Utrecht eerste gemeente in Nederland die payroll-constructies aanpakt | De Utrechtse Internet Courant Utrecht eerste gemeente in Nederland die payroll-constructies aanpakt | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht eerste gemeente in Nederland die payroll-constructies aanpakt

Utrecht eerste gemeente in Nederland die payroll-constructies aanpakt
Het voorstel van de Utrechtse PvdA, GroenLinks, en SP om payrollers gelijk te behandelen als vast personeel is donderdag door de gemeenteraad aangenomen. Het voorstel heeft betrekking op personeel van de gemeente zelf, opdrachtnemers van gemeentelijke opdrachten en hun onderaannemers, en instellingen die gemeentelijke subsidie ontvangen.

Het voorstel van de Utrechtse PvdA, GroenLinks, en SP om payrollers gelijk te behandelen als vast personeel is donderdag door de gemeenteraad aangenomen. Het voorstel heeft betrekking op personeel van de gemeente zelf, opdrachtnemers van gemeentelijke opdrachten en hun onderaannemers, en instellingen die gemeentelijke subsidie ontvangen.

Omdat payrollers onder een andere CAO vallen werken ze nu voor minder loon en tegen mindere voorwaarden voor hetzelfde werk. Deze ongelijkheid wordt door het voorstel rechtgetrokken. Utrecht is de eerste gemeente waar een dergelijk voorstel is aangenomen en hoopt hiermee een trend zetten voor de rest van Nederland. Vanwege het staken der stemmen op 8 maart 2018 werd donderdag opnieuw gestemd.

‘Gelijk loon voor gelijk werk’

De initiatiefnemers: “We zijn verheugd dat een meerderheid ons voorstel heeft gesteund. Het is niet uit te leggen dat mensen minder loon, vakantie en pensioen krijgen voor hetzelfde werk, alleen omdat zij toevallig via een payroll-constructie werken. We hebben nu een goede stap gemaakt richting gelijk loon voor gelijk werk.”

Payrollers zijn juridisch gezien geen werknemers van het bedrijf waar ze werken, maar worden uitgeleend door een payroll-bedrijf. Hierdoor vallen zij meestal onder een ongunstigere CAO en wordt de normale CAO van de bedrijfstak omzeild.

Het initiatiefvoorstel zorgt ervoor dat payrollers hetzelfde loon en arbeidsvoorwaarden krijgen als hun collega’s met een vaste aanstelling. Het gaat om personeel van de gemeente zelf, opdrachtnemers van gemeentelijke opdrachten en hun onderaannemers, en instellingen die gemeentelijke subsidie ontvangen. Het voorstel moet er ook voor zorgen dat de gemeente het aantal mensen dat via payroll-constructies wordt ingehuurd zo klein mogelijk wordt.

3 Reacties

Reageren
 1. drexciya

  Hiermee krijgen we dezelfde fout als met eerdere wetten van het vorige kabinet. Dat sommige constructies soms ongunstig zijn, wil niet zeggen dat het altijd zo is. De fratsen van TPG Post waren niet representatief voor alle personen die als ZZP’er werken, en hiervoor geldt hetzelfde.

  Ik ken verschillende mensen in de IT, die MEER verdienen, dan degenen die via de klassieke constructie (detacheringsbureau) werken, die via payroll constructie werken.

  Sowieso is dit weer een goed voorbeeld van “deugen”; sinds de aangepaste ZZP-wetgeving is payrolling ook al minder populair geworden, voornamelijk omdat potentiële opdrachtgevers géén risico willen lopen (dat ze desbetreffende personen als eigen werknemers moeten aannemen).

  Wat dat aangaat heeft het fenomeen ZZP’er/payrolling ook zijn nut voor flexibiliteit op de arbeidsmarkt (tot op zekere hoogte). Maar de politiek weet het allemaal beter, en neemt iedereen de maat. Goedkoop scoren is de norm, even nadenken blijkbaar niet.

 2. JdV

  Prima stap. Payrollen zou geheel verboden moeten worden. Via uitzenbureaus en flexibele contracten is exact hetzelfde bereikbaar. De hele gedachte achter payroll is gestoeld op het ontlopen van CAO verplichtingen en dus ongewenst. Er is dus geen enkele reden om payrollen in stand te houden cq toe te staan.

 3. drexciya

  @JdV:
  Het is NIET hetzelfde. Je bent in dienst van het payrolling bedrijf, draagt premies en belasting af, maar moet wel zelf je werk meenemen. Het zit tussen detachering en ZZP’er zijn in. In tegenstelling tot een detacherings- of uitzendbureau krijgt een payrolling bedrijf slechts een bescheiden deel van je tarief.

  In verschillende branches, ondermeer de IT, is er niets mis met deze vorm van werken. In tegenstelling tot detacherings- of uitzendbureaus krijg je, als het goed is, meer netto in handen, dan hetgeen je bij een detacherings- of uitzendbureau krijgt. Jij bent blind voor de potentiële voordelen van deze constructie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).