Utrecht krijgt vanaf volgend jaar Ja-Ja-sticker | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt vanaf volgend jaar Ja-Ja-sticker | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt vanaf volgend jaar Ja-Ja-sticker

Utrecht krijgt vanaf volgend jaar Ja-Ja-sticker
Utrecht voert per 1 januari 2020 de Ja-Ja-sticker in voor ongeadresseerd drukwerk. De maatregel moet jaarlijks miljoenen kilo’s papier besparen.

Utrecht voert per 1 januari 2020 de Ja-Ja-sticker in voor ongeadresseerd drukwerk. De maatregel moet jaarlijks miljoenen kilo’s papier besparen.

Per 1 januari 2020 krijgen bewoners van Utrecht alleen nog reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen door de brievenbus als ze een Ja-Ja-sticker hebben. Dat is de omgekeerde manier van werken zoals nu het geval is. Nu moeten bewoners met een Nee-Nee- of Nee-Ja-sticker op de brievenbus aangeven dat zij deze post juist niét willen ontvangen.

Met de nieuwe maatregel moeten bewoners aangeven dat zij de ongeadresseerde post wél willen ontvangen. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad en in het najaar worden bewoners verder geïnformeerd.

Sommige vormen van ongeadresseerd drukwerk vallen buiten de nieuwe regelgeving zoals drukwerk ‘met als enig doel om feitelijke informatie te verspreiden zonder aanprijzing’. Dat zijn bijvoorbeeld berichten van de gemeente of van een netbeheerder.

Afval

“We willen hiermee voorkomen dat onnodig papierafval ontstaat”, zei wethouder Klaas Verschuure (circulaire economie) eerder al. “Naar verwachting zal dit gemiddeld 8 kilo papier per huishouden schelen.” Zo’n 70 procent van het ongeadresseerd drukwerk wordt door bewoners als gescheiden papierafval aangeboden. De rest verdwijnt bij het restafval. De verwachting is dat het nieuwe systeem dus ook leidt tot een afname van het restafval.

Utrecht is één van de eerste gemeenten die een dergelijk systeem invoert. Momenteel heeft alleen Amsterdam een Ja-Ja-sticker. Utrecht heeft de praktijkervaringen in Amsterdam bestudeerd en eigen onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat 39 procent van de Utrechters ongeadresseerd reclamedrukwerk ongelezen weggooit.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. cas

  Dus binnenkort krijg je alle troep in je bus….

 2. Hugo Aylva

  @Cas: nee, juist niet. De troep krijg je dus alleen nog maar in je brievenbus wanneer je er expliciet een sticker op plakt.

 3. Max

  @cas probeer je te zeggen dat folder-bezorgers zich niet aan de regels gaan houden?

  Het zal vast de eerste maand nog fout gaan maar op de lange termijn lijkt mij dit een enorme verbetering!
  Ik zal niet meteen mijn nee-nee sticker verwijderen maar ik zal dat lelijke ding ook niet gaan missen.

 4. bee

  volgens mij is het handiger om mensen die wel alles willen ontvangen helemaal geen sticker te geven maar degene die niets willen van reclame een sticker te geven.
  maar hoe vaak gebeurt het niet dat ,al zit je hele brievenbus volgeplakt met nee,er toch van alles in de brievenbus gegooid word.

 5. cas

  Al doe je 4 nee – nee stickers op je bus…. toch krijg je die onzin. Wel of geen sticker, dit gaat toch niet veranderen.

  Het is een onzinnige kostbare operatie die helemaal niet gaat veranderen. En Hugo, ik heb expliciet een sticker op mijn brievenbus geplakt…. dus wat is het verschil?

 6. Cor

  @cas: waarom denk je dat het een kostbare operatie gaat worden? Omdat je een massale run op ja-ja stickers verwacht?

  Verder prima ontwikkeling om deze veelal papierverspilling tegen te gaan. Hopen dat bet de gewenste effecten heeft.

 7. MJPD

  Eindelijk, prima maatregel! Al die Nee/Nee stickers met name bij portaalflats met een gezamenlijke voordeur zijn nou niet echt uitnodigend. Heb al jaren een Nee/Nee sticker en ontvang nooit reclamefolders. En als dat toch gebeurt, dan kan je er ook naar handelen en contact opnemen met de verspreider. Maar hier klagen daarover om vervolgens alles bij het oude houden is natuurlijk veel makkelijker…

 8. Yoshua

  Ik heb een NEE-NEE sticker maar ontvang nog steeds ongewenste reclame van hele kleine ondernemers.
  Meestal kappers, pizza boertjes en vandaag van een meubelwinkel op de Admiraal Helfrichlaan
  Grappig was dat er op die folder stond gedrukt ”Nieuwe collectie 2018 gearriveerd”.
  Deze ondernemers beseffen zich absoluut niet dat je met dit asocialengedrag juist geen klanten krijgt maar potentiële klanten verjaagd.
  Deze ondernemers hebben lak aan of er straks JA-JA of helemaal niets op de bus staat.
  Beter is een verbod op het verspreiden van folders in de stad.

 9. Jan Vanel

  En hoe gaat men de drukwerkindustrie compenseren? Een deel van de orders zijn we al kwijt geraakt door het ‘Verenigd Europa’, en dan nu de rest…?

 10. Toine Goossens

  Is er wetenschappelijk onderzoek naar die 8 kg. verricht, of gaat het hier zoals gebruikelijk over meningen die nergens op zijn gebaseerd? Roeptoeteren zolang je niet ter verantwoording wordt geroepen, en ondertussen je maar blijven beklagen over trollen op het internet. Roeptoeters hebben de trollen gecreeerd. De mening is anders, het middel niet

 11. Nlz

  Mooi dat de politiek hierover meent te kunnen beslissen terwijl hun eigen medewerkers de fout in gaan, zoals onlangs bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Ondanks een NEE-JA sticker kreeg ik flyers van de PvdA, GroenLinks en SP in de bus. En als je daar dan contact over opneemt met ze, houden ze een of ander onzinverhaal over “Wat wij in uw bus hebben gegooid is geen reclamedrukwerk maar een politieke flyer”…

 12. trol

  Als je toch drukwerk krijgt, ondanks een sticker ( en in de toekomst dus geen sticker), dan kun je dit toch melden bij de Reclame Code Commissie of ACM? (of je flikkert zelf al je oudpapier bij de ondernemer naar binnen…werkt ook) Maar als niemand dit doet, gebeurt er ook vrij weinig, behalve online klagen.

 13. herman

  @Jan, zullen we dan ook weer kolenboeren aanstellen die kolen gaan verkopen aan de gemeente en een stoker op de trein zetten?
  We gaan toch geen drukwerk drukken om mensen aan het werk te houden als er geen vraag is? Ooit deed de EU dat met boterbergen en melkmeren tot gevolg.

 14. Pipo

  Die papierwinkel die ik van de gemeente krijg belandt ook altijd ongelezen bij het oud-papier. Apart dat zij hun eigen informatie wel zo belangrijk vinden dat ze een uitzondering voor zichzelf maken.

 15. Marieke

  Dit is een voorstel van de Partij voor de Dieren. Wel netjes om dat erbij te vermelden!

 16. Thom

  Jammer dat dergelijke besluiten op verkeerde gronden wordt genomen. Te veel papier in het afval terug dringen? Voedt mensen op dat ze het goed scheiden zodat papier hergebruikt kan worden. Wist je dat de meeste huis aan huis bladen in ons land vier maal gerecycled worden? Dat moet hij wel in de papierbak en niet bij het restafaval. En wat werk: het zijn niet alleen drukkers waar niet aan gedacht wordt, wat denk je van ontwerpers, advertentieverkopers, verslaggevers, redacteuren, verspreiders, bezorgers, winkeliers. Waar moet de kleine slager straks zijn aanbieding bekend maken als er veel minder hah bladen bezorgd worden? Steeds minder mensen gebruiken facebook. zeker ouderen. Daarnaast blijf je dus ook niet meer op de hoogte van het lokale nieuws. A’Dam heeft tenminste de mogelijkheid open gelaten bij geen sticker wel hah bladen te ontvangen, mits er 30% redactie in staat, iets dat Rdam ook gaat doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).