Universiteit Utrecht voldoet aan een van de eisen van activisten en spreekt vanaf nu over ‘klimaatnoodtoestand’ Universiteit Utrecht voldoet aan een van de eisen van activisten en spreekt vanaf nu over ‘klimaatnoodtoestand’

Universiteit Utrecht voldoet aan een van de eisen van activisten en spreekt vanaf nu over ‘klimaatnoodtoestand’

Universiteit Utrecht voldoet aan een van de eisen van activisten en spreekt vanaf nu over ‘klimaatnoodtoestand’
Na een driedaagse bezetting van het Minnaertgebouw van de Utrechtse universiteit door klimaatbeweging End Fossil Occupy Utrecht (EFO), heeft de universiteit voldaan aan een van de eisen van de beweging. Dat blijkt uit een gesprek dat woensdagmiddag werd gevoerd tussen de beweging en het College van Bestuur (CvB). Universiteit Utrecht spreekt vanaf nu over een ‘klimaatnoodtoestand’.

Na een driedaagse bezetting van het Minnaertgebouw van de Utrechtse universiteit door klimaatbeweging End Fossil Occupy Utrecht (EFO), heeft de universiteit voldaan aan een van de eisen van de beweging. Dat blijkt uit een gesprek dat woensdagmiddag werd gevoerd tussen de beweging en het College van Bestuur (CvB). Universiteit Utrecht spreekt vanaf nu over een ‘klimaatnoodtoestand’.

Bezorgde studenten hebben drie lagen lang een ruimte in het Minnaertgebouw bezet en stelden een manifest op waarin ze een toegankelijke universiteit eisen die alle banden met de fossiele industrie verbreekt. Naast workshops en lezingen, bleven de actievoerders twee nachten slapen in het gebouw.

De bezetting duurde tot woensdagmiddag 15.00 uur, die werd afgesloten met een mars van het Minnaertgebouw tot het Bestuursgebouw van de Universiteit. De actie was deel van de internationale actiemaand #MayWeOccupy, georganiseerd door de internationale tak van de EFO beweging. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

De drie eisen die werden gesteld door de actievoerders.

Bestuursgebouw 

Dinsdagmiddag om 14.00 uur was het CvB door de beweging uitgenodigd voor een gesprek, waarin de studenten twee specifieke eisen voor het bestuur hadden. De studenten eisten dat het bestuur de klimaatnoodtoestand uit zou roepen en volledig zou stoppen met het promoten van de fossiele industrie. Volgens de beweging ondernam het CvB niet binnen de gestelde deadline actie, waardoor de actievoerders dinsdagavond naar het Bestuursgebouw stapten met de intentie om die te bezetten. Na onderling overleg besloot de groep het Bestuursgebouw toch weer te verlaten en terug te keren naar het Minnaertgebouw.

Klimaatnoodtoestand

Woensdagmiddag zijn voorzitter van het CvB Anton Pijpers en studentassessor Anneloes Krul opnieuw langsgegaan bij de actievoerders in het Minnaertgebouw. Tijdens dit gesprek heeft Pijpers laten weten dat de Utrechtse Universiteit vanaf nu het woord ‘klimaatnoodtoestand’ in haar communicatie gebruikt.

“Naar aanleiding van onze gesprekken, realiseren we ons dat we het woord ‘noodtoestand’ tot nu toe wellicht te juridisch hebben benaderd. De Universiteit Utrecht verkeert zelf niet in een noodtoestand, maar we zien dat er naar aanleiding van klimaatproblemen op sommige plekken in de wereld echt een noodtoestand bestaat”, zo laat de Universiteit weten in een mondelinge en schriftelijke statement die werd gedeeld met de studenten. 

Woordvoerder Bobbie van EFO Utrecht vindt het een stap in de goede richting, maar herinnert de Universiteit eraan dat er nog veel moet gebeuren. “Het CvB heeft vandaag een kleine stap in de goede richting gedaan, maar dit is slechts het begin. Wij zullen terug blijven komen totdat onze eisen worden ingewilligd.” 

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Interessant, UU is wel bereid om de klimaatnoodtoestand uit te roepen, maar gaat wil geen verantwoording afleggen (over wat, slechte kwaliteit onderwijs?) noch UU toegankelijker maken (voor wat, een intelligenter soort student?). de nr 2 en 3 op het eisenlijstje.
    Even zonder dollen.
    Het Copernicus instituut is verbonden aan UU, alleen al daarom zouden ze toch beter moeten weten dan meegaan in de emotionele beleving van stel studenten die niet eens begrijpen waar een universiteit voor zou moeten staan.
    Namelijk: bijdragen aan de stand van de wetenschap, ergo nieuwe kennis toevoegen aan bestaande kennis. Deze studenten willen niet eens meer kennis weten, ze willen enkel de wetenschap beperkingen opleggen omdat ze anders slecht slapen. Dan heb je in mijn ogen niets te zoeken op de universiteit waar kennis geestverruimend zou moeten zijn.

  2. Scherpschutter

    Ofwel, de activistjes zijn met een semantisch kluitje in het riet gestuurd door het bestuur. Heel goed. Een universiteit die zich door leerlingen (tabula rasa blagen die niets weten) de les laat lezen, is het predikaat universiteit niet waardig.

    Wat mij betreft worden deze blagen op zijn minst direct geschorst bij de eerstvolgende ordeverstoring.

  3. Nico

    Lees ik nu, als men de deadline niet haalt volgt een bezetting…?
    Dus dit is protesteren, krijg je niet wat je wil op vrij normale manier dan volgt in dit geval bezettig.
    Werkt dit ook niet mag je dan geweld gebruiken….?
    Dus als je je gelijk niet krijgt is eigenlijk voor het volk dat protesteerd bijna alles geoorloofd. Zo komt het namelijk over.
    Het moet niet veel gekker worden.
    En mij is geleerd blijf van spullen af die niet van jou zijn en gedraag je. Tja, andere generatie en ik gok ouderwets……

  4. Geenstijl@Utrecht

    Ik blijf het goed vinden dat de jeugd is begaan met het klimaat,al vraag ik mijzelf wel af of dit de juiste manier is …

  5. Kloek

    Heb je wat aan, als SHELL gewoon schuld blijft afkopen. En invloed probeert te kopen.

    SHELL blijft gewoon doorgaan met de wereld te vernietigen, totdat het te laat is hoor. Want zakkenvullen is belangrijker.

  6. Nina

    Plastic wordt gemaakt van olie. Plastic zit in van alles, zoals: computers, schoenzolen, ziekenhuisapparatuur, mobiele telefoons, zonnebrillen en verpakkingen.

    Direct stoppen met fossiele brandstoffen kan niet tenzij je bijv. geen voedsel meer wilt eten.

    Kunnen we stoppen Shell de schuld te geven? En kan de UU bovenstaande uitleggen aan de bezetters? 🙄

  7. Yoshua

    De gemeente Utrecht heeft drie jaar geleden de klimaatnoodtoestand uitgeroepen over de stad.
    Studenten zijn behoorlijk in het ooitje genomen.
    De UU heeft een noodtoestand uitgesproken die al drie jaar van kracht is op de Uithof.
    Ik had de studentjes een beetje slimmer ingeschat, nu zijn ze dolblij met een dooie mus.

  8. Uuu

    @ Kloekfloep
    Wat het allerbelangrijkste is, is dat de economie blijft draaien.
    Hebben we toch echt nog een hele tijd olie en gas voor nodig mijn beste.

  9. Wim

    @Kloek
    Heb je al een s goed gekekn wat SHELL doet aan de energie transitie wat niet van de ene op de andere dag kan worden gedaan.
    Het is lekker makkelijk om op zon bedrijf te fitten maar zij zijn nodig om het nu eenmaal voor elkaar te krijgen’
    Niet zon stelletje droeftoeters die lekker hvermoutpap hebben zitten eten.

  10. Rose

    @Nina
    Verbranden (“brandstof”) is iets geheel anders dan gebruiken voor het maken van b.v. plastic.

  11. De echte Uuu

    @ Uuu

    Wilt u alsjeblieft een eigen nickname verzinnen.

    De echt Uuu spreekt hier: SHELL is enorm slecht van de wereld (en goed voor haar eigen bankrekening) en dat is een feit.

  12. Kloek

    @ Wim
    Shell doet helemaal niks goed. Ze doen aan greenwashing. Ze doen net alsof. Hou toch op met die reclameleuzen van Shell hier te scanderen over dat ze goed zijn voor de energietransitie. Ga eens in Nigeria (of Groningen) kijken waar Shell voor verantwoordelijk is.

  13. rmn

    @Nico

    > Tja, andere generatie en ik gok ouderwets……

    Een aantal decennia geleden stond men anders nog bij het minst of geringste op de barricades. Ironisch genoeg is dat ook precies de periode waarin de aarde het meest geplunderd en vervuild is. Dus ik stel voor dat de ‘andere generatie’ even rustig aan de zijlijn plaatsneemt en luistert naar de mensen die hun leven moeten doorbrengen in de takkezooi die jullie achtergelaten hebben.

    Ok? Top.

  14. Corrie

    Nina: schoenzolen van plastic? Meid toch

  15. rvd

    Wanneer je de dames/heren/x ziet, druk op de telefoon, gebruik makend van apps die draaien in energie verslindende datacentra. ‘s avonds een rave met geluidsapparatuur ipv een trommel, panfluit en akoestische gitaar.
    Leuzen op katoenen lakens, minder bekend is de enorme impact van de katoenteelt op het Aralmeer. We kunnen nog even doorgaan over de kleding die ze droegen, sierraden enz enz.
    Ik ben benieuwd naar de komende vakantie plannen van de EFO leden, zal waarschijnlijk geen wandeltocht worden naar katwijk aan zee.

  16. Nina

    @Rose

    Brandstoffen zijn een bijproduct van de raffinering van olie om plastic te kunnen maken. Bron: https://www.kivo.nl/kennisbank/faq-pe/hoe-wordt-plastic-gemaakt/

    Het gaat erom dat Shell de schuld krijgt, terwijl zij een belangrijke marktbehoefte bedienen. Te makkelijk.

    Op een paar na rijden alle landbouwwerktuigen op diesel. Hoe komt het voedsel in de fabriek en daarna in de supermarkt? En hoe komen kiwi’s, bananen en avocado’s van de andere kant van de wereld in onze fruitschaal?

    Ik ben kortzichtige geroep beu. Ik draag mijn steentje bij; ik heb al 20 jaar niet gevlogen, douche kort/minder vaak, eet minder vlees, koop een tweedehands mobiel waarmee ik daarna 6 jaar doe en heb geen wasdroger bijvoorbeeld. Echter moeten we wel realistisch naar de dingen blijven kijken, vind ik.

  17. Nina

    @ Corrie

    Veel jeugd en jongvolwassenen lopen op sneakers en ook ziekenhuispersoneel heeft bijv. kunststof klompen. Kunststof / plastic.

    Bron: https://www.wear2work.nl/kennisbank/materialen-werkschoenen-en-zolen/soorten-loopzolen/

  18. Koel Hoofd

    @Nina 11/5/2023 – 10:46

    “kan de UU bovenstaande uitleggen aan de bezetters?”
    Nee, en dat kunnen ze allemaal niet want er zijn al meer universiteiten meegegaan in die onzin.
    Academici, die als intelligentia toch echt beter zouden moeten weten, laten zich gijzelen en koeieneren door een stel verwende kleuters die slecht vooronderwijs hebben gehad en ook geen opvoeding hebben genoten.

    Voor diegene die het niet door hebben wat nou de link is tussen aardolie, shell en plastic.
    Ruwe aardolie (plantjes en dieren restjes die in miljoenen jaren tijd volgens een volkomen natuurlijk proces zijn omgezet in een dikke stroperige zwarte olieachtige NB! brei) wordt geraffineerd. Dat betekend dat het van dikke stroperige brei wordt omgezet in een veelheid aan chemicalien die elk zo hun toepassings nut hebben.
    De “fossiele” brandstoffen worden tijdens de totale procesketen verkregen.

    Dus al zou de hele wereld elektrisch gaan rijden, dan is Shell nog steeds heel hard nodig omdat ze van de natuurlijke grondstof aardolie en aardigas (what’s in a name) chemicalien maken die overal in zitten.
    Make up, zeep e.d., kleding, verf, asfalt, dakbedekking, plakband, meubels, vloerbedekking, lampen (LED is plastic), lijmen (bijv. ikea meubelplaat), de lijst is echt eindeloos. De focus ietjes, tasjes, bekertjes, brandstoffen, dat is echt gemierenneuk in de marges tussen de voetnoten want de wereld kan niet meer zonder plastic omdat het overal in zit. Dat maakt die blinde fossiele brandstof haat nogal irrationeel want in verhouding tot wat er allemaal van aardolie wordt geproduceerd, zijn de brandstoffen slechts een bijproduct wat toevallig heel essentieel is.

  19. Pee

    Weten deze’ studenten ‘ wel dat er landen zijn die het weer manipuleren?
    Voorbeeld;
    https://nos.nl/artikel/2408325-china-modificeerde-het-weer-voor-viering-100-jarig-bestaan-communistische-partij
    Dat gebeurt zonder na te denken of dat negatieve gevolgen kan hebben op de natuurlijke wijze.
    Sleutelen aan de natuur zonder de gevolgen te kennen is natuurlijk niet normaal.
    Als ze dus een statement willen maken doen ze het nu dus fout.

  20. Nina

    Als je nu om je heen kijkt op het platteland (en in tuinen), zie je dat alles groeit en bloeit zoals het de afgelopen jaren niet heeft gedaan. Dat komt door de vele regen. Regen is dus heel belangrijk voor een goede natuur. Goed voor de plantjes, goed voor de beestjes die planten eten, goed voor de vogels die die beestjes eten, enz. enz.

  21. Bruin

    @Nina 17:20
    Vergeet co2 niet als belangrijke voedingsbron voor plantjes en bomen. Meer co2 is meer groen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).