Twee personen met het coronavirus in Utrecht: bewoners zitten in thuisisolatie | De Utrechtse Internet Courant Twee personen met het coronavirus in Utrecht: bewoners zitten in thuisisolatie | De Utrechtse Internet Courant

Twee personen met het coronavirus in Utrecht: bewoners zitten in thuisisolatie

Twee personen met het coronavirus in Utrecht: bewoners zitten in thuisisolatie
Foto: Robert Oosterbroek
Twee inwoners van Utrecht zijn besmet met het Coronavirus (COVID-19). Het gaat om een stel zonder kinderen, dat geen link heeft met patiënten bij wie al eerder besmetting is vast gesteld. Zij waren vorige week op vakantie in het besmette gebied in Noord-Italië. De twee zitten sinds terugkeer van vakantie in thuisisolatie, op voorschrift van GGD regio Utrecht (GGDrU).

Twee inwoners van Utrecht zijn besmet met het Coronavirus (COVID-19). Het gaat om een stel zonder kinderen, dat geen link heeft met patiënten bij wie al eerder besmetting is vast gesteld. Zij waren vorige week op vakantie in het besmette gebied in Noord-Italië. De twee zitten sinds terugkeer van vakantie in thuisisolatie, op voorschrift van GGD regio Utrecht (GGDrU).

Burgemeester Jan van Zanen is zondagavond op de hoogte gesteld, blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad.

Zoals gebruikelijk is in dit soort situaties, is de GGDrU momenteel bezig met een contactonderzoek. Hierbij wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie de twee patiënten contact hebben gehad. De GGDrU monitort alle contacten om de kans op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te houden.

Geen extra maatregelen

De gemeente Utrecht laat weten intensief samen te werken binnen de Veiligheidsregio Utrecht en met de GGDrU. “Wij houden vinger aan de pols en bekijken van moment tot moment wat nodig is. Vooralsnog zijn er volgens advies van de GGDrU geen extra maatregelen nodig.”

Voor inwoners van Utrecht gelden de algemene hygiëneregels die eerder landelijk zijn gecommuniceerd. Zoals regelmatig handen met water en zeep wassen, niezen en hoesten in de ellenboog en het gebruik van papieren zakdoeken.

Op de website van het RIVM staat de laatste informatie rondom het coronavirus. Voor algemene vragen over het coronavirus kunnen inwoners terecht op de website van de Rijksoverheid.

Update: mogelijk meer besmettingen in Utrecht

33 Reacties

Reageren
 1. J

  Vreselijk vóór de samenleving hoe snel zich verspreidt nu in Utrecht dat komt wel heel erg dichtbij

 2. wollie

  ja wat is het nu, 2 meter afstand houden of vinger aan de pols?

 3. Nlz

  @Wollie: Beiden 😉

 4. Rustig blijfe

  Sluit ramen en deuren,,,,,en blijf kalm!!!!!

 5. Koel Hoofd

  Don’t panic. Het verdienmodel van de media is immers sensatie.
  Gewoon opelkaar gepakte mensenmassas vermijden (trein/tram/bus), als het kan 1 meter afstandhouden, niet aan gezicht komen en heel vaak handen wassen met gewone zeep. Zeer beproefde methode waarmee ik al 35 jaar de griep ontloop in een omgeving waarbij ik direct contact had met duizenden mensen.
  Heb in al die jaren 1x de griep opgelopen omdat: ik op het werk mijn handen niet regelmatig kon wassen!

  Maar wil je sociaal zijn, hou rekening met bejaarden want die zijn nu heel kwetsbaar.

 6. yt

  heel dichtbij nu circa 1km

 7. Huis Arts

  WE GAAN ER AAN!

 8. Inez

  Waar in Utrecht?

 9. Monique

  Veel beter advies: je weerstand op peil houden. Dus gezond eten, genoeg slapen en geen/weinig alkohol nuttigen.

 10. G.H.

  @J: Het virus was al gesignaleerd in Tilburg en Diemen, enkele tientallen kilometers verderop. Dat is in virale termen ook heel erg dichtbij, dus zoveel verandert er niet.
  En vreselijk voor de samenleving… sinds het virus zich woensdag in Nederland manifesteerde, zijn er tientallen doden gevallen door de griep en in het verkeer. Aantal doden door corona: nul.
  Met een mortaliteit van 3% zullen er van de huidige corona-geïnfecteerden één of geen overlijden. In de tussentijd wel weer tientallen doden erbij door de griep en het verkeer. Alles is relatief.

 11. drexciya

  @G.H.

  U bent de, zoals wel vaker, discutabele media aan het napraten. Het essentiële verschil tussen reguliere griep en Corona is, dat pakweg 20% van degenen die het krijgen, medische zorg nodig hebben. Van die 20% heeft pakweg 5% intensieve medische zorg nodig.

  Dat betekent dat, als er veel mensen geïnfecteerd raken, ziekenhuizen het niet meer aankunnen. Dan gaat het sterftecijfer naar 5-10%. En dat terwijl het sterftecijfer standaard al 20x hoger is dan reguliere griep.

  Tel daarbij op dat er géén immuniteit is, dus iedereen kan in principe besmet raken. Dan worden de cijfers potentieel behoorlijk griezelig.

 12. wollie

  corona bier was ‘tijdelijk niet beschikbaar’ in de supermarkt..?

 13. MJPD

  @Monique
  Ja, je weerstand op peil houden. Dat heeft heel veel nut voor een virus waar het lichaam nog geen antistoffen voor heeft aangemaakt. Vooral veel sinaasappels eten, dat houdt het virus buiten de deur. Pffff……

 14. Erwin

  @GH: wat leuk, een corona-ontkenner! Mortaliteit van 3% is een factor 30 groter dan griepvirus. Daarnaast: klopt, nu nog geen doden, dat was de eerste dagen in Italië ook zo. Een week later staat daar de teller op 50 doden.

 15. Gregor

  Allemaal behoorlijk overdreven paniekzaaierij. Iedere dag krijgen 12.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Lees je nooit wat over.

 16. G.H.

  @Erwin: een corona-ontkenner? Wat ontken ik dan?
  Ik probeer alleen iets in perspectief te zetten. Elk jaar gaan er in Nederland duizenden mensen dood aan de griep. Duizenden.
  Dat benoemen betekent niet dat ik corona ontken, dat is een lachwekkende conclusie.

  @drexciya: Ik praat niet na, ik reageer op de uitspraak ‘Vreselijk voor de samenleving’ die ik nodeloos dramatisch vind. Het is vreselijk voor iemand die aan zo’n infectie overlijdt, en de omgeving van die persoon.
  Maar dat is het ook voor de 678 doden in het verkeer, en de 9.444 doden door de griep (beide 2018) en hun nabestaanden.

 17. Herman

  Te paard, te paard, we zijn geïnfecteerd….

 18. Scherpschutter

  Er dreigt een zeer ernstige situatie in Utrecht. De Gemeente zit duimen te draaien, verschuilt zich achter gezondheidsdiensten (die werkelijk alles verkeerd hebben gedaan tot nu toe) en hanteert een mitigatiestrategie (laat z’n beloop maar). Utrecht is enorm dichtbevolkt, een aardig deel van de bevolking is 60+ en hele volksstammen reizen met het OV. De ziekenhuizen zijn niet eens klaar voor 20 patiënten, laat staan honderden.

  Deze situatie is extreem precair. Als u het mij vraagt is het al te laat en gaat Utrecht gigantisch hard getroffen worden door dit virus.

 19. Wim Vreeswijk

  De kans dat je het krijgt is nu 1 op de 175.000 Utrechters.

 20. Joris

  Spannend he?

 21. HArry

  Niets aan de hand en alles onder controle zegt de overheid vooral wanneer ze het niet meer onder controle hebben.
  – 3 IC afdelingen dicht omdat ze niet hebben gecontroleerd.
  – 2 keer moet er getest worden omdat de testen maar 70% nauwkeurig zijn.
  – Besmetting is volgens WHO al mogelijk voor de eerste ziekteverschijnselen.
  – 1 maal per dag een RIVM update.
  – De geruststellende oproep van een huisarts gisterenavond bij Nieuwsuur.
  – Dat het merendeel van huisartsen GEEN mondkapjes hebben.
  – Dat er inmiddels een schaarste aan testkits aan het ontstaan is.
  Kortom, alles is er op gericht om de overbelasting van ons zorgsysteem te voorkomen. Laat die nou net volledig kapot bezuinigd zijn door onze bestuurders. Rest dus vooral de economische schade te beperken.

  Heeft iemand al wat gehoord van de verzekeraars of de coronatest wel of niet voor het eigen risico zijn? Kan ik de overheid aansprakelijk stellen voor mijn dood door laks en incompetent optreden?

 22. Niet bang

  Gewoon een media sensatie. Griep 2.0 noemen we zoiets.. maak me echt totaal niet druk.
  Elke dag sterven er duizenden mensen en kinderen aan honger en daar hoor je niemand over.
  Daar is wel een vaccin voor dat heet voedsel heel makkelijk. Maarja daar praten we liever niet over want dat is een ver van mijn bed show toch?
  Mensen laat je niet bang maken.

 23. Scherpschutter

  HArry 3/3/2020 – 14:18

  “Kan ik de overheid aansprakelijk stellen voor mijn dood door laks en incompetent optreden?”

  De vraag is hoe, HArry. Om een overheid aansprakelijk te stellen voor je dood moet je tenslotte eerst dood zijn…

  Belangrijker dan dit: voordat je een overheid in de eerste plaats aansprakelijk kunt stellen voor wat dan ook (hoofdelijk kan sowieso niet) moet je eigenlijk al niets minder dan God zelf zijn, want voor gewone mensen (burgers) is de overheid volstrekt onaantastbaar.

 24. B.R.

  @G.H. Leuk om het huidige aantal geinfecteerden te vergelijken met het aantal verkeersdoden. Het gaat er natuurlijk om wat er gebeurd als je de huidige uitbraak uitmondt in een pandemie waarbij ongeveer 60% van de bevolking geinfecteerd zal raken.

  Gezien het aantal ziekenhuisopnames bij corona besmettingen tot nu toe zal potentieel 16% van de geinfecteerden moeten worden opgenomen, dit gaat dan voor Nederland om 1.6 miljoen mensen, waarvan potentieel 2% zal komen te overlijden, dat zijn 32000 overlijdens die nu nog grotendeels voorkomen kunnen worden.

  Nb. door het hoge aantal ziekenhuis opnames bij een Corona besmetting zal indirect ook het aantal verkeersdoden toenemen wegens een te kort aan intensive care bedden.

 25. Mantas

  Echt zat van…

 26. wollie

  “Kan ik de overheid aansprakelijk stellen voor mijn dood door laks en incompetent optreden?”

  helaas, dat gaat niet. je zult dat bij leven moeten doen of iemand anders machtigen.

 27. Koel Hoofd

  Hoezo geen immuniteit voor het corona virus?
  Als dat waar zou zijn was hele stad Wuhan inclusief de total provincie Hubei besmet geraakt. Dat is niet gebeurd, in tegendeel.
  Wuhan heeft 10 miljoen inwoners, de provincie Hubei heeft er zelfs meer dan 60 miljoen inwoners. Aantal besmettingen ruim 50.000. Dus grofweg 0.08% van de chinese bevolking in Hubei is besmet geraakt, of 0.5% van inwoners Wuhan.
  Chinezen leven niet in luxe als wij hier, dus voor hun is het besmettingsgevaar vele malen groter!

  Kortom, er is sprake van een enorme paniekzaaierij door de wetenschap en media. Beide hebben er belang bij, wetenschap krijgt meer aanzien (zij weten het en kunnen/moeten helpen) en de media trekt lezers/kijkers (dat is omzet en reputatie).
  Corona is een griepachtig virus, GEEN ebola!

  Intussen lijdt de economie wel onder die paniek. Is er een te kort aan mondkapjes waardoor de reguliere zorg in de knel komt.
  Enige positieve, wereldwijd zal de uitstoot van ongewenste gassen lekker dalen waardoor we in Nederland zonder enige moeite zowel het Urgenda decreet als de stikstofuitstoot zullen gaan halen.

  Dat is de les die we hier moeten trekken. Het klimaat redden betekend de economie de nek om draaien en hele volkstammen in de armoede storten.
  Dan kan een griepje pas echt een levensgevaarlijke pandemie worden.

 28. JM

  Misschien kunnen we het corona virus dood-zwijgen…

 29. Reactionaire rechtse zak.

  HArry 3/3/2020 – 14:18
  Vraag van Harry: Kan ik de overheid aansprakelijk stellen voor mijn dood door laks en incompetent optreden?

  Antwoord broer van Mona:
  Ja Harry. Dat kan via je begrafenisondernemer. Daar liggen voorgedrukte formulieren klaar die je na de koffie en cake samen met je nabestaanden en dierbaren kan invullen.

 30. Gre

  Ik ben erg klaar met de zogenaamde info verstrekking…hoofddoel lijkt niet transparantie, maar ” laat het volk niet panikeren”. Een volledig paternalistische en badinerende houding van onze politici. Ik ken gezinnen met alle kenmerken en komend uit hoog risico gebieden. Maar geen test! Zo hou je de online teller lekker laag. Dit in tegenstelling tot de ons omringende landen. Hier wordt wel getest en gepubliceerd. NLse volksverlakkerij. Ik panikeer niet om vernieuwde Corona, ik word nijdig door de opstelling van onze politiek en hun vazallen.

 31. Mike

  The walking dead 💀 in making 😂😂😂

 32. Jon

  Als iedereen met masker moet gaan lopen, hoe kun je het verschil zien tussen winkelend publiek en bankrovers?

 33. Toine Goossens

  Dank voor het vele relativisme

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).