In het kantoorpand aan de Europalaan 44 in Utrecht komt een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers. Volgens de gemeente gaat het om plek voor 130 asielzoekers, die daar in eerste instantie voor een half jaar verblijven.
De nieuwe opvanglocatie aan de Europalaan is volgens de gemeente geschikt voor mannen, vrouwen en gezinnen. Het kantoorpand staat al een aantal jaar grotendeels leeg en is volgens de gemeente op korte termijn geschikt te maken voor tijdelijke opvang. De ondernemers die op de begane grond werken, blijven daar.
Twee verdiepingen in het pand worden ingericht voor de opvang. Een van de verdiepingen krijgt slaapkamers voor vier personen per kamer en er komt een aparte verdieping met een ontmoetingsruimte en kantoorruimte voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Buiten komen mobiele sanitaire voorzieningen. De eerste paar weken is er catering, daarna wordt er een mobiele keuken neergezet op het buitenterrein, zodat bewoners zelf kunnen koken.
Vervanging
Utrecht vangt op verzoek van het COA sinds begin april 127 vrouwen, kinderen en gezinsleden op in de Jaarbeurs, vanwege de grote druk op het opvangcentrum in Ter Apel. De tijdelijke opvang aan de Europalaan is ter vervanging van de opvang van asielzoekers in de Jaarbeurs, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) in een brief aan de gemeenteraad.
De gemeente richt het kantoorpand naar eigen zeggen in als opvanglocatie vanwege ‘het dringende verzoek van het Rijk’ om op zeer korte termijn opvangplekken te realiseren. “De druk op de asielopvang is nog steeds onverminderd groot. Mede door de sluiting van grote locaties zoals Biddinghuizen en Breda is er een tekort aan 2000 opvangplekken. Op korte termijn sluiten ook grote locaties zoals Assen en Nijmegen, wat de reeds bestaande druk op de asielopvang vergroot”, aldus het college. Het Rijk heeft daarom de gemeente Utrecht verzocht om een tijdelijke opvanglocatie te openen. Die komt dus het komende half jaar aan de Europalaan.
Gekoppelde berichten
75 vluchtelingen uit Ter Apel krijgen tijdelijk onderdak in Utrechtse Jaarbeurs
Omdat de situatie in Ter Apel ‘mensonterend’ dreigt te worden, worden er in de Jaarbeurs…
Tweede groep van 50 vluchtelingen uit Ter Apel opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht
Er komt donderdag een tweede groep vluchtelingen uit Ter Apel aan in de Jaarbeurs in…
21 Reacties
ReagerenEcht fantastisch toch, en dit vermenigvuldigen met gemiddeld 5 personen die nareizen.
Maar we gaan gewoon door met het land volproppen, terwijl er al zo weinig ruimte is om te wonen ….
Waarom is er niet aan opvang gedacht voor deze mensen? https://www.tubantia.nl/binnenland/gert-moest-verkassen-toen-de-nachtopvang-sloot-dus-woont-hij-nu-in-een-tent-in-het-bos-waar-moeten-we-anders-naartoe~a554189e/
Wat een fantastisch idee! Echt heel blij mee!
Fijn dat er een oplossing gevonden is die, al is het maar tijdelijk, woonruimte aan het aanbod toevoegd.
Niet alleen een bank, maar ook een bed: prima.
Wordt het leegstaande vastgoed ook nog eens logisch gebruikt.
Goed dat de gemeente Utrecht haar verantwoordelijkheid neemt en meer plekken voor opvang en huisvesting creëert voor asielzoekers. En super mooi dat een leegstaand kantoorpand een nieuwe woonfunctie krijgt.
En voor de mensen die klagen over te weinig ruimte om te wonen, er komen nu dus woningen bij voor 130 mensen, zou je daar niet blij mee moeten zijn?
Vergeet niet dat ook deze groep binnen een bepaalde tijd een woning krijgt.
Als dat geregeld is komt er gelijk weer een groep die opvang vullen .
Waar ligt de grens van het toelaatbare?
Wanneer word er eens een keer gezegd , tot hier en niet verder want het eind is zoek.
Against fair politics
Een grote groep daklozen is moeilijk te helpen in Nederland. Dat ligt niet alleen aan bedrijven, instellingen of instanties, dat ligt ook heel vaak aan mensen zelf (vaak combinatie met psychische problematiek). Waardoor er steeds meer mensen zijn met psychische problematiek is niet helemaal duidelijk en onmogelijk voor alleen de overheid om op te lossen. Sommige mensen kan je ook niet in iedere woning opvangen, ivm met overlast voor de buren, hetgeen tot meer problematiek leidt. Sommige mensen in sociale woningbouw worden door veranderd beleid (iedereen maar overal inproppen) al geconfronteerd met onmenselijk overlast van hun buren. Daarnaast zou het voor sommige mensen met problemen beter zijn als zij niet meer in de stad zouden wonen, maar in en dorp in de natuur.
Wat is de reden dat het alleen voorkomende half jaar aan de Europalaan komt? Waarom geen jaar of tot het overbodig is? Door al dat verhuizen en tijdelijkheid genereerd alleen maar meer organisatorische rompslomp. Over een half jaar lezen we weer een soortgelijk artikel..
Uitstekend.
Dweilen met de kraan open.
Over een half jaar zijn er hier nog meer mensen opzoek naar een stek, wat er ook dan niet zal zijn.
Tijdelijk is bij de gemeente +/- 10 jaar. Als we eten moeten verbouwen zo als de milieu beweging dat graag wil zien, dan hebben we nu al drie Nederlanders nodig om ons voedsel te verbouwen. Dus we gaan nog veel ellende te gemoed en veel voedsel te korten.
@Pee
Waar ligt de grens van het toelaatbare?
Als ruimbehuisden verplicht worden om hun woonruimte met anderen te gaan delen?
@geenStijl Ben jij daadwerkelijk die ene Nederlander die nog niet heeft meegekregen dat het aantal nareizigers nihil is? Je diskwalificeert jezelf wel zo.
Inderdaad @Lombokker. De verplichte inwoning komt terug. Mijn ouders konden inwonen bij een oudere dame in de wijk Lombok. Eind jaren 40. Ik vind het toch zo leuk dat die dingen van vroeger weer terugkomen. Noem het ‘kringloop’.
Tijdens de onroerend goed crisis ,zo’n 5/6 jaar geleden hoorde je niemand over een gebrekkig aanbod van woningen. Er was leegstand.
Laten we wel realistisch blijven.
Gaan we nu ook al die duizenden woningzoekenden opvangen? Of moeten die wachten tot alles voor die asielzoekers is geregeld?
Nederland is vol er kan niemand er meer bij wat tijdelijke opvang er hierna dan permanente opvang waar ???? en de na reizigers waar gaan die wonen
Maar ach mijn kinderen wachten wel weer wat een land
Tijdelijk is permanent
@Massegast @Toine Goossens
Cycli in tijd.
Goede opvang moet elders (in het buitenland) worden geraliseerd met geld en hulp vanuit Nederland.
Nu moeten eerst onze eigen kinderen een sociale huurwoning, want die wonen tot hun 35e bij pa en ma. Verder met spoed opvang realiseren voor Nederlanders die noodgedwongen op straat, in een caravan, tent, camper of auto leven. Dat kan zo echt niet langer.
Het is van de zotte dat we mensen hier blijven opvangen, terwijl er onvoldoende woningen zijn voor de eigen bevolking. Je gaat toch ook niet op straat slapen om logés bij je thuis te kunnen ontvangen?
De VN vindt overigens ook dat het zo niet langer kan.
Bron: https://www.ad.nl/binnenland/speciale-vn-rapporteur-nederland-moet-grondwet-aanpassen-om-woningcrisis-op-te-lossen~a555ea1c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F