UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar corona op middelbare scholen UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar corona op middelbare scholen

UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar corona op middelbare scholen

UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar corona op middelbare scholen
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Utrechtse wetenschappers gaan een onderzoek doen naar de verspreiding van corona op middelbare scholen. Deze plekken vormen volgens het UMC Utrecht mogelijk een risico, omdat er veel mensen in kleine ruimtes zitten met slechte ventilatie.

Utrechtse wetenschappers gaan een onderzoek doen naar de verspreiding van corona op middelbare scholen. Deze plekken vormen volgens het UMC Utrecht mogelijk een risico, omdat er veel mensen in kleine ruimtes zitten met slechte ventilatie.

Sinds 1 juli hoeven leerlingen op school onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden en na de zomervakantie gaan de middelbare scholen en de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs weer helemaal open. Veel schoolomgevingen bieden plaats aan grote aantallen leerlingen in dicht bij elkaar gelegen klaslokalen, terwijl de ventilatie vaak niet optimaal is.

Aerosolen

Hoewel het coronavirus, net als andere virussen die luchtweginfecties veroorzaken, vooral wordt overgedragen via hoesten en niezen, zijn er volgens het UMC Utrecht serieuze aanwijzingen dat dit ook via zogeheten aerosolen gebeurt. Dat zijn minuscuul kleine vochtdruppels in de lucht, die vrijkomen bij schreeuwen, zingen, praten en zelfs ademen. Het UMC Utrecht gaat er samen met TU Delft, Erasmus MC en IRAS onderzoek naar doen.

Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog van het UMC Utrecht: “Ook mensen die geen of nog geen symptomen hebben, kunnen het coronavirus overdragen. Aerosolen blijven veel langer in de lucht hangen dan de grotere hoest- of niesdruppels en ze kunnen zich verder verspreiden dan anderhalve meter.”

Hotspot

Zo kunnen plekken waar de ventilatie slecht is, een ‘hotspot’ zijn voor de verspreiding van het virus. Van jonge kinderen is bekend dat zij het virus minder gemakkelijk overdragen, maar voor adolescenten is dat minder duidelijk. Patricia: “Middelbare scholen kunnen een risico vormen voor de verspreiding van COVID-19, maar hoe groot dat risico is, weten we nog niet.”

Eerst zal in het lab onderzocht worden hoe besmettelijk aerosolen kunnen zijn en hoe deze aerosolen zich in de lucht gedragen onder verschillende ventilatiecondities. Tegelijkertijd zullen van een steekproef van twintig middelbare scholen de condities van het binnenmilieu (ventilatie, airconditioning, verwarming, klaslokaalinterieur, hoeveelheid leerlingen, buitenramen enzovoort) in kaart worden gebracht. Ook worden luchtmonsters genomen om aanwezigheid van het virus in de school te monitoren.

9 Reacties

Reageren
  1. Bas

    Op veel middelbare scholen gewerkt- meestal slecht te ventileren, vaak te weinig ramen of ramen die niet open kunnen. In sommige gevallen was er een ventilatiesysteem dat vaak buiten bedrijf was. Kortom- als leerkracht maak ik mij al langer zorgen over de beperkte mogelijkheden tot ventilatie. Sowieso dus goed dat daar- nu vanwege Covid19- naar gekeken zal worden.

  2. Lombokker

    Mooi zo, er mag wat mij betreft veel meer getest worden.

    “Meten is weten”

  3. HArry

    Gut hoe heet die man ook al weer Die reeds in februari maart begon over aerosolen? Die man die in de Volkskrant afgeserveerd werd als een natte scheet. Die man die toen al aangaf dat besmetting via aerosolen en de luchtwegen plaatsvond en voor het RIVM dit nog onbestaanbaar was omdat de WHO ligt te slapen. De man die nu waarschuwt dat ventilatiesystemen straks wanneer we weer binnen gaan zitten de nieuwe veroorzaker zal zijn van nieuwe besmettingen. De man die aangeeft dat 1,5m en mondkap buiten grote onzin is. De man die tot nu toe, hoe onwetenschappelijk dan ook, langzaam maar zeker van wetenschap gelijk krijgt.

    En de man om een ventilatiedeltaplan vraagt. Nee, hij heet geen Rutte. Tis alleen jammer dat ondertussen vele zieken en doden voorkomen hadden kunnen worden met luisteren en nuchter nadenken.

    Overigens bestaat er ook nog een amerikaanse arts die weigert te aanvaarden dat het gebruik van HCQ/zink voor 1e lijns zorg niet mag worden toegepast. En in NL zelfs door een NL minister tot kwakzalverij is verheven

    Zoals ik al eerder aangaf: van polderland naar kolderland

  4. ANNette

    MAURICE DE HOND

  5. Scherpschutter

    “Hoewel het coronavirus, net als andere virussen die luchtweginfecties veroorzaken, vooral wordt overgedragen via hoesten en niezen, zijn er volgens het UMC Utrecht serieuze aanwijzingen dat dit ook via zogeheten aerosolen gebeurt. ”

    Hoe aardig dat het UMC na maanden uit haar wetenschappelijk coma is ontwaakt om wat ‘aanwijzingen’ te onderzoeken, maar in het wakkere deel van de wetenschappelijk wereld er zijn al letterlijk honderden studies naar dit onderwerp verricht waar uit onomstotelijk blijkt dat aersolen voor 90-95% verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van dit virus, net als bij SARS-CoV-1 overigens, de voorganger.

    En laten we eerlijk zijn: de notie dat dit virus zich overdraagt doordat we elkaar de hele dag in het gezicht niezen en hoesten (ik weet niet hoevaak u in uw gezicht wordt geniest of gehoest, maar ik nooit…) was van meet af aan al compleet bespotttelijk. Hoe infecteer je op deze wijze een heel cruiseschip? Of een heel koor? Het idee is wel zo belachelijk….Begin maart zei ik al dat het de aerosols waren. Het kon eenvoudigweg niet anders.

    En nu komt het UMC dus in augustus met een onderzoek dat in februari uitgevoerd had moeten zijn! Lijkt me handig namelijk dat je weet hoe een virus zich verspreidt…. Nu in augustus zijn honderden universiteiten ter wereld je al lang voor geweest. Dit onderzoek is dan ook werkelijk compleet overbodig. Het is alsof je iemand laat onderzoeken wat de kooktemperatuur van water is. Een UMC-onwaardige verspilling van belastinggeld.

    @HArry

    Het slechtse kabinet sinds WOII heeft straks heel wat uit te leggen…Niet alleen aan Maurice de Hond (een ware kampioen der logica die man), maar ook aan de nabestaanden van vele doden en honderdduizenden failliete bedrijven. Kolderland indeed….

  6. de jonh

    Amen !

  7. Koel Hoofd

    @Scherpschutter, weet je nou nog niet dat de politiek nooit haar verantwoordelijkheid neemt en ambtenaren altijd vrijuit gaan?

  8. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    Natuurlijk weet ik dat. Dat was voor de Pikmeer arresten defacto al zo. Na de Pikmeer arresten zijn ambtenaren ook dejure onaantastbaar geworden.

    Dat neemt echter niet weg dat de Staat wel aangeklaagd kan worden….en zal worden. Neemt u van mij aan: alle vakanties van de landsadvocaat zijn ingetrokken voor de komende 5 jaar.

  9. Denis

    Ik ben blij dat ze dit gaan doen, maar vind het tegelijkertijd wel rijkelijk laat… Volgende week sta ik al weer voor volle klassen. Met het opnieuw oplaaiende virus niet een geruststellend idee. Ik vind de nog steeds geldende oproep om drukte te mijden, afstand te houden en volgende week weer in een drukke school te moeten werken niet met elkaar te rijmen. Ik werk dan nog op een relatief kleine middelbare school met zo’n 650 leerlingen en 50 collega’s. Op een doorsnee werkdag zie ik 7 tot 8 verschillende klassen van ongeveer 30 tieners. Dat zijn toch behoorlijk veel leerlingen op een dag. Dat onderzoek van het RIVM onder gezinnen was niet representatief. Het onderzoek vond tijdens de scholensluiting plaats én alleen onder gezinnen waarvan de ouders in de zorg werkten. Logisch dat het kind de besmetting veelal niet het gezin in bracht. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Ik denk eerlijk gezegd dat we heel binnenkort ook clusters op scholen zullen zien en dus (lokale) scholensluitingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).