Utrecht volgens René de Kam: 'Eén van de meest intrigerende Utrechters vind ik paus Adrianus VI' - De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens René de Kam: 'Eén van de meest intrigerende Utrechters vind ik paus Adrianus VI' - De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens René de Kam: ‘Eén van de meest intrigerende Utrechters vind ik paus Adrianus VI’

Utrecht volgens René de Kam: ‘Eén van de meest intrigerende Utrechters vind ik paus Adrianus VI’
Foto: Han van Bree
  René de Kam is coördinator Publieksbereik Erfgoed bij de Gemeente Utrecht en schreef onder andere het boek De Utrechtse Domtoren. In juni dit jaar verscheen van zijn hand Utrecht voor dummies: de Utrechtse geschiedenis van elfduizend jaar voor Christus tot nu – in een notendop.

 

René de Kam is coördinator Publieksbereik Erfgoed bij de Gemeente Utrecht en schreef onder andere het boek De Utrechtse Domtoren. In juni dit jaar verscheen van zijn hand Utrecht voor dummies: de Utrechtse geschiedenis van elfduizend jaar voor Christus tot nu – in een notendop.

Waarom heb je dit boek geschreven?

“BBNC Uitgevers heeft me benaderd met de vraag of ik dat wilde. Ik heb even getwijfeld vanwege mijn drukke agenda, maar vond het toch zó leuk dat ik er vervolgens een half jaar mijn weekenden en avonduren aan heb besteed.”

Waarom jij?

“Ik heb geschiedenis gestudeerd en al acht andere boeken geschreven. Die waren wel stuk uitgebreider, het was in dit geval een uitdaging om het kort te houden. Ook hebben ze me gevraagd omdat ik kennis heb van de vele mooie en nauwkeurige onderzoeken die de Utrechtse archeologen de afgelopen decennia hebben uitgevoerd.”

Het boek is voor ‘dummies’, wie zijn dat dan?

“Iedereen die op eenvoudige wijze wat meer te weten wil komen over Utrechters uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen tot nu – wat gewone mensen aten, wat voor spullen ze hadden en hoe ze omgingen met tegenslag. Natuurlijk staat niet alles erin, maar dat is juist de kracht ervan.”

Wat vind je zelf het leukste aan het boek?

“Dat het ook gaat over hoe mensen keuzes maken: na teleurstelling weggaan, of toch maar weer iets nieuws opbouwen? Dat vind ik de mooiste verhalen uit de geschiedenis. Hoe iedereen altijd maar weer met vallen en opstaan verdergaat. Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen wat voor keuzes er in hun eigen stad zijn gemaakt.”

Ben je een geboren Utrechter?

“Nee, ik ben in Amsterdam geboren en heb later op verschillende plaatsen gewoond. Sinds mijn studententijd woon ik hier.”

Droomhuis

“Dat staat een beetje verscholen aan de Kromme Nieuwegracht 11. Een prachtig dertiende-eeuws huis dat ooit is gebouwd door een geestelijke van het kapittel van Sint-Pieter. Na de reformatie van 1580 is het helemaal ingebouwd geraakt, nu kun je het vanaf de straat vrijwel niet meer zien. Er zit zo’n zevenhonderd jaar geschiedenis in de kamers, daken en muren. Heel bijzonder.”

Favoriete Utrechter

“Eén van de meest intrigerende personen uit de Utrechtse geschiedenis vind ik Adriaan van Utrecht, de latere paus Adrianus VI. Hij was de zoon van een redelijk bemiddelde timmerman aan de Oudegracht, die door zijn slimheid zo hoog wist op te komen dat hij een belangrijke rol speelde in de grote wereldpolitiek. Eerst ontwikkelde hij zich tot een invloedrijke hoogleraar in Leuven om vervolgens de leermeester te worden van de toekomstige keizer Karel V. Als paus had hij het niet gemakkelijk, maar hij probeerde wel ergens voor te staan. Ik denk dat hij de Utrechter is geweest met het grootste en belangrijkste netwerk ooit.”

Grootste ergernis aan de stad

“Het kortetermijndenken. Mensen die vinden dat de geschiedenis van de stad niets betekent voor het heden. Alsof het heden zo maar uit het niets is opgepopt. Een mens bestaat bij de gratie van herinneringen en vaardigheden die hij of zij geleerd heeft. Zo is het natuurlijk ook met een samenleving, een cultuur en zeker ook een stad. Het huidige Utrecht is de optelsom van alle eerdere beslissingen en gebeurtenissen.”

Utrecht mist…

“Een goed, modern historisch museum. Een museum waar de verhalen en ontwikkelingen van alle Utrechters worden verteld. Gelukkig hebben we sinds kort Castellum Hoge Woerd waar de geschiedenis van Leidsche Rijn op een mooie manier verteld wordt en waar je natuurlijk dat prachtige Romeinse schip kan zien met alles erop en eraan. En verder wordt er natuurlijk op verschillende plekken van alles over de stadsgeschiedenis verteld, maar een mooi museum met het verhaal van prehistorie tot nu is er niet.”

Culinair genieten

“Utrecht heeft er in de afgelopen jaren veel leuke en lekkere restaurants bijgekregen. Een vaste tent heb ik niet, het is leuk om steeds nieuwe dingen te proberen. Leuk vind ik vooral de kleinschalige, meer persoonlijke restaurants die vaak wat meer in de buitenwijken liggen, zoals C’est Ça, Guusjes of Le Canard.”

Lekkerste biertje of wijntje

“Die gaan voor mij vooral samen met de drankgelegenheid. Eén van de leukste cafés in de stad vind ik DeRat. Ongedwongen, bijna als een Engels pub, waar alle leeftijden door elkaar heen te vinden zijn. Maar in good old Springhaver kom ik ook graag.”

1 Reactie

Reageren
  1. Martin W.J. de Bruijn

    Heel aardig dat René de Kam melding maakt van het bijzondere huis Kromme Nieuwegracht 11. Het uitvoerig verslag van mijn historisch onderzoek naar dit pand is volledig te raadplegen op internet: http://www.broerendebruijn.nl/KrommeNieuwegracht11.html.

    Overigens, dat het gemeentelijk Centraal Museum al decennialang geen permanente tentoonstelling over de Utrechtse geschiedenis heeft, terwijl het wel de zeer uitgebreide historische collectie in zijn bezit heeft, is eigenlijk een schandaal. Dit is al vaker en op verschillende plaatsen vastgesteld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).