Transformatie gevangenis Wolvenplein in Utrecht weer stapje dichterbij; geplande oplevering nu 2027 Transformatie gevangenis Wolvenplein in Utrecht weer stapje dichterbij; geplande oplevering nu 2027

Transformatie gevangenis Wolvenplein in Utrecht weer stapje dichterbij; geplande oplevering nu 2027

Transformatie gevangenis Wolvenplein in Utrecht weer stapje dichterbij; geplande oplevering nu 2027
Foto: Robert Oosterbroek
De transformatie van de voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht is weer een stapje verder. Bewoners kunnen reageren op het conceptplan dat er nu ligt. Het oude cellencomplex moet veranderen in 36 woningen, een hotel, werkruimtes en nog een horecazaak. De oplevering staat gepland voor 2027.

De transformatie van de voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht is weer een stapje verder. Bewoners kunnen reageren op het conceptplan dat er nu ligt. Het oude cellencomplex moet veranderen in 36 woningen, een hotel, werkruimtes en nog een horecazaak. De oplevering staat gepland voor 2027.

Het is alweer negen jaar geleden dat de laatste gevangenen vertrokken uit Wolvenplein in Utrecht. Het gebouw, dat in 1856 was opgeleverd als gevangenis, gaat herontwikkeld worden. Heel snel gaat het allemaal niet. Er ligt nu een zogenoemde concept-bouwenvelop, een document dat weer de basis is voor de verdere uitwerking van de plannen. Iedereen kan op het plan reageren.

Wat staat er in het plan?

In het conceptplan wordt gesproken over achttien sociale- en middenhuur appartementen en achttien koopwoningen. Er gaat nieuwbouw plaatsvinden. Er is ook ruimte voor twaalf short stay appartementen, woningen waar mensen voor een paar maanden kunnen verblijven. Dan komt er nog een hotel met maximaal 170 bedden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie uit het conceptplan

Verder is er ruimte voor ‘middelzware’ horeca – bijvoorbeeld een restaurant – in de kop van het gebouw, aan de waterkant. Twee van de drie gevangenisvleugels worden werkruimtes en er komt een buurtvoorziening. Het groen rondom de voormalige gevangenis moet een verbeterd worden waarbij men rond Wolvenplein kan lopen.

Er is ook altijd nog de wens om een brug te bouwen over de singel voor voetgangers, maar daar is nog niet genoeg geld voor.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie uit het conceptplan

Wethouder Eelco Eerenberg, Ruimtelijke Ordening: “We geven het Wolvenplein met dit plan terug aan de stad. Wandelaars langs de Singel kunnen straks hun rondje voortzetten over een pad tussen de gevangenismuur en het water. En op verschillende openbare plekken in en rond het gebouw, zoals de horeca en binnenhoven kunnen bewoners, werkenden, hotelgasten en buurtbewoners straks samenkomen. Tot slot zetten we in op de langverwachte brug over de singel om Wolvenplein met de noordkant van de stad verbinden.”

Het conceptplan is hier te bekijken.

Geschiedenis

Even kort de geschiedenis in. Op 1 juli 1856 werd de gevangenis op het Wolvenplein in gebruik genomen. Toen de locatie in 2014 sloot, was het dan ook de oudste cellulaire gevangenis van Nederland die nog in gebruik was. De gevangenis was gebouwd volgens toentertijd vernieuwende ideeën. Veel bewoners van Utrecht vonden dat de gevangenen het met de aanwezigheid van verwarming, riolering en ventilatie veel te goed hadden. In de meer dan 150 jaar dat de gevangenis open was, is er een hoop bijgebouwd en gewijzigd, maar de kern van het gebouw is nog steeds hetzelfde. Het pand, inclusief de ommuring, is dan ook grotendeels een Rijksmonument.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het Utrechts Archief (1923)

Maar in 2014 vertrokken dus de laatste gevangenen. Door bezuinigingen bij het toenmalige ministerie van Veiligheid en Justitie moest gevangenis Wolvenplein sluiten. Daarmee kwam er een einde aan een stuk justitiële historie in de binnenstad van Utrecht maar begon ook meteen het vraagstuk over de toekomst van het complex. Na de sluiting begon de zoektocht naar een nieuwe eigenaar, die werd in 2021 gevonden. Ontwikkelaar AM kreeg het gebouw en terrein in handen door het hoogste bod te doen en de bijbehorende visie. Sindsdien wordt er gewerkt aan de herontwikkeling.

16 Reacties

Reageren
  1. Rutger

    Mooi plan maar schrap die buurtvoorziening en bouw die brug.

  2. F. De Vries

    Redelijk bizar dat ze de gevangenismuren niet weghalen. Ontnemen gasten en bewoners het prachtige uitzicht over de gracht en het groen. Bovendien niet bepaald een associatie die je de gewone burger toewenst, zo’n muur ooit bedoeld om criminelen binnen te houden. Niet ieder stukje steen en cement is heilig.

  3. Baliekluiver

    Die gekke brug wordt echt de running joke van dit project. Hij gaat er never nooit komen, maar we blijven er gewoon stug tot in lengte van dagen “op inzetten” 🙂

  4. Wim

    Die brug die brug die brug. Natuurlijk moet die er komen. Zucht, maar die gaat er dus niet komen.

  5. Barend Servet

    @F. De Vries : Die muren kun je prachtig laten begroeien met klimop………………… ziet er prachtig uit.

  6. Marco den Olden

    Weer géén sociale huurwoningen. NIet dat ik er überhaupt in zou willen wonen. Mijn oom is er bijna doodgemarteld in de 2e wereldoorlog. Zoveel eeuwen ellende, verdriet en geweld kunnen geen goed energie achterlaten in een gebouw. dat moet wel een negatieve invloed gaan hebben op de bewoners. Noem mij maar een zwever……. zo werkt het.

  7. Statler

    @Wim:
    brug der zuchten?

  8. Berend

    Waarom moet het nu weer een ratjetoe worden van bij elkaar geraapte hypes

    Wat heeft de Utrechtse burger aan nog meer horeca,shortstay en een en hotel

  9. Per Ommegaande

    @Marco er komt WEL sociale huur in een nieuw te bouwen complex binnen de muren.

  10. Koel Hoofd

    Er is een cellentekort, criminelen moeten van Weerwind thuis hun straf uitzitten met hun enkelbandje en witte lijntjes.
    Maak er maar weer een gevangenis van.
    Er is toch al te veel hoerca in de stad alsmede een overdaad aan peperdure knijnenhokjes met Engelse namen en service fees voor de rijken.

  11. Katja

    In godsnaam geen brug. Karaktermoord op die omgeving. Weg die weidse blik.

  12. Ans Aarsema

    @ Per ommegaande. Nee vrije sector. Vrije sector is geen sociale huur. Wordt gelijkgesteld aan koop… onzin dus.

  13. Per Ommegaande

    @Ans, Op pagina 32 van de bouwenvelop staat:

    “In Wolvenplein wordt een gemengd woonprogramma gerealiseerd,
    bestaande uit circa 18 sociale en middeldure huurappartementen en
    circa 18 koopwoningen.”
    “Uitgangspunten woonprogramma: In de onderlinge verdeling tussen sociaal en middenhuur is meer dan de helft sociale huur”

    Dus volgens mij staat er toch echt dat er sociale huur komt. Het is niet veel, maar het komt er wel. Of lees ik dit verkeerd?

  14. Gert M

    Chapeau, Per Ommegaande, Ans is er stil van ….begrijpend lezen blijft lastig!

  15. Tante Leen

    @per ommegaande @ansaarsema Het is idd al bekend binnen de gelederen dat dat idd n iet doorgaat die aantallen sociale huur.

    Een kenster.

  16. Paul

    @ Berend het is juist mooi dat stad bezoekers in deze oudste gevangenis omgeving kunnen verblijven. In Zürich heb ik in een hotel gevangenis overnacht waar de cellen bijna onveranderd waren, heel bijzonder om eens te ervaren vond ik. Ik hoop dat men hier ook de cel beleving maximaal in tact laat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).