Utrecht in de anderhalvemetersamenleving; ‘Het verdelen van ruimte wordt een opgave’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht in de anderhalvemetersamenleving; ‘Het verdelen van ruimte wordt een opgave’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht in de anderhalvemetersamenleving; ‘Het verdelen van ruimte wordt een opgave’

Utrecht in de anderhalvemetersamenleving; ‘Het verdelen van ruimte wordt een opgave’
Nu steeds meer coronamaatregelen worden versoepeld moet Utrecht zich verder klaarmaken voor de anderhalvemetersamenleving. Volgens de gemeente wordt het verdelen van de schaarse ruimte in de stad een grote opgave.

Nu steeds meer coronamaatregelen worden versoepeld moet Utrecht zich verder klaarmaken voor de anderhalvemetersamenleving. Volgens de gemeente wordt het verdelen van de schaarse ruimte in de stad een grote opgave.

Steeds meer mensen zullen zich gaan verplaatsen omdat vanaf maandag de basisscholen weer opengaan, maar bijvoorbeeld ook zwembaden en bibliotheken. Ook zijn er volgens de gemeente initiatieven ontstaan bij ondernemers en instellingen om de openbare ruimte te gebruiken voor tijdelijke activiteiten.

Zo hebben horecaondernemers extra ruimte gevraagd voor terrassen en willen sportverenigingen én culturele instellingen die binnen beperkte ruimte hebben meer buitenactiviteiten organiseren. “Het zal niet mogelijk zijn om aan alle wensen en ideeën tegemoet te komen. De fysieke ruimte daarvoor ontbreekt simpelweg, zeker in het oude centrum”, aldus de gemeente.

Verkeer

Ook wordt gekeken naar maatregelen voor fietsers en voetgangers in de anderhalvemetersamenleving. Zo zijn verschillende locaties in Utrecht in kaart gebracht waar drukte wordt verwacht en waar anderhalve meter afstand houden niet lukt. Dat geldt volgens de gemeente in ieder geval voor straten in de binnenstad.

Momenteel wordt onderzocht welke maatregelen het meest effectief zijn. “Daaronder vallen onder andere het tijdelijk beperken van autoverkeer, het opheffen van parkeerplekken en het weghalen van reclameborden.”

Ondernemers

De gemeente merkt dat het aantal nieuwe aanvragen voor de zogenoemde Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) de afgelopen tijd afneemt. Er zijn inmiddels 13.000 aanvragen ingediend, waarvan 10.000 door Utrechtse ondernemers en de overige door ondernemers uit gemeenten voor wie Utrecht de regeling regelt.

In Utrecht werken ongeveer 150.000 flexwerkers die geen Tozo-aanvraag kunnen indienen. De gemeente zegt dat er op dit moment mensen zijn die tussen wal en schip dreigen te vallen. Er wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden die als vangnet kunnen dienen. “Daarnaast informeren wij ondernemers en werkgevers over de tijdelijke regelingen en willen wij zo stimuleren dat werknemers met een flexibel contract in dienst worden gehouden.”

Afspraken

Tot slot zegt de gemeente dat bewoners en ondernemers zich goed aan de afspraken houden die op dit moment gelden. “Mensen laten zich over het algemeen goed aanspreken en volgen de aanwijzingen van Toezicht en Handhaving en politie op.”

Wel zijn er uitzonderingen. Zo hebben verschillende handhavers meldingen gedaan van onheuse bejegening. Dit gebeurde vooral in de late dienst door met name jongeren. “In Overvecht, Noordwest, Zuidwest en Zuid worden op bekende hotspots kleine en enkele grotere groepen jongeren waargenomen die uitdagend gedrag vertonen. Door het gesprek aan te gaan, is in de meeste gevallen geen sprake van escalatie geweest.”

16 Reacties

Reageren
 1. Van duivenbode

  Met. Grote vreze vrees ik een oncrontoleerbare chaos
  Vooral in de binnenstad, met name de horeca, en openbaar vervoer
  80 procent van horeca Utrecht zit in de binnenstad gepropt
  Dat valt nooit te handhaven
  Zodra men in de gaten krijgt dat handhaving het Niet aan kan
  Dan vervallen alle coronamaatregels, ,,loopt alles vol
  Krijgt het virus vrij spel
  Ic dramaas
  Veel onnodige doden

 2. Siets

  Hoezo klaarmaken voor de 1.5m samenleving. Utrecht is er volledig klaar mee, zo bleek mij toen ik gistermiddag een boodschapje in de binnenstad deed. Slechts een enkeling probeert nog afstand te houden. En in de winkel? Mandje verplicht, maar schoonmaken van het handvat was er niet bij. ‘Meneer wil geen mandje’, zei de verkoopster tegen haar baas. Meneer wil een schoon mandje, zei de klant. ‘Ach ja’ zei de verkoopster, ‘je moet toch wat’. Kortom, maak je maar klaar voor de tweede golf.

 3. JdV

  Het zal onvermijdelijk zijn dat er een 2e en 3e golf gaat komen. Veel meer veertigers en vijftigers, veel meer mensen zonder onderliggend lijden. Mensen onderschatten de ernst en de tijd die het nog gaat duren. Zonder vaccin blijft het een gevaarlijk virus. Ook ouderen zijn weer fijn aan het funshoppen bij de bouwmarkt en meubelboulevard en ook daar zullen de gevolgen heftig zijn. Volgende maand hebben veel mensen spijt en gaat er een nieuwe, nog strengere lockdown volgen.

 4. Klaas

  D’66 kan zich beter druk maken over looproutes, dranghekken, palen met koortjes,belijning op wegen en het verdertigvoudigen van het aantal handhavers om dit in goede banen te leiden, dan zich bezig te houden met horeca-marketingplannetjes voor de bühne.

  O ja, en het maken van fietsroutes, want de fietsdrukte is nu al niet meer verantwoord gelet op een gezondheidscrisis.

 5. Wim Vreeswijk

  Daarom dient het GL-college dan ook zo snel mogelijk af te zien van nog eens 100.000 inwoners erbij op dezelfde 94,0 km2. We staan nu al landelijk op de 12e plaats qua bevolkingsdichtheid met 3812 inwoner km2 en Utrecht krijgt m.i. dan ook op korte termijn te maken maken met een gezondheids- of leefbaarheidsinfarct zodat we met z’n alleen met mondkapje aan de monitor komen te liggen. Scheelt weliswaar 160 miljoen aan subsidie uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid, maar gezondheid en welzijn lijkt me belangrijker !

 6. Klaas

  @ Wim

  De 4e stad staat 12e met bevolkingsdichtheid.

  Dan hebben we het vrij ruim hier dus.

 7. Marco Knol

  Reclameborden weg lijkt me sowieso wel een goed plan. Ook zonder 1,5 meter samenleving. Ze zijn ook nogal overbodig direct voor de winkel. Ik zie ook wel dat die winkel daar zit zonder om zo’n irritant bord heen te moeten slalommen. Minder auto’s op de grachten is wat mij betreft ook per definitie een goed plan.

 8. Don

  Laten we beginnen met stoppen met de verdichting waanzin en proberen nog meer mensen binnen de stads grenzen van Utrecht te proppen in lelijke flats waar dit GL D66 college zo druk mee is.

 9. Frans Borgers

  Mijn advies zou zijn; ga alleen de stad in en doe mondkapje op, houdt rechts en mijdt opstopping.Neem altijd een schoonmaak artikel mee.
  A F S T A N D HOUDEN

 10. Wim Vreeswijk

  @ Klaas

  Klopt ! Dan zijn er dus 343 gemeenten die minder overbevolkt zijn, dus minder geluidsoverlast, luchtverontreiniging, woningnood, minder wachttijd voor een sociale huurwoning hebben, minder verkeerscongestie,.Dus in beginsel meer ruimte dan 1,5 meter voor iedereen.

 11. Koel Hoofd

  Ik denk dat de gemeente er verstandig aan doet om eens heel goed te gaan nadenken over wat ze eigenlijk aan het doen zijn met nog meer mensen opelkaar te stapelen op die paar vierkante kilometer.
  Utrecht kiest nu namelijk heel bewust voor het grote geld terwijl het zich verschuilt achter de inhoudsloze slogan van ‘een gezonde stad’.

 12. Met duizenden de terrassen op

  Dat wordt wat 1 juni
  Eind mei krijgen de meesten vakantiegeld
  Grote terrassen in de binnenstad
  Cafees open
  Lekker weer
  De binnenstad wordt overspoeld
  Is uiteraard niet te handhaven
  Corona krijgt vrij spel,,,op naar de tweede golf,,,en de derde etc
  Medelijden met de zorgmedewerkers op de longafdeling en op de I-C

 13. Scherpschutter

  @Met duizenden tegelijk het terras op

  Alle wetennschappelijke feiten laten zien dat dit geen enkel probleem is, ZOLANG 50+ maar thuis blijft….Gaat 50+ eigenwijs doen en ook het terras op: tja, dan krijg je een bloedbad.

  50+ heeft dit helemaal zelf in de hand.

 14. wollie

  de verminderde cov2 vatbaarheid van 50-min kan samenhangen met vaccinatie tegen bof, mazelen, rode hond. pas als we hier meer over duidelijk wordt ga ik nadenken over een terrasje. aangezien veel anderen met een beetje hersens dat ook doen zul je tussen de meest onvoorzichtigen zitten als je je er toch aan waagt. russische roulette.

 15. lezer

  @Scherpschutter: liberalen leggen altijd de verantwoordelijkheid bij de ander. Hoe ga je regelen dat alle niet 50 plussers in de zorg de ouderen alsnog niet gaan besmetten? Hoe kan zorgpersoneel zich vrijwaren voor het virus als je alles vrijgeeft en alleen de ouderen in (vrijwillige) quarantaine zet?

  Ik vind het wel mooi dat je laat zien dat een liberaal zo denkt. Sociaal denken is totaal geen vanzelfsprekendheid.

 16. Scherpschutter

  @lezer 11/5/2020 – 10:10

  Ja, ik begrijp erg goed dat een ‘sociaal denker’ (contradictio in terminis als u het mij vraagt…) als u liever een hele bevolking opsluit (erg sociaal indeed…) in naam der solidariteit en met gedeelde ellende als uitgangspunt, maar als ‘liberaal’ iemand denk ik liever even na over een rationele oplossing waarbij we de economie kunnen redden EN zoveel mogelijk mensen vrij kunnen laten zijn.

  Zo zal het een ‘sociale denker’ als u wellicht verbazen, maar het is echt mogelijk om simpelweg een coronatest uit te voeren onder zorgmedewerkers om ouderen te beschermen. Werkelijk. Er bestaan testen…. De uitslag is er binnen 6 uur. Stelt u zich dat eens voor, mijnheer de ‘sociale denker’. Je hoeft dus helemaal geen 17.000.000 mensen heel ‘sociaal’ gevangen te houden om te voorkomen dat 50.000 ouderen-zorgmedewerkers niet besmet raken, je kunt miljoenen mensen vrijlaten en de zorgmedewerkers gericht testen.

  En -liberaal alert- het is natuurlijk ook wel in de eerste, tweede en derde plaats een zaak van een zorgmedewerker ZELF om er alles aan te doen een besmetting te voorkomen…Zoals drukke plekke vermijden. Wat voor een hemeltergend onprofessionele lapzwans van een zorgmedewerker gaat er NU even lekker op een terras zitten of even shoppen in alle drukte….wetende dat er de dag erna weer voor ouderen gezorgd moet worden? Dan dien je op staande voet ontslagen te worden wegens het leveren van een roekeloze wanprestatie en totale veronachtzaming van de functievereisten.

  Echt, mijnheer de ‘sociale’ opsluitert. Het zal voor u een hele teleurstelling zijn, maar als we nou gewoon weer eens even na gaan denken in dit land en ieder individu gaat doen wat hij of zij maximaal kan doen, dan is deze hele situatie prima te managen zonder al Grondwet schendend (om over de andere wetten die geschonden worden nog maar te zwijgen) ‘sociaal denkend’ je hele bevolking te gijzelen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).