Utrecht heeft een nieuwe zelfoogsttuin in Overvecht: ‘Ik wil dat meer mensen het hele jaar lokaal voedsel eten’ Utrecht heeft een nieuwe zelfoogsttuin in Overvecht: ‘Ik wil dat meer mensen het hele jaar lokaal voedsel eten’

Utrecht heeft een nieuwe zelfoogsttuin in Overvecht: ‘Ik wil dat meer mensen het hele jaar lokaal voedsel eten’

Utrecht heeft een nieuwe zelfoogsttuin in Overvecht: ‘Ik wil dat meer mensen het hele jaar lokaal voedsel eten’
Mark Verhoef tussen zijn uien in Overvecht. Foto's: Bas van Setten.
In de rubriek Utrecht Volgens spreken we een bekende of onbekende Utrechter. Vaak met een actuele aanleiding en altijd met een paar standaardvragen over het leven in Utrecht.

In de rubriek Utrecht Volgens spreken we een bekende of onbekende Utrechter. Vaak met een actuele aanleiding en altijd met een paar standaardvragen over het leven in Utrecht.

In maart was het nog een zwarte en kale vlakte, maar nu is het een weelderig groene tuin waar allerlei gewassen groeien. Het gaat hier over de nieuwe zelfoogsttuin De Gagelgaard: een plek waar Utrechters hun eigen groente oogsten. Op het terrein van tuincentrum Steck is gaardenier Mark Verhoef dit voorjaar zijn tuin begonnen. De zogenoemde oogstaandelen van dit jaar zijn uitverkocht, maar geïnteresseerden kunnen zich al aanmelden voor 2026.

Hoe werken die oogstaandelen precies?

“Wie een aandeel heeft, mag zelf 20 weken lang groente komen oogsten. Denk aan snijbiet, rucola, kolen, bonen, kruiden en meer. Alle gewassen worden zonder gif gekweekt. Het oogsten kan vanaf half juli tot het eind van het jaar. Daar hebben ze 265 euro voor betaald. Volgend jaar kan er 30 weken lang worden geoogst: van mei tot en met december. Dan kost een oogstaandeel ongeveer 420 euro. De precieze prijs weet ik in januari.”

“Ik kweek de groente en doe het onderhoud, maar ik nodig mensen zeker ook uit om te helpen en te komen leren. Wie daar zin in heeft, is welkom. Het oogsten zal meerdere keren op vaste momenten kunnen, zo kunnen mensen elkaar ook weer inspireren en recepten uitwisselen. Ik hoop dat die oogstmomenten ook andere mooie momenten zullen opleveren.”

Hoe gaat het dit seizoen tot nu toe? 

“Het gaat nu al fantastisch goed. Er is namelijk nu al oogst te verdelen: komkommer, courgette, rucola en snijbiet. De mensen met oogstaandelen komen nu af en toe al langs. Dat is leuk, want zo leer ik ze beter kennen. Ik heb een stuk van bijna een halve hectare en kan hier dit jaar 70 monden van voeden. Volgend jaar kan ik dat aantal verdubbelen.”

Tekst loopt door onder de foto

Mark tussen de tuinbonen.

Waarom vind je het zo leuk om hier mee bezig te houden?

“Ik wil dat meer mensen jaarrond lokaal voedsel eten. Dat zorgt ervoor dat men voedsel van het seizoen eet, nieuwe recepten uitprobeert en nieuwe groente leert kennen. Ik ben voor verbinding tussen mensen en eten. Ik geloof dat als we iets willen veranderen in ons voedselsysteem, het belangrijk om is meer eigenaarschap te creëren. Als het om eten gaat, hebben we dat weggestopt in een klein hokje van ons bestaan. We gaan naar de supermarkt en kopen wat we willen. Dat doen veel mensen eigenlijk iedere dag, zeker als je een snel bestaan hebt. Dat heeft iets raars voor zoiets wezenlijks en essentieels als je eten. Ik probeer mensen met deze tuin dichter bij hun eigen voedsel te brengen.”

Heb je nog meer plannen voor deze tuin? 

“Wat ik heel leuk zou vinden, is als ik hier de komende jaren meer kan gaan doen met lokale solidariteit. Bijvoorbeeld door mensen die dat willen 100 euro per jaar meer te laten betalen, zodat iemand die het minder breed heeft ook kan genieten van de groente. Verder wil ik onder andere samenwerken met organisaties in de buurt die sociale eetavonden organiseren. Zo gaat de lokale groente echt de wijk in.”

Waarom ben je deze tuin op deze plek gestart? 

“Steck is hier bezig met het gebied te ontwikkelen. Het is een gebied van elf hectare. Het hele terrein moet een plek worden met groene denkers en doeners: een plek waar lokaal voedsel, natuur en mensen samenkomen. De eigenaar van Steck wil dat het buitenterrein een natuurlijk voedsellandschap wordt. In Utrecht Noord was nog niet zo’n plek als De Gagelgaard. In West heb je bijvoorbeeld De Haar, in Oost De Moestuin en in Zuid heb je ook al wel wat dingen. Maar wat mij betreft kunnen er nog wel drie tuinen bij.”

Wat is jouw lievelingsplek in Utrecht?

“Ik vind Overvecht een plek die ondergewaardeerd wordt. Ik hou heel erg van deze wijk, waar ik ook woon. De mensen, de diversiteit, het groen, het heerlijke eten en de gastvrijheid vind ik fantastisch. Ik steek mijn kop niet in het zand en zie ook de ellende, maar er is zeker ook een ander verhaal om te vertellen.”

Tekst loopt door onder de foto

Op het terrein staat ook een kas waarin gewassen worden verbouwd.

Heb je een mooie herinnering aan de stad?

“Ik woonde vroeger in een studentenhuis op de Van Lieflandlaan. Daar heb ik goede vriendschappen aan overgehouden. Met tien mensen in een huis wonen vond ik fantastisch, met al het uitgaan en alle geintjes die erbij kwamen kijken.”

Wat is jouw favoriete winkel in Utrecht?

“Dat is de Spaanse delicatessenzaak op de Twijnstraat: Mimbre. Eigenaar Dani onthaalt je altijd hartelijk en laat je altijd wel wat proeven. Je blijft zo twintig minuten bij hem hangen. Het is een stukje Spanje in Utrecht. Hij heeft liefde en hart voor zijn producten. Dit soort kleinschalige plekken heb je steeds minder.”

Utrecht is…

“…een gezellig dorp.”

Volgend jaar jouw eigen groente oogsten in Overvecht? Voor vragen of om je aan te melden, kan je terecht op www.gagelgaard.nl. In januari krijgen geïnteresseerden van Mark meer informatie over de nieuwe oogstaandelen. Er is plek voor zo’n 140 zelfoogsters.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Willem Hendrik de Groen

    Toen ik de eerste foto’s zag van het nieuwe tuinbedrijven Steck heb ik wat kritiek geplaatst over met name de geteerde parkeerplaats en de vierkante afzichtelijke bloembakken etc.
    Want ik kreeg echt weer de indruk dat we al weer te maken hadden met iets waar onze natuur niet blij van gaat worden..!
    Bv de verkoop van Bayer gifprodukten, veel plastics of epoxy materialen e.v.a. kunststoffen.
    En nu wat laters heb ik toch echt het idee dat de eigenaar van dit bedrijf de wil heeft om er iets van te gaan maken wat meer aan de tijdslijn gaat voldoen waarin we steeds meer de waardes gaan ontdekken van een meer natuurlijkere tuin waarin ook plaats is voor andere levensvormen.
    De eerste signalen zijn hierbij niet onopgemerkt gebleven.
    Dat er ook nog grote winst te behalen is door het gaan vervangen van vele produkten die wel aan een veilige ecologische standaard gaan voldoen waarbij alle Bayer en andere gifprodukten verwijderd kunnen gaan worden is dan misschien iets waar iets meer op ingescand kan gaan worden.
    En dan vermoed ik dat dit nog weleens een heel fijne en grote speler kan gaan worden voor diegenen die hun tuinen lief hebben.

  2. PvC

    Prachtig initiatief!

  3. Hans Gorissen

    Ik wens Mark veel succes. En heel goed initiatief. Ben het helemaal eens met zijn ode aan Overvecht Heb er tot 2019 met veel plezier gewoond. Woon nu in Zwolle.

  4. Nina

    Mooi initiatief.

    Weinig realistisch om te denken dat we van lokaal geproduceerde producten iedereen te eten kunnen geven in de vierde stad van Utrecht.

    We hebben de boeren hard nodig en moeten er zuinig op zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).