Tijdlijn: Zo verliep het schietincident en de klopjacht op de verdachte | De Utrechtse Internet Courant Tijdlijn: Zo verliep het schietincident en de klopjacht op de verdachte | De Utrechtse Internet Courant

Tijdlijn: Zo verliep het schietincident en de klopjacht op de verdachte

Tijdlijn: Zo verliep het schietincident en de klopjacht op de verdachte
Utrecht is opgeschrikt door een aanslag waarbij drie doden en vijf gewonden vielen. Of het een terroristische aanslag was of ging om een incident in de relationele sfeer is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de hoofdverdachte is aangehouden en het dreigingsniveau weer naar beneden is bijgesteld. Hier een overzicht van een bizarre dag.

Utrecht is opgeschrikt door een aanslag waarbij drie doden en vijf gewonden vielen. Of het een terroristische aanslag was of ging om een incident in de relationele sfeer is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de hoofdverdachte is aangehouden en het dreigingsniveau weer naar beneden is bijgesteld. Hier een overzicht van een bizarre dag.

10.45 uur: De politie krijgt een melding binnen van een schietpartij. Er zouden meerdere gewonden zijn en er worden traumahelikopters en meerdere eenheden van de politie opgeroepen. De verdachte kaapt kort voor het schietincident een rode Renault Clio aan de Amerikalaan en is na de schietpartij weggereden richting Ondiep.

11.05 uur: De tram waarin de aanslag is gepleegd staat iets voorbij de tramhalte bij het 24 Oktoberplein.

11.15 uur: Leden van verschillende arrestatieteams arriveren op de plek van het incident. Een getuige vertelt dat een man in het wilde weg begon te schieten. “Geen idee of er een aanleiding voor was. Ik heb meerdere gewonden gezien, waaronder in de tram.”

11.45 uur: De Trumanlaan wordt afgezet. Zwaarbewapende agenten komen aangereden en maken zich klaar om een inval te doen. Enige tijd later gaan er agenten met schilden naar binnen.

12.30 uur: Burgemeester Jan van Zanen geeft een eerste reactie op het incident: “Een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten.” Hij stelt verder dat niets wordt uitgesloten. Ook een terroristische aanslag niet.

12.35 uur: Het UMC Utrecht maakt bekend dat het noodhospitaal opent voor de slachtoffers. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten de ontwikkelingen te volgen, het Crisisoverleg komt bijeen.12.38 uur: Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is tot vanavond 18.00 uur opgeschaald naar niveau 5, het hoogste dreigingsniveau. Publieke gebouwen gaan op slot. Scholen worden afgesloten en Utrechters worden geadviseerd binnen te blijven.

13.15 uur: De antiterreureenheid staat klaar om een woning aan de Trumanlaan in Utrecht in te vallen. De omgeving is ruim afgesloten.

14.25 uur: De politie geeft beelden vrij van de verdachte. Het gaat om een 37-jarige man die is geboren in Turkije met de naam Gökmen Tanis. Hij is geboren in Turkije en is bekend bij justitie.

14.55 uur: Premier Rutte zegt in een persconferentie dat Nederland is opgeschrikt door een aanslag, maar kan nog niets zeggen over het motief van de verdachte.

15.00 uur: Burgemeester Jan van Zanen laat weten dat er 3 doden zijn te betreuren. In eerste instantie zegt hij ook dat er 9 gewonden zijn, maar dat blijken er later 5 te zijn.

15.15 uur: Een rode Clio wordt gevonden aan de Tichelaarslaan in Utrecht. Die auto wordt onderzocht en ook in naastgelegen panden wordt actief gezocht.

17.00 uur: Het advies om binnen te blijven is ingetrokken, maar Utrechters worden wel gevraagd alert te blijven.

18.10 uur: De driehoek in Utrecht (burgemeester, politie en OM) houden een persconferentie. Aan het eind van de bijeenkomst blijkt dat de verdachte is aangehouden.

18.15 uur: De politie doet onderzoek in de woning waar Tanis is aangehouden. Het dreigingsniveau is naar beneden bijgesteld.

18.30 uur: Het onderzoek op verschillende locaties is nog in volle gang.

(Foto’s: Robert Oosterbroek, Jesse Holweg, Bas van Setten)

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).