The Student Hotel herkent zich niet in beschuldigingen: “We denken juist vanuit de student” | De Utrechtse Internet Courant The Student Hotel herkent zich niet in beschuldigingen: “We denken juist vanuit de student” | De Utrechtse Internet Courant

The Student Hotel herkent zich niet in beschuldigingen: “We denken juist vanuit de student”

The Student Hotel herkent zich niet in beschuldigingen: “We denken juist vanuit de student”
De plek waar The Student Hotel zich wil vestigen. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
The Student Hotel wil een grote vestiging openen in Hoog Catharijne. Met 600 kamers is er ook ruimte voor buitenlandse studenten om voor een paar maanden hun intrek te nemen. Volgens de Utrechtse fractie Student & Starter (S&S) zou dit kunnen leiden tot uitbuiting, maar daar is niks van waar volgens de directie van The Student Hotel. 

The Student Hotel wil een grote vestiging openen in Hoog Catharijne. Met 600 kamers is er ook ruimte voor buitenlandse studenten om voor een paar maanden hun intrek te nemen. Volgens de Utrechtse fractie Student & Starter (S&S) zou dit kunnen leiden tot uitbuiting, maar daar is niks van waar volgens de directie van The Student Hotel. 

De oude kantoren van de Rabobank in Hoog Catharijne gaan verbouwd worden tot een groot hotel voor studenten. Althans, het is de gedroomde locatie van The Student Hotel en ze hebben grootse plannen. Er moet een begane grond komen die voor de gehele stad toegankelijk is met daarboven zo’n 600 kamers voor met name buitenlandse studenten.

Het plan kan bij de Utrechtse fractie van Student & Starter niet op veel enthousiasme rekenen. The Student Hotel maakt het voor buitenlandse studenten namelijk ook mogelijk om voor een periode van tien maanden, de duur van een semester, hun intrek te nemen in het hotel. Doordat studenten geen huurovereenkomst aangeboden krijgen, vreest de partij dat er te hoge huren gevraagd zullen worden.

De partij stelde hierover vragen aan het Utrechtse college nadat minister Blok (Wonen) duidelijk had gemaakt dat gemeenten hier zelf regelgeving voor moeten vinden. S&S liet bij de vragen weten: “De woningnood is nog steeds nijpend voor studenten in Utrecht, maar voor internationale studenten is dit probleem verreweg het grootst. Door de tekorten zitten deze studenten in een afhankelijke situatie met hun verhuurder, wat uitbuiting makkelijk maakt.”

Meer dan een kamer

Maar van uitbuiting wil Frank Uffen, directielid bij The Student Hotel, niks weten. Gemiddeld betalen studenten in ‘zijn’ hotel 600 tot 650 euro per maand. Meer dan de gemiddelde prijs van een studentenkamer, maar de twee zijn volgens Uffen niet met elkaar te vergelijken. “Wij bieden een ander product aan. Dit bedrag is inclusief schoonmaakkosten, een fiets, beveiliging en een 24-uursreceptie. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten rond het studentenleven. In Amerika noemen ze dat ‘residence life’.  Zo is er een introductieweek voor de studenten en zijn er netwerkopportunities. Ook hebben de studenten, naast een kamer van zestien vierkante meter, een grote keuken, een gym, een studieruimte, een co-working restaurant, espressobar, bibliotheek en verschillende meetingrooms waar ze gebruik van kunnen maken.”

Uffen legt verder uit waarom The Student Hotel wordt gewaardeerd door studenten. “Ik heb zelf een jaar in Canada gestudeerd. Toen ik daarna terugkwam moest ik twee maanden wachten voordat ik een kamer had. Voor buitenlandse studenten is dat vaak nog langer, terwijl ze hier vaak maar voor een paar maanden zijn. Dat is niet te doen.”

Door samenwerking met universiteiten weten buitenlandse studenten bij The Student Hotel al van tevoren óf en voor hoe lang er plek is bij het hotel. “Alles is nu nog gericht op Nederlandse studenten en tegelijkertijd raken de buitenlandse studenten vaak verward door alle regels. Wij bieden een oplossing voor deze groep. In Groningen zegt de wethouder dan ook dat we de druk op de huizenmarkt verlichten met ons hotel.”

Huurregels

Volgens Uffen hebben studenten plat gezegd meer behoefte aan zekerheid dan huurrecht. “Alle contracten die we hier opstellen zijn voor iedereen in te zien. Studenten uit het buitenland willen zekerheid. Het is fijn als je voor een klein jaar naar het buitenland gaat, dat je weet dat je onderdak hebt. Huurrecht is bij ons niet van toepassing, maar de zekerheid van de kamer regelen wij in het contract. En mocht er dan alsnog iets zijn, dan kan je altijd nog naar de kantonrechter stappen.”

Kortom: Uffen is niet blij met het geschetste beeld door S&S. “Wij denken juist vanuit de student. Het idee is om dingen zoveel mogelijk te delen en niet alles voor jezelf te hebben. Dus niet iedereen een eigen keuken en een ruimte waar zo veel mogelijk huursubsidie op aangevraagd kan worden. Internationale trends wijzen uit dat studenten willen netwerken en ontmoeten en daar zorgen wij voor.”

Niet op deze manier

De Utrechtse studentenunie Vidius vindt dat The Student Hotel aan framing doet.  Zij zijn net als S&S en ook de Landelijke studentenvakbond niet blij met het studentenhotel. “Het grote nadeel is dat er ondanks de extra diensten nog altijd twee tot drie keer te veel huur wordt gevraagd en de studenten kunnen elk moment uit hun kamer gezet worden”, zegt Thomas van Gemert van Vidius. “Als er problemen zijn, hebben ze geen poot om op te staan. Je zal dan inderdaad naar de rechter moeten, maar dat is niet normaal bij huisvesting. We zijn niet tegen The Student Hotel, maar wel in deze vorm.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Natuurlijk is er geen sprake van uitbuiting. Iemand zoekt een ruimte om te wonen en leven en deze marktpartij speelt op de vraag in. Geinteresseerden kunnen instemmen met de condities….of niet. Zo simpel is het werkelijk in een vrije markt van vraag en aanbod. Waar partijen vrijwillig samenwerken of niet kan per definitie geen “uitbuiting” plaats vinden. Niemand dwingt iemand ergens toe. Je zou zelfs eerder kunnen stellen dat Student & Starter hier uitbuiting van een ondernemer tracht te bewerkstelligen door haar reputatie te beschadigen, dan dat The Student Hotel iemand zou uitbuiten.

  Wil Student & Starter goedkopere woningen? Bouw ze lekker zelf, maar stop in ieder geval met het beschadigen van welwillende bedrijven.

  Tegen absurde aantijgingen kun je je het beste gewoon helemaal niet verdedigen. Compleet negeren is het devies. Hiermee trek je alleen maar opnieuw de aandacht naar je toe.

 2. Simon

  Tien maanden zijn twee semesters.

 3. Tja

  haha

  650 euro per maand voor een kamertje; lekkere uitbuiting weer!

  Wat een sukkels die hierin trappen. Advies. Gewoon niet doen.

 4. Tja

  Overigens is dit wederom een gevalletje van de wet ontduiken. een stoel dat woonruimte verhuurt is gewoon een hotel dart woonruimte verhuurd, dus moet het ook aan de regels omtrent het verhuren van woonruimte voldoen. Simpel.

  Nu nog een jurist zoeken die deze uitzuigers aanpakt! Moet toch niet t vele moeite zijn.

 5. Bill

  Prima plan voor de levendigheid in dat gedeelte van het centrumgebied, doorzetten…!! En in alle andere steden waar The Student Hotel zit zijn prachtige gebouwen met veel faciliteiten neergezet, dus ik zie totaal geen reden voor S&S om hier tegen te protesteren.

 6. Utrechter

  €650 is dus echt niet de gemiddelde huurprijs, ik heb net de site van Student Hotel bekeken en het gaat echt richting de €1000. Prima idee om er studentenwoningen te realiseren maar om door een slinkse manier onder de huurwetgeving uit te komen en gebruik te maken van een enorm schaars goed….? Geen uitbuiting maar wel slim ondernemerschap? Ik vind dat de stad niet de zakken van Student Hotel (en het ABP dat meefinanciert) moet vullen maar moet kijken naar eenzelfde product maar dan toegankelijk en betaalbaar. De SSH heeft hier prima faciliteiten voor. Met Short Stay kunnen internationale studenten gelijk terecht dus ook dat verhaal van twee maanden wachttijd is onzinnig. Trap er niet in!

 7. Arjan Verhoeven

  Stel ik zou een jaar in Londen willen studeren en ik zie op de website van de universiteit aldaar: “Wonen in Londen is prima geregeld voor studenten. Er zijn regels voor de maximumhuur, de minimumruimte, hoe je de oppervlakte moet tellen als je onder een schuin dak woont. Prachtig geregeld!”. Ietsje verder scrollend onder de vraag “Great, I want one of those” staat eerlijk die regels er wel toe geleid hebben dat er nu helaas even geen kamers meer zijn.

  Dat is dan best vervelend..

  Dus er zijn 3 mogelijkheden, maar de politiek moet kiezen:

  1) Je maakt nog een regel, waarbij huishoudens met een teveel aan kamers gedwongen worden er 1 te verhuren.
  2) Je accepteert dat elke regel ten laste van verhuurders zal leiden tot hogere prijzen, en als je dat ook verbiedt tot een tekort aan kamers.
  3) Je schaft de huurcommissie af.

  Het is 2 geworden. Dan krijg je dit.

 8. Erik

  10 maanden. Da’s net geen jaar! Komt dat even goed uit.

  Dan kun je, als verhuurder, de studenten zonder opgaaf van redenen het pand uit trappen.
  Dus als ze gaan miepen over € 650,- dan kunnen ze oprotten. Leve de vrije markt.

  Ik heb kamers verhuurd. Ik ken de regels. Ik ging liever uit van goede betrouwbare bekende huurders, die ik ‘s ochtends in de gang nog recht in de ogen kon kijken.

  Dit zogenaamde ‘hotel’ wordt gerund door vastgoedratten.
  Utrecht is geen vrije markt. Utrecht is een ratrace tussen speculanten en studenten met pappies die het wel kunnen betalen. Voor de overige studenten is er zeker wel sprake van dwang en uitbuiting, want geen alternatief.

  Scherpschutter doet zich voor als zielige ondernemer die opkomt voor de rechten en de reputatie van ‘ondernemers en bedrijven’. Maar hij heeft zich al meerdere malen ontpopt als vastgoedrat. Hij vind het doodnormaal om tochtige, vochtige kelders en vlieringen voor woekerprijzen te verhuren.

  Wie is die cowboy?

 9. Linde

  Goed idee! In Groningen is al jaren een studenthotel, dus kijk eens hoe het daar gaat. Ik vond het een prima plek.

 10. Dennis

  Lees ik dit nou goed? Leegstaande Rabobank-kantoren? Kunnen die niet neergehaald worden dan en er meer ruimte, lucht en licht rondom het Smakkelaarsveld wordt gecreeerd?
  Of daar aan het water het herbouwen van “De Utrecht” te starten.

 11. Rick

  Dan probeert er een bedrijf twee vliegen in één klap slaan, door iets te doen aan de levendigheid van het lelijke Hoog Catherijne (waarvan we helaas moeten accepteren dat dit gewoon blijft staan) en het kamertekort in Utrecht, is het nog niet goed! En alleen maar omdat het niet de oplossing is die S&S en veel mensen in de comments zelf voor ogen zagen.

  Wees blij dat er nog mensen en bedrijven zijn die iets willen maken van deze stad! Als je zelf niet voor deze bedragen wil huren, dan staat het je vrij om iets anders te zoeken.

  Ik hoop dat het Student Hotel er iets moois van maakt in dit pand!

 12. Scherpschutter

  @Erik 14/12/2016 – 1:51

  ” Voor de overige studenten is er zeker wel sprake van dwang en uitbuiting, want geen alternatief.”

  Dan is er bij Porsche ook sprake van dwang en uitbuiting, want ze bieden geen alternatief voor hun premium geprijsde sportwagens. Dat wil niet zeggen dat er geen Mazda’s te huur zijn…. A-locaties en deze service kosten nu eenmaal geld. Hoezo, geen alternatief? Er zijn in de provincie Utrecht ZAT veel goedkopere kamers te huur. In een boerendorpje of andere c-locatie huur je voor 300 euro een prachtige kamer. Alternatieven zat!

  ” Maar hij heeft zich al meerdere malen ontpopt als vastgoedrat. Hij vind het doodnormaal om tochtige, vochtige kelders en vlieringen voor woekerprijzen te verhuren.”

  Als iemand graag en vrijwillig een stokoude kasverotte auto van mij zou willen huren, ben ik dan een rat of uitbuiter als ik hem die auto verhuur…? Is diegene die hem van mij huurt een slachtoffer? U heeft echt een heel eigenaardig beeld bij de begrippen dwang en uitbuiting. Conform uw logica is het uitbuiting als ik weiger om mijn schitterende Mercedes te verhuren voor een duppie.

  Zo werkt het niet in de wereld, Erik.

 13. Danny

  Voor de doelgroep die zij voor ogen hebben is dit echt een fanatische oplossing. Een student uit Canada of Italië heeft geen zin, tijd of kennis om kamernet af te struinen op zoek naar een kamer die pas volgende maand ingaat, om vervolgens zelf ook nog de inboedel bij elkaar te kopen. Die is bereid om iets meer te betalen voor een volledig gemeubileerde en gefaciliteerde kamer. Het is immers maar voor een paar maanden.
  Ik heb zelf verschillende keren in het buitenland mogen studeren – en met mij vele anderen – en voor iedereen is dit oprecht een goede oplossing. Het is totaal geen vervanging voor de reguliere studentenkamers, maar een ander aanbod voor een andere doelgroep. Hulde hiervoor!

 14. Tja

  Misschien is sScherpschutter wel Marcel van Hooijdonk of werkt hij voor een van de schimmige bedrijfjes die aan hem gelieerd zijn, vast wegens allerlei wet omzeilende constructies.

  Beiden komen nogal zielig op mij over. Dan heb je geld, so what. Er is echt niemand die tegen je op kijkt of je een gewaardeerd mens vindt. Succes met terugkijken op je leven als je uiteindelijk dood gaat denk ik dan.

 15. Martijn van de Waalberg

  Sterker nog dan het probleem wat Erik schetst: je kunt miepen over €650, maar zonder huurovereenkomst kun je net zo makkelijk naar €800 gaan de volgende maand, als de kerst voor de deur staat bijvoorbeeld. En dan woon je gewoon in een hotelkamer, waar je de huurprijs dokt of moet wegwezen.

  Student en Starter heeft geen geweldig punt hier, maar huurders moeten zich vooraf met name focussen op het woord ‘Hotel’ in de naam, en niet op het ‘Student’ aspect. Realiseer je dat je geen enkele bescherming hebt, en gewoon met je zooi op straat staat als de verhuurder de volgende maand een beter betalende klant kan vinden.

 16. Erik

  Fijn scherpschutter, dat je zelf al de parallel naar de automarkt trekt.

  Dit is een a-locatie, da’s waar.
  Van Porsche en Mercedes weet je dat ze garant staan voor kwaliteit (want ze hebben een naam hoog te houden) en dat je er jarenlang van kunt genieten. Het concept van the Student Hotel staat misschien ook voor kwaliteit, maar je weet zeker dat je binnen een jaar moet oprotten. Voor jou honderd anderen.

  Bij de nachtegaalstraat ging het om een doorgeroeste DAF, waarvoor Marcel van H. een prijs vangt alsof het een goed onderhouden BMW is.

  De meeste utrechtse studentenkamers zijn maar Lada’s. Niet luxe, betaalbaar, ‘t rijdt, en je staat er ruim een jaar voor op de wachtlijst. Tenzij je lid bent van de juiste club of de goede connecties hebt. Dan zit een Volga of Tsjaika er wel in.
  Da’s geen vrije markt en zo’n situatie is een Opel Kadet (of verroeste Mercedes) goud waard. In zo’n markt ruiken louche, corrupte tweedehands autodealers hun kans. Ze zullen je van alles op de mouw spelden en de hoofdprijs rekenen. Het kan ze geen zak kan schelen of de auto morgen nog rijdt, of de tank lekt en of de remmen wel werken. Het verkoopt toch wel.

  De utrechtse kamerverhuur is grotendeels een zwarte markt. Er lopen een hoop tweedehands auto verkopers rond. En die vragen niet alleen topprijzen op a-locaties, maar ook in Overvecht of Kanaleneiland. Of in bouwvallen in Wittevrouwen.
  Dat noem ik uitbuiting, ja, en de ergsten passen ook vormen van dwang toe.

 17. Dick van Rees

  Ons lieve oude Utrecht, is natuurlijk zeer gediend van 600 rijke buitenlandse studente(s) met Dagobert Duc ouders. En het geeft natuurlijk ook niet dat er dan 1200 fietswrakken bij komen. Op kosten van de mensen uit de rest van de stad bouwen we gewoon weer een nieuwe fietsenstalling.
  Arme studenten kunnen maar beter een vak gaan leren. Gewoon net als vroeger.

 18. Luuk

  Een vriendin van me woont in zo’n studenten hotel in Den Haag. Het is echt schandalig. Omdat iemand op haar gang rookt, komen mensen die er werken ZONDER TE KLOPPEN de kamers binnen. Geen privacy dus.

  Alles vooraf betaald, zodat ze als ze daarover wil klagen, of ergens anders heen wilt, in een minder prettige positie zit.

  0 sfeer ook, erg duur, kortom: AB SO LUUT GEEN AANWINST VOOR DE STAD.

 19. Pierre Franske

  Dick, wanneer ‘vroeger’? In de jaren ’70 en ’80 in elk geval niet, toen studeerde je lekker 10 jaar kunstgeschiedenis of rechten op kosten van de staat, al koffie- en bierdrinkend en jezelf verrijkend door interactie met (met name) het andere geslacht.

  Kern van het verhaal: als je oud bent en alles vroeger beter vond is dat best, maar niemand vindt een ouwe zeikerd leuk.

 20. katja

  “Co-working restaurant”?
  Wat is dat ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).