Utrecht krijgt kliniek voor trans- en non-binaire personen: gemeenteraad stemt voor Utrecht krijgt kliniek voor trans- en non-binaire personen: gemeenteraad stemt voor

Utrecht krijgt kliniek voor trans- en non-binaire personen: gemeenteraad stemt voor

Utrecht krijgt kliniek voor trans- en non-binaire personen: gemeenteraad stemt voor
Archieffoto
Een ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren voor de komst van een ‘Transkliniek’ gestemd. Alleen de fracties van DENK en de PVV stemden tegen. Dat betekent dat er een driejarige pilot zal komen voor een kliniek voor transzorg in Utrecht.

Een ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren voor de komst van een ‘Transkliniek’ gestemd. Alleen de fracties van DENK en de PVV stemden tegen. Dat betekent dat er een driejarige pilot zal komen voor een kliniek voor transzorg in Utrecht.

Volgens de fracties die het plan indienden, ‘krijgen de trans en non-binaire gemeenschap en de meest kwetsbare personen daarbinnen, buiten de lange genderzorg wachttijden, ook te maken met vooroordelen en uitsluiting’. Zij noemen ervaringsdeskundigen die deze groepen helpen dan ook ‘onmisbaar’.

Een dergelijke kliniek kan volgens hen zo een veilige plek zijn waar de personen ‘zonder stigma’ terechtkunnen met hun vragen. In Amsterdam is er al een Transkliniek. De gemeente werkt daarvoor samen met Trans United Europe en GGD Amsterdam. In Utrecht maakten Trans United Europe en GGD regio Utrecht een projectplan, waarvoor ze samenwerken met de Utrechtse stichting Colored Qollective.

‘Veilige huiskamer’

“De kliniek richt zich onder andere op medische begeleiding bij hormoongebruik, maar heeft ook een brugfunctie naar seksuele gezondheidszorg zoals soa- en hiv-tests, andere vormen van ondersteuning en het bieden van een veilige huiskamer”, schrijft BIJ1, een van de initiatiefnemende partijen.

“De wachttijden voor passende zorg zijn enorm lang en daarnaast komen personen die extra kwetsbaar zijn, doordat ze bijvoorbeeld ook sekswerker zijn, of een vluchtachtergrond hebben, nu überhaupt niet in de reguliere zorg terecht.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dus als ik het goed begrijp gaat de gemeente nu een medische faciliteit oprichten en betalen? Niet provincie of landelijke overheid maar de gemeente. En neemt dus artsen in dienst ? Interessant!

 2. stefan

  zelfs de ChristenUnie stemde voor. er is nog hoop.

 3. Fred

  Geen idee hoe dit bekostigd gaat wordem, maar dit soort initiatieven kan de zorgkosten behoorlijk opdrijven.

 4. W.

  Fred, als je geen idee hebt dan is het soms ook een prima optie om niks te zeggen.

 5. Realist

  Ook hier geen inclusiviteit want exclusief voor een bepaalde groep mensen.. Woke regeert en bereikt zoals verwacht het tegenovergestelde van wat ze eigenlijk willen bereiken.

 6. Rob

  @W,
  Juist als je geen idee hebt is het goed om wat te zeggen/vragen te stellen. Ben zelf ook wel benieuwd wie dit gaat financieren.

 7. Koel Hoofd

  Hoe groot is die transcommunity eigenlijk?

 8. Utrechter

  @Koel Hoofd: geen vragen stellen, daar is generatie sneeuwvlok niet van gediend. Ook niet vragen of ze kunnen aantonen dat er sprake is van ‘vooroordelen en uitsluiting’ want dan zou je het eventuele probleem misschien wel eens bij de bron kunnen oplossen en dáár betere zorg organiseren voor kwetsbare personen. Nee, we gaan niet de zorg verbeteren en specialiseren voor deze doelgroep maar beter een apart loketje oprichten dat slechts voor een bepaalde groep toegankelijk is. Lekker inclusief enzo.

 9. Peter

  Volg de link in het bericht, 240k wordt voor 3 jaar vanuit de gemeente begroting hierin gestort, ook het advies om samen te werken met Colored Qollective dat in 2021 60k heeft gevraagd en volgens hun site in 2022 niets meer heeft gedaan: https://www.coloredqollective.org/financiele-verantwoording/#

 10. Pieter

  @ Realist: ook jij kunt je aanmelden voor een behandeling mocht je je van het andere geslacht voelen. Iedere zorg is specifiek op een bepaalde klacht of aandoening gericht…. en dus exclusief. De een heeft nieuwe heup nodig de ander een harttransplantatie. Ik mag hopen dat ik tijdens mijn heupoperatie niet uit inclusiviteit tevens een harttransplantatie krijg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).