Utrecht kondigt vaarverbod op Oudegracht af: schaatsen wordt misschien mogelijk Utrecht kondigt vaarverbod op Oudegracht af: schaatsen wordt misschien mogelijk

Utrecht kondigt vaarverbod op Oudegracht af: schaatsen wordt misschien mogelijk

Utrecht kondigt vaarverbod op Oudegracht af: schaatsen wordt misschien mogelijk
Foto: Het Utrechts Archief. Schaatsen op de Oudegracht in 1985
Er komt toch een vaarverbod op de Oudegracht zodat er mogelijk geschaatst kan worden. Het verbod voor boten geldt op het gedeelte  van de Weerdsluis tot aan de Maartensbrug. Een groter gedeelte is niet mogelijk vanwege werkzaamheden aan de kades en kelders.

Er komt toch een vaarverbod op de Oudegracht zodat er mogelijk geschaatst kan worden. Het verbod voor boten geldt op het gedeelte  van de Weerdsluis tot aan de Maartensbrug. Een groter gedeelte is niet mogelijk vanwege werkzaamheden aan de kades en kelders.

De gemeente Utrecht had al eerder een vaarverbod op andere wateren in Utrecht afgekondigd. Alleen op de Oudegracht en Vaartse Rijn gold dit verbod niet, zodat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren door kunnen gaan.

Nu laat de gemeente weten dat er toch grotendeels een vaarverbod komt op de Oudegracht. Vanaf de Maartensbrug, bij Vismarkt tot aan de Weerdsluis De komende dagen blijft het stevig vriezen. Mogelijk, mogelijk, kan er eind deze week geschaatst worden de Oudegracht.

21 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Dus een horeca ondernemer mag niet een glaasje gluhwein verkopen want dat zou teveel traffic in de stad veroorzaken maar de gemeente legt werkzaamheden aan de kades stil zodat het 1 groot schaatsevenement kan worden op de grachten……

 2. Ronald

  Ja! Hoe geweldig is dat! Net zoveel ruimte om elkaar te passeren als op de stoep, maar dan met heel veel plezier!
  Hoera voor de gemeente die alle ruimte geeft voor de bewoners.
  Ps. Gluhwein zou fijn zijn, maar wurmend voor de bar houd je niet die anderhalve meter die op het ijs wel kan. We kunnen niet alles hebben, maar wel veel! Leuk hè!

 3. HArry

  Goede zaak! Mensen die angstig zijn kunnen gewoon wegblijven of een gasmasker opzetten. Dan kan de rest heerlijk in het zonnetje wat rondkrassen en wat vitamine D opdoen.

 4. Robin

  @binnenstadbewoner. Ik raad u aan even terug te lezen waarom geen gluhwein verkocht mag worden en wanneer de desbetreffende regel van kracht was geworden. Het heeft namelijk niets met de pandemie te maken.
  Ik ben het er verder mee eens dat het wel twijfelachtig is om schaatsen op de grachten te faciliteren. Ondertussen stuurt de politie mensen het park uit.

  Straks ligt er ijs en wordt je alsnog naar huis gejaagd. Misschien moet de gemeente ook even delen wat hier over met de politie is besproken. Iets voor de lokale journalisten om dat op te helderen?

 5. Bernhard

  @Binnenstadbewoner: Niet in de binnenstad gaan wonen als u een hekel heeft aan mensen die plezier maken.

 6. Vlakbijdebinnenstadbewoner

  @binnenstadbewoner. Ingesneeuwd? 😉 Ga eens naar buiten en u zult zien dat horeca-ondernemers heerlijke drankjes (to go) mogen verkopen. Heerlijk tijdens een winterse wandeling!

 7. Frits

  @Binnenstadbewoner,
  De glühwein mocht niet worden verkocht omdat mensen in kluitjes op straat stonden te borrelen.

  Er is nog nooit iemand besmet geraakt van buiten sporten. Van buiten borrelen daarentegen…

 8. Gerard Brugmans

  Dit past perfect in het magische wensdenken waarmee steeds meer mensen het coronavirus en alle mutanten denken te kunnen bestrijden. Dan boek je dus bijvoorbeeld vast een zomervakantiereis of koop je een festivalkaartje. En omdat het verkiezingstijd is doen de politici ook vrolijk mee en faciliteren ze een groot evenement waar enorm veel mensen bij elkaar zullen gaan komen. Volgende stap is dat schaatsers zich niet aan de avondklok hoeven te houden, want dat is ongezellig. Wel goed uitkijken hoor dat je niet valt, want in de ziekenhuizen zijn ze nog even druk met iets anders…

 9. paul van berkel

  lezen is moeilijk, in het artikel staat dat het vaarverbod niet geldt voor het zuidelijk deel van de oude grachtvanaf de Maartensbrug, vanwege de werkzaamheden aan de kades. Verder heeft binnenstadsbewoner wel een punt. Wat je ook doet, doe het veilig.

 10. Erwin

  Als de gemeente consequent was, zou ze vanmiddag met een ijsbreker door de grachten moeten varen.
  Dit is ondermijnend voor het coronabeleid!

 11. Erwin

  @paul: geloof niet dat die werkzaamheden met dit weer doorgang vinden 😉

 12. Binnenstadbewoner

  Dat glühweinverbod was volkomen terecht want trok te veel publiek aan zoals ik ook heb gezien. Vooral ook omdat men rondom het glühwein tentje bleef rondhangen. Met glühwein door de binnenstad rondlopend opdrinken is niet toegestaan omdat het alcohol is.

 13. Wim

  Even gaan kijken Erwin, in plaats van roepen. Ze zijn er druk bezig beste man.

 14. Pee

  Gluhwijn is alcohol en alcohol in het openbaar was al verboden volgens mij .

 15. Karel

  @Bernhard
  Wees blij dat er nog mensen in de binnenstad wonen. Anders wordt het een morsdood pretpark. Binnenstadsbewoners hebben inderdaad wat meer overlast te verwachten dan bewoners in oersaaie buitenwijken, en dat weten ze heel goed, maar ze hebben wel degelijk dezelfde rechten.

 16. Bernhard

  @Karel: wie al wat langer meegaat op DUIC weet dat ‘Binnenstadbewoner’ alleen maar klaagt en niet mee kan met de groei van de stad en de toenemende druk op de binnenstad. Verhuis dan gewoon.

 17. Karel

  @Bernhard
  Ik reageer slechts op dit artikel en de reacties daarop.
  “Verhuis dan gewoon” is een grove simplificatie en gaat o.a. totaal voorbij aan de toenemende verpretparkisering van de binnenstad.

 18. Binnenstadbewoner

  @ Bernhard: deze binnenstadbewoner klaagt nauwelijks en woont al 15 jaar met veel plezier in de binnenstad. Sterker nog, deze binnenstadbewoner vindt zelfs dat er binnen de gemeente te veel aandacht is voor de binnenstad en dat met name de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Lombok meer aandacht nodig hebben.

 19. Wim

  Zucht we hebben het hier alleen maar over het faciliteren van ijspret, waarom al die zure niet ter zake doende meningen

 20. Erwin

  @wim: zullen we voetbalpret dan ook weer gaan faciliteren? En festivals?

 21. ijspret

  Helaas vaart er elke ochtend nog steeds een grote werkboot door de Oudegracht die het ijs stukmaakt. Misschien is het vaarverbod niet helemaal goed doorgedrongen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).