UMC Utrecht geeft met lezing door terminale patiënt openheid in fatale fout | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht geeft met lezing door terminale patiënt openheid in fatale fout | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht geeft met lezing door terminale patiënt openheid in fatale fout

UMC Utrecht geeft met lezing door terminale patiënt openheid in fatale fout
Het UMC Utrecht op de Uithof. Archiefbeeld DUIC.
Het UMC Utrecht gaat voor het eerst een lezing organiseren waar openheid wordt gegeven over een fatale fout gemaakt in het ziekenhuis. De lezing ‘Open disclosure after serious harm’ is op 13 april.

Het UMC Utrecht gaat voor het eerst een lezing organiseren waar openheid wordt gegeven over een fatale fout gemaakt in het ziekenhuis. De lezing ‘Open disclosure after serious harm’ is op 13 april.

“Dit is de eerste keer dat een patiënt en de artsen verantwoordelijk voor haar behandeling in de nasleep van een ernstige medische fout de handen ineenslaan, zodat hun verhaal een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als er iets fout gaat”, aldus het UMC in een verklaring.

Deze eerste lezing gaat over patiënt Adrienne Cullen. In 2011 kwamen de resultaten van een weefselonderzoek waaruit bleek dat Adrienne Cullen baarmoederhalskanker had niet bij haar arts in het UMC Utrecht terecht. Twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen had de kanker zich al uitgezaaid, met fatale gevolgen voor de patiënt. Adrienne Cullen is nu terminaal ziek en zal spreken tijdens de lezing.

Gefaald

De lezing is georganiseerd om te kijken wat er destijds is gebeurd en wat er zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld. Bestuursvoorzitter UMC Utrecht Margriet Schneider gaf in november 2015 toe dat: “Mevrouw Cullen geen enkele steun heeft gekregen van het ziekenhuis. Onze eerste prioriteit is de zorg en ondersteuning van onze patiënten, vooral als er onverwachts iets fout gaat. Het verhaal van mevrouw Cullen laat zien dat we hierin gefaald hebben.”

De eerste Open disclosure lezing wordt door Adrienne Cullen zelf gegeven, samen met haar behandelend gynaecoloog uit die periode, professor Huub van der Vaart, en hoofd van de afdeling Gynaecologie professor Arie Franx. Samen kijken de drie terug op wat er mis ging en wat er zich sindsdien heeft afgespeeld.

Het is een open bijeenkomst en iedereen is welkom. De lezing vindt plaats op vrijdag 13 april, van 13:00 tot 15:00 uur in het Auditorium in het Q-Gebouw van UMC Utrecht. Aanmelden kan via het UMC. De lezing is in het Engels (de voertaal van Cullen).

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).