Utrecht krijgt een 570 meter lang regenboogfietspad Utrecht krijgt een 570 meter lang regenboogfietspad

Utrecht krijgt een 570 meter lang regenboogfietspad

Utrecht krijgt een 570 meter lang regenboogfietspad
Archieffoto Utrecht Science Park
Dankzij een initiatief van de Utrechtse hogeschoolstudent Elias van Mourik (22) krijgt Utrecht een regenboogfietspad van 570 meter. Het fietspad komt te liggen in het Utrecht Science Park. Het schilderwerk gaat maandag van start.

Dankzij een initiatief van de Utrechtse hogeschoolstudent Elias van Mourik (22) krijgt Utrecht een regenboogfietspad van 570 meter. Het fietspad komt te liggen in het Utrecht Science Park. Het schilderwerk gaat maandag van start.

Voor de realisatie hebben Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht de handen ineen geslagen. Met het regenboogfietspad willen de drie instellingen laten zien dat iedereen welkom is om helemaal te zijn wie ze zijn.

Elias, student aan Hogeschool Utrecht, is blij dat zijn idee voor een regenboogfietspad door de drie instellingen is omarmd en wordt gerealiseerd tijdens de internationale Pride Month. “Er wonen, werken en studeren veel mensen op het Utrecht Science Park. Het is daarom geweldig dat je op zo’n locatie een symbool krijgt waarmee je laat zien dat iedereen geaccepteerd wordt.”

‘Go big or go home’

Met een lengte van 570 meter wordt het Utrechtse fietspad volgens de initiatiefnemers ook nog eens het langste regenboogfietspad van de wereld. “Go big or go home”, lacht HU-student Elias. “Waarom zou je een fietspad van een meter realiseren als je ook de ruimte hebt om het langste regenboogfietspad van de wereld te maken?”

De student hoopt dat het symbool bijdraagt aan een gevoel van acceptatie en anderen inspireert om ook actief bij te dragen aan diversiteit en inclusie.”

Diversiteit en inclusie

Hoewel de regenboogvlag die op het fietspad wordt aangebracht, een symbool is van de LHBTIQ+ gemeenschap, willen de betrokken partijen met het fietspad een signaal geven over diversiteit en inclusie in de breedste zin van het woord.

“We willen hiermee laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en welkom is in het Utrecht Science Park”, aldus Elena Valbusa, Diversity Officer van Hogeschool Utrecht. “Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van je ouders. Wij kijken liever naar de mens, met ieders eigen talenten en kwaliteiten en hoe we die verder kunnen ontwikkelen.”

De komende dagen wordt het regenboogfietspad geschilderd. Later deze week verschijnen daar natuurlijk foto’s van op DUIC.

27 Reacties

Reageren
 1. isabelle

  Mooi initiatief, ik kom er graag een keer overheen fietsen!

 2. Theo

  Utrecht is altijd een voorstander geweest van symboolpolitiek.
  Dit regenboogfietspad brengt geen enkele gedragsverandering teweeg.

 3. cas

  Het toverwoord is neutraal zijn. Niet overal uitingen van ophangen. Je weet dat er voor elke groep die het accepteert een groep is die het niet accepteert. Dit kan om allerlei redenen zijn (geloof, cultuur e.d.).
  Mensen aanspreken en bestraffen die zich openlijk schuldig maken aan pesterijen moet de norm zijn.

 4. Mark

  Geld kan beter worden gebruikt om acceptatie te handhaven in bepaalde wijken in Utrecht… Allemaal leuk en aardig zo’n fietspad en wat vlaggen, maar in Kanaleneiland of Overvecht moet je echt niet willen wonen als je homo bent. En daar doet de gemeente helemaal niets aan.

 5. Jankanerwatvan

  Mooi toch dat dit soort mensen hun eigen fietspad hebben?

 6. Lombokker

  Ik wordt zó moe van dit soort symboolpolitiek.
  Er zijn in Utrecht nog steeds wijken waar je als homostel maar beter niet kunt gaan wonen, doe daar eens iets aan. En nu ik het toch al over wonen heb . . . .

 7. TJA…

  @cas: inderdaad!

 8. Pee

  Ik zie het nut er niet van.

 9. alex

  Dat heb jij goed gezien @Mark

 10. RABE

  Ja Cas ik deel jouw mening.

  Jankanerwatvan Bij welk soort mensen hoort u.???

  Zo zeg je dat niet. Het gaat hier om mensen met een bepaalde opvatting of levensvisie.

  Het zijn wel vaak mensen die wat extra aandacht vragen en zich zo in de schijnwerpers zetten waardoor ze extra kwetsbaar zijn.
  Dat mag geen aanleiding geven tot het lastigvallen van deze mensen.
  Ze moeten zichzelf kunnen zijn, maar stop met alle ophef.

 11. André

  Ik hoop dat er goed wordt opgelet bij het kiezen van de verf voor dit (verder mijns inziens overbodige) project. Anders is het na de eerste regenbui of nachtvorst een drama met valpartijen wegens gladheid.

 12. Koel Hoofd

  Staat de wet dit wel toe?
  Een fietsroute moet als zodanig herkenbaar zijn, daarom heeft men voor rood gekozen. Busbanen zijn ook rood, dus laten we de keuze voor rood dan maar een foutje van de Fietsersbond noemen. Echter, een regenboog is niet herkenbaar als fietspad maar welk herkenbaar als hobbyisme.

  Dat de gemeente het policor statement van een regenboog gedoogd als zebrapad, of rare poppetje op het stoplicht, is ook al een hellend vlak. Want openbare infrastructuur is niet bedoeld als medium voor een meningsuiting of policor statement, daar zijn vlaggen en posters voor. Openbare infra moet mensen helpen om zo veilig mogelijk van A naar B te komen, en dat wordt gedaan door middel van uniforme middelen welke zo duidelijk zijn dat ze voor geen enkel andere interpretatie vatbaar zijn.

  Dus voor een zebrapad moet je stoppen, maar voor een regenboogpad niet.
  De enige reden dat het regenboogpad in de stad werkt is vanwege de stoplichten. Zonder die stoplichten waren vele voetgangers al doodgereden omdat het niet herkenbaar is als zebrapad.

 13. Luuk Upuuk

  Mooi hoor dat Utrecht een statement wil maken., maar verkeersinfrastructuur is daar niet de juiste manier voor. Kijk om je heen en zie dat verkeersdeelnemers vaak nu al genoeg problemen hebben met bestaande “normale” infrastructuur. Door dit project voorzie ik meer ongevallen door ontstane onveiligheid. Lijkt me ook dat het er na verloop van tijd zo smerig uitziet dat uit kostenoverwegingen besloten wordt om het maar weer in de oude staat terug te brengen. Zijn we weer een paar ton Euris armer. Een huisje anthracietgrijs verven, mag niet van de welstandscommissie en dit zou omarmd moeten worden? Wil je echt een statement maken, zet dan een regenboogje bovenop het stadwapen. Zo draagt je in al je offieciele communicatie uit waar je voor staat.

 14. Van Hoorn

  Geweldig!!!!

 15. Lachgas

  Wel een heel breed zebrapad.

 16. carlos

  @Rabe:
  ‘Het gaat hier om mensen met een bepaalde opvatting of levensvisie.’?

  Nee, je kiest hier niet voor, zo wordt je geboren!
  Ik ben bang dat veel mensen dit nog zien, je kiest ervoor om een bepaalde geaardheid te hebben.
  Dit is niet zo.
  En zolang het hetero normatieve zijn/denken aanhoudt, mag je wat aandacht vragen voor anders zijn/denken (schijnbaar vinden veel mannen het ook normaal om patriachaal denken als normaal te beschouwen, maar dat is wellicht een ander gesprek)

  En ik denk dat het minder duur is dan je zou denken.

  @koelhoofd @Luuk Upuuk: het is de middenstreep… ik weet niet hoe jullie hebben leren fietsen, maar ik ga er op een rechte weg meestal niet overheen

 17. Wim

  Mis Koel Hoofd. De rode fietspadenkleur is al in 1978 gekozen, toen in Tiburg als proef het eerste vrijliggende fietspad werd aangelegd. Dat busbaankleurtje kwam pas veeeel later. Laten we dat maar een foutje van de Busbanenbond noemen.

 18. Este

  Wat een top initiatief!! En jammer dat het nodig is

 19. Scherpschutter

  @Este

  Nodig? Waarvoor precies?

 20. Mart

  Ik hoop toch niet dat het gaat vloeken met de kleuren van het HU gebouw…

 21. Anne Marie ten Berge

  Waarom niet de Dom in regenboogkleuren geschilderd? Oh, mag dat niet? Dan de Dom maar inpakken met regenboogkleuren! Wat de inpakkunstenaar Christo kan, kan Utrecht beter. Voor de volgende 5 jaar staan er toch steigers om de Dom. 112 meter hoge regenboogkleuren, dan heb je een niet te evenaren statement. Daar valt niet tegen op te fietsen.

 22. Eugène

  Als homoseksuele man zeg ik: zucht. Noem me zuur, maar dit is echt weggegooid geld. Wat Mark zegt: ik zie het geld liever worden besteed aan meer voorlichting op scholen en in godshuizen, en betere handhaving. Bijvoorbeeld in bepaalde wijken, waar mijn man en ik niet samen over straat durven. En nee, dat is geen aanstellerij, het aantal scheldwoorden en sispartijen dat wij in omze vorige buurt naar ons hoofd hebben gekregen, is niet op de vingers van één hand te tellen.

  Oké, een compromis: als er dan per se een regenboogfietspad moet komen, doe dat dan in vredesnaam in Overvecht. Daar wonen namelijk wellicht wel homoseksuelen die een hart onder de riem kunnen gebruiken.

 23. Luuk Upuuk

  @Carlos: Middenstreep? Heb ik nergens kunnen lezen. Waar haal je dat vandaan? In het artikel komt 6x het woord “regenboogfietspad” voor, nergens het woord “middenstreep”. Je verwijt naar mij en @koelhoofd is, op zun zachts gezegd, een beetje dom.

 24. Max

  Van wie ‘krijgen’ ze dat?
  En, zolang je verschillen juist benadrukt blijven ze aanwezig.

 25. guido

  De regenboogvlag is al vaak geredesigned, wordt dit de verouderde gewone regenboog of de ”progress pride” vlag? Deze is meer inclusief voor ook zwarte en bruine mensen ”van kleur”.

 26. UTRECHTSE JANTJE

  Ik denk dat de Canal Pride voorlopig wel weer genoeg aandacht heeft gegeven , aan het feit dat er mensen zijn die ‘n andere geaardheid hebben en die @ Carlos al heel mooi heeft verwoord , verder is dit soort geld verkwisten nergens voor nodig , en kan dit geld beter gebruikt worden , zoals diverse anderen hier ook al hebben aan gegeven … En heeft @ André ook zeker ‘n punt , en tegen @ Eugéne zou ik willen zeggen heel triest dat jullie zo over straat moeten gaan , maar misschien is het handig en slim als jij en je man , je bij ‘n vechtsportclub aanmelden , zodat jullie je toch enigszins kunnen verdedigen als team , en altijd je telefoon stand-by houden , en onmiddellijk de politie bellen als de situatie dreigt uit de hand te lopen …….

 27. Bart

  Talloze potjes Mario Kart hebben mij hier op voorbereid; Rainbow Road is eindelijk een feit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).