Utrecht is uitgeroepen tot vrijwilligersgemeente van het jaar | De Utrechtse Internet Courant Utrecht is uitgeroepen tot vrijwilligersgemeente van het jaar | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht is uitgeroepen tot vrijwilligersgemeente van het jaar

Utrecht is uitgeroepen tot vrijwilligersgemeente van het jaar
De gemeente Utrecht is door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) uitgeroepen tot vrijwilligersgemeente van het jaar 2020. Utrecht heeft de prijs onder andere gekregen omdat vrijwilligers het gevoel hebben dat de gemeente hun steunt.

De gemeente Utrecht is door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) uitgeroepen tot vrijwilligersgemeente van het jaar 2020. Utrecht heeft de prijs onder andere gekregen omdat vrijwilligers het gevoel hebben dat de gemeente hun steunt.

Wethouder Maarten van Ooijen nam de onderscheiding online in ontvangst. “Wij zijn trots op deze prijs en willen de belofte van de prijs waarmaken: een goede vrijwilligersgemeente zijn. Dat gaat lukken, want het vrijwilligerswerk zit in het DNA van Utrechters.”

Experts van onder andere de NOV hebben verschillende Nederlandse gemeenten beoordeeld op allerlei punten. Uiteindelijk is Utrecht gekozen tot vrijwilligersgemeente van het jaar.

“De gemeente krijgt de prijs onder andere omdat zij heel veel ondersteuning biedt aan vrijwilligers en hun organisaties en daar heel transparant over is. De commissie looft ook de acties die de gemeente uitzet, zoals een wervingscampagne en een initiatievenfonds”, is te lezen op de website van de NOV.

Energie

Naast een wervingscampagne voor vrijwilligerswerk en het initiatievenfonds organiseert Utrecht ook een waarderingsmaand met allerlei activiteiten voor vrijwilligers, een diner en er is een website waarop vrijwilligers bedankjes kunnen uitzoeken.

De wethouder zegt dat in deze tijd van crisis vrijwilligerswerk extra waardevol is. “Utrecht bruist van de initiatieven en een groot aantal inwoners zet zich actief in als vrijwilliger bij hun sportclub of in hun wijk. Ik zie juist in deze periode hoe waardevol vrijwillige inzet is voor de stad, hoe mensen omzien naar elkaar. Die energie willen we vasthouden.”

4 Reacties

Reageren
 1. W

  Wat wil je ook met zo’n fantastische, menselijke Utrechtse! burgemeester?
  Hij stimuleert als geen ander zijn bevolking om iets voor elkaar over te hebben en ook te doen, Chapeau en dank daarvoor!
  Hij bedankt de Utrechters ook regelmatig zeer persoonlijk voor hun vrijwillige inzet. Heel bijzonder!
  Gefeliciteerd en bedankt burgemeester Jan van Zanen!
  Ga zo door en blijf vooral gezond!

 2. Wim Vreeswijk

  Ik hoop dat al die Utrechtse stichtingen en verenigingen die nu GRATIS vrijwilligers ter beschikking hebben, ook denken aan een ANBI-licentie als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling. Zo ja, dan hebben al die goedwillende vrijwilligers jaarlijks een fiscale aftrekpost zodat er jaarlijks een extra stukje koopkracht ontstaat voor de vrijwilliger waar ook de zieltogende Utrechtse middenstand profijt van heeft. Ook de bewuste stichting en vereniging heeft dan wellicht ook minder subsidie nodig van de Utrechtse belastingbetaler. Dus 3x een win-winsituatie.

 3. Koel Hoofd

  Vrijwillgers doen heel goed werk, hulde.
  Maar er zit wel een giftige adder onder het gras.

  De ironie is hier dat veel van die vrijwilligers nu gratis taken doen welke nog niet eens zo heel lang geleden door betaalde krachten werden gedaan.
  Maar de sociale wetenschap heeft uitgevonden dat emotioneel betrokken mensen geld minder belangrijk vonden dan waardering, en de politiek is daar gelijk op ingesprongen. Dat is ook een reden waarom bijvoorbeeld de zorg er structureel geen geld bij krijgt maar wel applaus. De reden waarom er bijvoorbeeld mantelzorgers zijn, die voor een groot deel op hun tandvlees lopen maar niet hoort klagen omdat er niemand anders is die voor hun dierbaren zorgt.

 4. M.a

  Ben het helemaal met Koel Hoofd eens.
  Ben mantelzorger van 3 personen en woon 150 km ver weg .
  Ik voel me door de gemeente Utrecht totaal niet gehoord en gesteund

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).