi-criminele types, die overal wel een ‘oplossing’ voor hadden. Later gingen ze ook ‘de politiek’ in. De rest is bekend.
  En @Hetty — Bier wordt ook wel ‘vloeibaar brood’ genoemd…. Dus je was wel warm.

 11. Fred

  Lekker hoor, woon zelf in Pijlsweerd en de woningprijzen hier zijn Sky high de lucht ingegaan, mede door de komst van Zijdebalen. Heerlijk wonen hier; de lusten van de stad en de rust van een dorp.

 12. Kees Truijens

  Vlag op een modderschuit.

 13. 19Bentje48

  Ik hou er van. Net als van zijn boek!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).