Gemeente Utrecht bezorgd over grenzen van elektriciteitsnetwerk die in zicht komen: ‘Dit kan iedereen in de stad raken’ Gemeente Utrecht bezorgd over grenzen van elektriciteitsnetwerk die in zicht komen: ‘Dit kan iedereen in de stad raken’

Gemeente Utrecht bezorgd over grenzen van elektriciteitsnetwerk die in zicht komen: ‘Dit kan iedereen in de stad raken’

Gemeente Utrecht bezorgd over grenzen van elektriciteitsnetwerk die in zicht komen: ‘Dit kan iedereen in de stad raken’
De problemen met netcongestie in Utrecht zijn niet nieuw. Netbeheerders Stedin en TenneT waarschuwden onlangs al dat de grenzen van het elektriciteitsnet in 2025 in zicht dreigen te komen. Nu blijkt dat niet alleen grote, maar ook nieuwe kleinverbruikers – zoals woningen en laadpalen – dan moeilijker op het net aangesloten kunnen worden. “Dit kan iedereen in de stad raken”, schrijft het Utrechtse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

De problemen met netcongestie in Utrecht zijn niet nieuw. Netbeheerders Stedin en TenneT waarschuwden onlangs al dat de grenzen van het elektriciteitsnet in 2025 in zicht dreigen te komen. Nu blijkt dat niet alleen grote, maar ook nieuwe kleinverbruikers – zoals woningen en laadpalen – dan moeilijker op het net aangesloten kunnen worden. “Dit kan iedereen in de stad raken”, schrijft het Utrechtse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Netcongestie is een term die de afgelopen jaren steeds vaker valt. Het betekent in het kort dat het stroomnetwerk vol is en dat zorgt in Utrecht ook nu al voor problemen. Op piekmomenten is het moeilijk om energie van zonnepanelen of windmolens op het net te krijgen, maar sinds eind vorig jaar zijn er ook problemen met het afnemen van stroom, aldus de gemeente.

‘Dit kan iedereen in de stad raken’

Dat zorgt voor problemen voor bijvoorbeeld bedrijven die willen uitbreiden, gebouwen die verduurzaamd worden of nieuw te bouwen appartementencomplexen. Zij hebben namelijk een zogenoemde grootverbruikersaansluiting nodig en komen – omdat het netwerk vol is – op een wachtlijst, totdat het elektriciteitsnetwerk is uitgebreid.

Ook problemen voor kleinverbruikers

Tot nu toe ging het vooral om problemen met grootverbruikersaansluitingen, maar Stedin en TenneT kondigen nu aan dat de grenzen van het elektriciteitsnet in 2025 in zicht dreigen te komen. Daardoor wordt het ook voor nieuwe kleinverbruikers moeilijker om aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Het gaat dan onder meer om woningen, individuele warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen bij woningen. “Dit kan iedereen in de stad raken”, schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

‘Netcongestie kan de verduurzaming van de stad vertragen’

Utrecht probeert op verschillende manieren te verduurzamen, maar het volle stroomnetwerk zou de komende jaren weleens roet in het eten kunnen gooien. Ook nieuwbouwprojecten kunnen vertraging oplopen. “Netcongestie zal onze nieuwbouwplannen bemoeilijken, en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken die daarmee verbonden zijn. Netcongestie kan ook de verduurzaming van de stad vertragen”, staat in de brief.

Zo kunnen er problemen optreden bij het bouwen van wooncomplexen en maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, het verplaatsen van bedrijven, het aardgasvrij maken van gebouwen en woningen, verduurzaming van het warmtenet, grootschalige opwek en grootschalige oplaadpunten voor elektrisch vervoer.

Onderwijs

De gemeente, die verantwoordelijk is voor de onderwijsgebouwen in de stad, heeft vooral zorgen over de problemen voor onderwijsinstellingen. De gemeente is ‘met spoed’ op zoek naar oplossingen voor onder meer de Van Asch van Wijckschool, De Kleine Prins en de International School Utrecht. Omdat deze projecten al ver zijn in de ontwikkeling, kan netwerkcongestie grote consequenties hebben op het gebied van financiën en planning.

“De komende jaren staan er nog tientallen onderwijshuisvestingprojecten op de planning, waarvan de onzekerheid van stroomaansluiting de realisatie bedreigt”, schrijft het college. Voor deze projecten wordt gezocht naar structurele oplossingen.

Extra capaciteit

Stedin en TenneT doen nu onderzoek naar hoe groot het probleem precies is. Daarnaast, zo schrijft het college, zullen de netbeheerders vooral inzetten op het voorkomen van ‘grotere problemen’, zoals stroomuitval.

Extra ruimte op het elektriciteitsnetwerk lijkt er voorlopig niet te komen. De netbeheerders verwachten dat ze pas in 2029 structurele extra netcapaciteit kunnen bieden. Dan zijn, als alles volgens planning verloopt, namelijk de nieuwe hoogspanningsstations in Breukelen-Kortrijk en Utrecht Noord klaar. Voor het station in Utrecht Noord moet wel nog een locatie gevonden worden.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. mees kees

  En Overvecht-Noord moet in 2030 (al) van het gas af zijn! …….als alles volgens plan verloopt!……… En een lokatie voor het nieuwe station Utrecht-Noord is nog niet eens gevonden. Nee joh, die 2029 gaan we gewoon halen! Het volgende station is Utopia-Centraal.

 2. Henk

  Incompetente wensdenkende bestuurders! Stel realistische randvoorwaarden en laat het over aan de markt, na een gezamelijke discussie zonder klimaathisterie over in een haalbaar tempo voor deze eerste levensbehoefte! #minderoverheid

 3. Lombokker

  Toch maar even wachten met alle gasleidingen uit de grond trekken. Gebruik het daarvoor gereserveerde geld maar om woningisolatie te subsidiëren. Dat is een maatregel waarvan iedereen kan profiteren, in plaats van alleen mensen met een dure leaseauto.

 4. Aniwe

  Misschien moeten er dan nu al keuzes gemaakt worden?! Gooien we nog een paar extra laadpalen in de grond of houden we die capaciteit open voor bestaande huizen/gebouwen en nieuwe woningbouw?
  Wat dan ook het blijkt dat regeren nog steeds vooruitzien vraagt….

 5. Anne Marie ten Berge

  Dus we worden door B&W gewaarschuwd voor stroomstoringen oftewel stroomuitval? Maakt niet uit. In de wet staat de verplichting stroom te leveren aan huishoudens, zorginstellingen. enzovoort. Als laadpalen geen stroom kunnen leveren is er sprake van pech en niet van nalatigheid met schade tot gevolg. .

 6. GeeWee

  Reaguurders: doen jullie je best om zoveel mogelijk je wasjes te draaien en te drogen als de zon schijnt? Vele kleine beetjes helpen.

 7. deGroot

  Een goed moment om alle overbodige en niet gebruikte laadpalen voor EV’s uit te schakelen en een tijd geen nieuwe meer te plaatsen. Op de parkeerplaats in mijn straat staan er nu 2 oplaadpalen (dus 4 parkeerplaatsen) die bijna nooit gebruikt worden. Recent heeft de gemeente die 2de paal geplaatst ondanks bezwaren van bewoners dat de 1ste al nauwelijks gebruikt wordt. Maar de gemeente heeft een plank voor de kop en bezwaar maken heeft geen zin, een wassen neus! Dit krijg je als je te ver voor de troepen uit wil lopen en niet eens je energienet op orde hebt! Hoogmoed komt voor de val!

 8. Geenstijl@Utrecht

  Dit laat de huidige staat van het land zien,en de incompetentie van zijn bestuurders,zonder enige visie.
  En ik ben bang dat er in het huidige politieke landschap er geen enkele partij is, die capabel.

 9. Klaasjan

  @Aniwe
  Dat vooruitzien is vijftig jaar te laat begonnen. Toen wist men al jaren dat het broeikaseffect bestond en dat dit nodig zou worden. Toen had men dus kunnen beginnen met nadenken in plaats van maar door te gaan met potverteren.

 10. Per Ommegaande

  Ik zou zeggen gemeente Utrecht: doe er wat aan! Ff niet zo slachtofferig doen, maak een plan en voer het uit!

  Ietsje minder laadpalen kan best.
  Gas is niet de duivel. We willen er van af, maar misschien kan dat iets meer gefaseerd.
  Zet wat crea mensen in die nu zitten te spelen met nachtcultuur, regenboogzebrapaden en nietnoodzakelijke herinrichtingen van straten, en kijk hoe je dit kunt oplossen met de leveranciers.

 11. Wil

  @henk: het ís aan de markt overgelaten, met als gevolg dat er nu dit soort problemen gaan ontstaan. #Domrechtsgeroeptoeteromminderoverheid

 12. JdV

  @klaasjan: klopt helemaal. Ik ben van mening dat de mensen die in die tijd met man en macht gevochten hebben om kernenergie in NL niet verder mogelijk te maken rechtstreeks aansprakelijk moeten worden gesteld voor de klimaatcrisis van nu en de opwarming van de aarde. Dankzij hun inspanningen hebben we geen 50 jaar schone co2 neutrale energie gehad, met alke gevolgen van dien. Het OM zou deze mensen alsnog moeten vervolgen.

 13. Robin

  laadpalen gaan in Utrecht juist helpen om dit probleem op te lossen. Nu al worden er elke dag 1.000 elektrische auto’s opgeladen op de momenten dat het rustig op het net. We gaan dat verder uitbreiden en de laadpalen zijn ook al klaar om stroom terug te leveren. We testen dat nu met 25 auto’s en dat moeten er snel meer worden.

 14. Overvecht- noordbewoner

  Ohje, moet 2030 electrisch koken want moet van het gas af. En oja, de gemeeente denkt weleens mee: advies verwarmen huis als cv-ketel de deur uit moet: stadsverwarming,
  Naar alternatieven wordt niet geluisterd.

 15. Fvw

  Ik ben bewoner van overvecht noord met een koopwoning, maar een plan is er nog steeds niet. Begin van het jaar zijn er in overvecht noord heel veel gasleidingen vernieuwd,dus zeg het maar. Wij weten niet meer waar we aan toe zijn. (Gas is zo gek nog niet).

 16. Koel Hoofd

  Uhm…dit werd zowel het ministerie als de wethouder een paar jaar geleden ook al verteld door dezelfde deskundige techneuten. Maar ze vond dat veel geld het probleem wel zou oplossen…. zei ze vrolijk tegen Duic. En datzelfde vond men in Den Haag waar vele miljarden gebudgetteerd.

  Er is intussen al heel erg veel geld tegenaan gekwakt, voornamelijk ons belastinggeld. Maar nu hebben we dus toch dat probleem, zowel lokaal als landelijk, waarvoor de overheid een paar jaar geleden al door deskundige techneuten werd gewaarschuwd.
  Well done, very well done indeed.

  Echter, onze economie is totaal niet bestand tegen onbetrouwbare energieleveranties. Dat wel denken is echt pure waanzin in de klimabubbel. Want in dit dienstverlenend land met een open economie, internationale handel en ongebreidelde bevolkingsgroei, draait alles om al maar meer computers die samen steeds meer stroom nodig hebben en geen seconde zonder mogen komen te staan. Onze economie wordt ontwricht als de stroom te vaak uitvalt.

 17. Katja

  Veel elektriciteit verspillende onzin verbieden, zoals e-steps en pedelecs. Ook tijdige sluiting van horeca in de avond, en winkels opleggen om deuren gesloten te houden. Af van de 24-uurs economie. Ja, reageer maar weer. Maar we moeten toch wát ?

 18. Toine Goossens

  Hoog opgeleide Nederlanders zijn schuldig aan dit probleem. Alle mogelijkheden van bezwaar en beroep tegen besluiten in de openbare ruimte worden benut om windturbines, schakelstations, hoogspanningsmasten tegen te houden in de eigen omgeving.

  De bereidheid om solidariteit te tonen voor het oplossen van een zeer bedreigend wereldwijd probleem is nul. De capaciteitsproblemen zijn heel snel oplosbaar als niemand het privé belang meer laat prevaleren boven het collectieve belang.

  Zelfzucht en gretigheid zijn hier de oorzaak van.

 19. Sjaak de Bruin

  Er komen kpn telefoon centrales vrij omdat die door het glasvezelnetwerk overbodig zijn geworden.
  Op die plekken kunnen transformeren en schakelruimtes gebouwd worden.
  Wees er snel bij voor dat deze plekken aan een ander vergeven zijn en straks iedereen in de koude en in het donker zit.

 20. Nina

  De gemeente Utrecht is nu ineens bezorgd, terwijl dit al jaren wordt aangegeven door netbeheerders? Wat heeft ze met die waarschuwingen gedaan?

  De gemeente moet zorgen voor haar inwoners dat de basisvoorzieningen op orde zijn en dus vooruitziend handelen bij dit soort waarschuwingen door netbeheerders.

  Dit valt wel onder wanbeleid, vind ik.

 21. Nina

  @Toine

  Het zijn ook deze nieuwe aansluitingen voor teruglevering die overbelasting van het elektriciteitsnet bewerkstelligen.

  Het elektriciteitsnet begint nu aan de teruglever- en vraagkant vol te lopen.. Dat heet netcongestie.

  Simpel gezegd: van het gas af en alles elektrisch zorgt voor een overbelast netwerk dat niet is berekend op de energietransitie. Dus de overheid neemt deze maatregelen en luistert niet naar de experts die zeggen dat het elektriciteitsnet het niet aan kan.

  Blind heel hard op een stenen muur afrennen dus en daar zijn de inwoners (ook de beleidsmakers zelf overigens) de dupe van. De beleidsmakers zijn trouwens HBO+ opgeleid.

 22. Max

  @Koel Hoofd
  Ik kan mij goed vinden in het grootste gedeelte van je kritiek maar de hoeveelheid computers is echt niet het probleem.
  De meeste laptops gebruiken ~30 watt als ze aanstaan en 90 watt onder zware belasting. Een degelijke wifi router (niet die van Ziggo) gebruikt ongeveer 10 watt.
  En als je doelt op de zelfscan kassa’s in de supermarkt zou het mij verbazen als die meer dan 40 watt gebruiken.

  Vergelijk dat met het zetten van thee of koffie wat 500-1000 watt gebruikt, even iets in de magnetron of oven 750~1500 watt, airco ~1000 watt, enz.
  En je denk misschien dat dit allemaal maar voor even is maar het zijn juist die pieken van >1000 watt die het probleem zijn, niet de <100 watt continue.

  Als je nou EV's had genoemd had je wel een punt.

 23. Toine Goossens

  @Nina, Dat is de ene kant van het probleem. Dat is nog redelijk oplosbaar.

  De doorlooptijden, ca 7 jaar, van de vergunningaanvragen is het probleem. In de RES Utrecht hebben de platteland gemeenten, bang als zij zijn voor de eigen inwoners, bedongen dat windturbines niet bij hen komen.

  Burgers houden zo de vooruitgang tegen. Enkelen die tot het gaatje gaan in hun verzet zijn daarvoor voldoende.

 24. Koel Hoofd

  @Max
  Je vergist je, bedrijven, de zorg, het onderwijs, de overheid, infrastructuur (haven, bruggen, vliegvelden, verkeer), nutsvoorzieningen (slimme meters, water etc), openbaar vervoer, financiele instellingen/beurzen, de platforms, ze kunnen allemaal niet meer werken zonder een complete ICT infrastructuur.
  Dus als er geen stroom is, dan kunnen ze allemaal niet werken.

  Je laptoppie met extra accupack helpt je de dag wel door,
  Maar als je geen contact kan maken met het intranet van je werkgever kan je nog niets. Dan kan je alleen maar hopen dat je een gasfornuis hebt zodat je water en melk kan koken om zo je eigen latte te maken door ouderwets het hete water op de koffie te gieten. Want ook je koffiezetapparaatje doet het dan niet meer…
  Vervolgens kan je omd e verveling te bestrijden een wandeling door de stad gaan maken, en dan zie je winkeliers wanhopig aan hun rolluiken hangen want ook die gaan op stroom maar moeten dicht vanwege de noodverordening (plundering altijd een risico)

  Echt, geloof me, regelmatige blackouts ontwricht onze economie omdat we in concurrentie zijn met de hele wereld, en concurrentie zal elke kans pakken die ze kan.

 25. Harm

  LFP accu’s zijn de oplossing hier. Wat er bedoeld wordt met ‘netcongestie’ is waarschijnlijk een te hoog voltage. Op dit soort momenten heb je ook elektriciteit waar je gratis – nee! Geld toe krijgt. Bij een nieuwe aansluiting een LFP batterij vereisen zou helpen. Of elektrische auto’s met LFP dit probleem laten verhelpen.

 26. Max

  @Koel Hoofd
  Ik reageerde op dit deel van jouw reactie: “alles om al maar meer computers die samen steeds meer stroom nodig hebben”.

  Helemaal mee eens dat wij heel afhankelijk zijn van onze ICT-infrastructuur en dat daarvoor een betrouwbaar energie netwerk nodig is. Blackouts zou onze economie inderdaad enorm veel schade toe doen.

  Maar de hogere energie vraag komt absoluut niet voornamelijk door deze ICT-infrastuctuur, dat is waar ik op reageerde.

 27. Nationaal Socialisme is lang niet zo slecht

  En mede hierom was een bindend raadgevend volks referendum uitermate geschikt geweest. Helaas heeft de gelegaliseerde maffiosie (lees onze overheid) ons dat afgenomen. Het terreur van links-liberaal Nederland is helaas nog lang niet voorbij.Want ook zij hebben geen concrete oplossingen,alleen geld verslindende nutteloze waanideeën..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).