Utrecht eerste Nederlandse Mensenrechtenstad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht eerste Nederlandse Mensenrechtenstad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht eerste Nederlandse Mensenrechtenstad

Utrecht eerste Nederlandse Mensenrechtenstad

Tijdens de opening van het Nationale College voor de Rechten van de Mens in het Beatrixgebouw verklaarde Navanethem Pillay Utrecht afgelopen maandag in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin en burgemeester Wolfsen tot eerste Nederlandse Mensenrechtenstad. Dit omdat Utrecht zich onderscheidt door een lokale mensenrechten strategie.

Navanethem Pillay is de huidige Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN. Zij bezocht Utrecht in het kader van het Nationale College voor de Rechten van de Mens, dat hier werd georganiseerd. In haar verklaring van Utrecht als eerste Nederlandse Mensenrechtenstad komt tot uitdrukking dat Utrecht ondertussen wereldwijd opvalt als stad van Kennis en Cultuur. Utrecht onderscheidt zich door een lokale mensenrechten strategie, waarin vele maatschappelijke organisaties, sociale ondernemers, verenigingen en buurtgroepen, maar ook kunstenaars, culturele organisaties en programma’s als 2013 en 2018 verantwoordelijkheid nemen voor de Utrechtse vertaling van de wereldwijde afspraken over ‘menselijke waardigheid’. Daarbij blijkt met name de kennis, binnen de Utrechtse stadsgrenzen zijn vele kennisinstellingen op het gebied van mensenrechten gevestigd, Utrecht tot de echte mensenrechtenstad van Nederland te maken. Pillay deed haar uitspraak onder andere op grond van de inzet die de gemeente sinds enige jaren doet om de veelheid van lokale initiatieven op het gebied van de mensenrechten te verbinden aan internationale ontwikkelingen en netwerken: act local, think global… Utrecht werkt in dit kader ook samen met steden als Barcelona, Graz, Neurenberg en Wenen om lokale mensenrechten een steun in de rug te geven.

Zo vindt van 8 tot en 12 oktober in Utrecht de Europese Week van de Mensenrechten plaats met een uitgebreid programma waar tal van Utrechtse organisatie aan mee doen. Kijk voor meer informatie op utrecht.nl.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).