De gemeente Utrecht heeft een stuk grond gekocht waar materialen uit de openbare ruimte opgeslagen kunnen worden, die geschikt zijn voor hergebruik. De grond ligt op bedrijventerrein Lage Weide en naast het Amsterdam-Rijnkanaal, en kostte de gemeente 20.298.000 euro. “Ik ben er erg trots op want hiermee geven we onze materialen een nieuw leven”, aldus wethouder Susanne Schilderman.
De gemeenteraad heeft volgens het college van B&W in december vorig jaar al unaniem ingestemd met het ter beschikking stellen van het bedrag voor de aankoop van de grond. Dinsdag maakte de gemeente bekend dat de koopovereenkomst is getekend. Hiermee heeft Utrecht de ruimte om materialen die vrijkomen uit de openbare ruimte – zoals bijvoorbeeld stoeptegels die niet direct hergebruikt worden wanneer een straat opnieuw wordt ingericht of speeltoestellen die vervangen worden – op te slaan in het grondstoffendepot en op een later moment opnieuw te gebruiken.
Nu is er vaak niet genoeg ruimte om deze spullen op te slaan. In veel gevallen neemt de aannemer daarom de stoeptegels nog mee die er vervolgens puin van maakt voor bijvoorbeeld wegfundering. “Bij de productie van stoeptegels worden kostbare grondstoffen en energie verbruikt, waarbij er veel CO2 vrijkomt. Door het grondstoffendepot kunnen ze binnenkort een tweede leven krijgen en blijft het materiaal behouden voor de stad”, schrijft het college. Dit levert ook een financieel voordeel op; zo hoeven er bijvoorbeeld minder nieuwe materialen ingekocht te worden.
Ambitie
Daarnaast draagt het grondstoffendepot bij aan de ambitie van de gemeente om in 2050 volledig circulair te zijn. “Utrecht is een van de eerste steden in Nederland die op eigen grond een circulair grondstoffendepot realiseert”, zegt wethouder Schilderman. “Ik ben er erg trots op want hiermee geven we onze materialen een nieuw leven. Bedrijventerrein Lage Weide staat al jaren bekend om hoe zij duurzaam met grondstoffen omgaan. Het is mooi dat wij hier onderdeel van gaan uitmaken, door een plek in te richten waar we kunnen experimenteren en leren over het hergebruik van materialen.”
Voor de ontwikkeling van het grondstoffendepot ontvangt Utrecht vanuit Europa een subsidie van 300.000 euro. Dit komt uit een potje waarmee allerlei innovatieve ideeën in de Europese Unie worden ondersteund.
Papierinzameling
Tot slot is er op het stuk aangekochte grond ook ruimte voor onder ‘circulaire’ activiteiten. “In de nabije toekomst willen we papierinzameling op deze locatie huisvesten. We kijken ook naar andere kansen, zoals het huisvesten van groenrecycling”, schrijft het college. De komende tijd wordt onderzocht in hoeverre deze plannen uitgewerkt kunnen worden. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht bezorgd over grenzen van elektriciteitsnetwerk die in zicht komen: ‘Dit kan iedereen in de stad raken’
De problemen met netcongestie in Utrecht zijn niet nieuw. Netbeheerders Stedin en TenneT waarschuwden onlangs…
57 Reacties
ReagerenPoehh… hier schrik nog al van. 20 miljoen daar kun je heel veel van doen, ook een opslag plek huren, jarenlang.
Ik weet natuurlijk niet hoe groot het is (ik neem aan dat het het lapje is met witte hal), maar 20 miljoen voor niet het allerlekkerste plekje (tussen zware bedrijven) klinkt als veel.
Ik hoop voor nu maar even dat witte de hal op de foto erbij hoort.
Opdat zaken voor zover nodig (bijv. ijzeren/niet roestvaste speelstoelstellen zover die nog bestaan) droog gestald kunnen worden.
Niet dat hier nog dure voorzieningen voor gebouwd moeten worden.
Las ik laatst niet over 40 miljoen extra tekort (structureel), door minder Rijksbijdrage aan de gemeente….
Welja, en dat amper een week nadat het bericht naar buiten kwam dat het tekort op de gemeentelijke begroting tientallen miljoenen groter was dan de al geraamde tientallen miljoenen. En dan nog even ruim twintig miljoen uitgeven aan het kunnen opslaan van oude stoeptegels en verroeste wipkippen. Echt, ik begrijp hier helemaal niets meer van.
Hebben ze een kosten baten analyse gedaan of is dit echt weggooien van geld?
Dat is 100 euro per werkende Utrechter. Dank voor uw bijdrage.
pubquizvraag: hoe veel hoeken heeft een circulair grondstoffendepot?
20 miljoen om wat tegels op te slaan.
Je zou denken dat Utrecht goed bij kas zit.
20 miljoen euries belastinggeld, terwijl er tekorten voorspeld zijn richting de 60 miljoen euries/jaar.
Hoe lang duurt het voordat deze investering is terugverdiend door het opstapelen van tegels ipv van deze als restmateriaal voor wegfundering e.d te verkopen?
Met in het achterhood de kanttekeningen dat:
A) het bestuur al vele jaren liever geld verspild aan politiek prestigeuze hobbyprojectjes dan aan NOODZAKELIJK onderhoud van infrastrucuur.
B) Bij de geplande duizenden nieuwbouw inbreiblokken sowieso nieuwe materialen worden gebruikt om de promo artist impression zo veel mogelijk te benaderen.
Kon wel eens lang gaan duren, maar in de toekomst verpast de stad het voor vele miljoenen aan een projectontwikkelaar om er hamsterkooitjes type sovjet-bouw neer te plempen.
Wie is hier nou de grootste grondspeculator, de gemeente of toch die projectonwikkelaars die altijd en eeuwig de hoofdprijs aan de overheid moeten betalen voordat ze iets volgens dictaat mogen doen….
Zozo, toch maar even 300k subsidie op 20.000.000 binnengeharkt. Nou, kom maar op met die oude stoeptegels en parkbankjes. Dát gaat renderen zeg!
De gemeente had jarenlang een opslag bij de Voorveldse Polder. Hier hebben ze nu een parkje van gemaakt. Blijkbaar was dat parkje de 20 miljoen wel waard.
Kunnen de ‘kunstwerken’ eindelijk ergens staan.
Ik ben geen grondexpert, maar kan me voorstellen (nou ja, ik hoop het maar) dat bij de Gemeente er nog net een paar rondlopen en dat de prijs van 20 miljoen op zich redelijk is.
Voor de begroting maakt het natuurlijk nogal uit of je je geld als gemeente aan “vastgoed” uitgeeft, of dat je het aan diensten/salarissen uitgeeft. Deze grond kun je in principe weer doorverkopen, en mag als “activa” op de balans)
Voordeel ook, als de gemeente de grond tzt. duurder wil verkopen, kunnen ze gewoon eerst zelf het bestemmingsplan wijzigen, dus dat scheelt.
Mooi, nu kunnen de bomen aan de Europalaan naar deze locatie ‘verplaatst’ worden.
De gemeente Utrecht heeft niemand in huis,die überhaupt wel verstand heeft van de kosten en baten.
Let maar op dit wordt een fiasco,en koopt de de Theo Pouw groep dit voor weinig op van de stad Utrecht/ambtenaren.
En nog trots op de deal. Wat een verspillers daar in Utrecht.Echt helemaal van het padje af.De laan uitsturen dit volk wat totaal geen inzicht heeft in og zaken.
Oh, we moeten weer ergens in voorop lopen van ons stadsbestuur en dat mag heel wat kosten natuurlijk. Ik word er een beetje moedeloos van.
Ik vermoed zomaar dat hier meer achter zit. Voor de komende jaren is het een nuttig gebruik van de ruimte, en past het ook in de huidige setting van de bedrijven die hier gevestigd zijn, maar het zou mij niet verbazen als hier een lange termijn visie achter zit. Op de lange termijn zullen de meer vervuilende bedrijven die hier nu nog gevestigd zijn moeten plaatsmaken, omdat deze niet meer passen op de huidige plek. Het kan dan dus heel strategisch zijn om nu alvast als gemeente te beginnen met het opkopen van stukken grond als deze beschikbaar komen. Hier hoeft namelijk op dit moment dan nog niet de hoofdprijs voor betaald te worden.
De gemeente heeft hiervoor neem ik aan, uitgerekend dat deze optie ‘circulairder’ is en waarschijnlijk duurder dan het huidige alternatief van recyclen/ dumpen op de markt. Ik zou dat rekensommetje graag zien, helaas moet je voor rekensommetjes niet op duic zijn, al is het al heel wat dat ze dit keer eens een koopsom noemen. We weten nog steeds niet hoeveel de verkoop van galgewaard ons heeft opgeleverd, dus gaan we er maar van uit dat we er collectief verlies op hebben geleden.
Ik heb een vermoeden dat hier over 10-20 jaar woningen worden neergezet en dat deze koop onderdeel is van tactische grond aankopen voor het ooit in de toekomst bouwen van huizen.
Zo’n 30 jaar geleden had de gemeente Uttecht een dergelijk initiatief aan de Taatsendijk, dat bleek uiteindelijk niet rendabel en er werd mee gestopt. “Nieuwe wijn in oude zakken”. De grootste duurzaamheidswinst behaal je door grote terugudendheid te betrachten bij initiatieven tot herinrichting!
Terwijl ondernemers amper stuk grond kunnen vinden op het industrië terein k kaapt de gemeente hele lap weg .
Er zal zeker een kosten baten analyse gemaakt zijn, omdat een Europese subsidie ontvangen betekent dat je aan heel veel voorwaarden moet voldoen.
Uit de meeste reacties blijkt dat toekomst gerichte investeringen niet worden begrepen.
De wereld staat niet stil, een goede economie bereid zich dagelijks voor op de toekomst, en kent dito ambities. Zonder dat zou Utrecht nooit de enorm sterke economisch positie in Europa hebben als nu.
Dat is juist voor mij een rede om trots inwoner te zijn van deze bijzondere stad, die vooruit denkt, een echte dynamiek heeft op alle fronten nu.
Het lijkt me ook een zeer strategische aankoop locatie voor een brug verbinding aan de overzijde komt nieuwbouw bij de Amsterdamse straatweg, en hier kan ook later station Lage Wijde randstad spoor gebouwd worden als eerder gepland..
Dit is meer over als een prestige project van mevrouw Schilderman, voor de gewone Utrechter levert dit weinig waarde. Dit soort projecten passen wel helemaal in het straatje van de betreffende wethouder, dit is immers dezelfde dame die standhouders in de stad can hun plek wil beroven, allemaal in het teken van “rechtvaardigheid” natuurlijk.
Hiervoor zijn toch de Renewi’s van deze wereld opgesteld? Mark my words: Over een paar jaar is dit project een stille dood gestorven. Zonde van het geld zegt dit eenvoudige burgermannetje dan ook.
Wat een flauwe titel, Duic onwaardig.
Dit soort titels gebruiken tweederangs websites in de hoop lezers (clicks) te trekken.
Die spullen verkopen voor hergebruik zou écht leiden tot hergebruik, én geld opleveren.
Het hergebruik van opslag moet nog bezien worden, én kost 20 miljoen…
“Bijzondere” keus, nu de Utrechter zóveel moet ophoesten…!
Hoeveel m²?
Is het bouwgrond?
Welke bestemming?
Bouwbesluiten?
Hoeveel kost de inrichting?
Personeel?
Beveiliging?
Bouwplannen…..
Ze hadden beter de tegels naar Mildam bij Heerenveen kunnen brengen.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ecokathedraal
Zo zie je maar, het vastgoedveld regeert in Utrecht. De gemeente is goed afgezet (verdient hier iemand aan?). En recent al grond twv misschien wel 50 miljoen of meer gratis weggegeven aan een vastgoedboer. Waar betaalt de gemeente dit van?
Hier zakt je broek toch vanaf.
Waanzin!
Moet dat op dure Utrechtse grond? Als je dat al wilt doen neem dan een locatie ergens buiten de stad.
Tegels, hoeveel hebben ze er eigenlijk. In plaats van alles te vervangen dat helemaal niet stuk is, is het duurzamer om ze langer te laten liggen.
Speeltoestellen ugh, hoeveel zijn dat er en waar komen die allemaal vandaan en als het hergebruikt kan worden doe dat dan en sla het niet op.
200.000 m2 dus 20 hectare, is dat geen 20 voetbalvelden?!
Ik heb nog in 1 van die troosteloze magazijns op de Sofialaan gewerkt op een blauwe maandag. Donkerste periode van mijn leven.
Wat een goed plan! Trots dat ik Utrechter ben en de gemeente waar ik woon verder kijkt dan hun neus lang is.
Op naar een circulaire economie..Op naar hergebruik en delen!
En voor alle zure haters hierboven… jullie kinderen en kleinkinderen zullen de gemeente wel dankbaar zijn in de toekomst..
Het geld is op en het kopen gaat maar door.
Onbegrijpelijk.
Alle reaguurders weten weer hoe het zit, lol. Maar die vinden waarschijnlijk alles wat de gemeente doet verschrikkelijk (en alles wat gekke Geert doet prachtig).
Goede deal. Over 10 jaar is deze grond met gemak de helft of veel meer waard. En biedt ook mogelijkheden om hier t.z.t. andere essentiële infrastructuur neer te zetten.
Uitstekend initiatief! Grond op deze plek is zonder twijfel waardevast. Ik ben blij dat ons belastinggeld niet meer wordt besteed aan het vernietigen van stoeptegels die op andere plekken nog uitstekend bruikbaar zijn. Beter voor de portemonnee en voor het klimaat.
bovenstaande reacties ten aanzien van een mogelijk strategische aankoop doen me verwonderen. ten eerste lijkt de gemeente utrecht me niet bepaald een partij om aan grondspeculatie te gaan doen. daarnaast zijn er binnen de gemeente waardevollere lappen grond te koop dan deze.
ten tweede lijkt het me onwaarschijnlijk dat op een plek, ver de lage weide op, tussen kanaal en spoor, en waarnaast recent nieuwe distributiecentra zijn geplaatst, over 10 jaar nieuwe woningen zullen worden gebouwd.
Dat kan toch niet pure geldverspilling ze kunnen beter de WOZ verlagen hebben we allemaal wat aan. Dus gemeente Utrecht heeft dus toch veel geld in het potje zitten pffff.
Laat ik nu steeds gedacht hebben dat aankoop/verkoop geen basistaak is voor het gemeente bestuur. Je bent toch van lotje dat je grond koopt als gemeente voor opslag van stenen? Je hebt als ondernemer een business plan. Heeft het bestuur van Utrecht dit nu ook? Verdien model? Of laat je 367000 inwoners nu meedoen in business plan? Primaire taak voor bestuur is te zorgen voor je inwoners. Opslag/tegels grind troep is een primaire taak? We zijn weer met z’n 36dertigen.
@ Wies
Wat heeft dat met elkaar te maken?
Er dreigt een begrotingstekort van 83 miljoen euro in 2026 en nu geeft de gemeente weer 20 miljoen uit. Hoe dan?
Van WIE is de grond gekocht? Wie loopt hier lachend mee weg?
En 40 miljoen tekort ?
Rara, hoe zou dat nou komen…
Inderdaad @Joost. Het is altijd weer ‘follow the money’. Bepaalde woorden wil ik niet gebruiken, maar zo’n transactie roept twijfels op. Ik hoop dat de Gemeenteraad dit goed analyseert en zo nodig externe deskundigheid inschakelt.
En verder is dit natuurlijk een ideale locatie om windmolens te plaatsen… toch?!
Zo tussen spoor en kanaal, met relatief weinig bewoners aan de overzijde van het kanaal.
Worden op deze manier wel dure trottoirtegels. Als het nu om onmisbare kunstschatten (bv Romeinse vondsten) ging, alla.
Daarnaast is het een oud industriegebied. Is er ook gekeken of de grond daar niet vervuilt is, zodat het depot nog niet gebruikt mag worden voordat er een sanering heeft plaatsgevonden?
Als er een markt voor zou zijn, quod non, dan was een ondernemer wel in het gat gesprongen. Zo simpel is het…
Nu gaat de Gemeente weer eens ondernemertje spelen van belastinggeld en hoe dat eindigt kunt u wel alvast invullen (zie de 15 A4’tjes aan eerdere economische tranendallen), want bij een gemeente werken uiteraard per definitie geen ondernemers, maar ambtenaren, ofwel mensen die ambtenaar zijn geworden omdat ze geen ondernemer willen zijn of het eenvoudigweg niet kunnen.
Twintig miljoen uitgeven om rotzooi op te slaan…En dan je personeelskosten er nog bij, energie, machines, transportmiddelen, gebouwen, gereedschappen, gebouwen, administratie, etc etc. Hoe verzin je het in godsnaam? Echt…Hoe?
En zo groeit de financiële ramp van links in Utrecht alleen maar verder met een volgend totaal nutteloos project. Ze zeggen niet voor niks dat links het zand in de woestijn nog op zou krijgen.
AHH joh gewoon de parkeerheffing nog wat hoger maken en heb je er zo weer uit….
@Paul
Waaruit maak jij op dat Utrecht een “enorm sterke economisch positie in Europa” heeft? Omdat de konijnenhokken hier onbetaalbaar zijn in deze onbereikbare en onleefbare totaal versteende stad vol plat vermaak en sletterige beleving?
Ik hoor het graag van je, want ik zie die enorm sterke economische positie in Europa echt niet. Ik zie wel heel veel wensdenken in de giftig groene fantasiebubbel welke op het punt staat om te worden doorgeprikt.
Ach mevrouw Schilderman. U weet toch als geen ander dat de gemeente utrecht liever een klus opnieuw aanbesteed en daarbij vergeet dat alle materialen op diverse werven voldoende zijn opgeslagen.en aanwezig zijn. Voor eventueel hergebruik.maar niemand weet exact wat er nou eigenlijk staat opgeslagen.en dus maar gewoon nieuw materiaal laat aanrukken.er is dus een stuk grond gekocht om ruimte te maken op de verschillende gemeente werven .ik heb nog nooit meegemaakt dat er oude speeltoestellen /afvalbakken enz zijn hergebruikt..en daar gaat nu al helemaal niets in veranderen . Als de stratenmakers eerst naar elders moet gaan rijden voor een stoepbandje..dit gaat flink geld kosten.
Het klinkt veel, 20 miljoen. En dat is het ook natuurlijk. Maar het geld is niet weg hè. De stad is nu een stuk bedrijventerrein rijker fat zn waarde behoud. Mocht er een vastgoedontwikkelaar komen die er woningen wil bouwen ( even bestemmingsplan wijzigen) of een kerncentrale, dan wordt het met winst verkocht … misschien.
@ Massegast
Onze gemeenteraad analyseert niets. Onze gemeenteraad is kritiekloos stemvee.
20 miljoen Euro om dat Zeelandschap van de David de Kop en de U die nu nog op de Neude staat op te slaan?
Het nieuwsbericht van de gemeente op https://www.utrecht.nl/nieuws/archief/nieuwsbericht-gemeente-utrecht/utrecht-krijgt-eigen-circulair-grondstoffendepot/ bevat weinig extra info. Mijn oog viel wel op “De gunstige locatie van De Trip”
Dat leidt, via Google, naar https://detrip.eu/. Ze hebben zo te zien geen grond gekocht maar een bestaand bedrijf of een deel daarvan.
Als de gemeente, ‘n ijzeren kinderspeeltoestel ergens wil plaatsen , dan bestel je toch zo’n toestel , en plaats je dat direct …dat sla je toch niet eerst op , en pallets vol met tegels die kan je stapelen , dan nemen ze minder ruimte in , dus ik denk hou die centen in de gemeentekas !!!!! Of doe er gewoon iets echt nuttigs mee …….
Wie is de verkoper/eigenaar van deze grond?
Is dit nodig?
Volgens de 20-20 regel
De 20-20 regel is een uitvinding van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists en ontworpen om je te helpen om het overgrote deel van je ‘voor het geval dat-spullen’ los te laten. De regel luidt als volgt: alle ‘voor het geval dat-spullen’ die je voor minder dan €20 in minder dan 20 minuten van je woonplaats kan vervangen, kunnen weg. Deze regel helpt je om afscheid te nemen van de 80% spullen, die je maar 20% van de tijd gebruikt (zie de 80-20 regel).
80-20 regel
Volgens de 80-20 regel gebruiken we 80% van de tijd slechts 20% van de spullen, die we hebben. Bezittingen staan het overgrote deel van de tijd gewoon stof te happen, maar nemen wel onevenredig veel ruimte in. Hou deze 80-20 regel in het achterhoofd, zodat je sneller ziet welke spullen écht nuttig zijn en welke je beter kan wegdoen.
90-90 regel
De 90-90 regel is populair binnen het minimalisme en houdt in dat je jezelf bij elk voorwerp twee vragen stelt: ‘Heb ik het de afgelopen 90 dagen gebruikt?’ en ‘Ga ik het komende 90 dagen gebruiken?’. Is het antwoord hierop ‘Nee’, dan kan je het wegdoen.
Betekent dit dat de Sophialaan ook weer aan de kanaaldijk wordt vastgemaakt?