TivoliVredenburg krijgt volgend jaar een nieuwe ingang aan het Vredenburgplein in Utrecht TivoliVredenburg krijgt volgend jaar een nieuwe ingang aan het Vredenburgplein in Utrecht

TivoliVredenburg krijgt volgend jaar een nieuwe ingang aan het Vredenburgplein in Utrecht

TivoliVredenburg krijgt volgend jaar een nieuwe ingang aan het Vredenburgplein in Utrecht
De bouw van de nieuwe ingang van het Utrechtse TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein moet volgend jaar van start gaan. Aangezien het ontwerp van de gevel nog bijgeschaafd moest worden, is de omgevingsvergunning nu pas aangevraagd. Daardoor begint de bouw later dan verwacht.

De bouw van de nieuwe ingang van het Utrechtse TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein moet volgend jaar van start gaan. Aangezien het ontwerp van de gevel nog bijgeschaafd moest worden, is de omgevingsvergunning nu pas aangevraagd. Daardoor begint de bouw later dan verwacht.

Vorig jaar november werd bekend dat TivoliVredenburg een nieuwe ingang ging krijgen. Architectenbureau AHH van Herman Hertzberger heeft de afgelopen maanden het ontwerp verder uitgewerkt. Dat ontwerp is nu klaar. De gemeente Utrecht heeft daarop de omgevingsvergunning aangevraagd en de zoektocht voor een aannemer gestart.

Ook moet er nog rekening gehouden worden met de programmering in de Grote Zaal en moet ervoor gezorgd worden dat de bouwmaterialen op tijd geleverd worden. Dat alles zorgt ervoor dat de start van de bouw later kan beginnen dan eerst was aangekondigd.

Foyer, terrassen en posterschermen

Niet alleen de ingang van TivoliVredenburg wordt aangepakt, ook de foyer van de Grote Zaal krijgt straks een nieuwe inrichting. Daarnaast wordt de foyer overdag voor iedereen toegankelijk. Verder komen er exposities, rondleidingen en zal er af en toe een klein concert zijn.

Ook worden de terrassen aan de singelzijde van TivoliVredenburg opnieuw ingericht met houten plantenbakken. De posterbakken aan het Vredenburg gaan weg en worden vervangen door nieuwe digitale posterschermen. “De wand rond deze posterschermen krijgt een fris, nieuw uiterlijk. Daarnaast krijgen de etalages in de Vlaamse Toren een nieuw, typisch TivoliVredenburg, uiterlijk”, aldus projectorganisatie CU2030. Het is nog onbekend hoe dat er precies uit komt te zien, aangezien het ontwerp daarvoor momenteel wordt gemaakt.

Herinrichting straten Hollandse en Vlaamse Toren

Ook de straten rond muziekpodium TivoliVredenburg, Hollandse en Vlaamse Toren, worden aangepakt. Het Utrechtse college stelt het ontwerp rond de zomer vast. De bedoeling is er dat zitplekken, groen in de vorm van grote plantenbakken en een groenwand komt naast de artiesteningang.

Daarnaast komt er energiezuinige verlichting die de straten een stuk lichter maken. Ook is er aandacht voor de fietsen die in beide straten worden gestald, aldus projectorganisatie CU2030. Daarvoor wordt nog een goede oplossing gezocht. Komend najaar moet gestart worden met de herinrichting van zowel de Hollandse als Vlaamse Toren.  

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Kijk dat is mooi. Ik had geen idee dat TV zo goed draait dat ze voldoende winst hebben gemaakt om al deze ambitieuze plannen uit eigen middelen te kunnen realiseren. Want een gemeente die afstevent op een tekort van 100 miljoen heeft natuurlijk geen geld voor dit soort prestige projecten. O, wacht ff…..

 2. Guus

  De gemeente Utrecht heeft een tekort van maar liefst 72 miljoen. Maar hier wel geld aan uit geven? Te gek voor woorden.

 3. Hoera

  Wat een mooi vooruitzicht! Het zou overigens fijn zijn als al die fietsen die rond Vredenburg staan verdwijnen. Niets tegen fietsen, wel tegen rücksichtslos neergekwakte fietsen die het stadsbeeld ontfraaien.

 4. Joris

  Toch echt walgelijk dat die prutsers van Hertzberger hun eigen fouten weer mogen maskeren. Hilarisch dat de bekende paal van Herzberger ook weer lekker uitnodigend pontificaal voor de voordeur staat. Wie gaat deze rekening betalen? Het is al een zwaar verlieslatend gebeuren.

 5. FH

  Het wordt vast mooi, maar sparen velen niet net zo lief voor een eigen pergola of aankleding van balkon thuis (met goedkope koffie) dan hieraan veel bij te dragen uit de collectieve belastingpot? Echt niet om zuur te doen, maar Utrecht staat toch rood? Het zou prettig zijn als de keus er steeds bij genoemd wordt: de raad kiest ervoor om zo en zoveel alsnog, boven de begroting, te besteden aan dit project en project X te laten wachten, belasting Y te verhogen ed . Die keus kan kloppen maar is nu erg vaag. Toch?

 6. Wim

  En ja hoor, daar zijn ze weer, onze cultuurnihilisten.
  Noem bibliotheek of TiVre en ze krijgen een rood waas voor de ogen.

 7. w

  slim om weer bij Herzberger aan te kloppen. kan ie voor de zoveelste keer zijn eigen werk aanpakken. het is me altijd een volslagen raadsel geweest waarom ie de ingangen van Tivre op die enorm onlogische plekken heeft gemaakt, ie aan de zijkanten ipv voorkant en achterkant.

 8. Pee

  Kunnen ze na die verbouwing wel zelf de broek ophouden of blijft de subsidiekraan gewoon open staan.

 9. WJM

  Ben positief over deze nieuwe ontwikkeling!!!

 10. Herman

  @Wim, waarom zo oordelen?
  Lang niet iedereen heeft behoefte aan deze voorzieningen. Velen maken gebruik van andere voorzieningen waar veel minder geld voor beschikbaar is.

 11. JdV

  @Herman: wim is nou eenmaal van mening dat het prima is om alle burgers te laten betalen voor voor voorzieningen waar slechts een klein elitair groepje gebruik van maakt. Het is toch zo fijn als je onbeperkt andermans geld mag uitgeven en als het op is verhoog je gewoon de belastingen zodat je lekker door kan gaan met het subsidieren van je linkse hobby.

 12. PNG

  Bovendien zijn orkesten sec gezien ook maar gewoon hele dure coverbandjes voor een zeer select publiek.

 13. Uuu

  Wordt een leuke en mooie hangplek voor daklozen en junks daaro lees ik! Fijn dat het belastinggeld goed besteed wordt!

 14. Sjaak

  @herman, jdv: zoals voetbal zeker. Enig idee hoeveel gemeenschapsgeld daarheen gaat, nog los van politie-inzet?
  Wat is er overigens links aan popmuziek?

 15. Don

  @Jdv helemaal eens en dat door een gemeente die al 72 miljoen tekort komt bizar

 16. JdV

  @sjaak: helemaal mee eens. Het heet een Betaald Voetbal Organisatie. Wat mij betreft houden die ook netjes hun eigen broek op. Ik dacht trouwens dat de heer van Seumeren daarvoor opgesteld stond maar wellicht vergis ik mij?
  Rekenkundig gezien komen er trouwens jaarlijks meer bezoekers bij fc utrecht dan in tivre.
  Wat is links aan popmuziek? Geen idee. De muziek zal mij aan de derriere oxideren. Het rijkelijk sponsoren van onbeminde muziek in wat voor vorm dan ook is als onderdeel van de linkse hobbycultuur het probleem. Jazz, pop, klassiek, rock. Optredens waar slechts een zeer select groepje elitaire mensen interesse in heeft laten betalen door alle burgers. Das links.

 17. Floep

  Ja, JdV heeft een punt. Ik heb nog nooit mensen met een centrum of rechtse achtergrond naar muziek zien luisteren. Überhaupt luisteren niet-elitaire mensen nooit naar muziek!

 18. Gré Braadslee

  Al draagt een aap één gouden ring. Het is én blijft een lelijk ding.

 19. Ton

  Fijn, kunnen we weer helemaal los gaan op het Muziekcentrum.
  Echter, dit project gaat helemaal niet om het Muziekcentrum.
  Het is onderdeel van het plan om de omgeving, de openbare (!) ruimte, aantrekkelijker te maken.
  Klepierre, Zara en The Sting weigeren echt mee te werken en doen niets aan hun levenloze dichtgeplankte etalages. (Neem een voorbeeld aan De Bijenkorf)
  Ik ben blij dat Tivoli/Vredenburg wel verantwoordelijkheid neemt en wil investeren in een aantrekkelijker straatbeeld.

 20. JdV

  @floep: goed lezen floep. Centrum en rechtse mensen luisteren wel naar muziek. Die gaan naar de Toppers. De Rolling Stones. Tina Turner. En raad eens wat? Daar hoeft geen cent subsidie bij. Sterker nog, de overheid krijgt veel geld binnen. Btw. Accijns. Parkeergeld.
  Bandjes die optreden in TiVre, op een enkele uitzondering daargelaten, zijn marginaal. Daar moet dus heel veel geld bij, om die handvol liefhebbers van ijslandse folkmetal te bedienen. En programmeren voor dat soort groepjes, das een leuke linkse hobby op kosten van de voorgenoemde fans van de stones cs.

 21. Floep

  JdV: Ik weet niet of Tina Turner nou nog echt volle zalen trekt, misschien moet je je even inlezen in muziek van na 1985.

 22. Jan

  Het houdt jullie allemaal lekker bezig. 🤨

 23. Ab Abstract

  Het was lelijk, het is lelijk en het blijft lelijk. Het zag er niet uit, het ziet er niet uit en het gaat er niet uitzien. Aan de kant waar de opening zou moeten zijn is er niets. Het vredenburgplein is een dode lelijke stenenmassa geworden. Was super gezellig met bomen en bankjes en overal marktkraampjes … 1 grote dode lelijke betonnen en glazen massa overschaduwd het eens zo levendige plein. Grauw, grijs, zielloos lelijk beton en glas. Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. En dat gebouw is in dit geval die aap. Lelijk tot op het bot! Met of zonder glas. (lekker onzuinig in de winter…)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).