Utrecht volgens voormalig Woo-portier Fred Prang: ‘Ik heb nooit alcohol gedronken’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens voormalig Woo-portier Fred Prang: ‘Ik heb nooit alcohol gedronken’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens voormalig Woo-portier Fred Prang: ‘Ik heb nooit alcohol gedronken’

Utrecht volgens voormalig Woo-portier Fred Prang: ‘Ik heb nooit alcohol gedronken’
Fred Prang (rechts) aan het werk in 1976
Geboren in de Bilt, maar al heel lang ‘een echte 030’er’. Fred Prang (64) stond meer dan veertig jaar lang aan de deur van Woolloomooloo. Utrechts bekendste portier, die in 2004 koninklijk werd onderscheiden, moest stoppen vanwege zijn ziekte. ‘Een geluk bij een ongeluk’, want nu heeft hij meer tijd voor andere passies, zoals werken voor zijn stichting Veiligheid en Uitgaan.

Geboren in de Bilt, maar al heel lang ‘een echte 030’er’. Fred Prang (64) stond meer dan veertig jaar lang aan de deur van Woolloomooloo. Utrechts bekendste portier, die in 2004 koninklijk werd onderscheiden, moest stoppen vanwege zijn ziekte. ‘Een geluk bij een ongeluk’, want nu heeft hij meer tijd voor andere passies, zoals werken voor zijn stichting Veiligheid en Uitgaan.

Je bent ziek, moeten we ons zorgen maken?

“Nee! Ik heb een zeldzame bloedziekte in mijn beenmerg, maar ik voel me 200 procent. Ik ben vaak in het ziekenhuis – gelukkig vinden de artsen het leuk me te behandelen – en zie daar dan veel kreunende mensen lopen. Zo iemand ben ik niet. Eerst vond ik het jammer dat het portierwerk niet langer ging, nu zie ik veel mooie, nieuwe kansen.”

Wat ga je doen?

“Mijn motto is: ‘Wie niet steelt of erft, moet werken tot-ie sterft’, dus werk ik door! Ik ga mijn stichting uitbreiden, nog meer voorlichting geven over drugs aan middelbare scholieren. Zij zijn de doelgroep die nog niet gevormd is; studenten hebben vaak allang geëxperimenteerd. Daarnaast wil ik graag leuke, alcoholvrije feesten organiseren voor minderjarigen. Hopelijk ook eens in samenwerking met de Woolloomooloo.”

Zin in je afscheidsfeest op 16 juni in de Woo?

“Inmiddels wel, het wordt overvol en ik zal vast het middelpunt zijn. Voor oud-leden van het studentencorps en gewone studenten wordt het een soort reünie, iedereen praat erover. Er komen zelfs mensen overvliegen uit Amerika en Japan en ik heb wat vrienden van het koningshuis uitgenodigd. Pieter-Christiaan van Vollenhoven komt in elk geval!”

Je was portier sinds je vijftiende.

“Ik woonde in de Bilt en werd gevraagd als beveiliger bij de kerksoos op zaterdagavond. Ik vond dat mooi. ‘Gepast geweld’ zat er bij mij al vroeg in; op de basisschool pestten de jongens me omdat ik ‘oude ouders’ had… ze waren mijn grootouders, maar dat weigerde ik te vertellen. Ik was acht en knokte uit zelfverdediging en beschermde de meiden, met wie ik altijd juist heel goed kon opschieten.”

De eerste keer Utrecht

“Ik was zeventien en werd gevraagd te komen beveiligen bij De Raadskelder, een militaire ontmoetingsplek. Daar hadden ze op vrijdag en zaterdag disco en die avonden werden geterroriseerd door jongeren uit Sterrenwijk. Ik vond het mooi, want een klein deel van de wereld, in dit geval een discotheek, beschermen voor de grote boze buitenwereld is waarvoor ik op aarde ben.”

Mooiste stukje Utrecht

“Waar ik woon: bij de Rijksmunt, tussen Lombok en Oog in Al. Daar heb ik twee woonarken, grotendeels zelf gebouwd. Lombok is multicultureel, dat vind ik er zo leuk aan. Hetzelfde geldt voor Sterrenwijk, Overvecht en Kanaleneiland. Mooie wijken. Maar heel Utrecht is schitterend.”

Utrecht mist…

“Een goed gemeentebeleid voor de Utrechtse en allochtone jongeren. De gemeente weet niet hoe ze overlast van deze groepen moeten oplossen. Ik wel: zorg voor jeugdhuizen en goede begeleiders waar ze tegenop kijken.”

Favoriete Utrechter

“Ik heb er drie! Anton Geesink was een vriend, die vaak in de Woo kwam. Hij was zo imposant dat mensen voor hem terugdeinsden, maar hij is altijd menselijk gebleven. Net als Joop de Winter, de alleraardigste oude cafébaas van de Ouwe Dikke Dries. Ook Herman van Veen is belangrijk; al zijn theaterproducties en liederen zijn mooi.”

Culinair genieten

“Dat kan in het Wilhelmina Paviljoen, daar is het ook erg mooi. En waar je van mij zéker naartoe moet, is restaurant Vandaag Utrecht, achterin Leidsche Rijn. Krankzinnig lekker eten, een gemoedelijke sfeer en multicultureel – zowel de gasten als de keuken. Het is er all you can eat, je betaalt een bedrag per uur. Niet normáál goedkoop! Ik beloof je: je wilt niets anders meer.”

Beste biertje

“Ik heb nooit alcohol gedronken. Een colaatje drink ik vaak bij Broers of de Rechtbank. En bij sommige cafés op de Neude. Vroeger kon ik daar niet heen, omdat te veel mensen me herkenden. Door mijn ziekte ben ik aangekomen, dus nu kan ik er eindelijk anoniem zitten!”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).