Utrecht gaat zich inzetten om toch mee te mogen doen met wietexperiment | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat zich inzetten om toch mee te mogen doen met wietexperiment | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat zich inzetten om toch mee te mogen doen met wietexperiment

Utrecht gaat zich inzetten om toch mee te mogen doen met wietexperiment
De gemeente Utrecht benadrukt het belang van deelname aan het landelijke wietexperiment. Eerder deze week besloot Den Haag dat Utrecht niet mee mocht doen aan de proef.

De gemeente Utrecht benadrukt het belang van deelname aan het landelijke wietexperiment. Eerder deze week besloot Den Haag dat Utrecht niet mee mocht doen aan de proef.

De reden dat Utrecht is uitgesloten is omdat niet alle coffeeshops in de stad mee willen doen aan het experiment. De gemeente gaf eerder al aan dat zoiets lastig voor elkaar te krijgen is in een grote stad.

De gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaven eerder al aan geen interesse te hebben om mee te doen aan het experiment. Nu Utrecht ook is uitgesloten doet dus géén van de grote Nederlandse steden – ook wel de G4-gemeentes – mee.

Adviescommissie

De adviescommissie van het wietexperiment heeft gezegd dat deelname van ten minste één van de G4-gemeentes een beter resultaat oplevert. “De komende periode zullen wij dan ook gebruiken om het belang van de deelname van Utrecht aan het experiment […] onder de aandacht te brengen van de Eerste Kamer”, zegt wethouder Victor Everhardt.

Het wietexperiment is een proef van vier jaar. In die periode wordt de wietteelt in de deelnemende gemeentes gereguleerd. Hiermee wordt gekeken of de overlast en de criminaliteit rond de productie van wiet afneemt.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Drieduizend jaar evolutie in bestuursorganen en dan eindig je in 2019 op een punt waar de overheid je drugsdealer is. Ergens hebben we een verkeerde afslag genomen, zeg maar….

 2. [email protected]

  Het is natuurlijk van de overheid de bedoeling dat slimme jongens hier geld aan gaan verdienen en zeker niet de mensen die jarenlang hun nek hébben uitgestoken voor een gedoogbeleid in dit land.
  Het gaat wéér typisch op zijn hollands geregeld worden, nou dan weet je hét al.

 3. Bertje 030

  De naïviteit om te denken dat alle problemen dan opgelost zijn, veel wiet wordt buiten de shops gewoon aan huis bezorgd.

 4. NK

  @Scherpschutter Nederland is in het verleden al een van de grootste legale drugsdealers geweest. Dus wat dat betreft keren we gewoon weer terug naar die goede oude tijd.

 5. JdV

  @scherpschutter: het feit dat het hier om “verboden” drugs gaat en niet om geheel legale en met acccijns belaste genotsmiddelen is ook een gevolg van een zeer arbitraire keuze van diezelfde overheid.
  Dus dat de overheid opdraait voor de gevolgen van een bijzonder domme keuze uit het verleden lijkt me dan ook niet meer dan terecht. Als de overheid cannabisproducten niet had opgenomen in de opiumwet maar gewoon had behandeld als andere accijnsplichtige artikelen als tabak of alcohol was dit hele criminele/illegale circuit niet ontstaan. En had de staat vele miljarden extra inkomsten tegemoet kunnen zien. Maar de drooglegging in de VS en alle negatieve gevolgen daarvan zijn vooral aan de christelijke partijen in NL voorbij gegaan, met een idiote opiumwet als gevolg.

 6. sander

  Het zou me niets verbazen als dit een grote geweldsgolf richting deelnemende wietverkopers oplevert. Je bedreigt immers een bron van inkomsten van gasten die niet terugdeinzen voor het gebruik van wapens en granaten.

  En nog simpeler: ze verlagen hun prijzen iets of verhogen het effect en de staats coffeeeshops zijn weer een stukje leger.

  en als het werkt, kan het nog als staatssteun worden gezien een een bedrijf dat in illegale middelen handelt. dat zal de EU leuk vinden!

 7. Wim

  Het roken wordt toch aan een bijna verbod gelegd waarom dan wel het wiet roken/snuiven helpen met dit soort activiteiten.
  Ben ik nu de weg kwijt??

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).