Utrecht volgens voormalig SP fractievoorzitter Yvonne Hessel: ‘Ik voel me SP’er in hart en nieren’ Utrecht volgens voormalig SP fractievoorzitter Yvonne Hessel: ‘Ik voel me SP’er in hart en nieren’

Utrecht volgens voormalig SP fractievoorzitter Yvonne Hessel: ‘Ik voel me SP’er in hart en nieren’

Utrecht volgens voormalig SP fractievoorzitter Yvonne Hessel: ‘Ik voel me SP’er in hart en nieren’
Foto: Jasper Witte
Yvonne Hessel was tot voor kort het enige raadslid en de fractievoorzitter van SP Utrecht, maar heeft besloten haar lidmaatschap van de SP op te zeggen. De fractie raakt daarmee de enige zetel in de gemeenteraad kwijt. Hessel begint na het zomerreces, in september, haar eigen partij: Utrecht Solidair. Het bestuur van de Utrechtse afdeling van de SP zei overvallen te zijn ‘door het plotselinge besluit’ om haar lidmaatschap te beëindigen. Volgens Hessel komt haar besluit niet door de beginselen waar de SP voor staat, maar door het gebrek aan een goed functionerend team. We vroegen haar waarom ze stopte bij de SP en wat haar lievelingsplek is in Utrecht. 

Yvonne Hessel was tot voor kort het enige raadslid en de fractievoorzitter van SP Utrecht, maar heeft besloten haar lidmaatschap van de SP op te zeggen. De fractie raakt daarmee de enige zetel in de gemeenteraad kwijt. Hessel begint na het zomerreces, in september, haar eigen partij: Utrecht Solidair. Het bestuur van de Utrechtse afdeling van de SP zei overvallen te zijn ‘door het plotselinge besluit’ om haar lidmaatschap te beëindigen. Volgens Hessel komt haar besluit niet door de beginselen waar de SP voor staat, maar door het gebrek aan een goed functionerend team. We vroegen haar waarom ze stopte bij de SP en wat haar lievelingsplek is in Utrecht. 

Waarom ben je weggegaan bij de SP?

“Ik ben nieuw in de gemeenteraad en ik zou ondersteuning vanuit de SP krijgen van mensen met ervaring. Dat gebeurde minimaal. Er kwam veel op me af en ik kreeg daarbij te weinig ondersteuning en informatie. Ik ben daardoor een paar keer flink de mist ingegaan. Ik trok snel aan de bel, ook bij het landelijk bestuur, maar het was trekken aan een dood paard. Ik dacht dat het aan mij lag, maar kwam erachter dat er al vele jaren een slapende afdeling is in Utrecht. Veel goede SP’ers zijn weggegaan of moesten weg. Ik kwam in een gewetensconflict: ik wil de SP niet beschadigen. Ik voel me SP’er in hart en nieren en ik wil de belangen van de mensen behartigen. Maar als ik simpelweg zou vertrekken, zou dat alsnog niet gebeuren. Dat is niet hoe een SP hoort te zijn. Er was voor mij maar één oplossing. Nu kan ik goede medewerkers zoeken. Met één zetel kan je een hele hoop bereiken. Normaliter ben ik tegen zetelroof, want een zetel hoort bij de partij, maar ik zag geen andere optie.”

Wat worden jouw speerpunten met Utrecht Solidair? 

“Ik hoop dat we een partij krijgen die echt naast de Utrechters staat. Mijn agenda blijft socialistisch. Ik ga proberen een soort oud-SP-actiegroep op te richten voor plaatselijke acties. Ik denk dat mensen meer actiebereid zijn, maar dan voor dingen die belangrijk zijn voor de inwoners zelf. Een van de dingen die bovenaan mijn lijst staan, is de voedselbankwinkel. Er worden zoveel eten en vrijwilligers beschikbaar gesteld, maar een ruimte hiervoor is bijna niet te krijgen. Over vier jaar moet elk voedselbank-afhaalpunt een winkel zijn. Het is al moeilijk genoeg voor mensen, ze hebben vaak al schaamte. Dat hoeft niet benadrukt te worden door ze een tas of krat in de handen te drukken. Laat ze zelf rondlopen en de spullen meenemen die zij nodig hebben.”

Waarom wilde je de politiek in? 

“Ik wilde na mijn vervroegde pensioen iets doen wat ik echt leuk vind en waar echt mijn passie ligt. Ik volg altijd al alle politiek. In de gemeenteraad komen al mijn talenten samen: het socialistische, rechten, iets voor mensen betekenen en kritisch zijn.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“De brug over het Zwarte Water in Lauwerecht. Ik ben geboren op het Zwarte Water en er opgegroeid. Toen ik een jaar of twaalf was, heb ik mijn vader daar ook geholpen met de eerste actie van de SP in Utrecht. We mochten stenen uit de straat halen en in het water gooien. Ze gingen zelf het water dempen, omdat mensen door de schuin oplopende kant veel ratten in huis hadden. Uiteindelijk is dat stuk door de gemeente gedempt.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

“Als ik met mijn hondje, Buddy, langs de singel wandel. Onderweg geniet ik van de prachtige oude bomen.”

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“Op het Domplein bij Restaurant LOOF. De gerechten zijn heerlijk en worden mooi opgediend. Ook de bediening is erg attent. Op het Domplein voel ik me in het hart van Utrecht. LOOF zit naast mijn oude middelbare school, waar nu Theaterschool Utrecht is gevestigd.”

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht?

“Daar heb ik geen vaste plek voor, maar ik ga bijvoorbeeld graag naar het Louis Hartlooper Complex. Ook vind ik een avond dansen bij 40UP in Tivoli heerlijk.”

Wie is jouw favoriete Utrechter?

“Dat is Cees Grimbergen. Ik weet pas sinds kort dat hij in Utrecht woont. Ik vind hem een geweldige onderzoeksjournalist die onrecht aan de kaak blijft stellen. Zijn televisieseries, zoals Zwarte Zwanen en Hollandse Zaken, zijn onmisbaar. Hij kan complexe problemen begrijpelijk maken op een uitermate integere wijze. Ook Jos Stelling is een van mijn favoriete Utrechters. Hij levert een ongekende bijdrage aan de beeldcultuur in Utrecht zonder één cent subsidie.”

Utrecht is…

“… uniek met zijn historische binnenstad en gemoedelijke sfeer.”

14 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Vrouw met karakter
  Zit in de politiek om echt iets te bereiken
  Een verademing in de utregse politiek

 2. W

  Echt Utrecht!!!
  Top

 3. Katja

  Hart misschien wel op de goede plek, maar het blijft zetelroof, Kiezers stemden SP, niet voor een bepaalde kandidaat. Toch succes gewenst, en blijf strijden tegen de feestpartijen VVD66 en S&S !

 4. Irma Evenblij

  Interessant interview!

 5. Per Ommegaande

  Heel jammer dat het zo’n puinhoop was in de SP ten tijde van de verkiezingen. Ik kende Yvonne niet en was boos dat Michel Eggermont weg moest. Dus heb niet op de SP gestemd want ik had geen idee welke kant het op zou gaan.

  Yvonne heeft inmiddels wel een goede indruk gemaakt. Ik wens haar veel succes.
  Het is nog steeds een puinhoop bij de SP dus.

 6. Scherpschutter

  Altijd vermakelijk om te lezen hoe socialisten een grotesk egoïstische daad als zetelroof vergoeijken. Prachtig!

 7. Nico

  Ze zag geen andere optie. Zo iets zeggen alle weglopers welke zogenaamd geen uitweg zien maar ze pikken wel de zetel mee. Ze is niet de eerste en maar ook niet de laatste. Verander het en zorg dat als iemand om wat voor reden ook stopt deze persoon geen zetel kan mee nemen. Kiezers bedrog want in dit geval stemde men Sp ook al stond haar naam op de lijst.

 8. Confusius

  Ze pikt geen zetel in, of neemt er ook geen mee.

  Je stemt in Nederland op personen en niet op partijen. Het is haar zetel. Mensen hebben op haar gestemd. Heb je dat niet bewust gedaan, dan had je jezelf moeten verdiepen in hoe het in Nederland in de politiek werkt. Daar behoor je immers les over te krijgen op school en behoor je jezelf in te verdiepen voor je gaat stemmen. Dat is je burgerplicht.

  Het zijn haar stemmen en zij mag de SP verlaten wanneer ze dat wil. Het is immers een vrij land. Of noemen de criticasters Wilders ook een zetelrover (iemand die trouwens vol zijn oude partij VVD in het stemmen van moties VVD-beleid steunt, maar in de pers altijd net doet alsof het anders zit)?

 9. Herman

  En wat doet de met de vergoeding die xe nu niet meer hoeft af te dragen aan de SP?
  Geeft ze die nu aan een goed doel zoals de voedselbank ofzo, of houdt ze die in haar eigen zak?

 10. Barend

  Confuus: juridisch niet, daarom kan ze ook blijven zitten. Materieel natuurlijk wel. De enig reden dat die dame in de raad zit, is omdat de SP haar op de lijst zette. Ze is niet gekozen omdat ze mevrouw Hessel is met een aansprekend programma, ze is gekozen omdat kiezers op de SP gestemd hebben en de SP haar (dus uiterst onverstandig) bovenaan hun lijst gezet hebben. En ja, Wilders is een schoolvoorbeeld van een zetelrover.

 11. Selma

  Ik denk dat deze dame het graag alleen voor het zeggen heeft, eng…..
  Jammer voor de SP dat zij niet tijdig heeft ingezien dat dit een wolvin in schaapskleren is. Hoop dat deze partij snel van het toneel verdwijnt met deze beginneling aan het bewind.

 12. Bram van Reemst

  Yvonne Hessels zegt dat ze de SP niet wil beschadigen, waarom doet ze dat dan?

  Ze had haar zetel immers ook kunnen doorgeven aan de nummer 2 op de lijst, die wellicht beter in staat is samen te werken met de rest van de partij.

 13. Bram van Reemst

  @Confusius, Yvonne Hessel heeft op haar eentje niet genoeg stemmen gekregen voor een zetel, de SP als geheel wel. Ze heeft dus op z’n minst de zetel geroofd van degenen die een voorkeursstem op een ander uitbrachten. En je weet net zo goed als ik dat de meeste mensen gewoon op de lijsttrekker stemmen als ze geen specifieke voorkeur hebben voor een kandidaat.

 14. Bram van Reemst

  Was SP Utrecht ‘slapend’? Een slapende vereniging is in het normale taalgebruik een club die helemaal níets doet. De laatste jaren vond ik de SP lang niet zichtbaar genoeg, maar ik ben ze toch regelmatig tegengekomen, bijvoorbeeld bij demonstraties tegen de A27 en tegen de woningnood. Ze hadden ook eigen acties.

  Veel partijen (vooral de bestuurderspartijen) beschouwen zich in de eerste plaats als kiesvereniging. Hun activiteiten beperken zich tot interne debatten, kandidatenselectie, verkiezingscampagnes. Dat is niet erg, want ze hebben niet meer ambities. Zelf verwacht ik meer van een partij, maar naar die norm zou het bij de SP nog meevallen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).