Tijdelijke terrasuitbreiding Utrechtse horeca verlengd tot november Tijdelijke terrasuitbreiding Utrechtse horeca verlengd tot november

Tijdelijke terrasuitbreiding Utrechtse horeca verlengd tot november

Tijdelijke terrasuitbreiding Utrechtse horeca verlengd tot november
De Utrechtse horeca mag, zodra de coronamaatregelen versoepeld zijn, ook na 1 april de bestaande terrassen tijdelijk uitbreiden. Horecabedrijven kunnen voor de uitbreiding een aanvraag doen bij de gemeente.

De Utrechtse horeca mag, zodra de coronamaatregelen versoepeld zijn, ook na 1 april de bestaande terrassen tijdelijk uitbreiden. Horecabedrijven kunnen voor de uitbreiding een aanvraag doen bij de gemeente.

De gemeente Utrecht besloot in 2020 dat horecaondernemers hun terrassen tijdelijk mochten uitbreiden. In eerste instantie zou dat mogen tot 1 april, maar dat is nu dus verlengd tot 1 november.

Wethouder Klaas Verschuure: “Op dit moment hebben horecaondernemers nog geen perspectief op wanneer zij hun zaken weer kunnen openen. We willen echter voorbereid zijn op de situatie dat de horeca weer gedeeltelijk of geheel open kan en horecaondernemers duidelijkheid bieden over tijdelijke terrassen in het nieuwe, verlengde terrassenseizoen.”

1 april

De gemeente verwacht, gezien de huidige planning van de vaccinaties en beperkende maatregelen die nog in werking blijven, dat horecaondernemers ook na 1 april nog behoefte hebben aan extra terrasruimte. Daarom heeft de gemeente gekeken hoe dat in het vat moet worden gegoten.

In plaats van gedogen gaat de gemeente de terrasuitbreiding tijdelijk vergunnen. Dat biedt volgens de gemeente meer zekerheden aan ondernemers en bewoners. “Zo kunnen omwonenden bezwaar en beroep aantekenen tegen verstrekte vergunningen. Voor de ondernemer betekent een vergunning dat er geen sprake is van een gedoogde situatie”, aldus de gemeente. Deze constructie is tijdelijk en geldt tot uiterlijk 1 november 2021.

Geen extra kosten

De tijdelijke verruiming gaat voor ondernemers niet leiden tot extra kosten. De invordering van de leges voor de tijdelijke exploitatievergunning, tijdelijke omgevingsvergunning en precario voor de tijdelijke terrassen wordt aangehouden tot het eind van 2021. De gemeente werkt in de tussentijd aan een voorstel om de leges en precario voor de tijdelijke terrasruimte te compenseren.

Mensen met vragen over de tijdelijke uitbreiding kunnen terecht op de website van de gemeente. Ook het aanvragen van de tijdelijke vergunning kan daar.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoners

  Als de ondernemers geholpen moeten worden lukt dat alleen door,,,, het terras ook gewoon open te doen tot 01.00 uur. Anders hebben ze niks aan de extra meters als de daarna de gasten moeten wegsturen….

 2. Binnenstadbewoner

  Ik hoop voor de ondernemers dat ze ook in de komende jaren de extra terrassen vergunnen. Wat veel mensen vergeten is dat die extra terrassen niet extra stoelen betekent. Ze hebben die extra ruimte dus juist na de maatregelen nog nodig om wat schade in te kunnen lopen. Volgens mij is het minste wat wij als binnenstadbewoners kunnen doen coulant zijn en ze alle ruimte gunnen.

 3. G.H.

  Heel netjes geregeld door de gemeente, mag ook wel eens worden gezegd.

 4. André

  In de politiek is niets zo definitief als een tijdelijke maatregel

 5. W.

  Mooi! Het terras op de Mariaplaats ter hoogte van de Zadelstraat is een aanwinst voor de stad, een ontzettend gezellige plek afgelopen zomer met de gekleurde lampjes onder de bomen.

 6. De count

  Nu nog de terrassen daadwerkelijk open! Een groot leeg en gesloten terras hebben we (ondernemers en gasten) nog steeds niks aan

 7. Katja

  Dat was toch wel een voordeel van corona…geen terrassen zodat je eindelijk gewoon in de stad kon lopen.

 8. Karel

  De verder gaande verpretparkisering van de binnenstad.

 9. kobalt

  Dat word dus weer struikelen over de terrassen deze zomer.

 10. Kadoendra

  @Karel

  “De verder gaande verpretparkisering van de binnenstad.”

  Maar als je op vakantie bent in een ander land vind je al die terrasjes wel heel erg leuk!

 11. vak K

  Zojuist Rutte,knickname Pinokkio weer gehoord. Hij ziet het somber in voor versoepelingen, 900 minder ziekenhuisopnames dan december, maar Rutte ziet het weer somber in.

  Wilders krijgt gelijk, de vrijheid die de Overheid van je neemt krijg je bijna niet meer terug! Benieuwd welk virus nu weer rond dwaalt om hun gelijk te krijgen.

  Economen en virologen die met een doordacht plan komen worden achteloos de deur gewezen. Dat zijn mensen met veel meer hersens en parate kennis dan deze 2 oud leraren ( Rutte/ de Jonge). 6 weken word 6 maanden let maar op. Vaccinaties zijn in dit trage tempo pas begin 2022 klaar,en dan zal er wel weer een ander excuus zijn@

  Ik snap de Horeca, Evenementen,Sport en Middenbedrijven niet. Roep je leden/ werknemers op om te gaan demonstreren of niet op de regeringspartijen te stemmen anders gaan jullie failliet en zit je nog 4 jaar met deze knuppels opgescheept!

  Nog 30 dagen beste mensen voor de verkiezingen!

 12. Karel

  @Katoendra
  Zo inconsequent ben ik niet.

 13. Pete

  Ik lees niks over de enorme overlast die de Corona terrassen gaan geven ,,voor omwonenden
  Ja ,,ik lees horeca gaan in overleg met hun omwonenden
  Dat doen horeca ondernemers nooit
  Die gaan zwaar over de grenzen
  Als omwonenden er wat van zeggen
  Intimidaties haatzaaien roddel achterklap

 14. Karel

  @Vak K
  Allerlei bedrijven kunnen wel gaan demonstreren voor heropening, maar ik als klant laat het afweten zolang de pandemie duurt.
  Onder het restje van de tweede golf zit nu de derde golf verstopt. Ik begrijp de zorgen van Rutte wat dat betreft heel goed en ik doe er alles aan niet ziek te worden. Dan maar geen KLM, dan maar minder horeca. Ik beslis helemaal autonoom over mijn eigen gezondheid. En alles te vroeg opengooien? Dan duurt het alleen maar langer. Die fout is de vorige zomer al gemaakt, weet u nog?

 15. vak K

  @ Karel

  De KLM failliet laten gaan?
  De horeca failliet laten gaan?

  Dit getuigt van 0.0 compassie!

  Kom er eens voor uit dat deze Overheid er een puinhoop van maakt en ons samen met van Dissel onnodig bang maakt en ons land daarmee in een wurggreep houdt!

  Het virus helemaal doven gaat niet lukken, net als de griep die ieder jaar terugkomt. Maar dat is nu de strategie van het RIVM en Rutte en co,onbegonnen werk en dom.

 16. Karel

  @Vak K
  KLM lijdt ruim 7 miljard verlies, las ik. Hoeveel geld hadden we daar al staat ook alweer ingepompt? Gauw mee ophouden! Bodemloze put. Er zijn vliegmaatschappijen genoeg, sanering is prima.
  Horeca? Is er veel teveel, vooral van een goedkope soort. En dan bedoel ik niet de prijzen. Tijdelijke terrassen? Niets is zo blijvend als tijdelijk. We gaan bijna verpeste Amsterdam en het reeds verpeste Venetië achterna.

 17. arbeider

  @Karel

  Je maakt een fout….KLM heeft achtergestelde leningen gekregen, moet dus gewoon terug betaald worden!

  Dat jij je niet druk maakt om de KLM of de Horeca, ruim 700.000 mensen die in deze sector werken wel! maar dat maakt jou niet uit….typische GL adept.

 18. tom de laat

  Dat ik als binnenstad bewoner een soort morele plicht zou hebben solidair te zijn met de horeca ondernemer is complete waanzin. Immers worden horeca ondernemers(hoe minimaal ook) al gecompenseerd door de overheid dus door mij zelf via afgedragen belastingen. Als ik dan tegen een verruiming ben doordat ik daar weer schade aan ondervind (overlast) is het niet zo dat ik het daar dan maar even te slikken heb zolang het duurt.

  Schulden opbouw bij de staat over de periode van schade schrappen in combinatie met huidige wetgeving lijkt me meer dan solidair. Echte probleem gevallen kunnen voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. laten we niet vergeten dat naast kleine horeca er achter de meeste horeca gewoon beleggers en, ja zelfs in Utrecht, Private Equity partijen. Er kan best is wat de andere kant op vloeien.

 19. Karel

  @Arbeider
  Hoe zou KLM dit ooit kunnen terugbetalen? Van een geplukte kip haal je weinig veren. De malaise in de luchtvaart gaat nog wel een paar jaar duren hoor.
  Ik maak me alleen druk over horeca van enige kwaliteit, dus zeker niet over al die mensen die u noemt. Ik ken het exacte getal niet, maar vraag me wel af of dat inderdaad 700.000 zijn. Lijkt me erg veel.
  Het gaat u niet aan wat ik stem, maar GL is het zeker niet.

 20. arbeider

  @
  Dat gaat de KLM terug betalen door weer te mogen vliegen! zo simpel is het Karel.

  60.000 Horecabedrijven met medewerkers, leveranciers, en andere ondernemingen die leveren aan de Horeca, nu ik het noemt denk i zelfs meer dan 700.000.. Em kwaliteit is voor iedere bezoeker anders, ik hou van een gezellige bruine kroeg, jij misschien van een theehuis.

  Geen GL? gelukkig maar…..toch nog iets van wijsheid.

 21. Esrin W.

  De helft van de horeca die er straks in juli niet meer is moet je hier wél van af trekken voor de juiste beeldvorming.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).