Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Kromme Nieuwegracht
Oudegracht
Janskerkhof
8 Reacties
ReagerenWanneer is het Paushuize veranderd? Op de foto uit 1890-1900 loopt de gevel veel verder door.
@Nico: Dat lijkt zo. De nieuwe foto is iets meer vanuit de linkerkant genomen. Daarom zie je de gevelwand die na de knik zit niet meer (zo goed)
Welnee, de gevel loopt nu helemaal niet meer door. Blijkbaar is een stuk gesloopt.
Vind ik ook verrassend.
Op de plaats waar de gevel ooit doorliep staan nu die “middeleeuwse” huisjes die kort geleden nog in de Kromme Nieuwegracht dreigden te zakken. Raadsel!
Overigens, wat staat onze Paus Adrianus daar nu mooi. Had een maatje groter mogen zijn en aan dat stukje brugleuning erachter zouden best eens géén fietsen mogen staan.
@Arjan den Boer, Weet jij hoe het zit de bebouwing op die plek? Over het interieur van het Paushuize is veel te vinden. Over de bouw en de veranderingen aan het gebouw veel minder.
Ja bijzonder dat er van het erfstuk van de grootste Utrechter aller tijden zo’n groot deel gesloopt blijkt te zijn.
Wie helpt ons aan het verhaal daarachter?
Arjan?
@ Kees
Ja, onze Adrianus staat daar mooi. Eindelijk thuis.
En die gevel: kwestie van een latere aanbouw die nog later weer verwijderd is?
@Barend en Johan, Ik denk dat het om een ‘aanbouw van de aanbouw’ gaat. Het linkerdeel is het oorspronkelijke Paushuize. Het gesloopte deel zal wel als kantoorruimte hebben gediend dat met het vertrek van de provincie overbodig is geworden.