TivoliVredenburg wil via crowdfunding 100.000 euro ophalen voor inrichting nieuwe entree TivoliVredenburg wil via crowdfunding 100.000 euro ophalen voor inrichting nieuwe entree

TivoliVredenburg wil via crowdfunding 100.000 euro ophalen voor inrichting nieuwe entree

TivoliVredenburg wil via crowdfunding 100.000 euro ophalen voor inrichting nieuwe entree
TivoliVredenburg is woensdag een crowdfunding gestart om de entree die straks aan de zijde van het Vredenburgplein wordt gebouwd opnieuw in te richten. Het streven is om in 33 dagen in totaal 100.000 euro op te halen.

TivoliVredenburg is woensdag een crowdfunding gestart om de entree die straks aan de zijde van het Vredenburgplein wordt gebouwd opnieuw in te richten. Het streven is om in 33 dagen in totaal 100.000 euro op te halen.

Eerder werd al bekend dat TivoliVredenburg een nieuwe ingang krijgt aan het Vredenburgplein. “Nu staat ons gebouw nog met de rug naar de binnenstad. Die achterkant wordt een voorkant. Wij gaan de vervallen, monumentale vleugel van architect Herman Hertzberger in ere herstellen”, aldus het muziekpaleis. Deze verbouwing, die in april 2024 moet starten, gaat gepaard met een herinrichting van de naastgelegen straten en de financiering voor dit project is al rond.

Houten vloer

De crowdfunding is gestart om straks de entree opnieuw in te kunnen richten. Met de 100.000 euro wil TivoliVredenburg volgens directeur Jeroen Bartelse onder meer de oude houten vloer terugbrengen. “Daarnaast is veel van het oorspronkelijke meubilair verouderd. We willen dit opknappen zodat mensen er straks weer comfortabel op kunnen zitten en ook willen we nieuw materiaal toevoegen.”

De nieuwe entree moet een uitnodigende plek worden, waar mensen bijvoorbeeld kunnen simpelweg kunnen verblijven, iets drinken of gaan werken. Ook is er plek voor exposities van bijvoorbeeld fotografen. “Wat ik ten slotte leuk vind om te benoemen is het plan om een reusachtig wandtextiel van 600 vierkante meter toe te voegen. Het ontwerp van het gebouw bestaat voornamelijk uit beton en dit vorm straks dus een zacht tegenspel op de rest.”

Subsidie

Jaarlijks ontvangt TivoliVredenburg zo’n 10 miljoen euro aan subsidie, maar dit geld wordt volgens Bartelse niet gebruikt voor de verbouwing. “Daarmee zorgen we er bijvoorbeeld voor dat beginnende kunstenaars, die er niet direct voor zorgen dat een zaal uitverkoopt, toch een podium krijgen. Ook maken we er een programma mee dat zoveel mogelijk doelgroepen aanspreekt en kunnen we avontuurlijke genres laten zien. Daarnaast gebruiken we dat geld bijvoorbeeld ook om de huur te betalen.”

De verbouwing van de entree begint in april volgend jaar. Als alles volgens planning verloopt kan in de zomer, een periode waarin het vaak rustiger is voor TivoliVredenburg, begonnen worden met de inrichting. Bekijk de crowdfundingspagina voor meer informatie.

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Hier past maar 1 reactie. Volslagen gestoord.

 2. Baliekluiver

  Wedden dat de Gemeente Utrecht uiteindelijk gewoon weer gaat opdraaien voor de kosten, die volgens de gebruikelijke bodemloze put methode weer ietwat hoger uitvallen?

 3. Uuu

  Of je verhaalt het op architectenbureau Herzberger, die voor de zoveelste keer een compleet niet praktisch ontwerp opleveren dat binnen 10 jaar moet worden aangepast. Gewoon een slecht bureau, maar in Utrecht doen ze alsof het een wereldarchitect is. Buiten de prima akoestiek in de oude Vredenburgzaal, heeft dat bureau weinig goeds gedaan voor de mensheid. Neem miskleun oud Hoog Catherijne en dat stedenbouwkundig ontwerp. Voldeed ook al niet meer binnen 10-15 jaar.

 4. Len

  Welke huur wordt er betaald dan? Aan zichzelf?

 5. W

  Hahaha ze hadden beter een goede architect kunnen nemen en niet een die de ingangen aan de zijkant maakt.
  Maar goed, het schiet al lekker op: 450 euro.
  Nog €99.550 te gaan.
  Hoe gaan ze dat trouwens doen: via de nieuwe ingang kom je in de gang om de grote zaal. Gaan ze weer met blokken en hekken en coaches werken? Wat een totale aanfluiting dat muziekpaleis!

 6. Maurice van Duin

  Nee. Absoluut niet.
  Crowdfunding is bedoeld voor doelen die zelf het geld niet hebben, of niet alleen kunnen bekostigen.
  Als ze het pand (blijkbaar) huren, dan lijkt het me nog zotter om een verbouwing zelf te bekostigen.

  Ben gek op Tivoli, maar dit is van de zotte.

 7. Ans

  Als ze huurder zijn, dan is het vreemd dat ze zelf de verbouwing betalen?

 8. H. Dassen

  Het pand is nog splinternieuw en prachtig genoeg bovendien. En nu alweer een onnodige verbouwing die de gemeente in al haar wijsheid heeft goedgekeurd. Want ja, het is de cultuursector he! Tijd om met wat potjes te schuiven en dit geld te besteden aan bijvoorbeeld armoedebestrijding of daklozenopvang.

 9. Koel Hoofd

  Zot

 10. buurtbewoner

  Ik ga vandaag ook een crowdfunding starten, ik wil een andere inrichting, kookeiland en een serre, please help mij

 11. w

  wat jammer dat de gemeente onlangs 370.000 euro naar aardbeving marokko heeft overgemaakt, daar had je een fantastische entree van kunnen maken!

 12. X

  Zo gauw het woord cultuur op deze site valt, gaan de barbaren weer los.

 13. Statler

  Uiting van het opportunisme dat bij Tivoli Vredenburg blijkbaar gebruikelijk is.

 14. Wies

  Tivoli is een super fijne concerthal zoals het is.

 15. Boogschutter

  Kleinsteeds geneuzel de zure reacties op dit prima idee.
  TivoliVredenburg is een iconisch gebouw. Het verdient een ingang die tevens blikvanger is. Gesitueerd op de lichte ruimte van het voorliggende plein. Op het zuiden. Ook dat is mooi.
  Heel goed dus dat dit gerealiseerd wordt.

 16. Stuif

  Genoeg belasting geld in gepompt.sluiten die bodemloze put

 17. Sj

  @wies: daar gaat het niet om. De ingangen zijn op belachelijke plekken ingetekend door Herzberger, namelijk aan de zijkanten. Daarna hebben ze aan het Vredenburg nog een draaideurtje gemaakt. Het gebouw staat met de achterkant richting de stad. Wat voor architect ben je dan. Met vlieg- en kunstwerk probeert men nu eea te herstellen.
  Ook van binnen is er een hoop aan te merken. Vooral op de pleinen en het restaurant op de 6e dat maar niet komt. Zalen zijn wel okee.

 18. Utrechter

  @X kleine nuancering zodra het woord verkwisting valt gaan de mensen die ieder jaar meer gemeentelijke belasting weer los. Dan doen ze bijvoorbeeld bij het herhaaldelijk aan moeten passen van verkeersmaatregelen, het aanstellen van 27 gemeentelijke VOG ambassadeurs naast de bestaande VOG procedures en dus ook bij het net opgeleverde Vredenburg en nog vele andere maatregelen die net na oplevering weer aangepast moeten worden. Het zou zo mooi zijn als ze bij de gemeente Utrecht het eens in 1 keer goed proberen te doen hetgeen een onmogelijke opgave lijkt te zijn. Zouden eens op moeten tellen hoeveel gemeentelijk belasting geld hiermee verloren is gegaan. Ik denk dat het gemeentelijke begrotingstekort daar snel mee opgelost zou zijn. En het is een beetje jammer dat als er iets over cultuur gezegd wordt dat altijd weer met barbaren en dat soort termen gepaard gaat.

 19. JdV

  @X: zodra het woord cultuur op deze site valt mogen de burgers de portemonnee weer trekken.
  @Boogschutter: Met 10 miljoen gemeentegeld per jaar zou je denken dat een uitgave ter grootte van minder dan 1% van de omzet toch niet via crowdfunding opgehaald hoeft te worden? Ontsla gewoon een van de ongetwijfeld aanwezige onproductieve medewerkers en je bespaart 100k. Niet eenmalig maar elk jaar weer.

 20. Nina

  Mss een benefietconcert geven en zo iets terugdoen voor de schenkers.

 21. Rob

  @X
  Zodra je kritiek hebt op de onevenredige verkwisting in de cultuursector ben je een barbaar?

 22. Anne-Fleur

  Hoe durven ze schaamteloos

 23. Gezond Verstand

  Hee wappies, opzouten. Corona is voorbij hoor.

 24. Rob H.

  Doen ze het een keer niet van de subsidie, is het WEER! niet goed.

 25. Nlz

  @ Nina: Misschien moet je even verder kijken dan je neus lang is. Er staan diverse tegenprestaties op de crowdfunding-pagina, afhankelijk van de donatie.
  Als geboren Rotterdammer moet ik bij een dergelijk snelle verbouwing gelijk aan landschapsarchitectenbureau West8 denken. Die hebben in Rotterdam het Schouwburgplein ontworpen, waar dan “opeens” bleek dat de gebruikte RVS panelen toch wel wat te glad werden om veilig overheen te lopen bij regen. Oh ja, en een paar jaar later de rubberen lopers, mja dat liep ook niet zo lekker bij regen. Dat plein is ook al meerdere keren aangepakt.
  Leuk hoor, die ‘grote namen’ in de architectuur.

 26. WJM

  Belachelijk dat een gemeentelijke overheid met crowdfunding komt!!!
  Die architect Herzberger had daarmee tig jaar geleden moeten komen!!!

 27. WJM

  Die 2 miljoen aan ‘kunstwerk’ Vredenburg was beter besteed aan een nieuwe ingang TiVredenburg!

 28. Boogschutter

  @ JdV en alle andere zeurende reagerende medemensen

  De inkomsten van de Gemeente Utrecht zijn ongeveer 2000 miljoen euro jaarlijks.
  Dan is 10 miljoen voor muziekcultuur in een grote stad als de onze echt klein bier.
  Die verbouwing van een ton is al helemaal peanuts. Het gaat er geweldig van opknappen. En het wordt nog creatief aangepakt ook. Het kost u geen cent.
  Wat zit iedereen toch te zeuren. En kom niet aan met ‘het zijn mijn belastingcenten’. In praktijk is dat vrijwel geen stuiver in dit geval. Er komt namelijk bijna 300 miljoen per jaar binnen aan gemeentelijke heffingen. Nogmaals, reken toch zelf even na: daar is 10 miljoen een microscopisch klein deeltje van. En die ton, nogmaals, hoeft u niet op te brengen hoor. Koop gerust van wat je hier uitspaart je keukeneiland.

 29. Ed

  Ik neem aan dat men eerst gepeild heeft naar draagvlak onder de bezoekers en dat men de gewenste verbouwing met ruime meerderheid ziet zitten?

  Verder, wie bekostigd in geval van budgetoverschrijding? Lijkt me dat in de planningsfase dit besproken en vastgelegd is?

 30. Rutger

  Volgens mij bedraagt de subsidie voor Tivoli/Vredenburg geen 10 miljoen per jaar, maar tien miljoen over een periode van 4 jaar. Check de cultuurnota van de Gemeente Utrecht maar.

 31. JdV

  @boogschutter: ik vermoed dat u bij de gemeente of een adviesbureau werkt gezien uw rekenkunde. Er gaat 10 mio naar TV. Er gaat veel, veel meer naar de (muziek) cultuur in Utrecht.
  En uw begrip van biologie is ook niet best, 10 miljoen op 300 miljoen is 3,3% en dat is ook al niet microscopisch klein. Voor zover uw slecht onderbouwde verhaal. Next.

 32. Statler

  @Boogschutter:
  door u genoemde twee miljard inkomsten zijn een dimensieloos getal, de gemeente Utrecht heeft tegenover die inkomsten een structureel begrotings tekort. Verwachting is dat dat in 2026 opgelopen is tot zesentwintig (26) miljoen euro. Die geprognotiseerde 26 miljoen tekort zet de 10 subsidie miljoen voor cultuur of dat ” pierige tonnetje” van Tivoli Vredenburg m.i. in een wat ander licht, zeker bij een gemeente die zich bewust is van- en zich sterk maakt voor-de sanering van problematische schulden bij inwoners.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 33. Rutger

  Voor degene die niet op de hoogte zijn van het subsidiebeleid voor de culturele sector van de Gemeente Utrecht dan maar het volgende
  De Gemeente Utrecht heeft voor een periode van 4 jaar ongeveer 70 miljoen beschikbaar aan subsidies voor de culturele sector. Hiervan gaat er per periode van 4 jaar 20 miljoen naar Tivoli/Vredenburg, de Stadsschouwburg en de Bibliotheek op de Neude.
  Voor de overige 50 miljoen kunnen culturele instellingen in Utrecht een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor subsidie die voor een periode van 4 jaar verstrekt wordt. Een speciale commissie van de Gemeente stelt vast wie er in aanmerking komt voor subsidie en hoe hoog het bedrag wordt.
  Alleen aan Tivoli/Vredenburg, de Stadsschouwburg en de Bibliotheek zijn vaste bedragen toegekend.
  Voor Tivoli/Vredenburg houdt dit in dat zij over een periode van 4 jaar in totaal 10 miljoen subsidie krijgen. De Stadsschouwburg en de Bibliotheek verdelen de overige 10 miljoen.

 34. X

  Zoals gezegd: de barbaren zijn onder ons. Meer dan.

 35. Johan

  Aan de barbaren: ga eens naar TiVre.
  Gewoon, genieten van een concert.
  Is fijn hoor.

 36. R

  En waar moeten al die fietsen dan staan met zo’n nieuwe ingang?

 37. Amoroso

  best wel kortzichtig; zodra je kritiek hebt op deze crowdfunding wordt je weggezet als cultuurbarbaar, wat een onzin, ik ben werkzaam in culturele sector (rijksmuseum) en zeer frequente bezoeker van TiVre, desondanks vind ik crowdfunding voor een nieuwe entree nogal bizar

 38. Nina

  @ Rutger
  Wat ik lastig vind, is dat er geen prioriteitenlijst is voor het uitgeven van gemeenschapsgeld.

  Zolang er Nederlanders zijn die kou en honger lijden, zorg ontberen en geen dak boven hun hoofd hebben, vind ik het vreemd om hieraan geld te besteden. Maar liefst 60% van de Nederlandse huishoudens heeft moeite om rond te komen.

  Welvaart is opgebouwd vanuit goede basisbehoeften voor alle Nederlanders. Nu die basisbehoeften wegvallen voor velen zijn er logischerwijs geen tientallen miljoenen meer beschikbaar voor de cultuursector.

  De cultuursector moet de komende jaren met veel, veel minder toe tot de basis weer op orde is voor alle Nederlanders. Het is vanuit empathisch en moreel oogpunt gezien echt onverantwoord om zo door te (willen) blijven gaan.

 39. X

  @ Amoroso
  Het staat hier boven vol met reacties van reaguurders die zich storen aan subsidies voor de culturele sector en daarbij in een aantal gevallen ook nog – al dan niet bewust – met onjuiste feiten zwaaien. #barbaren

 40. Boogschutter

  @ Nina
  Sympathiek dat je een lans breekt voor mensen in armoede.
  Maar afbraak cultuursector = geestelijke armoede.

 41. Statler

  @X:
  gemeente Utrecht. Financieringstekort. Prioriteiten stellen. Budgettering aanpassen.
  Een realiteit gaat niet weg door opponenten te framen als #barbaren. De uiteindelijke keus wordt op het stadskantoor gemaakt.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).