Utrecht moet ‘stevige en pijnlijke’ financiële maatregelen nemen: ‘Lastige keuzes die veel Utrechters gaan raken’ Utrecht moet ‘stevige en pijnlijke’ financiële maatregelen nemen: ‘Lastige keuzes die veel Utrechters gaan raken’

Utrecht moet ‘stevige en pijnlijke’ financiële maatregelen nemen: ‘Lastige keuzes die veel Utrechters gaan raken’

Utrecht moet ‘stevige en pijnlijke’ financiële maatregelen nemen: ‘Lastige keuzes die veel Utrechters gaan raken’
De gemeente Utrecht moet flink gaan bezuinigen en de lasten verhogen om het huishoudboekje van de stad op orde te brengen. Onder meer de onroerendezaakbelasting (OZB) en tarieven in parkeergarages gaan omhoog. Daarnaast wordt er bezuinigd, bijvoorbeeld op de inzet van handhavers, en wordt de bijzondere bijstand versoberd.

De gemeente Utrecht moet flink gaan bezuinigen en de lasten verhogen om het huishoudboekje van de stad op orde te brengen. Onder meer de onroerendezaakbelasting (OZB) en tarieven in parkeergarages gaan omhoog. Daarnaast wordt er bezuinigd, bijvoorbeeld op de inzet van handhavers, en wordt de bijzondere bijstand versoberd.

De financiële maatregelen staan in de Voorjaarsnota – een soort tussenstand van de gemeentelijke financiën – die donderdag gepresenteerd is. Gemeentes hebben te maken met bezuinigingen van het Rijk, waardoor ze in zwaar weer terecht zijn gekomen.

De afgelopen tijd kon Utrecht de gaten nog dichten, maar nu zijn er flinke maatregelen nodig. Er is een tekort van 76 miljoen euro. “De nieuwe financiële situatie dwingt ons tot het maken van stevige en pijnlijke keuzes”, is te lezen in de Voorjaarsnota. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) hoopt Utrechters in een kwetsbare positie en kinderen daarbij zoveel mogelijk te ontzien.

“De nieuwe financiële situatie dwingt ons tot het maken van stevige en pijnlijke keuzes”

Pakket aan maatregelen

In de Voorjaarsnota staat een flink pakket aan maatregelen om het huishoudboekje van Utrecht weer op orde te krijgen. Het college van B&W wil 32 miljoen euro bezuinigen en stelt 25 miljoen euro aan hervormingen voor.

Alleen bezuinigen zou volgens de gemeente een te zware wissel trekken op de stad, dus worden ook verschillende belastingen verhoogd. Het gaat dan om de toeristenbelasting, de OZB en de tarieven in gemeentelijke parkeergarages. Het college wil 924.000 euro bezuinigen op de bijzondere bijstand, bijvoorbeeld door de kosten voor woninginrichting van een gift om te zetten naar een lening. Voor de aanpak Samen voor Overvecht is straks 719.000 euro minder beschikbaar. Ook moet de gemeente snijden in de eigen organisatie.

“Het is tijd dat het Rijk verder over de brug komt”

Mogelijk gaan ook de kosten voor sommige gemeentediensten stijgen, omdat die nu niet hetzelfde zijn als de daadwerkelijke kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het sluiten van een huwelijk of het organiseren van een evenement. Zwembaden en bibliotheken hoeven voorlopig niet te sluiten, maar wethouder Schilderman ziet dat andere gemeentes die maatregelen wel moeten nemen. “Dat hoeven wij gelukkig nu nog niet, maar het is tijd dat het Rijk verder over de brug komt.”

Investeringen

Tegelijkertijd zijn er problemen in de stad die volgens het college juist vragen om investeringen. Onder meer voor het aanpakken van het te volle stroomnet en het tekort aan betaalbare huizen is geld nodig. Het college wil hierin blijven investeren, maar dan wel met minder geld.

“We blijven deze uitdagingen aanpakken, alleen met minder geld”

“Als we niets doen aan het volle stroomnet, moet de stad straks op slot”, zegt Schilderman. “We willen ook de zorg kunnen blijven leveren aan Utrechters als ze dat nodig hebben. En we moeten blijven investeren in goede en betaalbare huizen voor mensen die opvang nodig hebben en mensen die in onze stad een huis zoeken. Het eerlijke verhaal is dat we deze uitdagingen blijven aanpakken, alleen met minder geld. Maar we blijven investeren in de toekomst van de stad.”

De Voorjaarsnota wordt nog behandeld in verschillende commissies en op 11 juli in de gemeenteraad. De volledige voorjaarsnota is hier te vinden. Op de website van de gemeente staat ook een samenvatting.

71 Reacties

Reageren
 1. M.

  Is het misschien een idee om gewone burgers te laten aanwijzen waar bezuinigd op kan worden? Die kijken met een heel andere blik naar de stad dan de meeste politici en ambtenaren (als die al een blik op de stad werpen en niet voortdurend in hun dossiers zitten te neuzen). Het zou wel eens verrassend kunnen zijn hoe gemakkelijk er dan op een flink aantal dingen bezuinigd kan worden.

 2. Binnenstadbewoner

  Misschien ook maar naar eens het eigen personeelsbestand kijken, en dan m.n. de medewerkers met vast contract. Te hoge salarissen, te veel ambtenaren en goudomrande arbeidsvoorwaarden.

 3. Pee

  Er gaat ook enorm veel geld naar asielzoekers en de opvang daarvan.
  Dat zijn feiten die men liever niet ter sprake stelt om niet weggezet te worden voor racist of dat er discriminatie geroepen word.
  Het heeft echter niets met discriminatie etc te maken maar met realistisch kijken naar mogelijkheden om financiële maatregelen te treffen.
  Het kaf van het koren scheiden , wat nu nauwelijks gebeurt.

 4. Ed Klute

  Op 17 april ontving U op leeftijd van de gemeente Utrecht een mail over de komende hervormingen, met als bijlage de ambtelijke inventarisatie van bezuinigingsopties met begrotingsalternatieven. Op 16 mei wordt de Voorjaarsnota besproken. Dan maakt het college bekend welke bezuinigingsmaatregelen zij willen doorvoeren. De raad neemt op 11 juli de definitieve beslissing over de bezuinigingen.

  In ons Manifest: https://uopleeftijd.nl/wp-content/uploads/Manifest-U-op-leeftijd-over-bezuinigingen-2024.pdf, geeft U op leeftijd aan wat haar standpunten en suggesties zijn ten aanzien van senioren in Utrecht. Zij willen voorkomen dat bezuinigingen ten koste gaan van de belangen van deze doelgroep. De raadsleden hebben het manifest deze week ontvangen.

 5. Katja

  Kijken ze ook eens in de spiegel ? Miljoenenverslindende projecten die niets opleverden ? Bijvoorbeeld Goylaan “ovonde”? Als gelijk voorrangsrotonde of gewoon verkeerslichten waren geplaatst, was er niets aan de hand geweest.

 6. Inez

  Heel goed dat er heel veel onzin subisidies nu geschrapt worden, daar kan nog weel meer uit. Wel raar dat er niet op het aantal medewerkers (nu 5800 ambtenaren) en dure infra projecten (Maliebaan, Zuidpoort) bespaard wordt.

 7. Liesbeth

  Plan van de Maliebaan stoppen. Zonde van het geld, fungeert prima zo , goede uitvalweg en prima wandelgebied. Lekker geld uitsparen:-)

 8. S

  @m: zoals..?

 9. JdV

  2026 mensen. Tekorten ontstaan door wanbeleid of verkeerde keuzes van de politieke partijen die de stad besturen. Bij de verkiezingen kunt u de politici afrekenen op hun prestaties of het ontbreken daar van. Geld verspild aan dure nutteloze bioscoopvriendjes, fietsboulevards, voor de 5e x straten opnieuw inrichten? Stem ze weg !!!

 10. Ron

  @M. een burgerberaad voor het doorhakken van knopen voor bezuinigingen, ik vind het een supergoed idee. Politici maken overal een spelletje van en komen zo tot de meest vreemde keuzes, wat draagvlak voor bezuinigingen sloopt. Als random 50 mensen worden uitgekozen heb ik vrede met wat ze samen besluiten. Random is wel nodig, want anders krijg je een select groepje wat heel er in de ene of andere hoek zit; we hebben wel representatie nodig, daarom dus een loting voor deelname. In andere burgerraden in Utrecht voor bv vuurwerk is dit ook goed gegaan.

 11. Lisa

  “Onder meer de onroerendezaakbelasting (OZB) en tarieven in parkeergarages gaan omhoog. Daarnaast wordt er bezuinigd, bijvoorbeeld op de inzet van handhavers, en wordt de bijzondere bijstand versoberd.”

  PARDON!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

  We kunnen IEDERE week op DUIC lezen aan welke “voor de leuk potjes” nu weer miljoenen gespendeerd worden en nu gaat er bezuinigd worden op zaken die ook de primaire levensbehoeften van mensen raken?

  Bezuinigen op handhaving, terwijl daar juist veel en veel meer van nodig is? Waarom niet alle voor de leuk projecten weg bezuinigen?

  Wat de fuksels!!!

  Dit college, deze burgmeeester en deze gemeenteraad hebben de zaken echt niet onder controle en de prioriteiten compleet niet scherp. Kan de minister niet ingrijpen, al is hij demissioniar?

  Van Utrecht weer een, voorheen artikel 12, gemeente maken?

 12. Nina

  Stop met geld uitgeven aan ombouw van wegen en stop met fietspaden rood verasfalteren. Alleen nog noodzakelijk onderhoud.

  Stop met onderzoeksbureaus inschakelen en burgerberaden.

  Stop met plannen maken voor bijv. windmolens, infraprojecten, duurzaamheidsuitgaven e.d.. Ook inzet van ambtenaren hiervoor kost nl. geld.

  Geen verbouwing van het Stadskantoor dus.

  De bibliotheek verplaatsen naar een buitenwijk en nog slechts op die ene – veel goedkopere – locatie een grotere vestiging.

  Stop met de miljoenensubsidies voor de musea. Die moeten de komende 5 jaar hun eigen broek eens gaan ophouden. Met lagere salarissen, minder personeel en de verkoop van een deel vd kunst komt men een heel eind. De panden zijn nl. al fantastisch mooi opgeknapt.

  Ik denk dat we er dan al zijn. Allemaal dingen die niet noodzakelijk zijn.

  De focus en het geld vanaf nu voornamelijk op zorg, veiligheid, onderhoud, afvalverwerking, burgerzaken e.d..

  Veel mensen kunnen nu al niet rond komen. Lastenverzwaring is echt geen goed idee en daarnaast volstrekt onnodig.

 13. Wim

  Ophouden met de ombouw naar stadsboulevards wat alleen maar de doorgang van verkeer blokkeerd

 14. Don

  @M uitstekend idee net zoals bij vuurwerk een burgerberaad naar wat bezuinigd kan worden. Dat is toch zo’n goed middel. Maar dan wel een een externe selectie van diegenen die in het burgerberaad verkozen worden. Kijken of het enthousiasme nog zo groot is als de vermoedelijke antwoorden bijzonder pijnlijk zullen zijn voor de gemeente utrecht en de verantwoordelijken voor de ongekende financiële puinzooi binnen de gemeente utrecht zichtbaar worden.

 15. Gerard vd Vecht

  Komt allemaal door die dwaze verkeersplannen die helemaal niet nodig zijn.
  Er moeten steeds veranderingen aan de wegen worden aangebracht omdat Utrecht zonodig moet groeien wat het aantal inwoners betreft.
  Bij een bevolking;lkingskrimp is dat allemaal niet nodig ,ook de verbreding van de A 27 bij Amelisweerd niet.
  Gerard.

 16. Ondieper

  Hier is een besparings-idee: reageer binnen de wettelijke termijnen op procedures, dat scheelt meer dan 1 miljoen euro aan dwangsommen (https://www.duic.nl/algemeen/utrechter-die-al-1-miljoen-euro-aan-dwangsommen-incasseerde-heeft-64-gerechtelijke-procedures-lopen/)

 17. jaja

  Wat een vooroordelen over ambtenaren, salaris valt vies tegen tov het bedrijfsleven.
  Mi is de werkdruk bij ambtenaren erg hoog..

  En dat allemaal voor het maatschappelijk belang…

 18. Herman

  Klassieke methode, lasten omhoog en bezuinigen op dingen waar de burger wat aan heeft.
  Echt ingrijpen waar nodig, uitgaven voor cultuur, verkeersplannen en klimaat durft men (nog?) niet.

 19. Clio

  Dat heb je met al die onnodige wegaanpassingen, die dan ook weer eens overmoeten omdat het alleen maar slechter is geworden.
  Maar inwoners, eigen schuld, al 2 verkiezingen verkeerde partijen gestemd.

 20. Rottebert Peermans

  Anders stop je met kapitaalkrachtige burgers de stad uit pesten? Zorg dat er dure huizen gebouwd worden in plaats van sociale huurwoningen en zorg dat tweeverdieners hun auto’s kwijt kunnen en die OZB inkomsten gaan vanzelf omhoog. Daarnaast kosten die sociale huurders vooral geld. Als ik niks te vreten in huis heb ga ik toch ook geen groep hongerige mensen uitnodigen?

 21. eric

  Zoals verwacht worden de financiele blunders van dit College wederom over de hoofden van de burgers van Utrecht afrekenen.

  Geen haar op hun Collegehoofd om geplande veranderingen zoals de Maliebaan, Graadt van Roggenweg en Ledig Erf in de ijskast te zetten of helemaal te cancelen.

  Dat zou dit College sieren, eigen fouten compenseren met eigen partijbelangen.

  Wat JdV terecht opmerkt, dit College in 2026 afrekenen voor dit wanbeleid, want zelf houden ze iedereen de hand boven het hoofd!

  Andere partijen zoals CDA,VVD etc….maak samen een plan om Utrecht weer bereikbaarder,betaalbaarder en democratischer te maken, want alhoewel Links altijd zijn mond vol heeft van participatie en democratie is met de fusie van de Pvda met Groenlinks alles wat socialistisch is, aan de kant geschoven door deze extreem linkse partij….zie de voorkeur voor Hamas en het antisemitisme!

  Maar nee hoor….de burger moet weer bloeden!

  Zoals J

 22. Pietje Lut

  Nergens, alleen op X en in de reacties hier, zie ik voorstellen om te bezuinigen op verkeersprojecten. Er zijn belist wat wegen die verbeterd moeten worden, maar er zijn ook heel veel projecten die echt geen prio hebben, zoals de herinrichting Maliebaan, dat een niet bestaand probleem oplost, herinrichting Wittevrouwensingel, Jutfaseweg, Kardinaal de Jongweg (dat scheelt de bus maar liefst 1 tot 3 minuten tijdwinst, dames en heren!) en diverse knippen enz. Misschien ooit wel nodig, maar niet nu.

  Ook lezen wij op X en DUIC vooral verzoeken tot handhaving. Dat kan namelijk een geweldige oplossing zijn voor een hele hoop stadse problemen, bv. verkeer, geweld, intimidatie, criminaliteit, uitgaansherrie enz. Maar op die anderhalve BOA per dag (overdreven) gaan we dan bezuinigen?

  Lees ook even de columns van Sjoerd de Boer in Nieuws030. nl (rubriek Achtergrond) over waar subsidies heen gaan. Ook daar is veel te halen.

 23. Utrechter

  En nog gaat de gemeente Utrecht zonder met de ogen te knipperen spiksplinternieuwe tram haltes vernieuwen. Dit gemeente bestuur doet er echt alles aan om zoveel mogelijk gemeentelijk belasting geld te vernietigen en ondertussen de gemeente lasten te verhogen. Verkiezingen graag en wel nu.

 24. Geenstijl@Utrecht

  Tja een einde aan doldwaze linkse strooi hobby’s van de politieke elite, nu nog op Europees niveaude boel politiek veranderen.

 25. Diederik

  Een bedrijf in de problemen let eerst op zijn kosten en uitgaven, personeel is bij dit bedrijf een grote post en als je ook nog eens minder projecten gaat doen kan daar het mes in .

  En er is nog veel meer in de uitgaven te snijden en het vereenvoudigen van projecten levert vaak ook nog een beter resultaat op.

  Laat de inwoners maar meer meedenken dat verlaagt de werkdruk van ambtenaren enorm (mocht die te hoog zijn want dat ervaar ik niet zo, eerder te druk met zichzelf en eigen doelen).

 26. Lombokker

  Aangezien er op de arbeidsmarkt momenteel een flink tekort aan personeel is, lijkt het voor de hand te liggen dat de gemeente haar personeelsbestand gaat verkleinen. Dat is in het bedrijfsleven de meest voorkomende maatregel als er bezuinigd moet worden.

  Het veelgenoemde tekort aan leraren bijvoorbeeld. Dat lijkt me een prima baan voor mensen die nu als beleidsmedewerker, persvoorlichter, etc. bij de gemeente werken. Omscholing wordt zelfs (deels) door de landelijke overheid gesubsidieerd.

  En zo zijn er vast nog wel meer banen te vinden. Een lager salaris hoeft ook geen probleem te zijn; daar zij regelingen voor te treffen zoals in het bedrijfsleven ook gebruikelijk is.

 27. de Kreek

  Tuurlijk gaat weer de OZB omhoog of mensen die een huis hebben gekocht niet al genoeg lasten hebben, tegen over de huurhuizen die geen OZB hoeven te betalen, misschien een idee om inzittende belasting in te voeren en de OZB af te schaffen.
  Dat het stroomnet vol zit, dat hadden ze toch al jaren geleden kunnen bedenken dat dat zou gaan geburen, een accu auto heeft als de accu leeg +/- 85 kilowatt nodig, moet je eens bedenken hoeveel stroom je nodig heb voor duizenden auto’s?
  Gelukkig heeft Utrecht wel het duurste stukje trambaan ter wereld en hoe zou dat nauw komen??

 28. Koel Hoofd

  Raar maar waar, PVV, NSC, VVD en BBB hebben het onverwacht toch voor elkaar gekregen om een mild merkwaardig akkoord op hoofdlijnen te sluiten.
  Voor de liefhebbers:
  https://www.kabinetsformatie2023.nl/kabinetsformaties/kabinetsformatie-2023/documenten/publicaties/2024/05/16/hoofdlijnenakkoord-tussen-de-fracties-van-pvv-vvd-nsc-en-bbb

  Utrecht is geen bakfietsenmachtenclave met een hek er omheen, maar onderdeel van die overheid.
  De gemeente en haar absurde ambities kon daarmee zo maar wel eens worden teruggefloten en, als het echt tegen zit, zelfs een duurzame tik op de groene wassenneus krijgen. Kunnen ze voor de zoveelste keer weer terug naar de rekentafels om het allemaal nog een keertje over te doen…

 29. Rosa

  Ipv geld ” weg te gooien” door vaak slechte keuzes te maken als het gaat om de infrastructuur,dat had de gemeente een hoop geld kunnen besparen.
  Neem de Goylaan die voor de derde keer open moet worden gebroken met steeds weer een niet goed resultaat. Er wordt zo slecht geluisterd naar bewoners.
  Er worden de laatste paar jaar maatregelen in Utrecht genomen die zo onvriendelijk zijn dat ik al om die reden niet meer in Utrecht stad zou willen wonen.

 30. Rob Ohara

  Misschien moeten ze maar flink snijden in de budgetten van Lot. Sommige straten worden voor miljoen opnieuw ingericht waar dan later blijkt dat het niet het resultaat geeft wat verwacht is, en worden er weer miljoenen tegen aan gesmeten.. Parkeren nog duurder? Ze jagen iedereen de stad uit, ik ben er geboren en getogen en een aantal jaar geleden vertrokken, maar naar Utrecht gaan om te winkelen oid doe ik niet meer. Er zijn genoeg plaatsen rondom Utrecht waar dat nog wel leuk is en betaalbaar is…Ik wens ze veel succes daar.

 31. Nico

  De nieuwe financiële situatie dwingt ons tot het maken van stevige en pijnlijke keuzes” Vraag, wie heeft er te veel uitgegeven? De gemeente toch. Hoezo moet OZB en parkeren dan omhoog? Het zou de gemeente sieren als ze hun eigen tekort zouden oplossen met bezuinigingen zonder de burger te belasten. Het is zo goedkoop om om te roepen de nieuwe financiële situatie enz want dat houd in dat men van te voren al bedacht had, we geen het gat in onze hand welke wij gemaakt hebben niet alleen dichten. Nee, we draaien gelijk de burger voor de zoveelste keer een belastings verhogende poot uit. Hoe asociaal moet of kan je zijn om je eigen fouten van te veel uitgeven te verhalen op je burgers in Utrecht..?

 32. Peter

  Kunnen er tussentijds nieuwe gemeenteraads verkiezingen komen zodat we met deze incapabele mensen kunnen afrekenen? En er bestuurders komen die het gemeente apparaat wat opschudden?

 33. de Kreek

  Nico@ Inderdaad ze moeten eens in eigen vlees snijden. Maar waarom moet iedere museum een eigen directeur hebben en boekhouder, manager ,secretaressen, enz. Maar waarom zitten al die museums op die verschrikkelijk duren panden, in de stad Utrecht, daar kan heel veel geld te halen zijn. Vergeet niet al die milieu hobby’s van de gemeente en al die straten die op de schop gaan, om zo veel mogelijk parkeerplekken weg te halen, om burgertjes te pesten.

 34. S

  @pee: geef je nou de zwaksten in de samenleving de schuld van het tekort van de gemeente utrecht?
  Ooit van het “ravijnjaar” gehoord? De schuld ligt bij het rijk.
  Ook herinrichtingsprojecten hebben hier niets mee te maken, dat zijn compleet andere potjes.
  Maar wat maakt het uit, lekker je onderbuik legen hier.

 35. Toine Goossens

  Utrecht dient een voorbeeld te nemen aan het nieuwe kabinet. Dat gaat bezuinigen op externe inhuur en op communicatie medewerkers. Personeel is een zeer grote kostenpost. Het nieuwe stadhuis moet al heringericht worden omdat er zo veel communicatie ambtenaren bij zijn gekomen. Daar afscheid van nemen levert een dubbele besparing op.

  Voor de energenergietransitie heeft Lot van Hooijdonk al bijna 80 medewerkers. Door het dwaze beleid dat deze wethouder er op na houdt en de inhoudelijke beperkingen is de toegevoegde waarde van deze sectie zeer twijfelachtig.

  Verder, meermaals genoemd, een acute stop op het herinrichten van wegen die nog in perfecte staat verkeren en die het verkeer uitstekend afwikkelen. Ook daarmee kan Lot van Hooijdonk belangrijk bijdragen aan de bezuinigingen. En blijven de sociale en gezondheidsbudgetten veilig.

  Verder de subsidies van ‘t Hoogt en de Fietsersbond intrekken. Die GroenLinks vereniging wil dat er 2 fietstunnels tussen Overvecht en Tuindorp komen. Het doel is Overvechters uit de auto te krijgen. Gaat belachelijk veel geld kosten. Aan de Tuindorpkant is echter nauwelijks ruimte. Het gaat in ieder geval aan beide kanten heel veel groen kosten. RoodLinks is een betere term.

  Snel gaan bouwen in de polder Rijnenburg. Het nieuwe kabinet wil woningen en geen windturbines. Via een belastingheffing op grondtransactie winsten wordt dat betaalbaar. Dat dat moet komen van een rechts kabinet! Dat belooft wat als Groenlinks in Utrecht uit het College vliegt. Dan pas krijgen we baanbrekend resultaat gericht beleid.

 36. M.A

  Nu met de werkdruk bij de ambtenaren valt het wel mee, en in tegenstelling met andere beroepsgroepen kunnen ze fout op fout maken. In zorg of bedrijfsleven had je al lang ontslag gekregen Zou goed zijn om net als in buitenland ambtenaren ook bij fouten aansprakelijk te stellen

 37. Tim

  Als stad hebben we al jaren een gezond financieel beleid. Op één departement na: verkeer. Wanneer worden we nu eens wakker met z’n allen om te zien dat we een wethouder voor verkeer hebben gekozen die er niets van begrijpt en een gat in haar hand heeft die steeds groter wordt. Utrecht wordt steeds viezer en niemand binnen de Raad durft op te staan en te zeggen dat het klaar is, zij krijgt het nog voor elkaar om eigenhandig onze mooie stad naar de kloten te helpen. #utrechtweergezond

 38. Olaf

  @Rottebert Peermans
  Dat vind ik wel een goed idee. Wanneer je beleid maakt dat mensen met een lager inkomen bijvoorbeeld richting Maarssen en Nieuwegein gaat ben je minder kwijt aan bijstandsuitkeringen, zorg en zijn er minder wijkcentra nodig.
  Delen van Kanaleneiland en Overvecht kunnen worden afgebroken en kunner er in plaats daarvan duurdere koopwoningen worden gebouwd.
  Verder kun je dan prima parkeerkosten verhogen, meer OZB vangen en meer geld vragen voor dienstverlening.

  Daarnaast verwacht ik dat er minder vernielingen zullen zijn (ook een kostenbesparing) en zal, zeker ook niet belangrijk, de sfeer in de stad er op vooruit gaat.
  Ik zou zeggen…..doen!

 39. WvR

  “…Het is tijd dat het Rijk verder over de brug komt..”

  Ach, niks nieuws onder de zon, het is weer eens een ander z’n schuld.

  Alleen een studie bestuurskunde bleek niet genoeg.
  Niet gek, want dat is geen serieuze studie.
  Dat is een cursusje “successen claimen, alles anders afschuiven”.

 40. Utrechter

  Hoezo lastige keuzes dit zijn de keuzes die dit volstrekt vallende gemeente bestuur ieder jaar neemt. Verhogen parkeerbelasting en OZB een routine klusje behorend bij alle onzin projecten waar niemand op zit te wachten die ook dit jaar weer verprutst worden.

 41. Peter

  @S herinrichting en verkeer een ander potje? Zie de stukken, Maliebaan wordt apart genoemd en gaat zelfs meer geld naartoe

 42. Rutger

  Keuzes worden nu veel interessanter: ga je een sportveld aanleggen of de Maliebaan afsluiten? Leg dat maar eens aan de inwoners voor.

 43. Johannes

  @ Rutger
  Spot on. Helaas legt dit autocratische bestuur dergelijke keuzes niet aan haar inwoners voor. Inwoners worden slechts gebruikt als schaamlap voor keuzes waar men zelf de moed niet voor heeft. #burgerberaadvuurwerkverbod
  Nog even uitzingen en dan zijn er weer verkiezingen. Oppositiepartijen, verenigt u en laat zien dat het anders kan!!

 44. Peer

  Op handhaving bezuinigingen?
  Er is nu al geen handhaving

 45. John

  Als een Gemeente keer op keer verkeerde keuzes maakt, aanwijsbaar geld verspild waardoor er een tekort van maar liefst 74 miljoen optreed, moet de stemgerechtigde zich niet eens achter de oren gaan krabben en zich afvragen of de juiste personen cq partijen wel aan het roer staan?
  Daarnaast valt zo’n tekort niet “ineens” uit de hemel.

  De maatregelen die nu op het bord van de inwoners vallen is een maatregel om de fouten van de Gemeente op te lossen. Niet die van de inwoner!

  Ik vrees en voorspel dat zodra deze financiële problemen ‘opgelost”zijn, dit van korte duur zal zijn.
  En dan? Vergeet niet dat dan inmiddels vrijwel ieder voorstel inbreuk op de leefomgeving heeft gemaakt.
  En wat valt er te verwachten van het financiële beleid in de toekomst?

  Nee, het huidige beleid/ gemeente vertegenwoordiging zal echt op de schop moeten, ook al lijken sommige partijen of wethouders zo rooskleurig.

  Zolang afdelingen bij de gemeente zelfs onderling niet van elkaar weten wat zij aan het doen zijn; de heilige huisjes cultuur boventoon voert en er vanuit hiërarchie wel maatregelen opgelegd worden maar geen mogelijkheden, valt er in mijn ogen hierin nog heel veel te winnen.

 46. Cas

  Is voor gemeente natuurlijk lastig als het rijk besluit minder geld te geven omdat het ze teveel drukt op de rijksbegroting (en zelf werkzaamheden delegeren en minder geld geven), maar weleens goed om onzinnige posten eruit te filteren en je begroting door te lichten

 47. A. Noniem

  Het verbaasd me niks. Ik heb recent bij de Gemeente Utrecht gewerkt maar ben na een paar maanden weer snel vertrokken.

  De besluiteloosheid is stuitend. Een kwart van de ambtenaren heeft er een sport van gemaakt om de hele dag te vergaderen en niets op te leveren. Alle keuzes, hoe klein dan ook worden door complete volksstammen gemaakt waarbij 2-3 man al genoeg zouden zijn. Dingen die in 5 minuten besloten kunnen zijn, worden over 3 maanden uitgestreken. Waarom weet niemand.

  Niemand heeft een steekhoudende visie laat staan voor de lange termijn. Besluiten worden om de haverklap teruggedraaid of aangepast. Gooi er nog maar een paar ton (!!) belasting geld tegenaan. Van alles wordt uitbesteed en dat wordt getoetst aan wet em regelgeving. Maar is een contract eenmaal binnnen dan maakt het niets meer uit en wordt er zelfs 6 maanden na een gemiste deadline geen enkele kritische vraag gesteld. Laat staan dat men moeite doet om uberhaupt een eind datum boven water te krijgen. En de leverancier lacht zich kapot.

  Het vervelende aan dit alles is dat het allemaal heel vriendelijke mensen zijn. Het is geen onwil maar wel totale incompetentie die getolereerd en gecultiveerd wordt. Voor veel ambtenaren is het pure dagbesteding en (hele dure) verkapte werkeloosheid.

  Persoonlijk verwacht ik dat je de helft van al het kantoor personeel kunt ontslaan en dat de boel er beter vam gaat draaien dan nu het geval is. Als het een bedrijf was geweest zouden ze binnen een maand failliet zijn.

  Zelden heb ik zoveel onkunde op een kluitje meegemaakt. Helaas staat Utreg hier niet alleen in. Dit lijkt de standaard te zijn voor veel gemeentes.

 48. Nina

  Ik stel voor dat alle ambtenaren voor hun installatie een uitgebreide leergang economie moeten volgen en met een examencijfer 9 moeten afronden.

  Als ik zo mijn huishoudboekje beheer, sta ik binnen een jaar met schulden op straat.

  Hoe moeilijk is het nu eigenlijk?

  Prioriteit heeft o.a. huisvesting, onderwijs, zorg, veiligheid, onderhoud, burgerzaken, afvalverwerking en andere noodzakelijke basiszaken.

  Al het overige is niet direct noodzakelijk en de uitgaven daarvan moeten binnen het budget vallen.

 49. Bert

  @jaja

  Ik heb zelden een incompetentere, tragere en luiere groep gezien dan de ambtenaren van gemeente utrecht.

  Met arbeidsvoorwaarden waar je U tegen zegt. En dan begin ik niet eens over de juridische onschendbaarheid en onmogelijkheid ze er uit te gooien bij disfunctioneren.

  Letterlijke quote in een functioneringsgesprek van middenmanagement: “ja, iemand moet mij controleren, want ik heb geen oog voor detail. Nu ik er over nadenk, grote dingen raffel ik ook gewoon af, dus daar moet ik ook op worden gecheckt.”

 50. Claire Obscur

  Hoe bedoel je Rutger? Er wordt helemaal niéts aan de inwoners voorgelegd. Gewoon een rotonde op ‘t Goylaan wat is het, twee, drie, vier keer wijzigen want het is tóch maar belastinggeld niet waar? En zo is er nog een hele lijst aan voorbeelden. Maar gewoon blijven stemmen op deze kliek welke er nu zit mensen. En maar blijven klagen hier niet te vergeten.

 51. W.H.de Groen

  Utrecht kent zo’n 2500 miljonairs in hun midden.
  Een simpele rekensom leert dat wanneer zij p.p. 30 ruggetjes schikken het tekort van Utrecht als zijnde sneeuw voor de zon is verdwenen.
  Wat let de gemeente utrecht om deze mensen te vragen of ze vrijwillig een financiele bijdrage willen leveren.. ?
  Ik weet zeker dat er genoeg goedwillende mensen tussen zitten die hier geen enkele moeite mee hebben..!
  Wat geven we als burgers en gemeente terug als dank….!!
  Een feest zoals ze nog nooit gekend hebben en never en nooit meer gaan vergeten..!

 52. Boogschutter

  @Toine Goossens

  “Utrecht dient een voorbeeld te nemen aan het nieuwe kabinet”.

  Beetje voorbarig Toine.

  Er zit nog steeds geen ‘nieuw kabinet’. Alles in dit opzicht is nog uiterst wankel & onzeker. Wel is zeker dat ze al een half jaar hebben zitten ouwehoeren met elkaar, met daaraan toegevoegd peperdure gespreksleiders, ook wel verkenners / informateurs etc. geheten. Eentje was fraudeur, maar goed, das war einmal. De beoogde PM heeft – zo schijnt het – zich bepaaldelijk verrijkt aan gemeenschapsgeld, dat dan weer wel. Maar die kan zijn hoed beter aan de kapstok hangen volgens Johan Remkes. En die heeft meestal gelijk.
  Ze weten dus in ieder geval niet (meer) wie aan deze 4 zonderlinge politici leiding moet gaan geven.
  Dat kost intussen wel geld, beste Toine. Dus ‘een voorbeeld nemen aan?’ Ik dacht het niet.

 53. R

  Stoppen met het organiseren van koningsnacht/dag. Scheelt miljoenen ook aan opruimkosten van al die gekkies.

 54. Miljonair

  Geen sprake van, @ W. H. de Groen. Geen sprak van dat ik de incompetentie en hobbyprojecten van dit GL66 bestuur ga sponsoren.

 55. Erik Renes

  Gemeente moet eerst naar de eigen organisatie kijken. Voor veel ambtenaren en ingehuurde projectleiders is het tijd om iets anders te zoeken. Daar eerst bezuinigen graag ipv bij de burgers. Daar hoeven ook geen dure organisatiebureaus voor ingehuurd te worden. Dan is het advies waarschijnlijk dat ze nog meer cursussen moeten volgen. Als je een ambtenaar mailt zijn ze of ziek, of met vakantie of op cursus of op betreffende dag niet werkzaam. Project geschrapt en voorlopig niet uitgevoerd dan ook graag het betrokken personeel schrappen. Organisatie moet slinken dan zijn de lijnen korter. Stop verder met geldverslindende projecten waarbij er voor de buhne geparticipeerd kan worden maar in werkelijkheid de plannen doorgedrukt worden. Opvallend dat geen ambtenaar vreest voor zijn baan maar gelijktijdig burgers wel geconfronteerd worden met hogere kosten burgerzaken en gedoe met parkeren en afschaling zorg voor mensen die het nodig hebben.

 56. S

  @toine: het nieuwe kabinet wil het woord “visserij” weer terug in het ministerie van landbouw. Kosten ruim 5 miljoen euro. Bedoel je dat als voorbeeld?

 57. JdV

  @boogschutter: formatie Rutte4. 299 dagen. 0 opmerkingen van u. Triest hoor, dat zure van de linkse verliezers zoals u.

 58. M.

  @A.noniem: het lijkt mij uw burgerplicht om officieel klokkenluider te worden.

 59. Toine Goossens

  @Boogschutter,

  En weer luistert Nederland naar Johan Remkes. Helaas heeft hij al vroeg aangegeven niet in het kabinet te stappen. Hij is wel de persoon onder wiens leiding een nieuw kabinet succesvol zal zijn.

  Laten we namelijk wel wezen. In het onderhandelingsresultaat staan zaken die ‘parels van links’ worden genoemd. Lees het artikel van Friso de Zeeuw. En mijn commentaar op de uitlating van Frans Timmermans; ‘In een tijd waarin Nederland snakt naar verbinding, komt er een kabinet dat de tegenstellingen en het wantrouwen in het land alleen maar vergroot.’
  https://www.linkedin.com/feed/?highlightedUpdateType=COMMENTS_BY_YOUR_NETWORK&highlightedUpdateUrn=urn%3Ali%3Aactivity%3A7197870930138722304

  Linkse politici laten al 20 jaar na om meer op verbinding te sturen. Utrecht is een van de meest prangende voorbeelden daarvan.

 60. Lisa

  @ JdV

  Rutte was niet links. Verre van. Neoliberaler vind je ze zelden.

  Waar blijkt eigenlijk uit dat Boogschutter links is? Volgens mij uit niets. Misschien is het eigenlijk wel een liberaal of christen democraat. Alles links van zeer rechts/ radicaal rechts/ extreem rechts is immers links daarvan/ links.

  De vrienden van Geert> een aantal voorbeelden: AfD (betrokken bij pogingen tot staatsgreep), Meloni (ex facist) en bijv. Vox in Spanje mogen inmiddels gewoon aangeduid worden als extreem rechts.

 61. Utrechter

  Tut tut tut @Boogschutter waar baseert u dat op dat gespreksleiders, ook wel verkenners / informateurs etc peperduur zijn. En die 4 zonderlinge politici hebben een democratisch verkozen meerderheid. Snap dat u teleurgesteld bent dat er geen linkse kliek komt te zitten maar probeer er aan te wennen en niet van die onzin verkopen en wild om je heen gaan slaan.

 62. Lisa

  @ Utrechter

  Denk je dat die TWEE informateurs voor niks hebben gewerkt? (en ze waren al nummer 3 en 4 he, na het debacle van de eerste 2). Dat zijn dus 4 forse ZZP salarissen.

  Waaruit blijkt dat Boogschutter op een “linkse kliek” zit te wachten? Nergens uit toch? Laatste keer (echt) links kabinet was in de jaren zeventig overigens. Alle problemen die je nu ervaart (en al meer dan 40 jaar ervaart) heb je dus te danken aan neoliberale middenkabinetten (waar de voormalige Arb. partij nog wel eens steun aan heeft gegeven, in combi met CDA/ VVD) en te danken aan de rechtse kabinetten (CDA/ VVD).

  Had je al door dat je nu ook weer een CDA/ VVD kabinet krijgt trouwens? Na maar dan 10 jaar VVD en weet ik niet hoeveel decennia VVD in sleutelposities? PVV = VVD, NSC en BBB zijn CDA. VVD= VVD. Dus PVV + VVD + BBB + NSC= VVD/ CDA. Je bent er met ogen open in gestonken.

  Je kan wel veel onvrede hebben, maar die wordt niet veroorzaakt door links. SP en Groen Links hebben nog nooit deelgenomen aan een regering. SP is de enige echt linkse partij, maar gewoon sociaal democratisch links.

  Je onvrede wordt wel veroorzaak door rechts. Je krijgt gewoon hetzelfde als altijd, maar dan onder nieuwe merknaampjes. Niet boos trouwens (?) dat Geertje met:
  1) een PvdA’er aan kwam zetten als informateur en DE premierskandidaat?
  2) En een vacinontwikkelaar/ de pharmaindustrie op de proppen komt?
  3) En dus een oplichter/ fraudeur/ zakkenvuller (de zoveelste oplichter die iets met de PVV te maken heeft)?

  Voor extreem rechts zit alles links van hen. Precies hoe jij gemanipuleerd wordt.

 63. Boogschutter

  @ Utrechter

  Wilders betaalt nu de prijs voor 20 jaar alleenheerschappij.
  Hij kan geen geschikte premierskandidaat vinden.
  Hij is niet in staat tot levering van bekwame bestuurders.
  Hij heeft zichzelf met zijn rabiate, discriminerende uitlatingen die we hier niet hoeven herhalen onmogelijk gemaakt als toekomstig premier.
  En door dit alles verloopt een formatie, als je het zo noemen kunt, uitermate stroef, traag en ongewis. Het is alsof je met een ossenkar met aanlopende wielen en een vermoeid trekdier ervoor over een eindeloze zandweg gaat. Jawel, een karretje dat over de zandweg reed.
  Als u denkt dat dit allemaal gratis gebeurt en het de belastingbetaler geen cent kost – nog afgezien van de morele kosten die dit amateuristische gestuntel met zich meebrengt dan vind ik dat nogal naïef.
  En wat Plasterk betreft: NRC vat het probleem wat deze man veroorzaakt deze ochtend kernachtig aldus samen:

  “ De essentie van het probleem voor Plasterk is dat hij ten onrechte claimt de enig uitvinder te zijn van een methode om kankertherapieën te maken. Maar die werd ontwikkeld door wetenschapper Jan Koster van het Amsterdam UMC, met wie Plasterk samenwerkte. De oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap eigende zich daarmee met publiek geld gefinancierde wetenschappelijke kennis toe, om die vervolgens voor eigen gewin te verkopen, zo onthulde NRC in maart.”

  Goedemorgen.

 64. M.

  @Lisa: hartelijk dank voor het nog eens uitvoerig uiteenzetten van de politieke situatie en de werkelijke gang van zaken sinds we in de jaren zeventig van de vorige eeuw — dus vijftig jaar geleden — het enige kabinet hebben gehad dat gematigd progressief genoemd kan worden (Den Uyl). En dat moest dan nog regeren met het rechtse CDA van Van Agt die voortdurend aan de rem hing. Het gebrek aan politieke kennis bij rechts is ofwel verbijsterend te noemen of er wordt voortdurend een vervelend desinformerend spelletje gespeeld.

 65. Ab Otten

  tijd dat het rijk verder over de brug komt? Ja zo kan ik ook besturen; er eerst een puinhoop van maken ( kijk naar alle relevante dossiers) waardoor er een giga tekort is ontstaan en dan zeggen: laat het rijk maar wat meer betalen

  Het wordt tijd dat ons wonderlijke en dromige stadsbestuur wijkt voor zakelijke input en pragmatisache aanpak van de dossiers.

  De voorgenomen maatregelen betekenen een lastenverhoging voor de burgers van Utrecht, werkelijk een schande!

 66. W.

  @Toine Goossens (en anderen), u schrijft: “Utrecht dient een voorbeeld te nemen aan het nieuwe kabinet. Dat gaat bezuinigen op externe inhuur en op communicatie medewerkers. Personeel is een zeer grote kostenpost. Het nieuwe stadhuis moet al heringericht worden omdat er zo veel communicatie ambtenaren bij zijn gekomen. Daar afscheid van nemen levert een dubbele besparing op.”

  1. We vinden het allemaal zo belangrijk dat de menselijke maat terugkomt en dat regelingen en voorzieningen van de overheid begrijpelijk moeten zijn voor alle lagen van de samenleving, zo ook dit kabinet. Onderzoek wijst uit dat er een immens niet-gebruik is van inkomensvoorzieningen bij kwetsbare mensen, die daar wel recht op hebben. ZIj weten hun weg niet te vinden naar de overheid door het oerwoud van loketten en onbegrijpelijke regeltjes en procedures. Daar hebben we communicatiemedewerkers dus gewoon keihard nodig en moeten we die volgens mij vooral niet op straat gaan zetten (om ze straks weer voor veel geld in te huren als het huilen is dat niemand het meer snapt).

  2. Dit kabinet gaat voor minder inhuur en tegelijkertijd minder ambtenaren door middel van een nullijn, ofwel er mag niemand meer extra aangenomen worden. De Algemene Rekenkamer liet vorige week al keihard zien dat het huidige kabinet haar ambities niet kan realiseren omdat er simpelweg te weinig personeel voor is bij de overheid om dat uit te voeren. Nu komt er een nieuw kabinet dat alles rigoureus anders zegt te willen doen. Daar hebben ze dus de mensen helemaal niet voor en dadelijk mogen ze er ook niemand voor aannemen. Dat betekent onderaan de streep dat er alleen maar meer ingehuurd moet gaan worden, want hee, die nieuwe bewindslieden willen wel resultaten zien natuurlijk.

  Het klinkt allemaal wel lekker makkelijk en veelbelovend, maar zoals veel populisten gaat men er totaal aan voorbij dat iemand het ook nog moet uitvoeren en dat de burgers het wel moeten kunnen begrijpen. Uiteraard kun je prima kritisch kijken naar je inhuur en hoe je ambtenaren (inclusief die van communicatie) functioneren. Daar valt best winst te behalen, maar het is te kortzichtig om te doen alsof het alleen maar overbodige flierefluiters zijn die een beetje aanrommelen en dat je die zonder gevolgen maar op straat kunt gooien.

 67. Pieterbel

  @ Lisa alias M.

  Fijn, die zelffelicitatie elke keer weer.

 68. Toine Goossens

  @W,

  Die communicatie mensen hebben nul verstand van inkomensregelingen. Dat zijn de alfa’s en gamma’s, dat weet u toch. In NRC kwamen zij massaal in opstand toen een bêta hen er op wees Dat zij wel kunnen lezen maar niet kunnen rekenen. Kern van de reacties, Wij wíllen niet kunnen rekenen.

  Toen de buurtteams van Overvecht tegen het gebrek aan kennis aan liepen organiseerden die communicatie fantasten cursussen communiceren. Kom zeg ambtenaren hoeven niet te kunnen rekenen. Dat moeten die laag opgeleiden maar zelf doen.

  Communicatiemedewerkers masseren de boodschappen van hun politieke bazinnen. Weg met hen.

 69. Diederik

  @W. : minder ambtenaren gaat ook samen met minder en meer eenvoudige regelgeving. En toespitsen van werk op daar waar het nodig is, het is vreemd dat de gemeente U in een paar jaar tijd van 4700 naar 5800 ambtenaren is gestegen.

  En nog steeds gebeuren er rare dingen dus de prioriteiten liggen ook nog eens verkeerd. Tijd om daar en door alle gemeentelijke subsidies de bezem te halen.

  https://www.duic.nl/algemeen/utrechter-die-al-1-miljoen-euro-aan-dwangsommen-incasseerde-heeft-64-gerechtelijke-procedures-lopen

 70. M.

  @Pieterbel: ik weet van geen zelffelicitatie af, integendeel, maar ben zo moe van alle onjuiste informatie hier over de “macht” van en het “regeren” door links, dat ik een compliment op zijn plaats vond voor Lisa die het alle feiten weer eens op een rijtje heeft gezet: Nederland is een rechts land waar links nooit heeft geregeerd, hooguit samengewerkt heeft met het politieke midden en gematigd rechts.

 71. W.

  @Diederik: mooi streven, maar je gaat er wederom aan voorbij dat je wel mensen nodig hebt om dat te realiseren. Eenvoudigere regels klinkt leuk maar je snapt toch zelf ook wel dat dat meer behelst dan een paar keer fanatiek op de delete knop drukken? Aanpassen van verordeningen, beleid, procedures, systemen om dat allemaal te verwerken. Om maar eens wat te noemen. En ohja, externe inhuur is natuurlijk uit den boze.

  Het is altijd maar betere dienstverlening en eenvoudigere regels met minder ambtenaren en minder geld. Zo werkt het niet. You can’t have your cake and eat it.

  @Toine Goossens: Je maakt wederom een onzinnige karikatuur van wat communicatiemedewerkers doen bij de gemeente, ofwel een stroman. Maar over een paar jaar niet klagen als je een uitkering moet aanvragen en geen idee hebt waar te beginnen, onbegrijpelijke formulieren krijgt en in allerlei kafkaëske situaties terechtkomt omdat de beleidsmakers zo goed wisten dat dat nodig was. Overigens zijn communicatiemedewerkers dikwijls ook alfa’s, maar dat past zeker niet in je generalisatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).