75 vluchtelingen uit Ter Apel krijgen tijdelijk onderdak in Utrechtse Jaarbeurs 75 vluchtelingen uit Ter Apel krijgen tijdelijk onderdak in Utrechtse Jaarbeurs

75 vluchtelingen uit Ter Apel krijgen tijdelijk onderdak in Utrechtse Jaarbeurs

75 vluchtelingen uit Ter Apel krijgen tijdelijk onderdak in Utrechtse Jaarbeurs
Omdat de situatie in Ter Apel ‘mensonterend’ dreigt te worden, worden er in de Jaarbeurs in Utrecht sinds woensdag tijdelijk 75 mensen uit het aanmeldcentrum opgevangen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een ‘zeer dringende’ oproep van het COA. Eind februari werd bekend dat de Jaarbeurs de deuren zou sluiten voor vluchtelingen uit Oekraïne omdat de locatie overvol was.

Omdat de situatie in Ter Apel ‘mensonterend’ dreigt te worden, worden er in de Jaarbeurs in Utrecht sinds woensdag tijdelijk 75 mensen uit het aanmeldcentrum opgevangen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een ‘zeer dringende’ oproep van het COA. Eind februari werd bekend dat de Jaarbeurs de deuren zou sluiten voor vluchtelingen uit Oekraïne omdat de locatie overvol was.

Het gaat om 75 vrouwen, kinderen en gezinsleden waar op dit moment geen plek voor is in Ter Apel. De mensen worden maximaal vier weken opgevangen in de Jaarbeurs. “De Veiligheidsregio Utrecht geeft hiermee gehoor aan de zeer dringende oproep van het COA, om te voorkomen dat mensen in Ter Apel in mensonterende omstandigheden moeten verblijven”, schrijft het college van B&W.

De gemeente heeft ook al een plek op het oog waar deze mensen straks langere tijd opgevangen kunnen worden. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met de eigenaar van deze locatie en het COA.

Overvol

Tot nu toe werden alleen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in de Jaarbeurs, die vanaf daar werden verspreid naar andere opvangplekken in Nederland. In februari liet de VRU weten de deuren tijdelijk te sluiten voor bepaalde groepen vluchtelingen uit het Oost-Europese land, omdat de opvangplek overvol was. Dit was weer het gevolg van het gebrek aan reguliere opvangplekken in het land.

“Met pijn in het hart moeten we de poorten van onze Oekraïne HUB tijdelijk sluiten”, zei Jaap Donker, directeur van de VRU destijds. “Voor kinderen en kwetsbaren maken we, zolang het kan, nog een uitzondering. Als er weer opvangplekken beschikbaar komen in Nederland openen we de poorten weer voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Gezien de onhoudbare situatie wil ik een dringend verzoek doen om landelijk meer plekken te organiseren of om ons als uitvoerders een andere opdracht te geven.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Wil

  Haha! Sluiten ze de poorten van een drukke opvang omdat ze vonden dat de Oekrainers geen echte oorlogsvluchtelingen meer waren, krijgen ze nu asielzoekers die daadwerkelijk uit veilige landen zouden kunnen komen.

 2. Massegast

  “Give me your tired, your poor,
  Your huddled masses yearning to breathe free,
  The wretched refuse of your teeming shore.
  Send these, the homeless, tempest-tost to me,
  I lift my lamp beside the golden door!”

 3. Pee

  Die dringende oproep is chronisch aangezien er niets aan de instroom word gedaan.
  Tot hoever willen ze gaan?
  Wanneer is het tijd om te zeggen ‘ tot hier en niet verder?
  Op deze manier gaat het niet goedkomen.

 4. Gerry Jöris

  Als alle gemeenten ruimhartiger opvangplekken ter beschikking zouden stellen zou het probleem.niet zi nijpend zijn. Maar nee, men denkt “laat Groningen de problemen maar lekker oplossen”.

 5. Wies

  We vangen zelfs voormalige Oekraïense buitenlandstudenten op. Uit Pakistan en Nigeria. Naar mijn weten zijn dat veilige landen. Of het prettige landen zijn is niet het criterium. En dan verbaasd zijn dat de opvang vol raakt.

 6. Karel de Graaf

  @ Pee

  De invoer kan je niet tegengaan met alle economische EN oorlogsconflicten in de wereld.

  Aangezien zelfs de allerarmsten in Nederland bij de rijkste mensen in de wereld behoren is het wel heel erg je kop in zand stekend als je denkt dat je mensen kan tegenhouden bij de grens die in hoge nood zijn. Het is zelfs walgelijk egoïstisch.

  De groep profiteurs en misbruikers moet je aanpakken, maar dit is slechts zoveel procent van het totaal aantal ECHTE vluchtelingen dat asiel aanvraagt.

  Dat asiel aanvragen doet men niet alleen in Nederland, maar in alle veilige westerse en europese landen.

  Dit in tegenstelling tot de leugens die zeer rechts, onder invloed van digitale oorlogsvoering, in het rond propgandeert.

 7. Utrechter2

  @Karel de Graaf:

  Zodra je de kosten van het open grenzen beleid (de hotelrekeningen bijvoorbeeld) legt bij bijvoorbeeld de cultuursector (subsidievermindering) of bij de gemeenteambtenarensalarissen dan weet ook links Nederland in Utrecht niet hoe snel ze grenzen moeten sluiten.

 8. Robbin vd hoek

  Nee! Hier word je blij van zeer triest deze uitzichtloze situatie. Slapen in een sporthal
  Wel eens gedacht aan al die lege gasten verblijven in het Militair Revalidatie centrum in Doorn ( park aardenburg)waar ik vaak kom voor mijn werk. Daar kan je zo 100 personen kwijt alles staat daar leeg en te verpauperen. Schande!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).