Topless zwemmen in openbare zwembaden in Utrecht blijkt toegestaan; ‘Free the nipple!’ Topless zwemmen in openbare zwembaden in Utrecht blijkt toegestaan; ‘Free the nipple!’

Topless zwemmen in openbare zwembaden in Utrecht blijkt toegestaan; ‘Free the nipple!’

Topless zwemmen in openbare zwembaden in Utrecht blijkt toegestaan; ‘Free the nipple!’
In meerdere steden, zoals Amsterdam en Berlijn, is de laatste tijd aandacht in de media over topless zwemmen. Zo werd in Berlijn, na een klacht van een vrouwelijke zwemster, door de autoriteiten besloten dat iedereen met ontbloot bovenlichaam mag zwemmen. Vervolgens liet de gemeente Amsterdam, na vragen van D66, ook weten werk te maken van nieuwe kledingvoorschriften. Hoe zit dit eigenlijk in Utrecht? In Utrecht is topless zwemmen in openbare zwembaden al gewoon toegestaan.

In meerdere steden, zoals Amsterdam en Berlijn, is de laatste tijd aandacht in de media over topless zwemmen. Zo werd in Berlijn, na een klacht van een vrouwelijke zwemster, door de autoriteiten besloten dat iedereen met ontbloot bovenlichaam mag zwemmen. Vervolgens liet de gemeente Amsterdam, na vragen van D66, ook weten werk te maken van nieuwe kledingvoorschriften. Hoe zit dit eigenlijk in Utrecht? In Utrecht is topless zwemmen in openbare zwembaden al gewoon toegestaan.

Volgens de huisregels die te lezen zijn op de website van de gemeente Utrecht is het verplicht om badkleding te dragen in openbare zwembaden. “In de zwemzalen en in het zwemwater draagt u badkleding. Andere kleding is niet toegestaan. Ondergoed dragen onder de badkleding mag ook niet”, zo is te lezen. Echter staat er niet expliciet bij wat er wordt bedoeld met ‘het dragen van badkleding’.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan DUIC weten: “Het is in de zwembaden volgens de huisregels verplicht om badkleding te dragen. Daarin is verder geen onderscheid gemaakt tussen mannen of vrouwen bij de Utrechtse zwembaden. Het is dus toegestaan dat vrouwen in alleen een slip of broek zouden zwemmen.”

Ondanks dat het dus gewoon is toegestaan om als vrouw zonder bedekt bovenlichaam te zwemmen, blijkt deze situatie nog niet te zijn voorgekomen in een van de Utrechtse zwembaden. De woordvoerder vertelt: “We hebben dit overigens, voor zover bekend, nog nooit aan de hand gehad in de zwembaden.” Of mensen niet bekend zijn met de regel dat topless zwemmen is toegestaan, of dat de wens of behoefte er niet is, dat is niet bekend.

Andere steden

Het toestaan dat vrouwen met ontbloot bovenlichaam mogen zwemmen zorgt de laatste tijd voor de nodige (media)aandacht. In maart besloten de autoriteiten in Berlijn dat vrouwen geen bovenkleding aan hoeven bij het zwemmen, net als mannen. Dit werd besloten na een klacht van een vrouwelijke zwemster bij de ombudsman. Ze voelde zich ongelijk behandeld en de ombudsman gaf haar gelijk. Eerder dit jaar werd ook bekend dat de Canadese stad Edmonton al had besloten om geen onderscheid meer te maken qua kledingvoorschriften in zwembaden en gender.

In Amsterdam werd deze maand de discussie aangezwengeld door vragen van de lokale fractie van D66. Fractievoorzitter Ilana Rooderkerk: “De verplichting tot het dragen van een bovenstuk is discriminerend en een beperking van de keuzevrijheid van vrouwen. Wij roepen de wethouder op om – naar Berlijns voorbeeld – topless zwemmen toe te staan.” De wethouder in Amsterdam gaf aan hier werk van te maken. “Free the nipple!”, aldus Rooderkerk.

31 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Je (m/v) mag dus ook alleen een bovenstukje dragen.

 2. Utrechtsch

  Waarom moeten mensen eigenlijk een slip dragen? Dat is net zo goed een beperking van mijn keuzevrijheid.

 3. cas

  De maatschappij is tegenwoordig zo preuts en heeft overal aanstoot aan dat het wel niet lang zal duren…

 4. Bart van Dam

  Nou ik ben benieuwd hoelang dit goed gaat met de jeugd die doorgaans overlast veroorzaakt in de zwembaden en nou niet heel open minded is als het gaat om vrouwenrechten en het tonen van het vrouwenlichaam

 5. stefan

  Tja, dan moet je consequent zijn en het dragen van onderkleding (bottomless zwemmen dus) ook niet meer verplichten.

 6. Leon

  Prima dan.

 7. C.

  Heeft niemand hier gedacht aan de mogelijkheid om voor iedereen — vrouwen én mannen, en alles er tussenin — een zwempak, dus badkleding die ook het bovenlijf bedekt — verplicht te stellen. Op vroegere foto’s zie je dergelijke elegante mannenzwempakken nog wel eens. (Sommige mannen van nu zouden er bovendien van opknappen ….)

 8. Rottebert Peermans

  Vroeger zag je overal blote bobbelongs op stranden en rond zwembaden, maar toen had ook niet iedereen een camera en internet in z’n broekzak. Nu kan gelijk de hele wereld meegenieten en commentaar leveren.

 9. Ans

  Theoretisch gebabbel. Wie gaat er nou topless naar een zwembad.

 10. Annet

  @ans: in de jaren 70 en 80 deed vrijwel elke vrouw dat.

 11. Moniek

  Het zal me werkelijk een rotzorg zijn wat iemand aantrekt of uittrekt in een zwembad. Wat een preuts geregel. Laat alles vrij.

 12. Peter

  Lekker bloot dan ben je van alle gezeur af..Tegenwoordig is men zo ontzettend preuts, wordt met de dag erger!

 13. Bianca

  Ondanks dat geen enkele vrouw het zal doen, is het wel noodzakelijk om gelijke rechten te hebben.
  Want op het strand wordt mij door sommige mensen ook wel duidelijk gemaakt dat ik mijn borsten moet bedekken.
  Zou toch inmiddels wel eens geaccepteerd moeten zijn.

 14. Joop

  Dit is een start om van dat preutse geneuzel af te komen.

 15. Eduard F.

  @Annet

  Vrijwel elke vrouw? Dat is complete nonsens en dat weet je zelf ook.

 16. Pee

  @Bart van Dam

  ik begrijp precies wat je bedoelt het is alleen jammer dat we het beestje niet bij de naam mogen noemen.
  Dat zal een hoop duidelijkheid verschaffen.

 17. Daniel

  Knettergek dit. Mannen en vrouwen borsten zijn nogal een verschillend verhaal. Menselijk instinct is iets waar deze mensen nooit van gehoord hebben. Waarom vallen mannen op grote borsten? (Gemiddeld gezien) omdat ze staan voor vruchtbaarheid en seksuele volwassenheid. Gelijkheid heeft hier niets mee te maken. Waarom zouden kinderen dit moeten zien? Vooral kinderen in pubertijd? Dit wordt een hoop gejank om ongepast staren van mannen. Volslagen belachelijk dat dit toegestaan is.

 18. Niels Bokhove

  Helemaal eens met Utrechtsch, Stefan en Moniek. Wat hebben we in hemelsnaam te verbergen? Iedereen is bloot geboren, iedereen weet hoe een man en vrouw er op kruishoogte uitziet. Bovendien: bloot zwemmen is veel prettiger.

 19. w

  het zou verplicht moeten worden!

 20. Scherpschutter

  Kunnen we niet gewoon als gentlemen en gentlewoman onderling afspreken met zijn allen dat iedereen publiek de kleren lekker aanhoudt? Nergens voor nodig, die smakeloze naaktloperij.

 21. Niels Bokhove

  @ W: dat hoeft van mij nou ook weer niet. Laat iedereen daarin vrij, zou ik zeggen. Op blootstranden (leuker woord dan naaktstranden) is het soms gemengd, wel en niet textiel, en dat levert geen problemen op.

 22. Malvinas

  Mensen die hierop negatief reageren betogen dat met argumenten die hun innerlijk doen blootstellen. En juist dat beeld zou ik liever niet zien.

 23. W.

  Iedereen weer over de rooie, terwijl de gemeente aangeeft dat het nog nooit voorgekomen is 😂

 24. Niels Bokhove

  @Scherpschutter: dus jij was liever mét zwembroek ter wereld gekomen?

 25. w

  free willy

 26. Moniek

  Verplicht de kleren aanhouden, anders is het smakeloze naaktloperij zegt Scherpschutter.
  Zijn dat tegenwoordig de preutse zeden in Stadskanaal? Scherpschutter is toch altijd zo sterk voor het loslaten van overheidsregels?

 27. Nina

  Fijn dat het mag, hoor, maar ik heb het nog nooit gezien in een zwembad en ik zie het ook niet gebeuren.

 28. R

  Helemaal prima dit voorbeeld. Goed beging in Duitsland en komt langzaam door naar andere landen. Goed dat een vrouw de keuze heeft wat ze wilt dragen ipv een verplichting. Als een man een badpak zou dragen zou niet snel iemand klagen, wellicht wel raar kijken.

 29. Utrechter2

  @Scherpschutter: eens. Er zijn zat ouders, religieus of niet religieus die geen zin hebben om uit te leggen wat nudisme is.

  Bij gelijke rechten kan ik me nog voorstellen dat je mannen een badpak laat dragen. Als het echter puur gaat om het anti preuts zijn dan is er geen grens aan wat je kunt toestaan als iedereen begrijpt wat ik bedoel.

 30. Glossy Maarten

  Ik hoop dat het in Rotterdam gewoon gaat kunnen. Van mij mogen vrouwen topless gaan zwemmen!

  Groetjes,

 31. Monique

  Laten we realistisch zijn: vrouwen in bikini worden in zwembaden regelmatig lastig gevallen door (jonge) mannen die denken dat een zwembad een soort bordeel is. Zonder bovenstukje zullen vrouwen nog sterker worden lastig gevallen. Zonder bovenstukje zwemmen vind ik een prima zaak, maar vrouwen moeten dan wel worden beschermd tegen onbeschoft gedrag van anderen, die bijvoorbeeld foto’s maken en verspreiden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).