Utrecht probeert subsidies te krijgen voor het herstel van het wervengebied Utrecht probeert subsidies te krijgen voor het herstel van het wervengebied

Utrecht probeert subsidies te krijgen voor het herstel van het wervengebied

Utrecht probeert subsidies te krijgen voor het herstel van het wervengebied
Archiefbeeld van werkzaamheden aan de wal- en kluismuren op de Oudegracht.
Om het herstel van het historische wervengebied in het centrum van Utrecht te betalen, gaat de gemeente aankloppen bij onder meer de Europese Unie, het Rijk en de provincie. Ook wordt gekeken of het project gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld duurzaamheid, om op die manier in aanmerking te komen voor subsidie.

Om het herstel van het historische wervengebied in het centrum van Utrecht te betalen, gaat de gemeente aankloppen bij onder meer de Europese Unie, het Rijk en de provincie. Ook wordt gekeken of het project gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld duurzaamheid, om op die manier in aanmerking te komen voor subsidie.

De kosten voor het herstel van het wervengebied worden geschat op zo’n 15 miljoen euro per jaar. Per twaalf maanden wil de gemeente 100 meter muur en 35 kelders herstellen. De volgorde wordt onder meer gebaseerd op urgentie en afspraken met keldereigenaren. Als het project volgens planning verloopt is over 30 jaar het hele gebied hersteld.

De gemeente houdt rekening met overschrijding van de kosten. “Het herstel en beheer van het wervengebied blijft onvoorspelbaar; de bijna 900 jaar oude werven zullen ons blijven verrassen. Gezien de complexiteit, de omvang en de doorlooptijd is het een zekerheid dat het herstel en beheer anders zullen lopen dan op dit moment bekend is”, is te lezen in een brief aan de raad.

Subsidie

De kosten voor het hele project zou uitkomen op ongeveer een half miljard euro. De gemeente onderzoekt momenteel of een deel hiervan betaald kan worden via subsidies. Zo heeft Utrecht het initiatief genomen om samen met 15 andere steden die ook kades in het centrum hebben te gaan lobbyen. Dit wordt onder meer gedaan bij de Europese Unie, Den Haag en de provincie.

Tot slot wordt ook gekeken of het project gekoppeld kan worden aan thema’s als duurzaamheid, klimaatadaptatie en energietransitie om op die manier in aanmerking te komen voor een subsidie.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Het is zeer logisch dat er van gemeentewege eindelijk serieus nagedacht wordt over 800 jaar achterstallig onderhoud aan de werven. Aanvankelijk probeerde de gemeente deze kosten af te schuiven op de velewerf eigenaars, maar het gros hiervan is m.i. al vele honderden jaren overleden en begraven dus die kun je nu anno 2022 niet meer uit hun graf trekken.. Utrecht moet nu maar anderszins met de pet rondgaan voor herstel van dit unieke erfgoed.. Wellicht kan er ook een deel van het inwonertal gerelateerde gemeentefonds van de Rijksoverheid van jaarlijks vele honderden miljoenen hierin mee gewogen worden in de financiering

  2. RABE

    Ze kunnen natuurlijk ook iets minder geld stoppen in de Uithoflijn en diverse prestige projecten. Ik ben nog steeds van mening dat hier een goede boekhouder prima werk kan verrichten en het geld goed verdelen. Het gaat wel om belasting geld van de burgers.

  3. Koel Hoofd

    “thema’s als duurzaamheid, klimaatadaptatie en energietransitie”
    Alleen ‘inclusiviteit en diversiteit’ missen nog in het rijtje.
    De magische toverwoorden voor toegang tot een bron van gratis geld van alle lagen van overheid, tot en met internatonale organisaties aan toe…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).