Utrecht volgens de nieuwe bestuurder van HKU Heleen Jumelet | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens de nieuwe bestuurder van HKU Heleen Jumelet | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens de nieuwe bestuurder van HKU Heleen Jumelet

Utrecht volgens de nieuwe bestuurder van HKU Heleen Jumelet
Fotografie: Jos Kuklewski
Heleen Jumelet (55) was de afgelopen zes jaar faculteitsdirecteur Gezondheidszorg, Sport en Welzijn bij Hogeschool Inholland, maar vanaf 1 november is ze één van de twee leden van het College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). We vroegen Heleen waarom ze het werk op hogescholen zo leuk vindt en wanneer ze voor het eerst in Utrecht was.

Heleen Jumelet (55) was de afgelopen zes jaar faculteitsdirecteur Gezondheidszorg, Sport en Welzijn bij Hogeschool Inholland, maar vanaf 1 november is ze één van de twee leden van het College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). We vroegen Heleen waarom ze het werk op hogescholen zo leuk vindt en wanneer ze voor het eerst in Utrecht was.

Waarom heb je besloten om voor deze functie te gaan?

“Er kwamen eigenlijk een paar dingen samen: ik wilde de stap maken om eindverantwoordelijk te zijn voor een hogeschool. Daar was ik al een paar maanden over aan het denken, maar niet aan het solliciteren. Toen ik een telefoontje kreeg dat deze functie vrij zou komen, hoefde ik niet lang na te denken. Ik hou van kunst en kom uit een familie waar muziek een grote rol speelde. Na het telefoontje ben ik de verschillende locaties van HKU afgefietst. Het zijn prachtige plekken in de stad waar het bruist. Tijdens de sollicitatieprocedure heb ik gesproken met studenten, docenten, lectoren, ondersteuners en directeuren. Daarna wist ik het zeker.”

Wat vind je zo leuk aan werken in deze sector?

“Ik denk dat het superbelangrijk is om jonge mensen goed op te leiden. Ik ben pedagoog van huis uit. Werken met jonge mensen heb ik vanaf het begin van mijn loopbaan gedaan. Daarnaast ben ik wetenschapper. En bij het hbo kan je leren en toepassen in de praktijk combineren. De slogan ‘nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen’ past daarom goed bij HKU. En als bestuurder kan ik daaraan bijdragen.”

Wat is het verschil tussen jouw functie bij Inholland en bij HKU?

“Als faculteitsdirecteur bij Inholland hield ik me ook veel bezig met de inhoud van vakken. Bij HKU focus ik me vooral op verbinding tussen opleidingen en onderzoek, en natuurlijk tussen HKU en het werkveld. Het is een van de grootste opleidingsinstituten voor kunst en cultuur in Europa: er zijn meer dan veertig studierichtingen. De studenten voeren bijvoorbeeld zoveel mogelijk studieopdrachten uit voor organisaties uit allerlei sectoren: van overheid en de zorg tot verzekeraars en zelfs landbouwbedrijven.”

Waar wil je mee aan de slag gaan bij HKU?

“Natuurlijk heb ik al ideeën door wat ik heb gelezen en gezien. Doorbouwen aan ondernemerschap zou daar een van kunnen zijn. Veel mensen worden ondernemer als ze HKU hebben gedaan. Maar wat betekent dat eigenlijk? Mensen moeten een gave job weten te vinden met wat ze studeren. Of je nou conservatorium doet, beeldende kunst, technologie of gaming, het is wel de bedoeling dat je er je brood mee gaat verdienen. Ik ga beginnen met goed luisteren, veel vragen stellen en zelf dingen leren. Ik ben niet nerveus, maar vooral benieuwd.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht?

“Ik ben een echte Zeeuw en kom oorspronkelijk uit Terneuzen. Wat ik me nog goed herinner, is mijn eerste concert in Utrecht. Dat was het No Nukes festival in de Jaarbeurs. Ik was zeventien en mijn zus studeerde in Utrecht. Ik bleef bij haar slapen, net zoals wat anderen uit Terneuzen. The Stranglers en Doe Maar traden onder andere op. De Jaarbeurs was omgebouwd tot festivalruimte. Ik werd door een jongen thuisgebracht en heb staan zoenen op de brug bij de Van Asch van Wijckskade. Mijn zus stond ondertussen bij het raam te kijken om te zien of ik nog naar binnen kwam.”

Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht?

“Er is heel veel te doen in Utrecht. Het is goed om dat in de gaten te houden. En om soms ook iets te doen waarvan je niet zeker weet of je het leuk vindt. Dat verrast en brengt nieuwe perspectieven. Ook al vind je het dan toch niks, heb je daarna bijvoorbeeld wel een leuk gesprek erover. Dat maakt voor mij een stad: ontmoetingen, genieten en dus ook nieuwe, onverwacht bijzondere dingen kunnen bezoeken. Bring Your Own Beamer in de Nicolaïkerk op 28 september is zoiets.”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“Ik heb pas nog Bij Bram gegeten, in Nieuw Engeland. Samen met mijn dochter, want zij woont daar vlakbij. Het is een café-restaurant met goed eten en goede biertjes. In Utrecht openen ieder jaar wel een paar nieuwe goede restaurants, maar in de binnenstad valt het soms tegen. Dan is het wel heel trendy en hip, maar siert slechts één asperge de asperge-risotto. Trendy is dan vooral heel tijdelijk.”

Wat mist Utrecht?

“Het mag nog zichtbaarder zijn dat je zo’n top hogeschool voor de kunsten hebt in de stad. Er kan daarnaast meer worden geïnvesteerd in een mooie woonomgeving; een omgeving om de deur voor uit te gaan. Dat verdient wat mij betreft meer aandacht. Als je bijvoorbeeld in een wijk als Overvecht meer schoonheid creëert, en je gaat met de bewoners aan de slag, dan wordt de leefbaarheid van zo’n wijk ook beter. Daar wil ik ook mijn best voor doen.”

Utrecht is…

“… de stad waar mijn kinderen zijn geboren. Het is mijn thuis.”

1 Reactie

Reageren
  1. Harm In de Betouw

    Een leuk en goed verhaal van deze mevrouw, ik hoop van harte dat haar aansturing dat brengt wat de HKU verdiend. En gemeente doe uw ogen, oren en neus open en gebruik de ideeën van deze mevrouw ze ziet juiste dingen waar de stad wat aan kan hebben,
    Mevrouw Jumelet, suc6 en maak er wat moois van!

    Gegroet Harm

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).