Utrecht heeft nu écht de grootste fietsenstalling ter wereld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht heeft nu écht de grootste fietsenstalling ter wereld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht heeft nu écht de grootste fietsenstalling ter wereld

Utrecht heeft nu écht de grootste fietsenstalling ter wereld
Foto's: Robert Oosterbroek
Utrecht heeft vanaf vandaag, met 12.500 plekken, echt de grootste fietsenstalling ter wereld. Terwijl tientallen aanwezigen toekeken, hebben staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Victor Everhardt, president-directeur NS Roger van Boxtel en directeur Projecten ProRail Ans Rietstra de stalling fietsend geopend.

Utrecht heeft vanaf vandaag, met 12.500 plekken, echt de grootste fietsenstalling ter wereld. Terwijl tientallen aanwezigen toekeken, hebben staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Victor Everhardt, president-directeur NS Roger van Boxtel en directeur Projecten ProRail Ans Rietstra de stalling fietsend geopend.

Hoewel het eerste gedeelte van de stalling al sinds augustus 2017 open was, is de fietsenstalling na de opening van het tweede gedeelte pas echt de grootste van de wereld. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ruimte aan 1.000 OV-fietsen. De stalling is 24/7 open en gebruikers kunnen hun fiets elke eerste 24 uur gratis stallen.

Tekst gaat door onder afbeelding

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemde het een feestelijk moment.

Verder bestaat de stalling uit drie verdiepingen en gaat er een doorgaand fietspad, tussen Smakkelaarsveld en het Moreelsepark, door de stalling zodat fietsers aan twee kanten in en uit de stalling kunt fietsen. Een digitaal verwijssysteem helpt de fietsers makkelijk vrije plekken te vinden. Vanuit de stalling zijn reizigers zo op het perron.

Bij de feestelijke opening van de fietsenstalling Stationsplein werd de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

Tekst gaat door onder afbeelding

Directeur Projecten ProRail Ans Rietstra, staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Victor Everhardt, president-directeur NS Roger van Boxtel.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Vandaag openen we in Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld! Een feestelijk en belangrijk moment, want het aantal reizigers groeit en blijft groeien. Vanaf vandaag kunnen in Utrecht weer duizenden reizigers extra hun fiets vlakbij hun perron kwijt.”

Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied vult aan: “Fietsen zit in de genen van de Utrechter. Zo had Utrecht al in 1885 het eerste fietspad van Nederland. Utrecht wil een mooie, gezonde, leefbare stad zijn én blijven. Daarom zetten we in op de fiets als gezond en duurzaam vervoersmiddel in een groeiende stad. De grootste fietsenstalling ter wereld past daar uitstekend bij. Ik ben er trots op dat wij deze in het Utrechtse stationsgebied hebben.”

Tot nu toe zijn er rond Utrecht Centraal in totaal 22.000 openbare fietsplaatsen. De verschillende partijen blijven onderzoeken of er nog ruimte is voor meer plekken, om aan de groei van het fietsgebruik tegemoet te kunnen komen.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Hoeveel ongevallen zullen er hier gaan gebeuren?
  Gaat de huidige generatie junks en illegalen dit ook bewonen, net zoals hun voorgangers ooit HC bevolkten?

  Het is nieuw en daarom ziet het er nu nog echt mooi uit. Zonder fietsers lijkt het ook heel functioneel. Maar heb al van reaguurders op Duic vernomen dat het ze ook 15 minuten meer reistijd oplevert….

 2. Massegast

  Ik zou zeggen: stallen maar! Al die fietsen, die nu nog lukraak overal in de weg staan. Dan wordt de stad er ook weer een beetje mooier op.

 3. Herman

  Mooie stalling hoor en als extra een kortere fietsroute langs HC.

  Fietsers zijn hamdig genoeg om botsingen te vermijden, daar kunnen automobilisten nog iets van leren.

 4. X

  De eerste beroepspessimist is al weer gespot: Koel Hoofd!

 5. Erik

  @Koel Hoofd:
  Er werken daar 24/7 vele mensen, die zorgen er wel voor dat de ongure types weg blijven.

 6. Rob H.

  @Koelhoofd. Enkele delen zijn al jaren open (en zien er nog steeds als nieuw uit). Niet tot nauwelijks ongelukken gebeurd. Waarom zou dat nu wel gebeuren?

 7. Marcel

  Vandaag voor het eerst gebruikt.

  Het is redelijk een doolhof en na het stallen van je fiets is niet helemaal duidelijk waar je heen moet. Staan borden naar “station” maar dat kan overal uitkomen natuurlijk. Is denk vooral een kwestie van wennen, maar extra tijd die je er aan kwijt bent lijkt verwaarloosbaar.

 8. Robbert

  @Marcel
  Volgens mij staat het nog steeds niet echt aangegeven, maar als je met de trap helemaal naar de onderste verdieping gaat dan loop je zo de middentunnel van het station in. Dat vind ik altijd erg veel tijd schelen want dan hoef je ook niet mer door het station of over het stationsplein!

 9. Wim Vreeswijk

  Gratis fietsenstalling ? Zoete lieve Gerritje die alles gaat betalen is m.i. 368 jaar geleden reeds overleden! De Utrechtse belastingbetaler is voor de zoveelste maal de klos met deze ongein.

 10. Rob H.

  Overigens is de stalling alleen de eerste 24 uur gratis. Daarna betaal je Eu. 1,25 per dag.

 11. Eduard F.

  Wim is een ervaringsdeskundige wat ongein met belastingen betreft.

 12. Ad

  Ik vind het een geweldige fietsenstalling en zet graag mijn fiets daar!

 13. Justin

  @Koel Hoofd, de stalling is bewaakt. Gebruik op z’n minst Google even voordat je onzin gaat spuien.

  Als het 15 minuten duurt voordat je door de stalling heen bent dan doe je iets fout en moet je misschien even aan iemand vragen of ze je willen helpen. Er zijn genoeg mensen aanwezig en alles is helder genoeg aangegeven.

  Wil je naar de hoofdingang van het CS, neem dan de trap of de lift. Wil je direct naar de perrons, dan is daar ook een uitgang voor. Je hoeft hier echt geen raketgeleerde voor te zijn.

 14. Katja

  @Wim, iedereen, ook die geen auto heeft, betaald mee aan onzinasfaltprojecten.

 15. Bob Castelijn

  Een mooi produkt om trots op te zijn

 16. Scherpschutter

  @Wim Vreeswijk 20/8/2019 – 11:10

  Zo is het Wim. There ain’t no such thing as a free lunch”, zoals de grote denker Milton Friedman ooit eens zo mooi sprak.

 17. G.H.

  @Wim Vreeswijk: hou toch eens op met dat voortdurende gallige zuur van je. Het gebruik van de stalling is gratis, de stalling zelf uiteraard niet.
  Zo werkt dat in een samenleving: iedereen betaalt voor zaken die hij of zij zelf niet gebruikt, en iedereen gebruikt zaken waarvoor ook is betaald door mensen die die zaak zelf niet gebruiken.
  De belastingbetaler ‘de klos’? Heeft u kinderen? Zo ja, betaalt u mij dan even de door u ontvangen kinderbijslag terug? En de kraamhulp? Aangezien ik geen kinderen heb of ga hebben ben ik in uw wereld gruwelijk de klos namelijk.

 18. G.T.CH. Fietsen

  Mooi hoe hier de anarcho-kapitalist (sic) en de extreem-rechtse Rost van Tonningen fan elkaar steeds weer weten te vinden op dit platform en hun gedachtegoed geen strobreed in de weg wordt gelegd. Nu weer in hun fietsershaat. Doen jullie goed DUIC.

 19. Kadoendra

  @Wim

  Iedereen in Nederland betaald via belasting jaarlijks meer dan euro 300,- om de vleesindustrie van subsidie te voorzien.

  Dus ik vind het zeer logisch dat ik als vegetariër mijn fiets daar gratis kan stallen!

 20. Otto Nelemans

  Kan er nu echt geen plattegrondje bij , inclusief de aanrijroutes? Ik kom er beslist niet dagelijks en rij er graag direct naar toe

 21. Anne Marie ten Berge

  Ode aan de Stadsfietser

  Hier, onder het station staan er
  goed bewaakt duizenden
  de fiets van iedereen.
  Ik pak er een, die is van mij
  en rijd met blijde zin
  mijn eigen Utrecht in.

  mijn ode is gepubliceerd in het STRAATNIEUWS 2 aug. 2019

 22. peter R.

  En dan nu ook graag handhaven bij fietsparkeerverboden. Ja, die zijn er, al zou je het niet zeggen… Tegen de reling van de Vredenburgbrug bijboorbeeld staan ondanks verbod altijd wel een aantal wrakkige fietsen geparkeerd, echt geen porem op die plek, qua uitzicht toch een van de architectonische highlights van het nieuwe Utrecht..

 23. Koel Hoofd

  HC was ook bewaakt met cameras en politie en bewakers in uniform. Toch was het er na winkelsluitingstijd niet veilig en die junken steeg was helemaal verschrikkelijk, terwijl mensen daar wel langs kwamen om te parkeren. Die steeg en half HC zijn toen afgesloten omdat er niet te handhaven viel. Sociale controle zakt dramatisch in als het buiten donker wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).