Het klinikastje van Weggeefwinkel Utrecht is een succes. Veel mensen maken er gebruik van en inmiddels is een tweede kastje in de stad gesignaleerd. De Weggeefwinkel roept op om op meer plekken een dergelijk kastje voor gratis hygiëneproducten op te hangen.
Sinds eind december hangt er bij de Utrechtse Weggeefwinkel aan de 2e Daalsedijk 2a een ‘klinikastje’; een weggeefkast voor hygiëneproducten als tampons, maandverband, condooms, tandpasta, zakdoekjes en mondkapjes. Mensen die het kunnen missen kunnen er dit soort producten inleggen, zodat mensen die dat hard nodig hebben deze eruit kunnen pakken.
Dit is volgens de Weggeefwinkel een succes gebleken, er is een grote omloop van hygiëneproducten. De Weggeefwinkel heeft daarom besloten het project door te zetten, het klinikastje blijft permanent hangen.
Tweede kastje
Vrijwilligers en sympathisanten van de Weggeefwinkel zijn blij om wederom te ontdekken dat er veel solidariteit is in de maatschappij en mensen bereid zijn iets voor een ander te doen. De Weggeefwinkel roept organisaties en bewoners van Utrecht op om op meerdere plekken dergelijke klinikastjes op te hangen.
Een tweede kastje is inmiddels al opgedoken in de stad; op de hoek van Park Lepelenburg, bij de Maliebrug hangt sinds deze maand ook een klinikastje.
7 Reacties
ReagerenHet verlagen van de laagste belastingschijf bereikt uiteindelijk meer mensen en maakt ze ook minder afhankelijk van dit soort kleinschalige initiatieven.
@kadoendra: vertel dat eens aan daklozen.
@Subsidie
“@kadoendra: vertel dat eens aan daklozen.”
De gemiddelde dakloze heeft een bijstandsuitkering en hierover betalen ze ook belasting dus een belastingverlaging van de laagste schijf zorgt er ook voor dat daklozen meer te besteden krijgen.
@kadoendra: die uitkering is netto, de belasting die er over betaald moet worden wordt door de gemeente betaald. Dit nog los van het feit dat er ook talloze daklozen zijn die geen aanspraak kunnen maken op een uitkering omdat zij niet uit niet EU landen komen.
@Probleem
Midden jaren ’80 tot begin ’90 had ik een bijstandsuitkering en ik vulde ook toentertijd ieder jaar de belastingpapieren in.
Een bijstandsuitkering is weliswaar een uitkering maar de belasting ziet het als inkomsten waar ook weer belasting over betaald moet worden (Box 1).
Als het zo is dat de gemeente voor een dakloze de belasting betaald dan wordt dit betaald d.m.v het verminderen van het uiteindelijke bedrag wat de dakloze krijgt.
Kadoendra, het is niet erg om mensen te helpen. Jij zal het wel goed hebben. Dat mag je een ander ook gunnen. En zeker betreffende hygiene.
@RABE
Mensen die structureel financieel krap zitten hebben meer baat bij een structurele oplossing dan aan een kleinschalig initiatief die slechts een zeer kleine hoeveelheid mensen weet te bereiken.
Een verlaging van de laagste belastingschijf draagt structureel financieel bij aan het welzijn van de gehele onderkant van de Nederlandse samenleving, dus ook aan het welzijn van daklozen.