Tram Uithoflijn ontspoord op Laan van Maarschalkerweerd; geen gewonden | De Utrechtse Internet Courant Tram Uithoflijn ontspoord op Laan van Maarschalkerweerd; geen gewonden | De Utrechtse Internet Courant

Tram Uithoflijn ontspoord op Laan van Maarschalkerweerd; geen gewonden

Tram Uithoflijn ontspoord op Laan van Maarschalkerweerd; geen gewonden
Foto's: Bas van Setten
Op de Uithoflijn is vanochtend rond 11.00 uur een tram ontspoord. De tram staat geschaard over de Laan van Maarschalkerweerd en is in botsing gekomen met een bestelbusje van de Jumbo. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt Veiligheidsregio Utrecht.

Op de Uithoflijn is vanochtend rond 11.00 uur een tram ontspoord. De tram staat geschaard over de Laan van Maarschalkerweerd en is in botsing gekomen met een bestelbusje van de Jumbo. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt Veiligheidsregio Utrecht.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De Laan van Maarschalkerweerd is door het ongeluk in beide richtingen afgesloten. Alleen het fietspad is toegankelijk. Volgens de veiligheidsregio gaat het bergen van de ontspoorde tram nog uren duren.

De politie laat weten een onderzoek in te stellen naar de toedracht van het ongeval.

Tekst loopt door onder afbeelding

Geen trams

U-OV meldt op Twitter dat de trams op de Uithoflijn niet rijden en reizigers beter gebruik kunnen maken van een reguliere buslijn. Vanaf 15.00 uur wordt door U-OV vervangend busvervoer ingezet.

De bovenleiding is door het ongeluk zwaar beschadigd. Volgens U-OV is de verwachting dat er vandaag geen tramverkeer meer mogelijk is.

Reizigers met lijn 41 kunnen tijdelijk niet uitstappen op halte Laan van Maarschalkerweerd en beter gebruik maken van de haltes Stadion Galgenwaard en Koningsweg.

Tekst loopt door onder afbeelding

FC Utrecht

Niet alleen het verkeer ondervindt hinder van de ontsporing. Een groep spelers van FC Utrecht had moeite om het trainingscomplex van de club te bereiken en werd door de brandweer over het hek geholpen.

De brandweer zet een ladder over het hek, zodat de spelers naar het veld kunnen. Foto: Chantal Spaan

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. erwin

  De tram is volledig (!) uit de tram gelopen vanwege een botsing met een vrachtautootje. Daar komt nog bij dat de tram op dat stuk traject met lagere snelheid rijdt.
  Trek uw eigen conclusies.

 2. Vincent F

  Deze bezorger dacht “wat is dramatischer dan weer dat tunneltje bij het Rietveldhuis?”

 3. GeeWee

  Gelukkig geen gewonden!
  Benieuwd hoe snel ze zo’n tram kunnen bergen. Momenteellijkt zo’n verstoring me niet zo’n probleem maar als De Uithof in vol bedrijf is dan kan zo’n geschaarde tram een behoorlijke OV-chaos veroorzaken.

 4. G.H.

  “De tram staat geschaard over de Laan van Maarschalkerweerd en lijkt in botsing te zijn gekomen met een bestelbusje van de Jumbo.”

  Gezien de foto’s lijkt mij dat ook wel ja.

 5. TJA...

  @ erwin: de tram voelde zich misschien niet thuis in zijn eigen lichaam?

 6. Herman

  Op AD staat luchtfoto, dan zie je pas echt hoe erg de ontsporing is
  Zal wel een staartje krijgen, hoe kan due tram zo heftig ontsporen na een aanrijding met een lucht vrachtauto.
  Ook zal de roep om spoorbomen weer klinken.
  Utrecht en zijn Uithoflojn bljft een moeizame combi…..

 7. Alain

  Nog een geluk dat in deze coronatijd er nauwelijks mensen in de tram zullen hebben gezeten. Schrikken voor de bestuurders!

  Verbaasd me inderdaad net als Erwin dat de tram volkomen van het padje af lijkt, terwijl het vrachautootje geen schram lijkt te hebben. Misschien komt het door de hoek van de foto’s.

 8. Utrechter

  Haha eigenlijk treurig dit, maar ik bemerk enig leedvermaak hier. Dat half miljard kostende ding is een opeenstapeling van blunders. Al jaren wordt oa door de ouders van sportende kinderen gezegd dat de oversteken daar gevaarlijk zijn en al jaren ontkent de gemeente dat er iets aan de hand is. Beetje zoals bij de rotonde op T Goylaan. Trambaan asfalteren lijkt nog wel de beste optie.

 9. 3512

  mijn conclusie is dat de boodschappen later worden bezorgd 😉

 10. Lachgas

  Tjee zeg, kleine botsing, grote gevolgen.
  Als dit in de stad was gebeurt, gevolgen niet te overzien.
  Worden er met trams geen botsproeven gedaan?

 11. HArry

  Deze soap is niet te stoppen. Dank voor een stukje vermaak in deze zwarte tijden.

  Ik denk dat dit naast biomassa een niet te stoppen aanfluiting is richting een aantal faalpartijen.

  Maar gewoon weer op stemmen jongens. 😂😂😂😂😂😀

 12. Fred

  De prijs die betaald moet worden voor de onvoorstelbare fout om hier geen ongelijkvloerse kruising te maken, en de weg met een tunnel onder het spoor door te laten kruisen, vermoedelijk om geld uit te sparen.
  Bij NS wil men juist van alle gelijkvloerse kruisingen af, en terecht, en hier hebben ze (zeer recent) dus gekozen voor een gelijkvloerse kruising.
  Een zeer grote fout !!

 13. M Lam

  Op andere foto’s zie je nog een auto die voorbij het verkeerslicht staat. Dat is ook vreemd. Misschien was die ook wel betrokken.

 14. HArry

  @Fred.

  Dit faallijntje kost al een half miljard. Het duurste en kortste faallijntje van de wereld.

  Maar we kunnen onszelf altijd weer overtreffen, toch?

 15. Fred

  @ Harry
  Die tramlijn was gewoon hard nodig.
  Of toch doorgaan met een buslijn die om de 3 minuten rijdt met 3-dubbelgelede bussen die stampvol zitten met mensen ?
  Het is eigenlijk al krankzinnig dat het zo lang geduurd heeft voordat die tramlijn werd aangelegd.
  Maar bij de aanleg zijn helaas veel fouten gemaakt.

 16. Wies

  Jeetje wat zonde. Hoe je dit daar voor elkaar krijgt, is ook bijzonder. Het is een zeer overzichtelijke plek met een stoplicht. Ben benieuwd wat de ware toedracht is!

 17. Lombokker

  @Erwin
  Conclusie 1: één van beide heeft een rood verkeerslicht genegeerd.
  Conclusie 2: in het geval van een botsing met een voertuig is de tram relatief veilig.

  Omdat een tram veel vaker moet optrekken en afremmen dan een trein, is hij een stuk lichter gebouwd. Daardoor kan hij makkelijker uit de rails lopen bij een aanrijding (minder gewicht op de wielen), maar zal daarbij minder schade aanrichten.

 18. Leon

  Prima tram. Ongelukken gebeuren. Geen gewonden, dat is met lijn 12 wel eens anders geweest.

 19. de politicus

  leuk dat mensen klagen over de prijs van deze sneltrem en vervolgens vinden dat er nog meer geld aan uitgegeven hadden moeten worden. ik daag alle reaguurders hier om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. dat wordt nog boeiend.

 20. Utrechtse vogel

  Knap dat zo’n tram zo kan uitwijken

 21. André Veenbrink

  Vanuit de lucht gezien is dit ongeluk één groot vraagteken.

 22. erwin

  @Lombokker: vandaar dat je ook zoveel leest over ontspoorde trams in bijv Amsterdam en Rotterdam na een botsing met een bestelbusje.

 23. Pee

  De tram .
  Wanneer word dit tram verhaal verfilmt?

 24. Steve

  @wies laat mij niet lachen met je overzichtige kruising.
  Hoe kom je daar nu bij?
  De tram steekt daar schuin over.
  De weg maakt daar een rare bocht (inclusief een bruggetje)
  Het verbaast mij dat daar nog niet eerder ongelukken zijn gebeurd.
  Een ongelijkvloerse kruising moet hier zo snel mogelijk komen.
  En het Jumbo busje is ten alle tijden fout.
  Zodra er een tram aankomt springen de verkeerslichten voor het overige verkeer op rood.

 25. Koel Hoofd

  Geen beter vermaak dan leedvermaak!
  De tram kwam van links maar kreeg geen voorrang.

  Ben bang dat de gemeente pas gaat toegeven dat er voor een half miljard euro aan denkfouten zijn gemaakt totdat er een fiets dode valt.

 26. wollie

  wat is er geworden van de plannen voor een tramlijn over de biltstraat richting zeist? de busbaan zou er al op berekend zijn.

 27. Wouter

  @erwin

  Nou, even Googlen geeft mij al verschillende resultaten van ontspoorde trams in Amsterdam na een botsing. Een maandje geleden ongeveer zelfs nog: https://www.nu.nl/amsterdam/6118484/tram-5-ontspoord-na-botsing-op-marnixstraat-in-amsterdam.html

 28. P van burik

  Ze hadden hem langs de kampong kant aan moeten leggen dat scheelde een kruising.

 29. Stuiter

  Wat kunnen mensen hier zeuren over het zogenaamd onveilige kruispunt. Er staan gewoon stoplichten. Het is toch niet te moeilijk om bij rood licht te stoppen? Ja, de tram kruist de weg diagonaal. Dat is lastig kijken. Maar de truc is dat je bij stoplichten niet moet kijken of er een tram aan komt of niet. Je moet kijken of het rood is of groen. Subtiel verschil. Maar iedereen die auto rijdt is volwassen. Dat zou dus moeten lukken…

 30. Wies

  Sorry Steve, maar het valt toch wel wat mee? Er is letterlijk een stoplicht en je ziet toch een spoor lopen als je daar rijdt? Als dit al als enge plek om te rijden wordt gezien, dan is het rijbewijs misschien aan u niet meer besteed. Overigens nu even constructieve modus: spoorbomen en het probleem is opgelost.

 31. Jakob

  Zou het kunnen dat een tram sneller ontspoort in een bocht? Dat lijkt in het Amsterdamse voorbeeld dat Wouter hierboven aanvoert ook het geval te zijn.

 32. Stadsie

  Is de tram ontspoord door botsing met het Jumbo busje, of is het Jumbo busje op de tram geknalt omdat de tram uit de rails liep dwars over de straat? Mij lijkt het laatste, is eerst de tram (behoorlijk) ontspoord en daardoor in botsing gekomen met het Jumbo busje…. we gaan het horen!

 33. Jaap

  Volgens mij plaatst de brandweer een ladder over de sloot en niet over het hek

 34. Jaap

  Ik vergis me met de ladder 😉

 35. Katja

  Gevalletje door rood rijden van Jumbo.

 36. 'n utrechter

  Verkeerd afgelopen reclamespot van jumbo?

 37. woutvr

  Het is Jumbo weer gelukt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).