‘Tientallen statushouders in Utrecht nemen direct ontslag na krijgen van woning’ ‘Tientallen statushouders in Utrecht nemen direct ontslag na krijgen van woning’

‘Tientallen statushouders in Utrecht nemen direct ontslag na krijgen van woning’

‘Tientallen statushouders in Utrecht nemen direct ontslag na krijgen van woning’
Archieffoto ter illustratie
Tientallen statushouders hebben tot verbazing van Utrechtse werkgevers ontslag genomen nadat ze deze zomer vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht waren doorgestroomd naar een woning. Dat schrijft het FD. De gemeente Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laten weten op de hoogte te zijn.

Tientallen statushouders hebben tot verbazing van Utrechtse werkgevers ontslag genomen nadat ze deze zomer vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht waren doorgestroomd naar een woning. Dat schrijft het FD. De gemeente Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laten weten op de hoogte te zijn.

Eerder dit jaar nam de gemeente Utrecht een omstreden besluit om sociale huurwoningen alleen beschikbaar te stellen voor statushouders. Honderden statushouders kregen op deze manier sneller een huis.

De maatregel van de gemeente Utrecht zou tot gevolg hebben gehad dat tientallen statushouders na het krijgen van een woning direct ontslag namen. Door het krijgen van een woning verandert de leefsituatie van de statushouders ingrijpend, zo schrijft het FD.

“Bij het COA ontvangen mensen weekgeld (zo’n €62). Ze hoeven geen huur en andere vaste lasten te betalen en zijn verzekerd voor medische zorg. Ze tekenen ervoor om inkomsten uit betaald werk aan te geven bij het COA en er volgt maandelijks een afdracht. Eenmaal buiten het azc komen ze in het gemeentelijke domein en hebben ze recht op een uitkering en toeslagen.” De gemeente Utrecht en het COA laten aan het FD weten dat ze extra uitleg gaan geven over de meerwaarde van betaald werk.

‘Kwalijk en onacceptabel’

De Utrechtse fracties van VVD, PVV, CDA en Stadsbelang Utrecht vragen het college maandagochtend om opheldering. “De fracties van VVD, PVV, SBU en CDA hebben met grote verbijstering kennisgenomen van het artikel. Het verkrijgen van een huis lijkt voor statushouders nu een reden te zijn om te stoppen met werken”, stellen de fracties.

Ze willen dan ook onder meer van het college weten wat er gedaan kan worden om stoppen met werken na het krijgen van een huis ‘tegen te gaan of minder aantrekkelijk te maken’. De fracties willen dat het college ‘alle middelen aangrijpt’ om de ontwikkeling tegen te gaan. Verder vragen ze het college om alles in het werk te stellen ‘om ervoor te zorgen dat de arbeidsparticipatie onder statushouders toeneemt’.

Reactie

Update: De gemeente Utrecht heeft dinsdag gereageerd op de vragen van de politieke partijen. In de beantwoording geeft de gemeente aan dat het niet gaat om ‘tientallen’ maar ‘een aantal’ statushouders die ontslag hebben genomen. Verder is er volgens de gemeente geen verband met de versnelde woningtoewijzing van afgelopen zomer.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

97 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Ik ben blij om dit te lezen. Het zijn echte economen, deze nieuwe stadgenoten.

 2. Klaas

  Mensen die zelf ontslag nemen hebben geen recht op WW en slechts op bijstand. Tegenover bijstand staan ook bepaalde verplichtingen en er horen voorwaarden bij.

  Neem aan dat er voor statushouders geen andere regels gelden toch? Dat zou raar zijn.

  Hoezo hoeft er geen huur betaald te worden eigenlijk wanneer mensen een baan hebben? Waarom hoeft er geen medische zorg betaald te worden wanneer mensen een baan hebben? Andere zwakkeren of armeren in de samenleving worden toch ook niet tegemoet gekomen in bepaalde kosten toch?

  Ik ben en denk niet rechts overigens.

 3. JdV

  Welkom, welkom welkom in ons land. Gevlucht voor de vreselijke omstandigheden in je vaderland en vastbesloten om door hard werken jezelf op te werken en een bijdrage te leveren voor het land wat je zo liefdevol heeft opgevangen. Want we hebben hier een tekort aan handen aan het bed. En in het onderwijs. De bouw. De industrie. Proest. Naieve deugers ontkennen nog steeds dat na 5 jaar meer dan 60% van deze “vluchtelingen” afhankelijk is en blijft van een uitkering en alleen maar geld kost. In plaats van asieleisers hebben we hier te maken met uitkeringseisers. En die krijgen dan voorrang op werkende nederlanders die al 15 jaar op een betaalbare woning wachten. Dit land is stuk.

 4. Claire Obscur

  Elke keer als je denkt dat het niet gekker kan kan het blijkbaar toch weer wél. Ik zou dit even bij die beleidsbepalers neerleggen welke voor deze “stunt” hebben gezorgd alle op een woning wachtenden rücksichtslos opzij hebben geschoven. Opmerkelijk hoe de Nederlandse tunnelvisie denkwijze het keer op keer op keer weer aflegt tegen waarvoor gewaarschuwd wordt.

 5. Antoine

  @DUIC : “Tientallen” – Hoeveel zijn dat er? En op hoeveel totaal? Beetje meer info zou op zijn plaats zijn… zoals het hier staat is vrágen om ongenuanceerde aannames!

 6. Rob

  Ik moet lachen en huilen tegelijk. Het schofterig parasiteren en de incompetentie van de politiek tezamen is me even teveel.

 7. Koel Hoofd

  Extra uitleg over betaald werk?
  Dat is werkverschaffing voor mensen die beter een vak hadden kunnen leren.
  Die voormalige asielzoekers nu statushouders zijn namelijk echt niet achterlijk omtrent het Nederlands systeem, gezien hun handelingswijze.

 8. Erik van der Marel

  Dit is niet geheel onopgemerkt gebleven. Schriftelijke vragen zullen volgen. Prima. Twee dingen. Dit ontslag nemen is die mensen ingefluisterd (althans denk ik). Je bruto/netto traject verandert gigantisch als je van opvang naar eigen huis verhuist met (kleine) baan. Dat kan een nieuwkomer niet overzien, sterker diemand die hier al zijn hele leven woont kan niet altijd overzien wat extra bruto inkomen betekent voor zijn of haar netto positie. Dat is wel kwalijk omdat je mensen (statushouders) frustreert in hun integratie. Maar twee, het is wellicht wél een goed advies. Bijstand en alle toeslagen tenderen naar armoedeval als je gaat werken. Dat is een algemeen probleem. Daar moet wat aan gedaan worden. Maar dit verhaal voelt niet goed en creëert onbegrip en tweespalt omdat we niet weten waar dit gedrag vandaan komt. Ben benieuwd naar de antwoorden.

 9. Andere

  Ik moet er morgenochtend om 5 uur weer uit. Werken. Geen tijd voor deze ongein. Welterusten

 10. Utrechter

  Merkwaardig verhaal, ik dacht altijd dat je een sollicitatieplicht hebt in de bijstand? Of geldt dat alleen voor Utrechters?

 11. Thuisblijver

  Wat? We geven dus de verkeerde mensen een status. Ik dacht alleen dat echte vluchtelingen heel erg graag een nieuw bestaan hier willen opbouwen, maar de gelukzoekers zijn dus door de mazen van het systeem geglipt, en die gaan lekker zwart glazen wassen of ergens stucken.
  Of zou het komen door de 27 regelingen die we hebben voor iemand “met weinig geld”, zodat echt werken niet meer loont.
  Gewoon die gasten in een werkkolonie zetten in Drenthe. Gebeurde honderd jaar geleden ook, en de goeie werkten zich eruit. En huisjes weer voor de Utrechters.

 12. Prof. Eelco

  Gohhhhhhhhhhh nou dat had niiiiiiiiemand kunnen bedenken natuurlijk…

 13. Nina

  Wordt men nu dan misschien eens wakker? Niet iedereen is zielig en hoeft gered te worden ten koste van o.a. de huisvesting van de eigen bevolking.

  Deze “vluchtelingen” snappen blijkbaar prima hoe het werkt en hebben gratis geld tot hun beschikking, toegang tot goede zorg en een warm onderdak.

  “De gemeente Utrecht en het COA laten aan het FD weten dat ze extra uitleg gaan geven over de meerwaarde van betaald werk.”
  Nou, dat gaat vast helpen 🤦🏻‍♀️.

 14. Bakfiets

  Dit sociale succesverhaal begint steeds succesvoller te worden

 15. Per Ommegaande

  En wanneer lezen we artikelen van statushouders die dankzij de stabiliteit van een eigen woning nu eindelijk een leven kunnen opbouwen en lekker aan het werk zijn?

 16. Wies

  En zo beschadigen wij, stukje bij beetje, onze piepende en krakende verzorgingsstaat weer wat verder. Is ons tekort aan woningen weer wat toegenomen. Nemen onze uitgaven voor zorg weer wat toe zonder dat daar belastinginkomsten tegenover staan. En ga zo maar door. Het is gewoon niet houdbaar.

 17. Drs. Ir. Ph.D rabin gangadin

  Gemeente Utrecht treedt snoeihard en genadeloos op tegen haar eigen burgers die een briefadres hebben. Bij het hebben van een briefadres geldt als voorwaarde dat er een rechtmatigheidsonderzoek naar wordt gedaan. Op zich steekt er niets oneervols in, ware het niet dat dezelfde gemeente zich niet geroepen voelt om ook voor deze categorie faciliteiten te creëren tot het hebben van een eigen legitiem adres in plaats van betrokkene te bestoken met de doortastende vraag hoe het komt dat men nog steeds geen eigen woning/ kamer heeft kunnen krijgen.
  Deze gedraging/ opstelling noem je pas inferieur en infaam van allooi.

 18. Wendy

  Gewoon 1 woord … SCHANDE

 19. Geenstijl@Utrecht

  Wat is er nu makkelijker om lekker gewoon de hele dag niets te doen en nog geld krijgen ook,en je eigen kapot lachen om die Nederlanders die keihard werken.
  Maar laten we vooral blijven wegkijken en ontkennen, het triest vind ik het voor de asielzoekers die wel gewoon meedraaien in de maatschappij, die worden hierop aangesproken.
  Misschien toch ophouden met het gepamper van dit soort gelukzoekers in Utrecht.

 20. Jeroen

  Heeft dit artikel enig meerwaarde boven het voeden van de rechtse onderbuik? Gebaseerd op een stukje FD maar geen verdere uitleg, duiding, geen statushouder die aan het woord komt, dit heeft geen enkele nieuwswaarde. Zeer kwalijk stukje ‘journalistiek’ waar DUIC zich voor zou moeten schamen.

 21. Paul Zee

  Sommige mensen maken graag gebruik van de Nederlandse financiële hangmat.

 22. Chef Plongeur

  Precies zoals @jeroen zegt: dit is journalistiek van de goot. Beschamend slecht. Chocoladeletters zobder inhoud, cijfers, toelichting of onderzoek. Gevolg: haatzaaierij. DUIC, schaam je díep!!

 23. RvD

  @Jeroen Typische reactie. Feiten doen er niet toe en steek je hoofd maar in het zand.
  Wat dit artikel aangeeft is enerzijds dat er – ondanks alle ‘succesverhalen’ in de media – het grootste deel van de asielzoekers geen bijdrage levert aan de Nederlands arbeidsmarkt en dus het arbeidstekort groter maakt en niet oplost. Meer dan 50% leeft na 5 jaar nog van een uitkering. En dit stukje toont aan dat het dus niet ligt aan dat ze de taal niet spreken of geen baan kunnen krijgen.

  Anderzijds toont het aan dat ons systeem van toeslagen etc een negatief effect heeft. Werken loont niet meer, zeker in de lagere loongroepen.
  Beiden problemen moeten worden aangepakt en wegkijken of weer simpel “racisme”, “extreem rechts” etc roepen zonder enige inhoud is weinig effectief.

 24. Bill

  Nee, Jeroen. Dit is geen “kwalijk stukje journalistiek” maar blijkbaar de harde waarheid waar u niet mee kunt omgaan.

  Ik hoop dat dit een wake-up call voor de Utrechtse politiek is die hier met veel lofprijzen sprak over het eigen succes. Duidelijk te vroeg de flessen ontkurkt op het stadhuis.

 25. Max

  @Jeroen
  Journalistiek zou toch het rapporteren van de waarheid moeten zijn zodat iedereen daar voor zich zelf een oordeel over kan maken.
  Wat jij bedoelt is activisme, selectief informatie delen om een bepaalde politieke agenda aan te moedigen.

  Daarnaast zou ik het helemaal niet ‘rechts’ vinden om op een of andere manier arbeidsparticipatie aan te moedigen nadat ik met dit bericht heb begrepen dat dit blijkbaar nodig is.

 26. Wilma de Kruyf

  Dit is een klap in het gezicht van hardwerkende maar helaas niet rond kunnen komende Utrechters.
  Gemeente Utrecht neem uw verantwoording en doe hier met SPOED iets aan.
  SCHANDALIG😡

 27. GeeWee

  Ik ken meerdere mensen in de directe omgeving die na een paar jaar werken met een vaststellingovereenkomst weg zijn gegaan bij hun werkgever. En daarna ‘even een paar maanden rustig in de WW’ om te kijken wat ze willen met hun leven. Als de WW eindigt prompt een nieuwe baan. Gewoon, nette hoogopgeleide witte Nederlanders…

 28. Nina

  @Jeroen

  Het gaat om tientallen die hun baan hebben opgezegd vanuit het niets toen ze een woning hadden. Als dit niet in de krant komt, gebeurt het nog steeds. De buren van deze mensen zien natuurlijk ook dat ze niet meer naar hun werk gaan. Wegkijken is juist het probleem.

  Verder zijn COA en gemeente bevraagd naar deze situatie. Hun “oplossing” is de opzeggers te informeren over de noodzaak van een betaalde baan….. Wat een armoe.

 29. Utrechter

  @Jeroen geen woning zoekende die aan het woord komt mensen die jaren op een huis wachten. Leraren onderwijzers politieagenten zorgpersoneel die misschien (nog) wel in utrecht willen werken en die hun huis naar mensen zien gaan die de sociale ruif leeg komen vreten. Ben benieuwd wat zij hier van vinden en hoe zij denken over de wethouders die hun woke score nog verder op willen pompen over de ruggen van werkenden. Een gemeente bestuur die de zoveelste dikke middelvinger naar de utrechtse bevolking opsteekt hoe ze hier over denken. En Jeroen dit zijn niet de mensen uit de rechtse onderbuik maar die gaan dit wel worden als er teveel van dit soort ondoordachte besluiten genomen worden.

 30. Lachgas

  Alle kosten worden betaald voor deze statushouders. Ook energie. Nu zal ook blijken dat ze er niet alleen financieel warmpjes bijzitten maar ook lekker warm bij de kachel. Immers op stoken wordt geen controle uitgeoefend. En de rest van Nederland zit in de kou.

 31. JdV

  Per Ommegaande: Zodra er 1 is zal dat zeker gepubliceerd worden. Zou alleen niet mijn adem inhouden: Uit onderzoek blijkt dat na 5 jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning meer dan 60 % van de vergunninghouders geen betaald werk heeft en volledig afhankelijk is van een uitkering.
  @GeWee: Er is een groot verschil. WW is een verzekering. Daar hebben u en uw werkgever premie voor betaald. WW is dus ook geen gunst maar een recht. Net zoals u recht heeft op vergoeding van uw schade bij een ongevallenverzekering, een autoverzekering of een inboedelverzekering. U betaalde premie en kunt daarom aanspraak maken op geld.
  Dat u dit niet weet zegt voldoende.

 32. Len

  Ze hebben een manier gevonden om het systeem te hacken. Datzelfde systeem waar de rest achter de onzichtbare worst aanloopt. Het kan omdat het bestaat, wie is er dan gek?

 33. Lombokker

  @Klaas

  Om e.e.a. te verduidelijken: het betreft hier statushouders, dat zijn voormalige asielzoekers waarvan is besloten dat zij in Nederland mogen blijven.

  Zolang er voor statushouders nog geen huis beschikbaar is mogen zij op het AZC blijven wonen, en geldt voor hen dezelfde regeling als voor alle andere bewoners:
  ‘gratis’ kost en inwoning, hun zorgpremie wordt door het COA betaald en zij krijgen € 62 ‘zakgeld’ per week.

  Als deze statushouders betaald werk vinden krijgen zij (uiteraard) geen ‘zakgeld’ meer, en moeten zij een deel van hun salaris aan het COA afstaan voor de ‘kost en inwoning’ die zij op het AZC krijgen en voor de zorgpremie die door het COA wordt betaald. De rest van het geld mogen zij houden, en dat zal ongetwijfeld meer zijn dan de € 62 ‘zakgeld’ die zijn anders te besteden hebben.

  Zodra er voor hen een huis beschikbaar komt kunnen deze mensen het AZC verlaten, vallen zij niet meer onder de regeling van het COA. Vanaf dat moment hebben zij recht op onder meer bijstand en diverse toeslagen.

  Het is al langer bekend dat mensen met een bijstandsuitkering in sommige gevallen meer besteedbaar inkomen hebben dan mensen met een relatief laag salaris, met name als dat salaris net iets te hoog is om voor allerlei toeslagen in aanmerking te komen. Kennelijk is dat bij de betreffende statushouders ook bekend.

 34. Marcel

  We gaan weer allemaal los hierboven. Waarom denk je dat asiel zoekers hier komen? Gratis geld en niet mogen werken is de leus. In Denemarken is dat anders. In Zwitserland krijg je een werkvergunning, geen verblijfsvergunning. Politiek is het niet te besturen omdat je gelijk uitgemaakt wordt dat je je medemens discrimineert. Lekker bij Duic je hart luchten en voor wie doe je dat? Niet om het bestuur te veranderen. Het AUB ( Algemeen Utrechts Belang )stond ooit in zijn begin schoenen als politieke partij. Werd weer niks natuurlijk. We doen het liefst ons eigen ding en schrijven comment voor hier deze rubriek.

 35. Bert

  Aaah, dus als het niet in het politieke straatje past, is het haatzaaierij en “kwalijke journalistiek”?

  Het artikel verwijst naar een artikel van het FD, een meer dan gerenommeerd landelijk dagblad. En daar staat dan ook meer informatie.

  Overigens vraag ik me af hoe hier omstandigheden te bedenken zijn, waardoor dit rotte en incompetente beleid goed te praten valt. In ieder geval niet, waarbij “wederhoor” van een statushouder, dit gedrag verexcuseert.

 36. vanhoorn

  Schande!beslist geen uitkering g geven!

 37. Pee

  @Jeroen
  Dit voed de rechtse onderbuik niet .
  Dit geeft aan dat er iets goed mis is en als je het niet gelooft .”De gemeente Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laten weten op de hoogte te zijn.”
  @Chef Plongeur
  Waarom moet Duic zich schamen?
  Doe anders zelf eens navraag bij het Coa of andere organen die hier van op de hoogte zijn .
  Realiteit is voor sommigen blijkbaar onzin, of zijn ze bang dat het wel klopt maar zitten ze nog in de ontkenningsfase.

 38. Rob H.

  Als aanvulling op @lombokker: het gaat waarschijnlijk om slecht betaalde werkervaringsplaatsen. Niet om werk met een volwaardig salaris (al betaalt de horeca bijzonder beroerd).

  De melder is een horecabaas die ervan baalt dat hij heel goedkoop personeel kwijt raakt.

 39. Rob

  Gelijk uit woning plaatsen…… zijn dit niet waard.

 40. Cohen

  @GeeWee Die mensen hebben waarschijnlijk redelijk wat belasting afgedragen, want langdurig WW krijg je pas na jaren werken. Hoewel daar wel vreemd wordt omgesprongen met part time en full time. Je kunt ook sparen voor een jaartje sabbatical, toch allemaal niet helemaal hetzelfde als wat hier gebeurt.

  Ook het punt dat het om woningen gaat waar gewone mensen 15 jaar op moeten wachten maakt het wrang.

 41. Lexus

  Hét probleem is volgens mij in de eerste plaats te maken hebben met een systeem waarbij de laagste inkomens niet meer van hun werk rond kunnen komen en een beroep moeten doen op allerlei toeslagen. Geen wonder dat dit leidt tot ontsnappingspogingen, of het nu door statushouders of andere inwoners van Nederland gebeurt. Wie gaat er wat aan doen? Van het kabinet Rutte valt dit in ieder geval niet te verwachten. Dat weet, zoals overigens te verwachten was, niet meer te toen dan problemen voor zich uit te schuiven en nieuwe problemen te creëren, waarbij overigens de rijken nog steeds rijker worden en de armen armer.

 42. Amateursgonewild

  Allemaal hoog opgeleide apothekers,dokters, noem maar op,nee het zijn allemaal goed opgeleide uitkering trekkers die het wel prima vinden in Nederland.
  En ondertussen de werkende opdraaien voor dit linkse/christelijke welzijns programma.
  Het is goed dat de DUIC dit verhaal ook publiceert.

 43. Anja

  ik begrijp de mentaliteit van deze mensen niet. Is het niet juist fijn om iets terug te kunnen doen voor al die jaren, dat er hier voor je gezorgd is (onderkomen, voedsel, medische zorg, onderwijs)? Dat is een argument, dat de gemeente zou kunnen gebruiken ipv “voorlichting geven over de meerwaarde van werk”. En misschien kunnen ze dan meteen uitleggen, dat andere mensen nu voor hun moeten werken?

 44. Justin

  Simpel, je wordt pas statushouder wanneer je fatsoenlijk NL kunt spreken en schrijven. Het verkrijgen van statushouderschap houdt een set van regels, normen en waarden in waarvoor je tekent en waar sancties op staan. Eén van de regels is werken.

 45. Klaas

  @ lombokker

  Dankje voor je uitleg die ik al kende.

  Maar dat is mijn punt niet. Je kan in Nederland niet zomaar je baan opzeggen en dan zomaar bijstand aanvragen en toebedeeld krijgen.

  Daar zitten voor reguliere Nederlandse burgers allerlei voorwaarden aan vast. Sollicitatieplicht soms, reïntegratietrajecten, gedwongen arbeid verrichten, etc..

  Aangezien een statushouder een status als toekomstig Nederlandse burger heeft, dient hij niet voorgetrokken te worden t.o.v. reguliere andere burgers.

  Het is immers geen asielzoeker op de vlucht meer. De eerste nood is al jaren voorbij immers. Dat je mensen in nood helpt staat buiten kijf.

 46. Utje

  Typisch geval van een cultuurclash. In eigen land zijn de cultuur en de wet en regelgeving heel anders, ook het inkomensverschil is gigantisch ligt op 300 euro per maand daar en zonder daar rekening mee te houden breekt de overheid met asielbeleid wat al tientallen jaren wordt gevoerd en voor andere niet westerse asielzoekers echt niet aangepast kon worden, hoe schrijnend de gevallen ook zijn!
  Dus in mijn mening kan je de asielzoekers niks kwalijk nemen. Immers krijgt men een uitkering + toeslagen rond de 1000 euro per maand. Voor Oekraïense maatstaven een zeer goed salaris.

  De meeste zullen wel bij draaien als ze merken dat het leven een stuk duurder is hier. Want zeg nou zelf als wij als Nederlands ineens een uitkering zouden krijgen van 10.000 in de maand zouden wij ook massaal ontslag nemen en vergeet niet dat de meeste een verschrikkelijke tijd hebben meegemaakt en even de tijd nodig hebben om dat te verwerken.

 47. Wim Vreeswijk

  Daar zullen de wachtlijst Utrechters zeker niet blij mee zijn en voedt alleen maar de polarisering in onze stad.

 48. Agnes

  Van de Nederlandse regelingen zijn de STATUS houders volledig op de hoogte.
  Welkom welkom

 49. trol

  geewee…daar hebben ze dan ook al een aantal jaren netjes premie voor betaald en genoeg bijv. inkomstenbelasting betaald. Soms geef je wat en krijg je wat terug…dat is helemaal ok, zo werkt het systeem ook. Deze nieuwkomers nemen alleen en geven niks terug. Voor iedereen die zegt: wat zijn dan de cijfers? Dat doet er toch niet toe, één is al teveel. En inderdaad er zullen voor deze groep wellicht minder strenge regels gelden, of uitzonderingen zijn, die haarfijn worden uitgezocht/misbruikt, door een enorme groep deugers, die nog steeds denkt dat het helpen is….En deze statushouders lachen zich vervolgens rot.

  Overigens kan het toch gewoon tijd worden om het systeem aan te passen. De status gewoon wat minder definitief maken. Werk (lees belasting betalen) is verplicht om te blijven en keurig Nederlands spreken ook om bijvoorbeeld meer zorg dan noodzakelijk te ontvangen. Maar nu ben ik vast een extraam rechtse …

  Participeren betekent: rechten. Niet participeren zou betekenen: naar absolute minimum.

 50. Klaas

  @ Ameteursgonewild

  Je leeft in een rechts land met een rechts kabinet en rechts beleid.

  Dat er überhaupt al veel mensen binnen gelaten worden in dit land, komt door lobbywerk van werkgeversorganisaties die staan te springen om goedkoop personeel uit het buitenland. Daarom zijn we soms soepel.

  Dat die mensen vervolgens de mazen in onze wetgeving ontdekken en helemaal niet willen werken is natuurlijk om te huilen (en erg neo-liberaal van deze vluchtelingen, want doen veel Nederlanders aan de top niet exact hetzelfde, gratis leven en geld aan de samenleving onttrekken?).

  De oorzaak dat statushouders meer rechten lijken te hebben dan andere Nederlandse burgers is de oorzaak die aangepakt moet worden.

  Dat zou juist een erg linkse gedachte zijn. Gelijke monniken en gelijke kappen. Rechts staat juist voor ongelijke behandeling van mensen. Altijd al zo geweest.

 51. Molenaar

  Niet werken geen uitkering
  Gewoon weer retour naar eigen land .

  Doei is hier geen luilekkerland

 52. Burger

  Wat een verademing om eens géén Scherpschutter reactie te zien… Heerlijk!

 53. Fred

  Deze mensen tonen aan al perfect geïntegreerd te zijn. Ook Hollanders maken dezelfde afweging: als het financieel geen zoden aan de dijk zet om te werken nemen ze lekker een uitkering incl alle toeslagen.
  Zo zit de homo economicus, aangespoord door alle kabinetten Rutte in elkaar.
  Hier nu opeens een punt van maken zoals veel reaguurders doen, neigt naar racisme – in gevallen dat het Nederlanders betreft hoor ik ze niet.

 54. Amateursgonewild

  @Klaas,

  Deze regering is niet rechts,het is een slap aftreksel van rechts,iedere premier en consorten zouden eerst om hun eigen ingezetenen denken,inplaats van mooi weer te spelen in Europa.

 55. Wies

  Fred trekt de racismekaart. Ik zou zeggen sla de regels voor bijstand van de gemeente Utrecht er even op na. Die regels maken een onderscheid tussen mensen met een verblijfstatus en mensen met de Nederlandse nationaliteit die de taal machtig zijn. Ten faveure van de eerste groep. Dat is pas ongelijke behandeling.
  En dat mensen hier aangeven het onethisch/oneerlijk/onterecht te vinden om gebruik te maken van bijstand terwijl je al werk hebt, lijkt me niet racistisch. Bijstand is bedoeld voor hen die door middel van arbeid niet in hun financiële behoefte(n) kunnen voorzien. Daar maak je dus geen gebruik van als je je eigen broek op kunt houden. Zo ben ik opgevoed, en met mij velen. Dan ben je GEEN racist.

 56. Don

  We zien het binnenkort wel in de gemeentelijke belasting aanslagen wat dit de werkende utrechter gaat kosten. Wanneer is het spoeddebat dat de gemeenteraad heeft aangevraagd om de verantwoordelijke wethouders te bevragen over deze verrijking van de utrechtse bevolking en uitleggen dat utrechtse leraren, verplegend personeel jongeren enz nog maar even op een woning moeten wachten.

 57. Gregor

  Iedereen zal begrijpen dat dit gedrag het gevolg is van institutioneel racisme. Die arme drommels weten niet wat hun overkomt.

 58. Binnenstadbewoner

  @Klaas het is een verzinsel dat werkgevers asielzoekers hier naartoe halen of hiervoor lobbyen. complotdenken heet dat.

  In NL is er geen rechtse partij meer. VVD is allang niet rechts meer.

 59. Scherpschutter

  @Burger 14:46

  Ssssjjt! Stil nou man! 🤫 Ik ben in deze commentpanelen gecamoufleerd de Homo Stupidicus aan het bestuderen in haar natuurlijke habitat. Weet je wat het mooiste is aan deze soort? Over 2 jaar rennen ze allemaal weer naar de stembus, denkende dat het verschil wordt gemaakt door op wie ze stemmen in plaats van dat ze zich realiseren dat ze het stuur over het leven opnieuw wéér uit handen geven…Imagine that! LOL

  Het blijft een curieus-naiëve soort! Enfin. Laat me nu verder met rust. Ik ben hier niet, goed?

  *duikt op hurken, pakt z’n verrekijker en wacht gespannen in doodse stilte tot de belastingverhogingen ter sprake komen*

 60. Pieter

  Klaas

  Men krijgt in het AZC zoals het artikel zegt een 60 euro per week leefgeld
  Bedoeld om daar 3 x per dag eten van te kopen
  Kleding .kapper. wc papier .noem maar op

  Krijgen ze eten zoals op een boot dan is het 14 euro per week

  In het azc stoppen vervolgens busjes van uitzendbureaus
  Je hebt de keuze of 350 a 400 euro verdienen of van die 14 tot 60 euro die week rondkomen

  Je stapt in het busje aan het einde van de week wordt er van je zuurverdiende geld een 200 euro ingehouden
  Door het coa

  Je krijgt een woning het werk wat je deed was niet echt een baan
  Je krijgt nu een uitkering
  Er wordt niets van je afgepakt

 61. Klaas

  @ Binnenstadbewoner

  Misschien moet je eens een cursus begrijpend lezen gaan volgen (vaak een probleem bij reaguurders).

  Ik zeg werkelijk NERGENS dat werkgevers vluchtelingen of asielzoekers hierheen halen.

  Ik zeg letterlijk wel dat werkgevers staan te trappelen om (goedkope) buitenlandse werknemers. Ook i.v.m. vergrijzing.

  Met name DIT verklaart een SOEPELER (en minder streng) Nederlands asielbeleid dan bijvoorbeeld het Deense model.

  Je moet de lobbykracht van VNO-NCW (en de invloed op het daadwerkelijke beleid) in Nederland niet onderschatten. Het is namelijk alsof je met de VVD zelf aan tafel zit. Met links of rechts heeft het in ieder geval weinig van doen. Wel met eigen prioriteiten (van de achterban).

  Nergens verspreid ik complotten. Het zijn immers feiten.

 62. Fred

  @wies: het gaat om statushouders, lees anders het artikel nog even. Die hebben exact dezelfde rechten als jij en ik, of in jouw woorden: Nederlanders….

 63. Lachgas

  Waarom niet als bv Denemarken, geen permanente verblijfsvergunning.
  Syriërs kunnen terug nu er vakantiereizen hier naar toe worden aangeboden.
  Hoe zit het ook met vakanties van statushouders naar hun land van herkomst?

 64. Geert Wil het wel

  Laten we de PVV landelijk eens een kans geven,wie weet kan er toch nog iets veranderen in dit land.

 65. Joey

  Naar land van herkomst svp

 66. Scherpschutter

  Heb dr allemaal geen last van, vanaf mijn landgoed buiten de stad. Arme onderklasse in Utrechtste sociale huurwoningen wel. Uiteraard speelt dit probleem niet in Wittevrouwen.

  @Burger Oh nee, toch niet!

 67. Herman

  Ongemakkelijke waarheid

 68. Jeroen

  De reacties hier bevestigen mijn punt

 69. Geenstijl@Utrecht

  Aaaaa hoogopgeleide nieuwkomers die gewoon schijt hebben aan het Nederlandse systeem van solidariteit.
  Ieder volk krijgt wat het kiest,en dit is het resultaat.

 70. Utrechter

  En zo is maar weer eens aangetoond dat werken niet meer loont in nederland en met name niet in deze achterlijke gemeente.

 71. Tarik

  Ik ben echt totaal niet rechts, stem normalitair altijd partij van de dieren.

  Maar als ik dit nieuws lees, terwijl keihard werkende vrienden simpelweg geen sociale woning kunnen vinden en in de particuliere huur amper hun hoofd boven water kunnen houden…. dan denk ik… wat zijn we in hemelsnaam aan het doen?

 72. Binnenstadbewoner

  @ Klaas: dat je de werkgevers club aan asielbeleid koppelt en dat die op de achtergrond soort van aan de touwtjes trekt/ grote invloed op het asielbeleid zou uitoefenen is wel degelijk complotdenken.

 73. Lexus

  Zoals hierboven is aangetoond, leent een forum als dit zich niet voor een grondige analyse van het probleem en nog minder voor het aandragen van oplossingen. Ik hoop dat die er wel komen, en uiteraard op zo kort mogelijke termijn, maar ben er gezien de politieke situatie in ons land, door mij hierboven geschetst, buitengewoon somber over. Het gaat met de dag beroerder in Nederland.

 74. Klok

  @ SS

  In Stadskanaal is 1 soort van boerenlandgoed en daar woon jij niet. Verder vooral jaren zestig t/m negentig doorzonwoningen.

  Het is 1 van de armste gemeentes in het land waar op een gegeven moment 40% van de bevolking (!!!) via de sociale werkplaats aan het werk was. Verder is het er best verzorgd en niet onaangenaam, maar verspreid geen nonsens over je nieuwe woonoord. Er is ook een reden waarom je hele en halve dagen op het Utrechtse suffertje aan het rondhangen bent via een internetkabel op je zolderkamer ergens in het lege snijvlak tussen Groningen en Drenthe. Als je jezelf verveelt kan je wel zo bij het COA en de IND aan de slag. Die zitten op fietsafstand van je huis. Kan je het allemaal beter doen, want je weet het beter. Ze hebben daar nogal een personeelstekort.

 75. Realist

  @Tarik. Wat we aan het doen zijn? Links beleid (waarvoor gestemd is) uitrollen. Volgende keer anders stemmen is het enige wat je kan doen.

 76. Lexus

  @Realist (voor de zoveelste keer): links beleid, welk links beleid? Het overheidsbeleid van de laatste decennia was zo rechts neoliberaal als de pest (VVD, CDA, D66 en PvdA, liberalisering, privatisering, terugdringen van de macht van de overheid, vooruitschuiven van problemen, problemen negeren, hierdoor creëren van nieuwe problemen, enzovoorts). Hou alstublieft op met dat getrol en kom met argumenten.

 77. Martijn

  Typisch Nederlandse politiek. “We gaan praten om het belang van betaald werk uit te leggen”. Denk je nu echt dat dat gaat helpen?
  Ze zitten liever thuis en met wat zwart werk erbij, dan elke dag naar een baas gaan. Dat snap ik wel. En dat geldt niet alleen voor asielzoekers. Gelukkig verhoogd de overheid de bonus op niet werken met 10%.
  Het is maar goed dat de rest van Nederland hier graag aan meebetaald, zodat een lekker lui leven kan leiden. #Nederlandse politiek

 78. Uuu

  @ lexus

  bespaar je de moeite.

  1) Het is een rechtse trol die de publieke opinie probeert te beïnvloeden. Waarschijnlijk in opdracht van een landelijke of lokale partij.

  2) Als je conservatief-rechts-neo-liberaal beleid links noemt, ben je waarschijnlijk rechtser dan extreem rechts.

  Het is te merken dat het vak maatschappijleer en staatsinrichting slecht gedoceerd wordt in dit land (op sommige/ veel scholen).

 79. Klaas

  @ binnenstadsbewoner

  Zie hier het zogenaamde “complot” dat gewoon een feit is:

  Veilige landers zijn welkom volgens VNO-NCW: https://wnl.tv/2022/04/29/vno-ncw-voorzitter-thijssen-heet-arbeidsmigranten-welkom-wij-kunnen-niet-zonder-ze/

  https://nos.nl/artikel/2058337-vno-ncw-wil-syriers-snel-aan-het-werk-zetten

  https://www.vno-ncw.nl/forum/help-vluchtelingen-nederland-met-een-eigen-bedrijf

  https://www.technischwerken.nl/nieuws/vno-ncw-vluchtelingen-bieden-oplossing-voor-onvervulbare-vacatures/

  Check meteen even de politieke lijntjes tussen VNO-NCW en bepaalde politieke partijen.

  https://www.vno-ncw.nl/standpunten/regeerakkoord

 80. Utrechter

  En dan zijn we verbaasd dat gemeenten geen opvang willen organiseren.

 81. Scherpschutter

  @Klok 11/10/2022 – 10:09

  “In Stadskanaal is 1 soort van boerenlandgoed en daar woon jij niet.”

  Jawel joh! Rij nog maar een keer terug. Beter zoeken dit keer. LOL

 82. Lexus

  @Klaas: dank voor de genomen moeite. Wat tot mijn verbazing nooit in de discussie genoemd wordt is dat de toestroom van immigranten voor een groot deel, zo niet het grootste deel, bestaat uit welgestelde en goed opgeleide jonge mensen, die van grote waarde zouden kunnen zijn voor hun, vaak economisch achtergebleven land van herkomst. Mijn opmerking laat overigens onverlet dat ik voorstander ben van humane opvang. Die is in Nederland steeds verder te zoeken, omdat regerend rechts hoopt dat mensonwaardige behandeling, zoals we die inmiddels maandenlang in Ter Apel ervaren hebben, ertoe zal leiden dat er minder instroom is. Ik durf nu al te zeggen: quod non.

 83. Realist

  @Lexus. Weet je waarom dit nooit in discussies benoemd wordt? Omdat het domweg niet waar is wat je in je clowneske bericht schrijft. Alles wat je schrijft is in werkelijkheid precies andersom (lol).

 84. Hadjememaar

  Kwalijke zaak, verhaal is totaal uit zijn verband gerukt en niet waar. FD heeft zich voor een karretje laten spannen en de voor de hand liggende partijen in de raad ook. Kwalijk nepnieuws. Een boze horecaffer die niet aan goedkoop personeel kan komen en verhaal komt halen? Wat is er gebeurt met hoor en wederhoor? Echt heel sneu. De gemiddelde reactie hier trouwens ook. De gretigheid waarmee het nepverhaal wordt gebruikt om het “eigen gelijk” te bevestigen is schokkend. Xenofobie is nooit ver weg. Bah.

 85. Hadjememaar

  @Realist, Ik denk dat @Lexus hier de realist is. De gemiddelde “echte vluchteling” is jong en hoogopgeleid. Dat ze niks mogen met hun diploma hier is kapitaalvernietiging. Dat neemt niet weg dat het vertrek van jonge hoger opgeleiden een ernstige braindrain vormt voor de landen van oorsprong. Zie Rusland, iedereen die wat kan en zich wat kan veroorloven vertrekt. Ik denk dat dat meer schade aan de Russische economie toebrengt dan de economische sancties.

 86. Realist

  @Hadjemaar. Oké, niets aan het handje en gewoon doorlopen dus? Ondanks dat de gemeente zelf aangeeft dat er wel iets is gebeurd is dit volledig uit de lucht gegrepen en puur bedoeld om xenofobie, de angst voor vreemdelingen, te vergroten. Tja..

 87. Utrechter2

  Aan de mensen die zich hier kwaad over maken. Lokaal is dit GroenLInks beleid maar landelijk is dit gewoon VVD en CDA beleid om statushouders voorrang te verlenen, sterker nog VVD en CDA willen gemeenten hier toe dwingen dus ook gemeenten waar studenten niet massaal op GroenLinks stemmen.

  Dat de VVD en het CDA nu moord en brand schreeuwen is niet vanwege de voorrang maar dat deze mensen de lonen niet meer laag houden door ontslag te nemen.

 88. Utrechter2

  Net zoals linksprogressief zal weglopen voor de vraag wat voor gevolgen het klimaatbeleid heeft op de woningmarkt loopt linksprogressief weg voor de vraag wat de kosten zijn van het vluchtelingen- en migrantenbeleid.
  Ze beweren bij hoog en bij laag dat de meesten hoog- opgeleid zijn (implicerend dat vluchtelingenbeleid vooral geld opleverd) maar als je vraagt naar de (uitkerings)cijfers en kosten dan wordt je immoreel genoemd.

 89. Realist

  @Hadjemaar. Ben je dezelfde persoon als Lexus ofzo? Er is ons al eens eerder wijsgemaakt dat hier hoofdzakelijk doktoren en tandartsen naartoe kwamen. Lol, hoe verzinnen ze het toch weer op links. Weet je wat pas kapitaalvernietiging is? Dit soort misstanden ontkennen en gewoon door te gaan met het faciliteren van dit soort misstanden.

 90. Scherpschutter

  @Hadjemaar

  Helaas. Lexus fabuleert er opnieuw weer eens lustig op los en lijkt waarheidsbevinding als zodanig nu echt definitief los gelaten te hebben.

  Een enkel kijkje op de SER website was genoeg geweest (meer niet…) om te realiseren dat 80% van alle statushouders van 23 jaar en ouder letterlijk geen onderwijs hebben gevolgd. Nul.

  Minder dan een procent is universitair geschoold en nog geen 3% heeft een HBO-achtige opleiding gevolgd, aldus de volgende cohortstudie;

  https://www.ser.nl/nl/thema/werkwijzer-vluchtelingen/feiten-en-cijfers/arbeidsmarkt

  Daarbij mag dan ook nog worden opgemerkt dat dit de opleidingssituatie is 6 jaar na(!) het verkrijgen van de verblijfsvergunning. Het zijn helaas (ik had het ook graag anders gezien) de keiharde feiten.

  Het gaat hier dus in overweldigende meerderheid om mensen die in eigen land al in een volslagen uitzichtloze situatie zaten, waarvan je je echt heel hard kunt en moet afvragen wat deze mensen zelfs met de beste wil van de wereld kúnnen bijdragen in een geavanceerde Eerste Wereld economie die bovendien in rap tempo automatiseert.

  Al wíllen deze mensen wat doen, ze kúnnen hier eenvoudigweg niets doen. Om cassiére bij de Lidl te kunnen worden vragen werknemers anno 2022 al een MBO-opleiding omdat het staatsonderwijs zo afgrijselijk slecht is…

  Deze mensen zitten hier (helaas) in een volslagen uitzichtloze positie en ja, als links je dan de keuze biedt om te gaan werken en niet vooruit te komen in het leven of de hele dag betaald thuiszitten en niet vooruit komen, dan is de keuze die deze mensen maken voor het vroegtijdig pensioen even tragisch als begrijpelijk.

 91. Hadjememaar

  @ Realist, nee, dat zeg ik niet. Er gebeurt iets, daar moet je in duiken en wat aan doen als er wat aan te doen valt. Maar het stelt niet veel voor en het is voor een groot deel verklaarbaar en logisch. Een storm in een glas water die het xenofobe karakter van veel van de reageerders hier aan het ligt brengt.

 92. Binnenstadbewoner

  @ Klaas: dat zijn geen feiten waaruit blijkt dat VNO-NCW het asielbeleid bepaalt. Een lobbyclub die wensen uitspreekt. Waar een lobbyclub voor is bedoeld.

 93. Lexus

  Volgens mij ontkent niemand dat de migratiestromen een probleem vormen. Dit al lang bestaande probleem, ontstaan vanwege de enorme verschillen tussen rijk en arm, is nog vele malen groter aan het worden door de naderende klimaatcatastrofe. Intussen hebben we te maken met onmachtige internationale organisaties en even onmachtige regeringen. De regeringen die de internationale rechtsorde aan hun laars lappen en ogenschijnlijk een oplossing bieden, zoals in Europa Hongarije en Polen, doen niet anders dan het probleem verplaatsen. Hiermee plaatsen zij zich steeds meer buiten de internationale rechtsorde, al werkt die nog zo gebrekkig. In Nederland gebeurt dit overigens ook steeds meer, denk maar aan Ter Apel. Ik vind dat een zeer verwerpelijke ontwikkeling. Nederland zou zich, in ieder geval op Europees niveau, veel meer moeten inzetten voor aanvaardbare menselijke oplossingen.

 94. Lexus

  Voor alle duidelijkheid: ik heb niet alleen gesproken over vluchtelingen, zoals de bashers hierboven willen, maar over immigranten in het algemeen.

 95. Klaas

  @ Binnestadbewoner.

  Ik zeg ook steeds “veel invloed heeft op het beleid”.

  Verder fijn dat je inderdaad herhaalt/ samenvat wat ik nu al 2x heb gezegd: lobbykracht van VNO-NCW op het kabinetsbeleid. Ik zeg het al vanaf post nummer 1.

  Wat is dat toch met reaguurders en slecht begrijpend kunnen lezen? Zou het 1 iets met het ander (niet kloppende logica) te maken hebben?

  Doordat politiek en VNO-NCW sterk met elkaar verweven zijn (bestuurders zijn in bedrijfsleven en politiek actief) worden de wensen van VNO-NCW bijna altijd volledig gehonoreerd in kabinetsbeleid. Zoals zij ook verantwoordelijk zijn, samen met CDA en VVD, voor het binnenhalen van gastarbeiders uit Turkije en Marrokko in de jaren zeventig en tachtig; en door het beleid deze mensen in ghetto’s te plaatsen. Daar plukken we nu nog de vruchten van.

  Links heeft onder PvdA (tot aan 1990) en SP sinds die tijd al gewaarschuwd voor de gevolgen van dit beleid. Maar ja, wie niet horen wil?

 96. Jeroen

  @Scherpschutter over fabuleren gesproken. De getallen die je noemt gaan over statushouders van 23 jaar en ouder die op dit moment onderwijs VOLGEN. Niet of ze een opleiding hebben gedaan. Keiharde feiten, laat me niet lachten. Leer eerst eens begrijpend lezen.

 97. Gusje

  Ze krijgen toch al andere regels? Gratis zorg etc.
  Belachelijk. En wij krijgen ook niks als we zelf ontslag nemen. Te gek voor woorden…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).