Utrecht maakt geen kans meer op Eurovisie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant Utrecht maakt geen kans meer op Eurovisie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht maakt geen kans meer op Eurovisie Songfestival

Utrecht maakt geen kans meer op Eurovisie Songfestival
Wethouder Klaas Verschuure samen met de fietskoerier en het bidbook. Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht maakt geen kans meer om gaststad te zijn voor het Eurovisie Songfestival 2020. Maastricht en Rotterdam zijn de twee steden die nog in de race zijn voor het evenement.

Utrecht maakt geen kans meer om gaststad te zijn voor het Eurovisie Songfestival 2020. Maastricht en Rotterdam zijn de twee steden die nog in de race zijn voor het evenement.

Nadat vorige week woensdag vijf steden hun bidbook aan de projectorganisatie Eurovisie Songfestival hebben aangeboden, zijn de bidbooks de afgelopen dagen bestudeerd en beoordeeld. Vandaag laat de projectorganisatie weten dat gekozen is om de selectieprocedure met Maastricht en Rotterdam voort te zetten.

Utrecht wilde het evenement in een tent organiseren, en zonder financiële steun van de gemeente. Dit blijkt de projectorganisatie niet te overtuigen. De selectiecommissie werd in die afweging ondersteund door technische experts en de European Broadcasting Union (EBU). Utrecht scoorde lager op locatie, beschikbaarheid accommodatie en (financiële) bijdrage.

In Utrecht is ook commotie ontstaan over de manier hoe Utrecht zich kandidaat heeft gesteld voor het evenement. De politiek heeft om opheldering gevraagd over de gang van zaken.

Bezoeken

Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival: “Het enthousiasme waarmee de afgevallen steden zich hebben ingezet om het Eurovisie Songfestival 2020 naar de stad te halen biedt ook kansen. We spreken de komende maanden graag met de steden over hoe we hen kunnen betrekken bij het evenement in mei volgend jaar. Juist omdat we de wens hebben om heel Nederland het Eurovisie Songfestival mee te laten beleven.”

De komende week worden er door de projectorganisatie technische werkbezoeken gepland naar zowel Maastricht als Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de daarbij horende faciliteiten te bekijken. De organisatie streeft ernaar om de uiteindelijke gaststad in de loop van augustus bekend te maken.

 

20 Reacties

Reageren
 1. w

  goh wat verrassend haha, was vanaf dag 1 al kansloos.

 2. Koel Hoofd

  hahahahaha inderdaad volkomen kansloos vanaf dag 1.
  Ontslaan die mensen die dit hebben bedacht, en laat ze ook gelijk hun HBO/WO diplomaatje inleveren..

 3. R

  Omdat Gemeente Utrecht te krenterig is verbaasd me dan ook niet dat zij afvallen, eigen schuld! Ze hadden kunnen weten dat zij 1000% kansloos is!

 4. Cor Nelis

  Een bidbook indienen terwijl je het eigenlijk niet echt wilt organiseren…., dan krijg je dit. Wat mij betreft: gelukkig maar!!

 5. Mark

  Een mooi succesje voor de Utrechtse politiek, de aanpak was er namelijk op gericht om de keuze vooral niet op Utrecht te laten vallen. Dat is goed gelukt!

 6. Gerard Brugmans

  “Ik denk dat we als stad en regio Utrecht voldoende onderscheidende kenmerken naar voren kunnen brengen om een goede kans te maken”, zei Rob Beltman, Directeur Marketing van Jaarbeurs Utrecht, eerder tegen DUIC. Die marketingmannetjes worden betaald om gebakken lucht te verkopen, hun prietpraat is met enige moeite zelfs vermakelijk te noemen. Maar van een wethouder en zijn ambtenaren verwacht je toch wel een iets meer realistische kijk op de dingen. Hoe kan het dan dat zij de plank zo verschrikkelijk mis hebben geslagen?

 7. Dirk

  Inderdaad een mooi succes voor de gemeente: een anti-bid. Blij dat het niet in Utrecht gaat plaatsvinden.

 8. Ralph

  Ik had graag gezien dat het festival naar Utrecht was gekomen maar Rotterdam on Maastricht.. ook prima. Wat ik niet prima vind is de absolute wanvertoningen van Utrecht in dit proces en vooral de uiteindelijke presentatie. Als je dan echt niet wil, bespaar de moeite om überhaupt een bidboek te maken. Wat een schaamteloos voor schut, een fietskoerier om een pakketje te bezorgen, geen representatie vanuit de gemeente, noch van de jaarbeurs en anderen. Echt onbeschrijfelijk ! Hoe kan je jezelf als stad zo belachelijk maken.

 9. Frits

  Utrecht kon het organiseren zonder een euro financiële bijdrage van de overheid.

  NPO kiest liever voor steden waar de geldkraan wel openstaat. Begrijpelijke keuze. Jammer dat Utrecht alleen stond in de keuze de hand op de knip te houden .

  Financiële bijdrage is belangrijker dan bereikbaarheid…. Hoe triest kun je het hebben?

  Dus of volgend jaar een festival in een uithoek van het land of op een centrale locatie zonder treinstation in de buurt. Ach, als de delegaties maar per touringcar worden vervoerd… Het gewone volk zoekt het maar uit…

 10. bee

  kan er absoluut niet rouwig om zijn.

 11. Peter Roelofsen

  De Utrechtse gemeente raad heeft zitten bidden dat het niets werd.
  Hun gebeden zijn gehoord!

 12. wollie

  het indienen per fietskoerier was best wel een meesterzet. goed gedaan utrecht, laat maastricht er maar op leeglopen…

 13. NK

  Wat mij betreft kan het hele songfestival in de prullenbak maar welke idioot bedenkt het om dit evenement in een tent te houden?
  Hiermee maken ze de stad Utrecht alleen maar belachelijk.
  Beter geen bieding dan een idiote bieding.

 14. herman

  Dat woordje “meer” kan gerust weggelaten worden. Utreg was vanaf dag 1 volledig kansloos.

  Ze deden alleen mee om graantje van de free publicity mee te pikken en dat is slim. OP die koerier na weinig kosten gemaakt. Dat bidbook was gewoon een stapel lege bladzijdes met een kaft er om heen.

 15. Binnenstadbewoner

  Songfestival zou in een tent op de parkeerplaats van de Jaarbeurs moeten plaatsvinden en dan ook nog eens zonder enig budget van de gemeente … . Utrecht had de eer aan zichzelf moeten houden en zich geen kandidaat moeten stellen.

 16. Claudia

  Prima! En meteen maar helemaal afschaffen die idioterie!

 17. G.H.

  @Herman: het schijnt dat het bidbook wel degelijk 1 regel tekst bevatte: “I’m only here to read the comments.”

 18. Joost

  @ Frits

  Hoezo hoek van het land? Maastricht is hart van Europa en de Euregio. Zo kijkt de EBA ernaar. Vlakbij Keulen, Düsseldorf, Luik, Brussel en relatief dichtbij Parijs. België, Duitsland en zelfs Frankrijk om de hoek.

  Heeft al tijden de meest internationale Universiteit van het land en misschien wel het meest internationale karakter van steden in het land. Maar blijf maar hangen in nationale sentimenten, die doen er inderdaad erg veel toe in de wereld van de toekomst, not.

  Weet je welk gebied in de hoek van het hand ligt voor een erg groot deel van het land en een erg groot deel van het aantal inwoners? Nou? De Randstad ligt zelf in een uithoek en is Europees gezien helemaal niet zo goed bereikbaar als ze in de Randstad zelf denken. Het aantal internationale treinverbindingen had bijvoorbeeld zo veel beter kunnen zijn.

 19. PjotrM

  Gelukkig gaat het niet door in Utrecht. Het is een commercieel gedoe (zie alle eisen) waar wij als burgers de rekening van zouden krijgen.

 20. JdV

  @PjotrM: Ja, dan liever een Tour, Vuelta of Giro. Dat is op geen enkele wijze een commercieel gedoe en kost ons geen cent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).