Universiteit Utrecht daagt Nederland uit met de Weerchallenge Universiteit Utrecht daagt Nederland uit met de Weerchallenge

Universiteit Utrecht daagt Nederland uit met de Weerchallenge

Universiteit Utrecht daagt Nederland uit met de Weerchallenge
De donderwolken boven Utrecht. Beeld: Roald van Stijn
Kennisplatform Studium Generale en weerman Peter Kuipers Munneke, beide van Universiteit Utrecht, lanceren landelijk de Weerchallenge. De uitdaging? Bijzondere weersverschijnselen spotten, de foto’s delen en meer over de wetenschap achter het weer leren.

Kennisplatform Studium Generale en weerman Peter Kuipers Munneke, beide van Universiteit Utrecht, lanceren landelijk de Weerchallenge. De uitdaging? Bijzondere weersverschijnselen spotten, de foto’s delen en meer over de wetenschap achter het weer leren.

Pileuswolken, mistschaduw en heiligenschijn. Het zou best kunnen dat we deze weersverschijnselen al eens hebben gezien. Wie geen weerman is, zal deze fenomenen hoogstwaarschijnlijk niet uit het blote hoofd kennen. Daarom dagen Studium Generale en Peter Kuipers Munneke mensen in heel Nederland uit om naar buiten te gaan, op zoek naar zo veel mogelijk bijzondere weersverschijnselen.

De opdracht is om foto’s te maken van een van de specifieke verschijnselen. Moeilijk kan het niet zijn, want in oktober zijn er volgens de uitdagers genoeg te vinden. Mensen kunnen de foto’s vervolgens inzenden via de website van de Weerchallenge. Op deze site vind je ook een twintigtal video’s met uitleg van klimaatwetenschapper Munneke, die ook bekend is als weerman van het journaal.

Natuurkunde

In de video’s komen alledaagse natuurkundige verschijnselen aan bod, sommige bekender dan andere: donder en bliksem, maar ook circumzenitale regenbogen komen ter sprake. De inspiratie hiervoor komt van de Utrechtse bioloog en astrofysicus prof. Marcel Minnaert. “Hij had één grote hobby”, vertelt Munneke, “naar de wereld om zich heen kijken.” Daarover schreef de geleerde een boekenreeks, barstensvol met informatie over natuurkunde van alledag.

Peter Kuipers Munneke is dinsdagavond om 19.00 uur te gast bij het tv-programma De Vooravond. Hier vertelt hij meer over de Weerchallenge.

5 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Ik wil best wel mee doen. Maar alleen als niet iedere keer wanneer er een afwijkend fenomeen of weer is, dit gelijk weer door klimaatverandering/CO2/de mens wordt veroorzaakt.

  Beetje moe geworden van het propagandistische negatieve mensbeeld.

  Klimaat betreft een veranderend gemiddelde over een periode van minimaal 30jaar. En niet de cherry pickende toevalligheid van wat weersafwijkingen.

 2. Piet

  @Harry, dit gaat niet over klimaatveranderingen zoals je kan lezen(ik neem aan dat je kan lezen). Het gaat om natuurkundige verschijnselen.

 3. HArry

  Dank Piet,
  Goed te weten dat natuurkunde niets met klimaat te maken heeft.
  Dat verklaard
  ahum

 4. Pee

  @piet
  Lees dit stukje nou nog eens een keer.
  “Ik wil best wel mee doen. Maar alleen als niet iedere keer wanneer er een afwijkend fenomeen of weer is, dit gelijk weer door klimaatverandering/CO2/de mens wordt veroorzaakt. ”
  @harry bedoelt hiermee dat ze het niet onder de noemer ‘klimaatverandering’ gaan ge(mis)bruiken.
  Lezen is 1 ,begrijpend lezen is 2 .

 5. Piet

  @Pee, begrijpend lezen is juist wat ik bedoel dat Peter Kuiper enzovoorts toevallig ook klimaatwetenschapper is betekend niet dat het hier over klimaatverandering gaat maar over bijzonder weersverschijnselen. Dat Harry hier klimaatverandering bij haalt staat nergens in de tekst zoveel hoef je daar niet van te begrijpen. Dat denkt hij er zelf bij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).